Jump to content

70 de ani de inginerie mecanică la Galaţi


Recommended Posts

Posted

60 de ani de inginerie mecanică la Galaţi

Vineri, 10 octombrie, începând cu ora 10.00, este evocată personalitatea Inginerului, în cadrul momentului festiv prilejuit de aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea învăţământului superior de inginerie mecanică la Galaţi.

Tot mâine este inaugurată o galerie a foştilor decani ai Facultăţii de Mecanică şi va fi acordat trofeul OPERA OMNIA profesorului Nicolae Oancea. Cu aceasta ocazie va fi lansată şi Monografia Facultăţii de Mecanică - 60 de ani de învăţământ superior mecanic în Galaţi.

În a doua parte a manifestării, vor fi acordate medaliile şi premiile Salonului UGAL INVENT. La eveniment va fi prezent şi Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. Festivitatea va avea loc în Sala „Aula Magna" din Corpul AE.

regionalpost.ro

 

Posted

Universitatea, în sărbătoare. 60 de ani de inginerie la Galaţi

În acordurile corului Teatrului Muzical “N. Leonard”, care a intonat un emoţionant Gaudeamus, ministrul pentru IMM-uri, autorităţi, foşti decani, inventatori, cadre didactice, studenţi şi agenţi economici au creat, în Aula Magna din Campusul Ştiinţei, o imagine idilică a ceea ce a însemnat şi înseamnă ingineria la Galaţi.

Ceremonia dedicată împlinirii a şase decenii de existenţă a Facultăţii de Mecanică a fost deschisă de actorul Ionuţ Negrişanu, care a dat glas celor mai frumoase gânduri exprimate de foşti absolvenţi, dar a recreat şi imaginea inginerului din perioada interbelică. Totul învăluit discret de pianul profesorului Emil Răileanu, care a dat un plus de valoare momentului. Secvenţe din trecut s-au împletit cu declaraţii emoţionante ale unor foşti studenţi, actuali profesori, antreprenori, decani şi colaboratori. Iar inginerii au demonstrat că nu duc lipsă de talent oratoric şi nici scriitoricesc.

Cătălin Fetecău, ultimul decan al Facultăţii de Mecanică şi primul al Facultăţii de Inginerie, a prezentat un scurt istoric al instituţiei de învăţământ şi a introdus Monografia Facultăţii de Mecanică, o lucrare elaborată de doi profesori ingineri, Liviu Stoicescu şi Nicolae Oancea, şi lansată în premieră astăzi.

“Sunt un produs al Facultăţii de Mecanică şi sunt mândru”, a spus vizibil emoţionat Dorin Otrocol, prefectul Galaţiului, care a arătat audienţei că încă mai poartă în buzunar, oriunde s-ar duce, un creion cu gumă, aşa cum l-a sfătuit, la primul seminar, profesorul său. Prezent la ceremonie, Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri şi Turism, a felicitat instituţia de învăţământ superior şi şi-a împărtăşit visul: “Îmi doresc ca România să devină ţara din sud-estul Europei cu cel mai mare mediu antreprenorial. Şi am nevoie de dumneavoastră”.

Distincţii speciale au primit toţi decanii facultăţii, iar Trofeul OPERA OMNIA i-a revenit prof. univ. dr. Nicolae Oancea, gălăţeanul cu 24 de brevete de invenţie, sute de lucrări ştiinţifice, autor a 28 de cărţi şi coautor la 14 volume de specialitate. Un moment inedit l-a constituit discursul primului decan al Facultăţii de Mecanică, Radu Beşchea, care la cei 90 de ani ai săi a venit de la Constanţa să le vorbească foştilor elevi, actuali profesori, în versuri. Ceremonia a continuat cu premiile UGAL INVENT şi un tur al campusului pentru inventatori şi oaspeţi.

viata-libera.ro

  • 10 years later...
Posted

70 de ani de învăţământ superior ingineresc la Galaţi

Facultatea de Inginerie de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi va celebra, la acest final de an, împlinirea a 70 de ani de învăţământ superior ingineresc în domeniul mecanic.

Pe parcursul celor șapte decenii, facultatea gălăţeană a devenit un pilon al învățământului tehnic din Galați și din ţară, din cadrul său desprinzându-se majoritatea facultăților tehnice ale Universității "Dunărea de Jos".

Ceremonia aniversară va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024, de la ora 10,30, în Aula Magna "Alexandru Ioan Cuza", din Campusul Științei, strada Domnească nr. 111, Corp AE. În cadrul manifestării se vor acorda diplome de excelenţă personalului didactic al facultăţii, se vor premiile celei de-a şasea ediţii a concursului "Brad Engineering" şi va avea loc un recital de colinde. Festivitatea se va încheia, la ora 17,00, cu un concert de jazz şi blues susţinut de Berti Barbera şi Nicu Patoi.

În perioada premergătoare aniversării, s-a desfăşurat un concurs în care studenţii gălăţeni au realizat propuneri pentru logoul Facultății de Inginerie la 70 de ani de excelență. Cele trei premii acordate în cadrul proiectului au fost câştigate de Evelina Stoev, Robert Nete (ambii anul I, Informatică aplicată în ingineria materialelor) şi Delia Mogda (anul II, Inginerie economică industrială).

viata-libera.ro

Posted

„Ideea vine de la individ, nu de la colectiv”. 70 de ani de învăţământ ingineresc mecanic la Galaţi

Foşti şi actuali profesori, foşti şi actuali studenţi, invitaţi din alte universităţi tehnice din ţară, şi, evident, conducerea Universităţii "Dunărea de Jos" au sărbătorit miercuri, în Aula Magna "Alexandru Ioan Cuza", 70 de ani de învățământ superior ingineresc în domeniul mecanic la Galați.

Pe parcursul celor șapte decenii, ceea ce actualmente se numeşte Facultatea de Inginerie a devenit un pilon al învățământului tehnic din Galați și din România, contribuind semnificativ la dezvoltarea universitară, din cadrul său desprinzându-se majoritatea facultăților tehnice ale universității.

Domeniul ingineresc a evoluat extrem de mult în aceste şapte decenii, aşa cum au remarcat vorbitorii, în 2024 printarea 3D a pieselor complexe fiind o realitate prin care, de la o platformă şi nişte pulbere, ajungem să creăm piese în care se integrează algoritmi de inteligenţă artificială şi care pot fi folosite în multe aspecte ale vieţii.

Prof. dr. ing. Cristian Doicin, decanul Facultăţii de Inginerie Industrială şi Robotică din Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşte, preşedintele consorţiului facultăţilor de inginerie mecanică şi industrială, care a venit încărcat de daruri de suflet pentru Facultatea de Inginerie şi Universitatea de stat gălăţeană, a insistat asupra modului în care domeniul ingineresc impactează acum şi domenii ale vieţii sociale la care nu ne-am fi gândit. "Au venit la noi, de exemplu, reprezentanţi ai unor teatre pentru copii şi ne-au spus că vor să-i ajutăm să construiască un robot pe care să-l integreze într-o piesă, fiindcă au venit copiii şi le-au spus că ei vor roboţi spaţiali în spectacole, nu mai vor Zmeul sau Căpcăunul. Acolo suntem şi aşa se schimbă paradigmele, în contextul în care, ne uităm la statistici, vedem că suntem la jumătatea procentului de 42 la sută acum la nivelul UE al tinerilor cu vârste între 24 şi 29 de ani care au absolvit studii superioare. România este la 22 la sută, Bulgaria la 37 la sută şi cred că, în acest context, cu atât mai mult avem o misiune de a transmite cumva tinerilor candidaţi că suntem capabili să ne schimbăm, că suntem în stare să-i conducem spre un viitor atât de greu de prezis în acest moment, dar astfel încât să ne adaptăm împreună".

Atât prof. Doicin, cât şi prof. dr. ing. ec. Dumitru Nedelcu, de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, au primit mulţumirile decanului Facultăţii de Inginerie, conf. dr. ing. habil. Nicușor Baroiu, care a precizat că echipa a primit zeci de mesaje de felicitare de la foarte multe personalităţi din domeniu, oprindu-se la cel venit din partea prof. Adrian Bejan, de la Universitatea Duke, SUA, autorul teoriei constructale. "Pentru a 70-a aniversare, am ales un gând pentru cei tineri, studenţi şi aspiranţi la o viaţă în lumea ideilor. A avea o idee înseamnă a vedea cu ochii minţii tale. Ideea este o imagine mentală, secretul individului, ideea vine de la un individ, nu de la un colectiv, nu de la colectivizarea activităţii de cercetare ştiinţifică. Ideea bună se răspândeşte în mod natural, pentru că este folositoare multor oameni. Răspândindu-se, ideea bună atrage mulţimea, diverşi contribuitori, toţi voluntari, care vor să se alipească. Reţineţi săgeata timpului, mai întâi individul şi ideea şi mai târziu lucrul, niciodată invers. Ideea bună este ca o floare care atrage albinele, pictorii şi tinerii îndrăgostiţi. Fiţi floarea şi albina! Să zburaţi cu libertate infinită, mereu gata să înţepaţi pentru ca lumea să nu uite ideea", a transmis Adrian Bejan.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.