Jump to content

Mediul de afaceri gălăţean şi-a premiat performerii


Recommended Posts

Posted

Topul firmelor gălăţene

* Schimbări în raportul de forţe al marilor întreprinderi * Combinatul ArcelorMittal domină, dar vin tare din urmă transporturile navale şi construcţiile * Evoluţie efervescentă în zona întreprinderilor mici

Topul celor mai performante firme gălăţene pe anul 2007 a fost prezentat, ieri, de Patronatul IMM‑urilor Galaţi, locurile în clasament aducând deopotrivă confirmarea unor branduri deja consacrate, dar şi o serie de surprize, inclusiv în raportul de forţe al marilor întreprinderi. Topul este interesant şi din prisma faptului că este primul de acest fel realizat după aderarea ţării la UE şi, prin urmare, dă o imagine a modului în care societăţile gălăţene s‑au adaptat la spaţiul comunitar.

Prin sita criteriilor

Trebuie spus că topul cuprinde pe lângă secţiunile cu care suntem obişnuiţi - microîntreprinderi (0‑9 salariaţi), întreprinderi mici (10‑49), întreprinderi mijlocii (50‑249 salariaţi), întreprinderi mari (peste 250 salariaţi) - şi o categorie dedicată firmelor nou înfiinţate în anul 2007 şi una de premii speciale. Criteriul de bază al topului este profitul brut obţinut, dar în calcul au fost luate şi alte elemente. De exemplu, firmele care au datorii la stat mai mari de 10 la sută din cifra de afaceri au fost excluse din competiţie, iar din punct de vedere al profitului, se poate trece în categoria întreprinderilor mari şi dacă profitul societăţii depăşeşte 50 milioane de euro, nu numai în funcţie de numărul de salariaţi.

Un gigant printre cei mari

În partea superioară a clasamentului ArcelorMittal, cu un profit de peste 417 milioane lei face aproape dublu cât următoarele 14 mari firme aflate în top! Pentru locul doi, bătălia a fost câştigată de Metaltrade International, cu un profit brut de 66,11 milioane lei. Fostul ocupant al acestei poziţii, firma specializată pe materiale de construcţii Arabesque, a coborât în clasament pe locul patru (33,3 milioane profit), fiind devansată şi de o altă firmă din zona construcţiilor, Citadina 98 (42,47 milioane). Dintre noii intraţi la categoria mare se remarcă EuroPEC, firmă ce s‑a ridicat din zona întreprinderilor mijlocii, în 2007 obţinând un profit de 27,83 mil lei. Printre noii veniţi se mai numără Hidrotehnica Galaţi, Compania de Navigaţie Fluvială NAVROM şi Zahărul Lieşti. Marele absent al topului este Şantierul Naval DAMEN, pentru care anul 2007 s‑a încheiat pe minus la profit.

Concurenţă strânsă

Pe zona întreprinderilor mijlocii, Romportmet (49,8 mil lei) îşi păstrează poziţia de lider, urmată de un nou intrat în top, Viva Company (14,3 mil lei), care mai are ca "soră", ceva mai jos în clasament, şi pe Viva Construct (2,7 mil). Trefo (7,89 mil lei, locul cinci) pare a fi în plin avânt, în timp ce Arcada Company (11,57 mil lei) a fost depăşită de Tancrad 12,86 mil lei).

În zona microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, viaţa pare a fi destul de efervescentă. Astfel, în top, din vechile 15 firme calificate pe primele poziţii au rămas doar trei: Martrade SRL, Oron International SRL şi Europolis Shiping and Trading SRL În poziţia de lider s‑a clasat un nou intrat în top, Lubrimet SRL, cu un profit de 3,89 mil lei.

La întreprinderile mijlocii, lucrurile sunt asemănătoare. Din cele 15 firme de top în 2006 au mai rămas, în 2007, doar cinci. La fel, unul dintre noii intraţi în top, Proserv SRL, a reuşit să se poziţioneze în fruntea clasamentului cu un profit de 6,44 mil lei. Cum se explică dinamica din această zonă a clasamentelor? "La întreprinderile mijlocii şi întreprinderi mari, avem deja unităţi un număr considerabil de salariaţi, cu brand‑uri bine definite pe piaţă. La întreprinderile mai mici se observă un gradul de înnoire foarte mare, deci există o fluctuaţie, o concurenţă extrem de mare. Iar acest lucru se refelctă în structura clasamentelor", ne‑a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM‑urilor Galaţi.

În ce priveşte întreprinderile nou înfiinţate, cel mai bine s‑a descurcat Mailoo Construct, care obţinut un profit de 607 mii lei. O performanţă aparte are următoarea clasată în top, Ecospace care are un profit de 527 mii lei, deşi... nu are nici un angajat! De asemenea, dintre cele 15 firme din top, şapte dintre ele au doar câte un singur angajat, profitul fiind însă cuprins între 147 mii lei şi 474 mii lei.

***

Acestea ar fi firmele care s‑au dovedit a fi, pe secţiunile lor, crema afacerilor gălăţene. Topul realizat la nivel local va fi cuplat cu cel realizat la nivel de ţară de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMC). Şi cei mai buni dintre cei mai buni vor fi felicitaţi la scenă deschisă, pe 7 noiembrie, la Palatul Parlamentul, în cadrul unei festivităţi la care sunt aşteptaţi să participe peste 1.500 de oameni de afaceri şi înalte oficialităţi ale statului.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26936

Posted

Santierele navale din Galati, in pragul falimentului

» Economia galateana se bazeaza in continuare pe productia combinatului siderurgic din localitate.

Presedintele patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Galati, Marian Filimon, a anuntat topul societatilor comerciale pentru anul 2007. Siderurgia ocupa in continuare locul 1, fiind "talonata" de constructii. La intreprinderi mari, pe locul 1 se afla combinatul ArcelorMittal, cu un profit de 417.908.510 lei, urmat de Metaltrade (66, 1 mil.), societate care administreaza porturile Docuri si Bazinul Nou, prin care trece fluxul laminatelor exportate de ArcelorMittal. La intreprinderi mari, constructiile ocupa locurile 3, prin Citadina 98 din Grupul Vega (42,3 mil.) si locul 7, prin alta firma din acelasi grup, Vega 93 (21,1 mil.). Firma de materiale de constructii Arabesque (33,1 mil.) ocupa in topul 2007 doar locul 4, dupa ce in anii trecuti s-a plasat in permanenta pe locul 1, dar scaderea profiturilor pare motivata de investitiile in deschiderea de retele in Moldova, Ucraina, Bulgaria si Serbia. Un esalon important este cel al firmelor de constructii. Alte doua componente ale grupului Vega, Viva Company (14,3 milioane profit) si Viva Construct (2,7 milioane), ocupa locurile 2, respectiv 14. Pe locurile 3-4-7 si 9 se afla alte 4 firme de constructii, Tancrad (12,8 mil.), Arcada Company (11,5 mil.), Baurom Construct (5,5 mil.) si Valceana (3,7 mil.). La intreprinderi mici, pe primul loc in top se afla Proserv (6,4 mil.), care activeaza in domeniul tichetelor de masa.

Pierderi de sapte milioane euro la Damen

In premiera, absenteaza din top santierul Naval Damen, care anul trecut a inregistrat pierderi de sapte milioane de euro, din cauza contextului din constructiile navale, scumpirea tablei navale, a exodului spre vest al fortei de munca si agresivitatii pe piata a santierelor din Asia. Totusi, unii subcontractori ai santierului galatean sunt in top, dar pe locuri modeste. In concluzie, economia galateana se bazeaza in continuare pe productia combinatului ArcelorMittal, care tine in viata exploatarea portuara si navigatia. Alt domeniu de baza este cel al constructiilor, profiturile firmelor din top insumand aproape 50% din cele ale ArcelorMittal. Un semnal de alarma il reprezinta iesirea din top a constructiilor navale, dar ea va fi "reparata" prin trecerea productiei de la Damen la construirea de nave militare. Doua din cele 10 premii speciale acordate de PIMM Galati au revenit presei, respectiv cotidianului "Romania libera" si postului TV Galati.

http://www.romanialibera.ro/a135024/san ... tului.html

  • 11 months later...
Posted

Topul IMM-urilor gălăţene

Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi a dat publicităţii, astăzi, clasamentul celor mai profitabile o sută de firme din judeţ. Ca în fiecare an, IMM-urile gălăţene şi-au întocmit clasamentele în funcţie de performanţele economice pe 2008. Ca de obicei, topul este realizat pe patru mari categorii: microîntreprinderi (0-9 salariaţi), întreprinderi mici (10-49 salariaţi), întreprinderi mijlocii (50-249 salariaţi) şi întreprinderi mari (peste 250 salariaţi). După câte ne-a spus Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, anul acesta a fost introdusă în premieră o a cincea categorie (asupra căreia vom reveni în ediţiile viitoare): firmele nou-înfiinţate, dar care au făcut profit consistent. De altfel, profitul este criteriul de bază „Am ales acest criteriu pentru că, la urma-urmelor, pentru asta muncesc întreprinzătorii: pentru profit”, ne-a declarat Marian Filimon. Trebuie remarcat faptul că firmele care au datoriile mai mari de 10% din cifra de afaceri către bugetele publice au fost eliminate.

Topul nu va rămâne o simplă statistică. El va fi un instrument de bază pentru o festivitate de premiere (la nivel naţional), ce va avea loc la Palatul Parlamentului, pe 6 noiembrie, la care vor participa peste 1.500 de invitaţi, printre care şi Preşedintele ţării. Până atunci, însă, trebuie urmată o procedură. După ce PIMM dă publicităţii datele, timp de două săptămâni se aşteaptă contestaţiile din partea instituţiilor deconcertate, a întreprinzătorilor sau altor persoane interesate. Apoi, situaţia este comunicată la Bucureşti şi se decid clasamentele naţionale şi premiile speciale. „În spatele acestor cifre se află o muncă titanică, mari eforturi financiare, zeci de mii de oameni. Trebuie să ţinem cont că vremurile sunt grele şi că a fi întreprinzător este acum un semn de mare curaj”, ne-a declarat, în exclusivitate, Marian Filimon.

Schimbări mari faţă de anul 2007

La categoria microîntreprinderi, numai opt din firmele din topul din 2007 au supravieţuit şi în 2008. De remarcat că Den Breejen Investments SRL, anul trecut pe locul III, este acum pe locul I. Oron International SRL a sărit de pe IV pe II.

La întreprinderi mici, doar patru societăţii au mai rămas în topul de 20! Au intrat în clasament: Agroport SA (primul loc), Lubrimet SRL (care de la microîntreprinderi anul trecut), T.O. Pietricica SRL, Dutch Marine Trading Design SA, Pentagon SRL, Kamina SRL, D.S. Tofan SRL, Five of Kings SRL, Belmini Impex SRL, Darmondo SRL şi Figran SRL.

La întreprinderi mijlocii, au rămas în top, faţă de 2007, opt societăţi. Este de remarcat saltul firmei Arcada Company SRL, de pe locul IV pe locul I. Intrări: Ship Design SRL, Retec SA, Navrom Bac SRL, Almera International, Ekeels Romania SRL, S.F. Tex SA şi Vega Company.

La întreprinderi mari, suprinzător (teoretic este este categoria cea mai stabilă), doar şapte societăţi comerciale au mai rămas în top. În schimb, liderul din 2007 – ArcelorMittal - a rămas pe primul loc.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... atene.html

Posted

ArcelorMittal şi Arcada Company domină topurile firmelor gălăţene

Cele mai perfomante firme din judeţul de la Dunăre pe anul trecut, conform unui top realizat de Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi au fost combinatul siderurgic şi compania de construcţii şi produse de panificaţie Arcada, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Firmele gălăţene au fost clasificate în funcţie de profit. „Principiul profitului a fost criteriul clasamentelor noastre”, a declarat Marian Filimon, presedintele PIMM. Societăţile care au datoriile mai mari de 10% din cifra de afaceri către bugetele publice au fost eliminate. Premianţii vor fi recompensaţi cu diplome într-o festivitate de premiere la nivel naţional, ce va avea loc la Palatul Parlamentului, pe 6 noiembrie.

La categoria microîntreprinderi (0-9 salariaţi) Den Breejen Investments SRL Galaţi a ocupat primul loc.

La categoria întreprinderi mici (10-49 salariaţi) pe primele poziţii s-au aflat nume ca Agroport SA (primul întâi), Lubrimet SRL, T.O. Pietricica SRL, Dutch Marine Trading Design SA, Pentagon SRL, Kamina SRL, D.S. Tofan SRL, Five of Kings SRL şi Belmini Impex SRL.

În dreptul întreprinderilor mijlocii (50-249 salariaţi). firma Arcada Company SRL a ajuns pe primul loc, de pe locul IV pe locul I. Alte nume cunoscute care se află în top sunt: Ship Design SRL, Retec SA, Navrom Bac SRL, Almera International, Ekeels Romania SRL, S.F. Tex SA şi Vega Company.

La categoria întreprinderi mari (peste 250 salariaţi) dintre cele şapte societăţi comerciale care respectă condiţiile pentru a fi luate în calcul, ArcelorMittal a rămas pe primul loc.

Posted

„Top 2008” - Afaceri şi profit pe timp de criză

* Patronatele au întocmit, după profitul brut realizat în 2008, clasamentul celor mai bune afaceri din Galaţi * La întreprinderi mari, cu un profit în creştere spectaculoasă, ArcelorMittal Galaţi rămâne liderul incontestabil * Leu cu leu, de la construcţii până la servicii de consultanţă, comerţ şi chiar… fotbal * Cum să obţii profit fără nici un angajat *

Cu sau fără criză financiară, mediul de afaceri merge înainte. „Unul naşte, altul moare” şi, cu toate belele care au fost în plan economic, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a păstrat tradiţia de a întocmi, pe baza profitului brut raportat de firme, clasamentul pe categorii al celor mai profitabile afaceri. O condiţie pentru a intra în „Top 2008” (clasamentul se realizează pe baza rezultatelor financiare obţinute în anul precedent – n.r.) a fost ca societatea în cauză să nu aibă datorii la bugetele publice mai mari de zece la sută din cifra de afaceri, a precizat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

Nu-i criza chiar atât de neagră…

Ne-am obişnuit ca din partea combinatului ArcelorMittal Galaţi să auzim, în ultimul timp, mai mult veşti proaste. Dar iată că, în ceea ce priveşte rezultatele financiare pe 2008, conducerea Combinatului nu are de ce se plânge. Mai exact, în dreptul combinatului gălăţean s-a bifat un profit brut de 757.846.752 lei, asta după ce, în 2007, s-au obţinut „doar” 417.908.510 lei. Astfel, ArcelorMittal nu numai că rămâne liderul indiscutabil al economiei gălăţene, dar a urcat şi în topul naţional al întreprinderilor mari, de pe locul şapte pe locul patru.

Ca supliment, colosul siderurgic mai controlează două societăţi intrate în topul marilor întreprinderi la nivelul Galaţiului – Romportmet – locul 2, cu un profit brut de peste 45,58 milioane lei – şi ArcelorMittal Tubular Products – locul 12 şi un profit brut de 3,77 milioane lei.

În ceea ce priveşte celelalte mari întreprinderi gălăţene, deşi poate era de aşteptat cea mai mare stabilitate, lucrurile n-au stat deloc aşa. Din clasamentul întocmit anul trecut, au rămas la vârf doar 7 din 20 de societăţi comerciale. După ArcelorMittal şi Romportmet, pe următoarele locuri se află firmele de construcţii Vega 93 SRL (38,84 milioane lei, profit brut) şi Mairon Galaţi SA (36,76 milioane lei). Pe locul 5 se află Metex Big SA, ce a intrat în top graţie unui profit de 36,76 milioane lei obţinut din subînchirierea unor bunuri imobiliare.

Printre noii intraţi în top se numără şi producătorul de ulei Prutul SA (11,94 milioane lei – locul 7), Carul cu Bere 95 SRL (4,77 milioane lei – locul 10), dar şi Menarom P.E.C. SA, unitate care în urmă cu doi ani era în pragul falimentului, iar acum se plasează pe locul 11 în topul marilor întreprinderi, cu un profit brut de 4,58 milioane lei.

Construcţii şi inginerie

În categoria întreprinderilor mijlocii, Arcada Company şi Tancrad SRL au demonstrat că lucrările de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor sunt extrem de profitabile. Cu un profit brut de 27,92 milioane lei şi, respectiv, 24,62 milioane lei, cele două companii se detaşează de restul plutonului. Pe locul 3 s-a plasat o societate nou intrată în top, Ship Design Group SRL (8,72 milioane lei), care a demonstrat că se poate scoate un profit frumos şi din activităţi de inginerie şi proiectare tehnică. Activitatea de inginerie şi consultanţă tehnică a propulsat în topul întreprinderilor mijlocii şi pe Retec SA (locul 5, 4,7 milioane lei), după Fierctc Sibel SRL (6,5 milioane lei, locul 4). Între întreprinderile mijlocii, se mai remarcă revenirea de formă a NAVROM Bac SRL (4,7 milioane lei) ce a intrat pe locul şase în top.

Comerţul, sufletul micilor întreprinderi

La categoria întreprinderilor mici, din vechiul clasament au rămas doar patru societăţi. După profitul brut obţinut pe 2008, ca lider se plasează, cu 6,62 milioane lei, Agroport SA, parte a grupului de firme Trans Europa, specializată pe comerţul cu cereale şi îngrăşăminte chimice. Pe locul 2, cu 5,42 milioane lei, s-a clasat Silvano SRL, ce are ca domeniu de activitate, potrivit codului CAEN, comerţul cu ridicata nespecializat. Locul 3 a fost revendicat de Lubrimet SRL, specializată în comerţul cu combustibili sau produse derivate, ce nu numai că a avansat în grad de la categoria microîntreprinderi, din care făcea parte în anul precedent, dar a obţinut şi un profit brut de 4,57 milioane lei. O menţiune specială, să nu mai spună lumea că fotbalul nu este o afacere bună, Fotbal Club Oţelul SA „a marcat” un profit brut de 1,44 milioane lei, reuşind să se plaseze pe locul 17 la categoria întreprinderilor mici gălăţene.

Miracole fără angajaţi

În ce priveşte microîntreprinderile am putea spune că suntem martorii unor veritabile miracole economice… Astfel, Den Breejen Investments SRL, înregistrată ca având o activitate în domeniul cumpărării şi vânzării de bunuri imobiliare, a reuşit să obţină un profit brut de 5,17 milioane lei, cu doar un singur angajat! Cu acest rezultat, microîntreprinderea se plasează pe primul loc la nivelul Galaţiului şi pe locul 10 la nivel naţional! Şi mai sunt altele şi mai şi. Helix Trading SRL şi Maktub SRL au reuşit să obţină un profit brut de 1 milion de lei şi, respectiv, 622.510 lei, fără a avea nici un angajat! În ce domenii de activitate este posibil aşa ceva? Ei bine, Helix Trading se are ca domeniu de activitate consultanţa pentru afaceri şi management (CAEN 7022), iar Maktub SRL se ocupă cu lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor (CAEN 4211). În asemenea condiţii nu este de mirare că nici pentru întreprinderile nou înfiinţate nu este necesar să aibă vreun angajat pentru a obţine profit. Astfel, Lisimet CO SRL şi MMS Trading SRL au obţinut un profit de 713.896 lei şi, respectiv, 462.125 lei, având ca domenii de activitate intermedierea unor tranzacţii comerciale. În rest, la capitolul profitabilitate, în topul întreprinderilor gălăţene nou înfiinţate, pe primele locuri se plasează Bureau Veritas Romania Controle International SRL, axată pe activitatea de certificare, cu un profit de 4,9 milioane lei, Nasdis Consulting SRL – profit de 1,94 milioane lei din activităţi de consultanţă şi Magnus Credit IFN SRL, cu 1,52 milioane lei profit, din activităţi de creditare.

După cum a precizat vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon, întreprinzătorii gălăţeni de top vor fi premiaţi, în luna noiembrie, în cadrul unei manifestări speciale, ce se va desfăşura la Palatul Parlamentului, la care vor participa reprezentanţi ai mediului de afaceri din întreaga ţară.

http://www.viata-libera.ro/articol-Afac ... iza_2.html

Afacerile profitabile ale Galaţiului

Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, Marian Filimon, a dat ieri publicităţii topul firmelor care au fost cele mai profitabile anul trecut, criteriul de bază luat în calcul fiind valoarea profitului brut, nefiind luate în calcul societăţile care au datorii către bugetele publice mai mari de 10% din cifra de afaceri. Ca şi în anii trecuţi, topul a fost realizat pe categorii de societăţi, şi anume microîntreprinderi (0-9 salariaţi), întreprinderi mici (10-49 de salariaţi), întreprinderi mijlocii (50-249 de angajaţi), întreprinderi mari (care au peste 250 de salariaţi), în premieră fiind făcut şi un clasament al firmelor nou înfiinţate în anul 2008. O simplă privire aruncată pe clasament scoate la iveală faptul că ArcelorMittal Galaţi a obţinut anul trecut cel mai mare profit din rândul agenţilor economici gălăţeni, menţinându-şi primul loc ocupat şi în clasamentul pe anul 2007, la categoria întreprinderi mari, în timp ce unele afaceri pot fi rentabile chiar dacă în spatele lor nu există niciun salariat.

Zero salariaţi, dar profit cu multe cifre

În topul microîntreprinderilor au mai rămas 8 societăţi care au ocupat un loc fruntaş în anul 2007, cea mai spectaculoasă ascensiune fiind a firmei Den Breejen Investments SRL, care a urcat de pe poziţia a treia pe primul loc, societatea reuşind anul trecut, cu un singur salariat, să obţină un profit brut de 5.172.382 RON. Poziţiile următoare sunt ocupate de Oron International SRL, care a avut 7 salariaţi şi a obţinut un câştig brut de 3.251.512 RON, Nedistructiv SRL, care a avut 5 salariaţi şi care a obţinut un profit brut de 3.148.739 RON, Martrade SRL, care a avut 6 salariaţi şi a realizat un profit brut de 2.866.183 RON, şi Spatii SRL, care a obţinut anul trecut un profit brut de 2.086.654 RON. Chiar dacă nu au niciun salariat, potrivit datelor care ne-au fost furnizate de Marian Filimon, două firme au reuşit să ocupe locul 8 şi respectiv 14 în topul celor mai profitabile microîntreprinderi, fiind vorba de Helix Trading SRL, care a obţinut anul trecut un profit brut de 1.007.911 RON, respectiv Maktub SRL din Tecuci. Se pare că cele două societăţi deţin o reţetă a succesului în afaceri, dacă ţinem cont de faptul că au obţinut câştiguri substanţiale fără să fie nevoie de niciun angajat. În clasamentul microîntreprinderilor, cele mai de succes au intrat TQ Consultanţă şi Recrutare SRL, Girometal SRL, Agriserv SRL, Tehnoind SRL, Autoprim SRL.

În topul întreprinderilor mici, cele mai multe "mutaţii"

Doar 4 întreprinderi mici au rămas în clasamentul aferent anului trecut, primul loc fiind ocupat de Agroport SA (24 de salariaţi), cu un profit brut de 6.627.803 RON, urmată de Silvano SRL (6 angajaţi) care a avut un câştig brut de 5.428.358 RON, Lubrimet SRL (profit brut de 4.577.007 RON), T.O.Pietrica SRL (profit brut de 3.279.163RON) şi Dutch Marine Trading Design SA (3.051.145 RON). Din topul celor 20 de întreprinderi mici fac parte şi o firmă din comuna Jorăşti, şi anume Agrojor SRL, precum şi 2 firme din Tecuci, şi anume Pentagon SRL şi Revival SRL, care au obţinut un profit brut de 2.922.472 RON şi respectiv 1.434.850 RON.

Topul firmelor mijlocii

Arcada Company ocupă prima poziţie în topul întreprinderilor mijlocii, urmată de Tancrad SRL, care a obţinut un profit brut de 24.628.357 RON, Ship Design Group SRL, care a obţinut un profit brut de 8.720.852 RON. Pe lista firmelor celor mai profitabile s-au aflat şi Navrom Bac SRL, S.F. Tex. SA, Agrimat Matca, Dialfa Security SRL, Retec SA, Grestincom SRL, Dynamic Selling Group SRL.

ArcelorMittal Galaţi, profit de top

ArcelorMittal Galaţi a ocupat,ca şi anul precedent, primul loc în topul întreprinderilor mari, obţinând un profit brut de 757.846.752 RON, fiind urmat de Romportmet, care a avut un câştig brut ce s-a ridicat la 45.580.111 RON. În topul celor mai profitabile întreprinderi mari s-au situat şi ArcelorMittal Tubular Products Galaţi SRL (profit brut de 3.774.010 RON ), Katy SRL (profit brut de 1.842.087 RON), Staer international (1.875.525 RON), Galmopan (profit brut de 1.242.370 RON), ICMRSG (profit brut de 849.532 RON), Zahărul Lieşti (profit brut de 848.348 RON), Intfor SA, Menarom PEC SA, Prutul (profit brut de 11.941.570 RON), Compania de Navigaţie Fluvială Română Navrom SA (profit brut de 11.053.703 RON).

Topul firmelor "nou născute"

În premieră a fost realizat şi clasamentul celor mai profitabile afaceri care au fost puse pe picioare anul trecut. Pe primul loc în clasamentul firmelor nou înfiinţate se află societatea Bureau Veritas Romania Controle Internationale SRL, care, cu un număr de 42 de angajaţi, a realizat un profit brut de 4.925.923 RON, urmată de Nasdis Consulting SRL, cu un profit brut de 1.948.363 RON, Magnus Credit IFN SRL, cu un profit brut de 1.529.088 RON, Jobassist Global SRL, care a obţinut un profit brut de 1.039.416 RON. Din topul societăţilor nou înfiinţate anul trecut fac parte şi două firme care nu au niciun angajat, şi anume Lisimet CO SRL, care a obţinut un profit brut de 713.896 RON, respectiv MMS Trading SRL, care a obţinut un câştig brut de 462.125 RON. Şi unele afaceri puse la cale în mediul rural s-au dovedit a fi inspirate, în topul celor 20 de firme situându-se trei societăţi înfiinţate în comuna Fârţăneşti, comuna Şendreni şi comuna Barcea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=14

  • 10 months later...
Posted

Arabesque şi Vega '93, printre cei mai puternici antreprenori români

15 din cele mai mari 50 de companii private româneşti au înregistrat afaceri mai mari cu cel puţin 30% în lei în 2009 faţă de 2008, în primul an de recesiune după nouă ani de creştere. 8 mld. euro rulează cele 50 de companii româneşti, adică 3,2% din cifra de afaceri a companiilor din România. Romcar, importatorul Ford până la 1 august, Ambient Sibiu şi Interagro au înregistrat cele mai drastice scăderi de vânzări, cu un minus de cel puţin 30% faţă de 2008.

...

Vega '93 din Galaţi este o afacere deţinută de omul de afaceri Corneliu Istrate care are activităţi în special în construcţia de clădiri, activitate din care a realizat anul trecut afaceri de 88 mil. euro cu aproximativ 2.000 de angajaţi. Compania a mai derulat activităţi şi în industria berii, ca un business conex pentru care lucrau aproximativ 20 de persoane. Acţionarii companiei au decis să renunţe însă la acest business începând cu prima jumătate a anului 2009.

http://www.zf.ro/companii/cine-sunt-cei-mai-puternici-50-de-antreprenori-romani-constructiile-farma-sau-distributia-asigura-si-in-criza-vanzari-de-sute-de-milioane-de-euro-6744379

post-2782-026795800 1280437986_thumb.jpg

  • 1 month later...
Posted

Cum au mers anul trecut afacerile „greilor” Galaţiului

Combinatul şi Şantierul Naval Damen, cei mai importanţi agenţi economici din oraş, nu au avut anul trecut o activitate profitabilă, dacă ţinem cont de rezultatele economice financiare înregistrate în cursul 2009. Astfel, dacă anul 2008 a fost unul profitabil pentru colosul siderurgic, anul 2009 a însemnat înregistrarea unei pierderi nete de 1.418.175.845 lei.

Pentru Şantierul Naval Damen Galaţi, anul 2009 a fost unul păgubos, la fel cum a fost şi anul 2008. Astfel, dacă în anul 2008 pierderea netă a fost de 41.900.426 lei anul trecut paguba înregistrată s-a ridicat la 8.909.437 lei. În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, acesta a scăzut de la 3.266, câţi erau în 2008, la 2.743 la sfârşitul anului trecut.

Anul 2009 nu a fost unul profitabil nici pentru ICMRSG, societate de construcţii cu un număr de 486 de salariaţi, care a înregistrat o pierdere de 14.771.720 lei.

La polul opus, adică al societăţilor care au avut anul trecut o activitate profitabilă, se află Romportmet, la care acţionar principal este ArcelorMittal. Conform datelor făcute publice de Ministerul Finanţelor, societatea, care are 227 de angajaţi, a obţinut anul trecut un profit net ce s-a ridicat la 16.469.298 lei.

O altă firmă care a obţinut profit a fost fabrica de ulei Prutul, la care lucrează 311 angajaţi, şi care anul trecut a avut un profit net de 246.977 lei.

Şi Menarom PEC s-a dovedit a fi o afacere profitabilă anul trecut, profitul net înregistrat fiind de 3.472.582 lei.

În mod surprinzător, şi societatea Atlas a obţinut anul trecut profit, şi asta în condiţiile în care angajaţilor unităţii li s-au redus salariile anul trecut invocându-se efectele crizei economice şi nivelul scăzut de comenzi. Chiar dacă salariaţilor li s-au redus salariile, Atlas a obţinut anul trecut un profit net de 46.177 lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/cum-au-mers-anul-trecut-afacerile-greilor-galatiului.html

  • 3 weeks later...
Posted

Topul IMM-urilor gălăţene în 2009

Chiar şi în vremuri nu tocmai fericite pentru mediul economic, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi a păstrat tradiţia de a realiza, în baza profitului brut obţinut de firme în anul precedent, topul pe categorii al celor mai profitabile afaceri. O condiţie pentru a intra în „Top 2009” a fost şi ca societăţile în cauză să nu aibă datorii la bugetele publice mai mari de 10 la sută din cifra de afaceri.

„În acest top au intrat cei care au reuşit să reziste unui an devastator în economie. Numai la Galaţi, în 2009 au dispărut 5.300 de întreprinderi şi s-au pierdut 30.000 locuri de muncă în mediul privat. Cu atât mai mult, poate, se cuvine să remarcăm rezultatele celor care au reuşit să-şi menţină sau să-şi aducă afacerile în zona performanţei”, a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

Categoria grea fără... grei

În ceea ce priveşte marile întreprinderi este notabilă, în acest an, absenţa „greilor” care se remarcau prin forţă economică, precum Combinatul ArcelorMittal, Santierul Naval Damen sau Arabesque, societăţi care fie şi-au diminuat profitul, fie au înregistrat datorii mai mari la bugetul de stat.

În prezent, pe primul loc la întreprinderi mari se află Metex Big SA, societate cu 40 de salariaţi, având ca profil de activitate închirierea şi subînchirierea unor spaţii comerciale, ce a reuşit să obţină în 2009 un profit brut 45,3 milioane lei.

Pe locurile următoare s-au clasat firma de construcţii Vega 93 SRL (1.964 angajaţi, 34,2 milioane lei profit brut) şi Romportmet SA (214 salariaţi, 19,5 milioane lei profit brut).

În topul marilor întreprinderi se mari regăsesc întreprinderi care au confirmat prin profitul brut realizat rezultatele bune obţinute în anii trecuţi – Euro P.E.C. SA (8,1 milioane lei), NAVROM (7,5 milioane lei) Mairon Galaţi SA (5,3 milioane lei), Menarom P.E.C. (4,1 milioane lei), Galmopan SA (4,1 milioane lei) – dar şi noi aspiranţi la vârful profitului, precum Retec SA (7,2 milioane lei).

La categoria întreprinderilor mijlocii, Arcada Company şi Tancrad SRL, cu activităţi în sfera construcţiilor, şi-au păstrat supremaţia. Mai mult, Arcada Company a înregistrat un salt considerabil al profitului brut, de la 27,9 milioane lei în 2008 la 66 milioane lei în 2009. Tancrad şi-a înjumătăţit profitul, însă nici cu 10,2 milioane lei nu stă rău. Pe locurile următoare s-au clasat nou intraţii Arex Company SRL (6,6 milioane lei) şi Tiproteh SRL (4,8 milioane lei).

Pe segmentul întreprinderilor mici, D.S.Tofan şi-a dublat în 2009 profitul brut ajungând la 4,7 milioane lei, nivel cu care şi-a adjudecat primul loc în clasament. În schimb, câştigătoarea de anul trecut Agroport, şi-a diminuat profitul de patru ori, dar a prins un loc şapte în clasament. În zona superioară s-au mai clasat Dutch Marine Trading Design SA (4,2 milioane lei profit brut), Silvano SRL (4 milioane lei) şi Five of Kings SRL (2,5 milioane lei).

Pe segmentul microîntreprinderilor primele locuri au fost ocupate de MartTrade SRL (2,5 milioane lei) şi Spaţii SRL (1,9 milioane lei). Pe locul trei, Oron Trade SRL a obţinut un profit de 1,8 milioane de lei în condiţiile în care nu are nici un angajat, la fel ca Helix Trading SRL, care a obţinut 1,1 milioane lei şi s-a clasat pe locul 7. „Sunt societăţi la care activitatea a fost desfăşurată de acţionarul sau acţionarii societăţii şi prin urmare n-au avut nici un angajat...”, a explicat această „curiozitate” reprezentantul patronatelor.

Topul IMM-urilor a cuprins şi o secţiune dedicată întreprinderilor nou înfiinţate în perioada 2007 – 2009, vârful clasamentului fiind ocupat de Bureau Veritas Romania Controle International SRL (4,8 milioane lei), Marine Building SRL (1,9 milioane lei) şi Stiborg Prim SRL (1,8 milioane lei).

http://www.viata-libera.ro/articol-Topul_IMM-urilor_2009_2.html

Posted

la întreprinderi mari se află Metex Big SA, societate cu 40 de salariaţi

Intreprindere mare??? Oare care au fost criteriile dupa care s-a facut clasamentul??

Posted

În teorie...

* MICROÎNTREPRINDERI = 0-9 salariaţi

* ÎNTREPRINDERI MICI = 10-49 salariaţi

* ÎNTREPRINDERI MIJLOCII = 50-249 salariaţi

* ÎNTREPRINDERI MARI = peste 250 salariaţi

Posted

PREMIILE SPECIALE « TOP 2009 »

1. Crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local: S.C. ALEX&COMP S.R.L. - CĂTĂLIN ALEXANDRESCU - 86 LOCURI DE MUNCĂ

2. Dinamica deosebită a dezvoltării: S.C. PANEUROGAL S.R.L. - ALEXANDRU DUDU

3. Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite: S.C. EUROTER DISTRIBUTION S.R.L. - DUMITREL DAVID

4. Femei manager cu rezultate deosebite: S.C. TQ CONSULTANŢĂ ŞI RECRUTARE S.R.L. - ALINA COMŞA

5. Promovarea de noi tehnologii: S.C. ALT FACTOR S.R.L. - ADRIAN COMĂNESCU

6. Calitatea produselor şi serviciilor conform normelor ISO: S.C. GIRAMET S.R.L. - GIORGICĂ IGNAT

7. Volum ridicat la export: S.C. RETEC S.A. - JENICA STATE

8. Realizarea unui număr mare de obiective de investiţii în plan local: S.C. VEGA'93 S.R.L. - CORNEL ISTRATE

9. Sponsorizarea "Structurilor Teritoriale CNIPMMR": BRD - Groupe Société Générale Sucursala Galaţi - CRISTIAN DOBRE

10. Promovarea în mass-media a CNIPMMR şi a "Structurilor Teritoriale CNIPMMR": Cotidianul „MONITORUL DE GALAŢI" - Doamnei MAGDA CONDOS

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vezi-bogati-oameni-afaceri-Galati_0_339566099.html

Posted

Clasamentele complete....

MICROÎNTREPRINDERI

Nat. Jud. Dom. PB Dom. CA Cod fiscal Firma Localitatea CAEN Cat. Nr.sal. Profit brut

83 1 12 14375159 MARTRADE SRL Galaţi 4619 A 6 2.535.815

147 2 16716848 SPATII SRL Galaţi 6820 A 3 1.923.578

162 3 11 12457163 ORON TRADE SRL Galaţi 4672 A 0 1.839.599

209 4 12 4953956 NIRO - EXIM SRL Galaţi 4672 A 2 1.639.740

316 5 13 24 19204354 CONINAV SHIPPING SRL Galaţi 5222 A 4 1.354.277

404 6 14 22 1636210 EUROPOLIS SHIPPING AND TRADING (E.S.T.) SRL Galaţi 5222 A 6 1.184.900

455 7 6228750 HELIX TRADING SRL Galaţi 7022 A 0 1.118.052

468 8 2383204 COSOTI SRL Galaţi 6820 A 3 1.103.526

483 9 19 47 15668262 VALRO TRADE SRL Sat Liesti, Com Liesti 4672 A 3 1.084.936

10 4 6 17253210 CENTRUL DE CONSULTANTÃ ŞI STUDII EUROPENE SRL Galaţi 8559 A 9 996.856

11 27 16732550 DEN BREEJEN INVESTMENTS SRL Galaţi 6810 A 2 959.421

12 18290160 TOMVALDOR SERV SRL Galaţi 4941 A 1 902.822

13 29 11096648 HATRIC SRL Galaţi 4672 A 1 748.254

14 17749444 TQ CONSULTANTÃ ŞI RECRUTARE SRL Galaţi 7022 A 5 714.419

15 18947288 KINETECH INDUSTRY SRL Galaţi 4690 A 4 686.226

ÎNTREPRINDERI MICI

Nat. Jud. Dom. PB Dom. CA Cod fiscal Firma Localitatea CAEN Cat. Nr.sal. Profit brut

187 1 8 19 1642084 D.S.TOFAN SRL Galaţi 4671 B 28 4.790.675

228 2 19 10 14362477 DUTCH MARINE TRADING DESIGN SA Galaţi 7112 B 20 4.269.999

239 3 28 1639410 SILVANO SRL Galaţi 4690 B 8 4.073.477

484 4 8 9743335 FIVE OF KINGS SRL Galaţi 9200 B 36 2.547.837

5 8 17039722 TOMAMET TRANS SRL Galaţi 3832 B 25 2.197.289

6 13 33 1637770 PENTAGON SRL Tecuci 4719 B 38 1.715.138

7 27 6 8987277 AGROPORT SA Galaţi 4675 B 26 1.693.997

8 2 14 13803591 SIMONGRIG SRL Galaţi 113 B 14 1.338.750

9 35 1627513 HYGEIA SRL Galaţi 4773 B 28 1.337.724

10 4392870 IFTODE UNIVERSAL SNC Galaţi 4673 B 24 1.214.612

11 7862755 REMICO COMPREST SRL Galaţi 2511 B 24 1.113.420

12 28 16138590 ZONE-GAZ SRL Galaţi 4671 B 30 1.108.375

13 43 16393356 AGROJOR SRL Sat Jorãsti, Com Jorãsti 111 B 16 1.094.236

14 1628241 GALGROS SA Galaţi 6820 B 33 1.063.927

15 5827212 DECROM CO SRL Galaţi 6820 B 13 1.049.229

ÎNTREPRINDERI MIJLOCII

Nat. Jud. Dom. PB Dom. CA Cod fiscal Firma Localitatea CAEN Cat. Nr.sal. Profit brut

2 1 5 12 5437520 ARCADA COMPANY SA Galaţi 4211 C 233 66015943

88 2 12 14 8006670 TANCRAD SRL Galaţi 4211 C 197 10218679

206 3 1 9 16607972 AREX COMPANY SRL Galaţi 4213 C 80 6650244

319 4 9 18374016 TIPROTEH SRL Galaţi 2511 C 90 4884329

329 5 1 2 12102950 NAVROM BAC SRL Galaţi 5030 C 69 4771395

346 6 6 11 8574866 ALMERA INTERNAŢIONAL SRL Galaţi 1051 C 165 4562575

388 7 13 13607676 EEKELS ROMÂNIA SRL Galaţi 4321 C 138 4154304

411 8 1 2 13862091 DEN BREEJEN ROMÂNIA SRL Galaţi 2561 C 225 3984432

427 9 13 37 13828294 VIVA COMPANY SRL Galaţi 4673 C 118 3845668

489 10 6 6 18685217 MAGNUS CREDIT IFN SRL Galaţi 6492 C 62 3478842

11 25 25 5668427 CRIOMEC SA Galaţi 4322 C 204 3101522

12 25 5515377 SHIP DESIGN GROUP SRL Galaţi 7112 C 57 2961049

13 2 2 12974798 HELMERS SRL Galaţi 4332 C 147 2728122

14 35 12382737 NAVROM - CENTRU DE AFACERI SRL Galaţi 7022 C 115 2217991

15 13 48 14994708 VEGA COMPANY SRL Galaţi 5510 C 80 2065884

ÎNTREPRINDERI MARI

Nat. Jud. Dom. PB Dom. CA Cod fiscal Firma Localitatea CAEN Cat. Nr.sal. Profit brut

70 1 1 8 200718 METEX BIG SA Galaţi 6820 D 40 45316365

85 2 2 5 3118800 VEGA 93 SRL Galaţi 4120 D 1964 34273414

153 3 1 9 1643705 ROMPORTMET SA Galaţi 5224 D 214 19531460

298 4 8 12 6497759 EURO-P.E.C. SA Galaţi 3514 D 25 8179826

314 5 1 1 1639097 COMPANIA DE NAVIGAŢIE FLUVIALĂ ROMÂNĂ NAVROM SA Galaţi 5040 D 520 7522083

325 6 8 4 11632363 RETEC SA Galaţi 7112 D 261 7258656

396 7 5 2 6581999 MAIRON GALATI SA Galaţi 4672 D 282 5392608

453 8 1 3 16925453 MENAROM P.E.C. SA Galaţi 2829 D 261 4108882

9 21 4 1633507 GALMOPAN SA Galaţi 1071 D 348 1499493

10 13 12 11792771 SECURITY W.B.C. SRL Galaţi 8010 D 682 1313518

11 17 43 13818436 DIALFA SECURITY SRL Galaţi 8010 D 337 1086706

12 7 1 1632862 PRUTUL SA Galaţi 1041 D 311 375083

13 5933965 SUPER A PLUS K SRL Galaţi 4211 D 313 181409

14 33 1648028 ICEPRONAV INSTITUTUL DE CERCETARE ŞI INGINERIE TEHNOLOGICĂ PENTRU CONSTRUCŢII NAVALE GALAŢI SA Galaţi 7112 D 266 106496

15 1633833 ATLAS SA Galaţi 4941 D 303 60844

ÎNTREPRINDERI NOU ÎNFIINŢATE(2007-2009)

Nat. Jud. Dom. PB Dom. CA Cod fiscal Firma Localitatea CAEN Cat. Nr.sal. Profit brut

60 1 1 6 10400438 BUREAU VERITAS ROMÂNIA CONTROLE INTERNATIONAL SRL Galaţi 7120 E 44 4883014

202 2 1 6 24349866 MARINE BUILDING SRL Galaţi 2561 E 92 1906898

212 3 4 24003276 STIBORG PRIM SRL Galaţi 4690 E 3 1832551

280 4 1 21 21912891 COMPANY MED SRL Sat Pechea, Comuna Pechea 2829 E 58 1535797

287 5 22403152 JOBASSIST GLOBAL SRL Galaţi 7022 E 4 1519239

425 6 3 24107994 MMS TRADING SRL Galaţi 4614 E 0 1152740

437 7 4 29 24391283 MARINE ELECTRIC STEELWORK SRL Galaţi 3320 E 22 1124344

8 2 21581089 CITY GAS IMPEX SRL Galaţi 4730 E 3 759100

9 4 19 21432214 SCAVI CONSTRUCT SRL Galaţi 4291 E 42 511497

10 1 2 22226743 LEVEL FIVE SRL Galaţi 9329 E 23 445227

11 5 25026510 KAEFER SHIPBUILDING CONTRACTING SRL Galaţi 3011 E 17 440760

12 2 24885384 SUCHEN 2009 SRL Galaţi 4645 E 11 436623

13 9 21970167 GAMACRIS DISTRIBUŢIE SRL Galaţi 4639 E 48 427788

14 22631550 SECURITY P.E.C. SRL Galaţi 8010 E 112 387058

15 2 22259236 ANROBMAR SRL Sat Cosmeştii-Vale, Com. Cosmeşti 2223 E 13 373426

Posted

Cam amestecate clasamentele astea. Ar fi fost - parerea mea - mai utile daca in completarea acestor clasamente ar fi existat si unele intocmite pe domenii de activitate. De ex., la intreprinderi mici (nu se stie foarte exact criteriul...) sunt DS Tofan (carburanti, piese de schimb etc), Agrojor (agricultura, cultivare cereale), Galgros (inchiriere spatii comerciale) etc. :-?

Posted

Dispare industria, înfloresc afacerile pe bani publici

Cele mai profitabile firme gălăţene în „Top 2009" sunt cele care lucrează cu statul şi cele care învârt afaceri imobiliare, multe dintre ele având „zero" sau câţiva salariaţi. Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, Marian Filimon, a dat publicităţii topul societăţilor comerciale gălăţene în 2009, surpriza fiind că la categoria întreprinderilor mari lipsesc din top "greii" economiei gălăţene, ArcelorMittal Galaţi, Şantierul Naval Damen şi Arabesque, care fie au înregistrat pierderi mari, fie au datorii mari la stat. În cazul Arabesque e posibil ca absenţa din top să fie justificată şi prin politica investiţională a firmei, care se extinde în Ucraina şi Serbia. Lipseşte din top şi Grupul Profiland-Intfor, care se confruntă cu mari probleme financiare. Pe primul loc la categoria întreprinderi mari se află Metex Big SA Galaţi, care, cu 40 de salariaţi, a obţinut în 2009 un profit brut de peste 45 milioane lei. Firma este deţinătoarea mai multor reţele de spaţii comerciale în ţară şi profiturile sunt realizate prin închirieri şi tranzacţii. La întreprinderi mici, locul 1 e ocupat de DS Tofan SRL, care, cu 28 de angajaţi, a realizat un profit de 4,7 milioane lei. Firma e cunoscută ca o campioană a contractelor mari cu statul în domeniul aprovizionării cu carburanţi. Secţiunea întreprinderi mijlocii e condusă, ca şi în 2008, de Arcada Company SA, care, cu 233 de angajaţi, a realizat un profit de 66 milioane lei, dublu faţă de 2008. Arcada execută lucrări de infrastructură din domeniul transporturilor feroviare şi rutiere, aşadar finanţate de stat. La microîntreprinderi, pe locurile 3 şi 7 sunt Oron Trade SRL şi Helix Trading SRL, care au realizat profituri de 1,8 milioane, respectiv peste 1,1 milioane lei, dar au „zero" salariaţi.

În perioada ianuarie-august 2010 şi-au încetat activitatea 2.400 firme, fiind trimişi în şomaj 13.000 de salariaţi.

Merg foarte bine la Galaţi şi firmele care au activitate în domeniul serviciilor externalizate de instituţii publice, cum ar fi paza. WBC Security are un profit de 1,31 milioane, iar Dialfa Security un profit de 1,08 milioane. Prima dintre ele se ocupă şi de paza platformei Sidex. În condiţiile diminuării efectivelor Poliţiei Comunitare, afacerile acestor firme pentru paza instituţiilor publice vor căpăta o mare amploare.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/dispare-industria-infloresc-afacerile-pe-bani-publici-200702.html

  • 1 month later...
Posted

Firme gălăţene în Topul Naţional al IMM-urilor

Toate drumurile mediului de afaceri au dus la sfârşitul săptămânii trecute la Palatul Parlamentului, acolo unde s-a desfăşurat a XVIII-a ediţie a „Topului Naţional al Firmelor Private”, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în colaborare cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). La eveniment au participat în jur de 1.000 de întreprinzători, printre care şi gălăţeni, din păcate mai puţini ca în anii precedenţi...

Galaţiul, prezenţă mai modestă

La scenă deschisă, la nivel naţional, prezenţa gălăţeană a fost, din păcate, mai modestă ca în anii precedenţi. La topul naţional general, doar Arcada Company a reuşit să ocupe locul 2 la categoria întreprinderilor mijlocii, iar IFN Total Finance a reuşit să câştige un Premiu de Excelenţă în Afaceri.

Trebuie, totuşi, să precizăm că sunt firme gălăţene, mai ales în zona întreprinderilor mari, care au obţinut rezultate bune în domeniul lor de activitate. Prima clasată în topul gălăţean la întreprinderi mari, Metex Big SA, a ocupat locul 70 la nivel naţional şi locul opt ca profit brut (45,3 milioane lei) pe domeniul închirierii şi subînchirierii bunurilor imobiliare. Vega ’93, cu un profit de 34,2 milioane lei, a ocupat locul 85 în clasamentul general şi locul 5 pe domeniul lucrărilor în construcţii de clădiri.

Strict pe domeniile lor de activitate, NAVROM s-a clasat pe locul 1 la „Transportul de marfă căi navigabile interioare”, Prutul SA este lider la „Fabricarea uleiurilor”, iar Mairon Galaţi s-a clasat pe locul 2 pe ţară la categoria „Comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”.

La întreprinderile mijlocii, în afară de Arcada, la nivel naţional s-au mai remarcat pe domeniilor lor de activitate NAVROM Bac – locul 2 la „Transport de pasageri pe căile navigabile interioare”, Den Breejen Romania SRL – locul 2 la „Tratarea şi acoperirea metalelor” şi Helmers SRL – locul 2 la „Lucrări de tâmplărie şi dulgherie”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Topul_National_al_IMM-urilor.html

Posted

Firme gălăţene de top

Premiile Speciale ale topului IMM-urilor acordate de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) firmelor gălăţene au făcut obiectul unei mini-festivităţi desfăşurate, ieri, în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

În deschiderea evenimentului, vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon, a ţinut să înmâneze două trofee firmelor care au avut la nivel naţional rezultate foarte bune şi care, dintr-un motiv sau altul, nu şi le-au ridicat la festivitatea de premiere ţinută pe 5 noiembrie, la Bucureşti. Astfel, firmei Arcada Company i-a revenit trofeul pentru locul doi ocupat la categoria topului general al întreprinderilor mijlocii, în timp ce IFN Total Finance a reuşit să câştige un Premiu de Excelenţă în Afaceri.

Premiile speciale, răsplătite cu diplome, au fost următoarele: „Crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local” – Cătălin Alexandrescu (SC Alex&Comp SRL), „Dinamica deosebită a dezvoltării” – Alexandru Dudu (SC Paneurogal SRL); „Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite” – Dumitrel David (SC Euroter Distribution SRL), „Femei manager cu rezultate deosebite” – Alina Comşa Durbacă (SC TQ Consultanţă şi Recrutare SRL), „Promovarea de noi tehnologii” – Adrian Comănescu (SC Alt Factor SRL); „Calitatea produselor şi serviciilor conform normelor ISO” – Giorgică Ignat (SC Giramet SRL), „Volum ridicat la export” – Jenica State (SC Retec SA), „Realizarea unui număr mare de obiective de investiţii în plan local” – Cornel Istrate (SC Vega *93 SRL); „Sponsorizarea Structurilor CNIPMMR” - BRD - Group Societe Generale Sucursala Galaţi, „Promovarea în mass-media a CNIPMMR” – Magda Condos (Monitorul de Galaţi).

http://www.viata-libera.ro/articol-Firme_galatene_de_top_2.html

  • 3 weeks later...
Posted

Firmele anului: Vega, Arabesque şi Damen

Surprinzător, ArcelorMittal nu figurează în clasamentul Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi. Topul este alcătuit pe baza performanţelor financiare ale firmelor (cifră de afaceri, investiţii, profit) dar şi a numărului de angajaţi. Clasamentul pe 2009 al firmelor gălăţene, întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi grupează firmele performante pe cinci categorii, în funcţie de numărul de salariaţi: microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii, mari şi foarte mari.

Este de remarcat că în calculul numărului personalului au intrat atât angajaţii cu contract individual de munca, cât şi colaboratorii. „Avem criterii puţin diferite faţă de topul întocmit de Patronatul IMM-urilor, dar în esenţă e vorba de cam aceleaşi firme. Topul Camerei este considerat ca fiind cel mai relevant din România şi este bază de apreciere pentru toată lumea", ne-a declarat Dan Lilion Gogoncea, preşedintele CCIA Galaţi.

În acest an, doar trei agenţi economici gălăţeni au îndeplinit condiţiile de a intra în categoria firmelor foarte mari: Vega '93, Şantierul Naval „Damen" şi Arabesque. Interesant este că ArcelorMittal Galaţi nu a fost nominalizat nici în acest top, după ce a ratat şi clasamentul întocmit de Patronatul IMM.

De remarcat că, în continuare, topul este pe ramuri ale industriei. Atfel, în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal prima poziţie este ocupată de firma Profiland (controlată de Andrei Lişinschi), urmată de companii care activează pe platforma Damen: Tiproteh şi Den Breejen Romania.

Menarom SA (controlată de Ninel Comşa) este lider la întreprinderi mari, la categoria „industria de maşini şi echipamente". La aceeaşi categorie, la secţiunea societăţilor mijlocii, s-au remarcat Company Med SRL şi Butan Grup.

În industria energetică pe prima treaptă se află Electrocentrale SA (întreprinderi mari) şi EURO PEC (întreprinderi mijlocii), în vreme ce la secţiunea „Industria mijloacelor de transport" domină Şantierul Naval „Damen" Galaţi (întreprinderi foarte mari) şi Navmaro, Euroshipbuilding şi Naval Products Construct (firme mijlocii).

La capitolul „Construcţii", prima poziţie în topul firmelor mari este ocupat, previzibil deja, de Vega'93 SRL (companie controlată de familia Istrate). Urmează Super A PlusK SRL (întreprinderi mari) şi Arcada Company SRL (întreprinderi mijlocii).

La categoria rezervată industriei alimentare, la secţiunea întreprinderi mari, pe primele două poziţii se află fabrica de ulei „Prutul" şi „Galmopan" (panificaţie şi lactate, controlată de fraţii Herăscu). La întreprinderilor mijlocii s-au remarcat Almera Internaţional (lactate), Derpan (panificaţie) şi Alex&Comp (condimente).

Cozamin, Luna Plast şi Plase Pescăreşti SA au ocupat primele trei locuri la industria textilă (întreprinderi mijlocii), în vreme ce în industria lemnului este lider ASIL SRL, iar în cea a mobilei - Marcel Prod SRL (o companie surpinzătoare, din Tudor Vladimirescu).

Vinton a fost societatea care a învins criza şi s-a clasat pe prima treaptă din rândul întreprinderilor mijlocii ce au ca obiect de activitatea industria băuturilor alcoolice. La secţiunea întreprinderi mijlocii, s-au evidenţiat Vinalcool şi Prodvinalco SA. Interesant este că toate cele trei firme sunt controlate de acelaţi grup de investitori.

La categoria piscicultură, pescuit, vânătoare şi servicii conexe, Rompesgal a fost prima societate din rândul întreprinderilor mici. Iar la microîntreprinderi s-au clasat în fruntea topului Aqua Prod şi Grig Impex '94 SRL.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Firmele_anului-_Vega-Arabesque_si_Damen_0_380962014.html

  • 3 weeks later...
Posted

Arabesque - a treia mare companie controlată de români

Cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri români, în care lucrează aproape 90.000 de oameni, au avut anul trecut o cifră de afaceri de 45 miliarde de lei (10,6 mld. euro), adică 4% din rulajul tuturor companiilor din România, arată o analiză realizată de ZF. Marile companii aflate încă în mâinile românilor dau de lucru anual la aproape 90.000 de oameni, ceea ce reprezintă 3% din efectivul salarial existent în mediul privat, scrie ZF în ediţia de joi.

Dacă cele mai mari 100 de afaceri româneşti adună într-un an vânzări de 10 mld. euro, cele peste 100 de companii private reunite în Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au avut anul trecut încasări de 36 mld. euro, potrivit datelor asociaţiei. Zoltan Teszari, acţionarul grupului telecom RCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, şi Cezar Rapotan de la Arabesque Galaţi controlează primele trei companii cu capital majoritar românesc din economia locală. Cei trei au ajuns anul trecut la o cifră de afaceri cumulată de 4 miliarde de lei (sub un miliard de euro), astfel că pragul de business de un miliard de euro cu o singură companie nu a fost atins de niciun business controlat de români.

Ion Ţiriac şi Ioan Niculae, care spun că rulează anual în România afaceri în jurul a un miliard de euro, au pe cea mai mare firmă din grup afaceri de puţin peste 100 mil. euro, respectiv 300 mil. euro, arată datele analizate de ZF. Niculae, spre exemplu, controlează peste 25 de companii în 15 pieţe în industria chimică, în cea alimentară, agricultură sau turism şi are 9.000 de angajaţi.

În ultimul an şase din cele mai mari 100 de companii au intrat în insolvenţă, potrivit datelor ZF, situaţie care arată dificultăţile cu care se confruntă capitalul local în actualul context economic. Spre exemplu, aproape 5.000 de oameni sunt afectaţi de intrarea înincapacitate de plată a celor trei companii controlate de Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag şi Meva), care nu mai au comenzi şi se confruntă cu lipsa de lichiditate.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România s-a ridicat anul trecut la 1.012 mld. lei (240 mld. euro), faţă de 1.085 mld. lei (294 mld. euro) în 2008, după cum arată datele trimise ieri de către Registrul Comerţului. Potrivit aceleiaşi surse aproape 629.000 de firme au depus bilanţul financiar pe anul 2009, faţă de 665.000 cu un an în urmă.

  • 6 months later...
Posted

Arabesque - liderul businessului cu capital majoritar românesc

Petrom a fost şi în 2010 cea mai mare companie din economia românească, dar Dacia a redus distanţa faţă de lider după o creştere de 30% în cei doi ani de recesiune. Astfel, dacă în 2008 cifra de afaceri a Petrom era cu aproape 2,5 mld. euro mai mare decât a producătorului de maşini, în 2010 compania petrolieră mai avea un avans de doar 615 mil. euro.

Companii situate în topul celor mai mari 50 de jucători din economie precum Dacia, Nokia sau Bunge, dar şi afaceri antreprenoriale româneşti - Dedeman Bacău - au reuşit să raporteze creşteri de peste 30% şi să câştige cotă de piaţă.

Anul trecut 12 companii de pe piaţa locală au avut afaceri de peste un miliard de euro, dar niciun business antreprenorial românesc nu a reuşit să se apropie de acest prag. Cu vânzări de 415 mil. euro în 2010 (în România şi pe pieţele externe), grupul Arabesque fondat la Galaţi de Cezar Rapotan a fost anul trecut liderul businessului cu capital majoritar românesc. Zoltan Teszari, Cezar Rapotan şi Dragoş Pavăl sunt singurii antreprenori români din top 50. 2010 a marcat revenirea în siderurgie, ArcelorMittal Galaţi a trecut din nou de un miliard de euro, după ce în 2009 consemnase şi pierderi record de peste 300 mil. euro.

zf.ro

Ataşat - Top50

post-2782-0-61666100-1309299336_thumb.pn

  • 2 months later...
Posted

Vega - printre “greii” din construcţiile româneşti

Topul celor mai mari zece constructori cu capital autohton, care anul trecut au înregistrat afaceri cumulate de 1,3 miliarde de euro, este dominat de companii cu sediul în Bucureşti şi în Moldova. Astfel, firme precum Hidroconstrucţia (deţinută de management şi asociaţia salariaţilor), Tehnologica Radion (Theodor Berna), Delta ACM '93 (Florea Diaconu), Bog'Art (Raul Doicescu) şi Euroconstruct Trading '98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), deşi derulează lucrări în toată ţară, au sediile centrale în Bucureşti. Pe de altă parte, în top sunt prezent şi companii înregistrate în Moldova, aşa cum sunt Spedition UMB, Tehnostrade (ambele controlate de Dorinel Umbrărescu şi cu sediul la Bacău) sau Vega 93 din Galaţi (Corneliu Istrate). În top mai sunt prezenţi şi un constructor timişorean, Confort SA (Georgică Cornu), dar şi unul din Giurgiu, Romstrade (Nelu Iordache).

To­pul celor zece "grei" a suferit modificări ma­jo­re comparativ cu cel din 2009, în condiţiile în care liderul a devenit Hidroconstrucţia, cu afaceri de 232,1 milioane de euro şi care în 2009 ocupa poziţia secundă. Compania, care îşi are ori­ginile în Întreprinderea de Construcţii Hi­dro­energetice, înfiinţată în 1961, este deţinută în pre­zent de management şi de asociaţia salariaţilor. Pe de altă parte, "fruntaşul" din 2010, con­struc­torul Romstrade din Giurgiu, controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, a ajuns pe poziţia a cincea după ce şi-a înjumătăţit afacerile la puţin peste 134 de milioane de euro.

zf.ro

Posted

Arcada, Arabesque şi Vega, cele mai profitabile

* Trei mari jucători din piaţa construcţiilor au raportat cele mai mari profituri în 2010, la Galaţi

Constructorul Arcada Company a fost cea mai profitabilă companie gălăţeană anul trecut. Cu un profit net de aproape 9,5 milioane de euro, firma controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă a ocupat locul 74 în «Topul celor mai profitabile 100 de companii româneşti în 2010», întocmit de Ziarul Financiar.

Următorul agent economic local prezent în top este distribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque. Compania deţinută de Cezar Rapotan s-a clasat trei locuri mai jos, pe 77, cu un profit net de 9,0 milioane de euro.

A treia şi ultima firmă gălăţeană dintre cele 100 cele mai profitabile activează tot în sectorul construcţiilor. Este vorba de Vega *93. Firma lui Corneliu Istrate a realizat anul trecut un profit net de 8,9 milioane de euro şi a ocupat locul 89 în topul 100 ZF.

Lucrurile stau pe dos în topul Forbes

Clasamentul averilor celor care deţin aceste companii, întocmit anul trecut de revista Forbes, arată cu totul altfel. Astfel, cel mai bogat gălăţean era Cezar Rapotan, de la Arabesque, a cărui avere era estimată de publicaţie la 78-80 de milioane de euro. Suma îl plasa pe Rapotan pe locul 65 din primii 500 de miliardari. El era urmat de Corneliu Istrate de la Vega. Cu o avere estimată la 55 de milioane de euro, Istrate era poziţionat pe locul 90. Spiru Mantu şi Mihai Humă de la Arcada Company, a căror companie a scos cel mai mare profit din judeţ anul trecut, nici măcar nu figurau în topul Forbes 500 de miliardari români!

Damen, depăşit de şantierele navale din Tulcea

Şantierul Naval Damen din Galaţi a realizat anul trecut un profit net de 6,1 milioane de euro, dar nu a reuşit să intre în top 100 ZF. Acolo se află, însă, constructorul de nave din Tulcea, deţinut de coreenii de la STX. Şantierul naval tulcean este poziţionat chiar în prima jumătate a clasamentului, pe locul 42, cu un profit de 20,1 milioane de euro, de trei ori mai mare decât cel raportat de Damen.

Cine mai e în top

Pe primul loc în topul 100 ZF se află distribuitorul de produse petroliere OMV Petrom. Compania deţinută de austrieci a încheiat anul 2010 cu un profit de 427,4 milioane de euro.

Înapoi în plan local, o companie importantă cu un profit pe măsură este Mairon, specializată în comerţul cu produse metalurgice. Ea a realizat anul trecut un profit net de aproape 6,4 milioane de euro.

Societatea de construcţii Tancrad a făcut 2,0 milioane de euro, iar fabrica de ulei Prutul a realizat 1,36 de milioane de euro. Profitul Navrom Bac a fost de aproape 770.000 de euro, mai mare decât al surorii ei, Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM, care a realizat un profit de 524.000 de euro.

Administraţia Zonei Libere şi firma de confecţii Cozamin au realizat profituri aproximativ egale anul trecut: 193.000 şi, respectiv, 191.000 de euro. În apropiere se află fabricantul de produse metalurgice Intfor, cu 188.000 de euro. Aproape 120.000 de euro profit a făcut producătorul de energie electrică şi agent termic primar Electrocentrale Galaţi.

Să mai spunem că bilanţurile pe 2010 ale marilor companii locale, precum combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, nu sunt afişate pe site-ul MFP, întrucât ele sunt listate la bursă şi joacă după alte reguli. ArcelorMittal a raportat, totuşi, în februarie, pierderi de zece milioane de euro în 2010.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Topul gălăţean al IMM-urilor 2010

Construcţiile sunt domeniul care a „făcut” cele mai multe milioane de euro în Galaţi în cursul anului trecut, reiese din clasamentul firmelor private, dat publicităţii, ieri, la Teatrul Dramatic, în cadrul unui eveniment organizat de Patronatul IMM-urilor Galaţi. Altfel spus, această ediţie a Topului firmelor gălăţene (bazat pe rezultatele financiare ale anului 2010) a confirmat încă o dată ceea ce se vedea deja cu ochiul liber de mai mulţi ani, şi anume că navele, siderurgia şi activităţile legate de transportul pe Dunăre nu mai sunt cele mai profitabile afaceri din oraşul nostru, ele fiind înlocuite de construcţii, comerţ cu ridicata, intermedieri, închirieri şi chiar activităţi de creditare.

60 de milioane de euro profit pentru opt societăţi

Indiscutabil, cele mai profitabile firme gălăţene ale anului trecut au fost Arcada Company şi Arabesque, singurele al căror profit brut pe anul 2010 a depăşit 11 milioane de euro. Arcada Company (cu 47,538 milioane lei profit) se ocupă de construcţii propriu-zise, iar Arabesque (46,994 milioane lei) are ca obiect de activitate comerţul cu materiale de construcţii. Singura diferenţă notabilă dintre cei doi giganţi gălăţeni ai profitului apare la numărul de salariaţi: Arcada a avut 214 (şi este prima la întreprinderi mijlocii), iar Arabesque de peste zece ori mai mulţi, adică 2.447, fiind pe locul 1 la mari întreprinderi. De notat şi că Arabesque s-a transformat în ultimii ani într-o companie multinaţională, cu afaceri în România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, dar „cu sediul şi sufletul la Galaţi”.

Doar Vega '93, tot o firmă de construcţii, s-a mai apropiat simţitor de pragul de 10 milioane de euro profit brut, cu un rezultat de 39,237 milioane lei. În urma ei s-au situat, tot la categoria mari întreprinderi, Metex Big (cu obiect de activitate închirieri) – 36,551 milioane lei, Mairon (comerţ cu ridicata produse metalice şi minereuri) – 31,733 milioane lei şi – o, tempora! – Şantierul Naval Damen, cu 25,749 milioane lei profit brut.

Mutându-ne o categorie mai jos, la întreprinderi mijlocii, doar două dintre acestea au avut un profit mai mare de 10 milioane de lei. Este vorba despre Romportmet (portul combinatului ArcelorMittal) – 20,318 milioane lei şi Tancrad (construcţii drumuri) – 10,24 milioane lei.

Trăgând linie şi adunând, cele opt societăţi menţionate mai sus, cele mai performante ale anului trecut din Galaţi, au totalizat un profit brut de 258,363 milioane lei, adică 60 de milioane de euro. Doar pentru comparaţie, clubul de fotbal Real Madrid a încheiat anul fiscal 2010-2011 cu un profit net de 31,7 milioane de euro.

Nici comerţul nu moare

Există însă viaţă şi în alte domenii de activitate, nu doar în construcţii. În clasamentul întreprinderilor mici, cele mai profitabile firme au fost Bureau Veritas România (5,21 milioane lei), Dutch Marine Trading Design (inginerie şi consultanţă tehnică – 3,281 milioane lei) şi Master Lux (comercializarea pieselor de autovehicule – 3,018 mil. lei).

La microîntreprinderi, cele mai mari profituri brute le-au înregistrat Lubrimet (comerţ cu combustibili – 2,332 mil. lei), Europolis Shipping and Trading (servicii anexe transporturilor – 1,8 mil. lei) şi Cosoti (închirieri – 1,183 milioane lei).

La întreprinderi nou-înfiinţate, „podiumul” a fost ocupat de Diesel Ricambi SRL (intermedieri – 3,638 mil. lei), Phoenix Slag Services (recuperarea materialelor reciclabile – 3,06 mil.) şi Romero 26 IFN (creditări – 1,779 mil. lei).

Iată şi două curiozităţi: acţionarii italieni de la Diesel Ricambi au fost de negăsit, nici la Galaţi, nici la sediul din Cluj - spune Marian Filimon - parcă au intrat în pământ. Pe de altă parte, Navconsult SRL, situată pe locul 15 la mari întreprinderi şi având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă, a avut un profit brut de doar 12.233 de lei, mai mic decât oricare altă firmă din top.

Combinatul, exclus din cauza datoriilor

Un gigant la propriu al economiei Galaţiului, combinatul ArcelorMittal, a fost exclus din acest clasament din cauza datoriilor la bugetele de stat mai mari de 10 la sută din cifra de afaceri, spune Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi. Alt criteriu de excludere l-a reprezentat existenţa unor incidenţe de natură juridică.

Topul gălăţean al IMM-urilor a fost alcătuit pe baza profitului şi a cifrei de afaceri obţinute în cursul anului 2010, pe mai multe categorii: întreprinderi mari, mijlocii, mici, microîntreprinderi şi întreprinderi nou-înfiinţate în ultimii trei ani. Rezultatele au fost contabilizate de o comisie naţională, cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Zece premii speciale

PIMM Galaţi a oferit şi zece premii speciale, pentru: crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local (Virgfan SRL), dinamica deosebită a dezvoltării (Criomec SA), tineri întreprinzători cu rezultate deosebite (Iulian Cazacu – Asociaţia Centrul de Dezvoltare „Smart” Galaţi), femei manager cu rezultate deosebite (Daniela Măncilă – Company Med SRL Pechea), promovarea de noi tehnologii (Mairon SA), calitatea produselor şi servciilor conform normelor ISO (Simongrig SRL), volum ridicat la export (Anghel SRL şi Cozamin SRL), realizarea unui număr mare de investiţii în plan local (Vega 93 SRL), susţinerea structurilor teritoriale CNIPMMR (BRD Sucursala Galaţi), reflectarea competentă în mass-media a mediului de afaceri (Adevărul de Galaţi).

Evenimentul de ieri, organizat în premieră într-o zi lucrătoare, nu a umplut decât pe jumătate parterul Teatrului Dramatic, lucru care nu l-a deranjat deloc pe preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon. „Am vrut să iasă ceva de calitate şi nu am mizat pe cantitate. Prin manifestarea de astăzi am vrut să-i premiem pe cei care au făcut performanţă în ani de criză, să-i scoatem la rampă. Un astfel de eveniment stimulează concurenţa, dar şi spiritul antreprenorial”, a spus Marian Filimon.

Anunţate de preşedintele PIMM, premiile au fost înmânate, pe rând, de preşedintele CJ Eugen Chebac şi prefectul Paul Florea.

viata-libera.ro

Posted

IMM = intreprinderi mici si mijlocii.

Arabesque, Vega nu mai fac parte de mult din categorie. Ce sa mai vb de Sidex.

Iar Profiland cred ca ar fi trebuit sa fie in top datornici, cel putin dupa ultimele informatii...

  • 2 weeks later...
Posted

Bogaţii Galaţiului au bătut criza cu profituri de milioane de euro

Nu mai puţin de şapte firme din Galaţi au reuşit să obţină pe 2010 un profit de peste 5 milioane de euro de fiecare. Performeră - Arcada Company SRL, cu un profit de 11,5 milioane de euro

Aşteptat cu maximum interes, „Topul firmelor gălăţene pe 2010", întocmit de Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) de la Galaţi, aduce în prim plan o uriaşă revelaţie: se poate face profit bun chiar şi în vremuri de criză! Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi, a precizat clar că Topul IMM-urilor nu conţine doar o înşiruire de cifre, ci are la bază şi o analiză profundă a situaţiei financiare a fiecărei companii gălăţene care a făcut profit. „I-am dat deoparte pe cei care au datorii foarte mari către furnizori sau către stat", a explicat Filimon motivul pentru care companii mari, precum ArcelorMittal sau Alcom, nu apar în top.

Cea mai „tare" firmă e... mijlocie

Surprinzător, cea mai profitabilă companie gălăţeană pe anul 2010 - Arcada Company SRL - nu este considerată (după clasificarea fiscală) ca fiind „firmă mare", ci este doar „mijlocie". Profitul obţinut de Arcada este de 47.538.675 lei (circa 11,5 milioane de euro), iar sursele de venit sunt bine împărţite: cele mai mari încasări sunt din domeniul construcţiilor (mai ales pe contracte publice, cum ar fi amenajările portuare), apoi din producţia de pâine, dar şi din activităţi conexe: comerţ cu materiale de construcţie şi producţie agricolă. Patronii firmei, gălăţenii Mihai Humă şi Spiru Mantu, sunt în general persoane foarte discrete. Nu au maşini de fiţe sau case impresionante, preferând să nu dea prilej pentru ştiri din categoria „monden". Interesant este că Arcada Company SRL este cea mai profitabilă firmă din România la categoria de administrare fiscală „Întreprinderi mijlocii". În privinţa cifrei de afaceri, compania ocupă, la aceeaşi categorie, de-abia locul 32. Profitul mediu adus societăţii de fiecare dintre cei 214 angajaţi este şi el impresionat: peste 55.000 de euro!

Gigantul Arabesque - pe doi

Pe locul doi în topul profitului se află un adevărat colos al comerţului cu materiale de construcţie: Arabesque SRL Galaţi - cu un profit de 46.994.146 lei (circa 11 milioane de euro). Categorisită fiscal la „Întreprinderi mari", Arabesque este pe locul 70 pe ţară la capitolul profit, dar urcă pe 31 la cifra de afaceri. Deşi profitul este comparabil cu cel al companiei Arcada, cifra de afaceri a Arabesque este de 10 ori mai mare (circa 350 de milioane de euro), iar numărul de salariaţi - de 12 ori. Firma este controlată de familia Rapotan, care de câţiva ani s-a stabilit la Bucureşti.

Cinci pentru succes

Clasamentul celor mai profitabile firme din Galaţi continuă cu Vega'93 SRL, Metex Big SA, Mairon SA, Şantierul Naval „Damen" şi Romportmet SA.

Vega'93 SRL este controlată de familia Istrate (Corneliu, Ionuţ şi Anca), are ca principal obiect de activitate construcţiile (în special lucrări publice) şi a obţinut un profit de profit de 39.237.878 lei (circa 9 milioane de euro). Este de remarcat faptul că grupul Vega mai este prezent în top cu patru firme: Viva Company (profit 5,9 milioane lei), Vega Company (1,5 milioane lei), Agrojor (2,5 milioane lei) şi Eurofruct SRL (1,4 milioane lei). Însumate, profiturile celor cinci companii principale din grup aduc, de fapt,Vega pe prima treaptă a podiumului!

Metex Big SA are şi ea o poveste interesantă. Controlată de un grup de investitori aflaţi în spatele unui off-shore cu sediul în Cipru, firma a făcut un profit de peste 8,5 milioane de euro cu doar 46 de angajaţi, care s-au ocupat de închirierea spaţiilor comerciale deţinute.

În fine, Mairon SA a făcut profit de peste 7,5 milioane de euro din comerţ cu produse metalurgice, „Damen" SA a ieşit pe plus cu 6 milioane de euro din producţia de nave, iar Romportmet SA a scos un profit de 5 milioane de euro din operaţiuni portuare pentru ArcelorMittal.

adevarul.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.