Jump to content

Eugen Dan Drăgoi, cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor


dcp100168

Recommended Posts

Eugen Dan Drăgoi: „Viaţa mea se împleteşte cu muzica”
Eugen Dan Drăgoi face parte din categoria aceea rară de oameni care fac mai mult decât vorbesc şi nu se laudă niciodată cu rezultatele muncii lor. Are 36 de ani şi este doctor în muzică (din 2007), inspector de arte la Inspectoratul Şcolar Judeţean, maestru de cor la Teatrul Muzical „N.Leonard”, profesor de muzică la Seminarul Teologic „Sf.Apostol Andrei”, dirijor al Corului Catedralei, compozitor (din 2002, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România), soţ şi nu în ultimul rând tată.
Ştie să delimiteze foarte bine lucrurile şi, chiar dacă are atât de multe atribuţii, le face faţă cu brio pentru că, înainte de toate, îi place ceea ce face. Soţia sa, Mirela, este lector la Universitate şi au o fată de 11 ani, Măriuca.
Viaţa lui, aşa cum frumos îi place să spună, „se axează pe oameni şi se împleteşte cu muzica. Muzica se naşte din relaţia cu oamenii. Dumnezeu ne-a dat-o pentru relaţia dintre oameni şi, bineînţeles, pentru relaţia dintre El şi oameni”.
A învăţat să cânte la vioară de când avea patru ani. Apoi au urmat: chitara, pianul, mandolina şi muzicuţa. A început să compună pe când era elev la Seminarul Teologic, a publicat poezii în „Viaţa liberă”, imediat după Revoluţie, iar în 2002 a publicat într-o revistă a românilor din Canada: în urma unei selecţii făcută de un juriu internaţional, a beneficiat de o bursă UNESCO-Ashberg, de trei luni, la Banff Center of Arts, un oraş dedicat artei în Alberta, Canada. Acolo a cunoscut nume mari din domeniul muzicii, le-a dirijat piesele, aceştia au cântat melodii compuse de gălăţeanul nostru; a ţinut seminarii despre muzică bizantină şi a învăţat lucruri esenţiale despre ceea ce înseamnă sound design: „În România, din păcate, nu avem şcoală pentru ingineri de sunet. Iar dacă sunetul nu e aşa cum trebuie, se alege praful de jumătate din muncă”, acesta este oful său.
„Familia ne face să renaştem”
Lucrează în medie 15-16 ore pe zi, uneori doarme doar câte 3-4 ore, dar nimic din ceea ce face nu i se pare greu. Este un om de cuvânt şi îi ajută pe toţi cei ce îl solicită, în orice privinţă. Adept al lucrurilor bine făcute şi al prieteniei dintre oameni, îi determină, prin exemplul personal, şi pe cei cu care colaborează să facă la fel.
Energia şi-o ia tot din relaţiile cu familia şi cu oamenii. Compune de la muzică uşoară până la muzică bizantină, de la piese corale până la muzică de teatru sau muzică pentru reclame. Orice idee îi vine, imediat o imprimă pe telefonul mobil şi apoi o valorifică.
Pe când era student la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (unde a urmat două specializări - Dirijat şi Pedagogie-Muzică bizantină), a cântat în patru coruri. Tot atunci a colaborat cu compozitorul Adrian Enescu şi a cântat în coloana sonoră a spectacolului „Viforul” de la Teatrul Nottara, în regia lui Ducu Darie.
„N-am făcut niciodată un singur lucru, întotdeauna m-am împărţit, dar aşa îmi vin foarte multe idei. Mi-aş dori, de pildă, să am timp să pot lucra numai cu copiii”, recunoaşte tânărul muzician. Dacă îl întreb ce va face peste 10 ani, spune simplu: „Important este să termin ceea ce am de făcut azi. Probabil, peste 10 ani, voi face tot ceea ce fac acum, dar mult mai bine”.
Pe lângă muzică, Eugen Dan Drăgoi mai are o pasiune frumoasă: fotografia. „Îmi plac mai mult nuanţele decât culorile, o nuanţă înseamnă mult mai mult decât alb şi negru”, spune. Atunci când lucrează la un spectacol, îi plac mai mult repetiţiile decât premierele.
Se întâlneşte zilnic cu câte 200 de oameni. Are multă energie de dăruit şi, în egală măsură, primeşte de la cei din jur, pentru a putea merge mai departe. Însă, mai presus de toate, „familia e cea care ne face să renaştem în fiecare zi”, cum spune, atât de frumos Eugen Dan Drăgoi, unul dintre tinerii valoroşi care au ales să rămână în România.
http://www.viata-libera.ro/articol-Eugen_Dan_Dragoi_%E2%80%9EViata_mea_se_impleteste_cu_muzica%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Eugen Dan Drăgoi, compozitor internaţional

„Dacă am primit darul sculpturilor în fum (adică dirijatul) sau al scormonelii prin vibraţii (compoziţia), atunci menirea mea este să înmulţesc aceste daruri cât mai bine cu putinţă, spre bucuria, introspecţia şi luminarea celor din jur”, spune dirijorul, compozitorul, profesorul, fostul inspectorul şcolar, un gălăţean distins şi peste hotare.

Aproape două kilograme de stres

„Presiunea generată de energia publicului şi a artiştilor pe scenă este foarte mare şi eu personal o simt fizic. Sunt spectacole (cum a fost Nabucco - opera de debut ca dirijor de orchestră) în care slăbesc 1,5 -1,8 kg (m-am cântărit la plecarea de acasă şi la întoarcere). Efortul fizic de a strânge împreună impulsurile atacurilor sonore, alături de încordarea conştientă că orice mişcare greşită determină greşeli în lanţ pe scenă şi în fosă poate fi istovitor.” Compozitor, e mai cunoscut "afară": „Datorită diversificării activităţilor muzical-artistice, muzica mea s-a cam împrăştiat în toate direcţiile şi, slavă Domnului, şi în toate zările: mi-a fost cântată piesa „Rugăciune pentru Măriuca“, fiica mea, în 2009, la Vatican în faţa Papei (a cântat corul de copii „Vlăstarele Orăştiei“, care a obţinut şi medalia de argint la Bremen, în 2004, cu această piesă, la olimpiada mondială de coruri); mi-a fost difuzată piesa „Înger de nea“ (Snow Angel - cântă Narcisa Suciu) la SBS, Sydney, Australia, iar în Canada, în faţa unor muzicieni de cea mai înaltă ţinută profesională, mi-au fost interpretate şi rimate două piese. Piesa „Two Angels Speaking“ a fost imprimată de unul dintre cei mai mari solişti flautişti din lume - Patrick Gallois, artist al poporului francez, care a cântat sub bagheta lui Maazel, Berstein, Boulez şi Celibidache. Mi-au fost interpretate piese de către formaţii de prestigiu: Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, Corul Operei Române din Iaşi - dirijor Mirel Azamfirei, corurile mai multor seminarii şi facultăţi de Teologie din ţară, Corul Patriarhiei Române, alte coruri eparhiale…”

La Nottara, step pe muzică de Drăgoi

Lucrarea de licenţă, în Muzică Bizantină, publicată la editura Episcopiei, s-a vândut în 3.000 de exemplare şi constituie bază de curs pentru seminariile teologice şi pentru facultăţile de teologie ortodoxă. Tot atunci, a fost solicitat de Felicia Dalu, coregraf la Naţionalul bucureştean, să facă muzică live pentru spectacolul „Meta Goldoni“, la Nottara. Actorii au bătut step, au cântat vocal, la chitară, violă şi instrumente de percuţie, pe muzica sa. „Au fost primii bani pe care i-am câştigat exclusiv din compoziţie.” În 2002, devenea cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Muzica electronică, Enescu, Clinton…

Cu compozitorul Adrian Enescu a lucrat muzica de la piesa „Viforul“ de Delavrancea, în regia lui Alexandru Darie, încercând şi muzica electronică. În  2001, în Israel, „am cântat alături de „Psalmodia”, la 2000 de ani de la Naşterea lui Hristos. Atunci am avut ocazia să iau masa alături de Boris Elţîn, Mihail Gorbaciov, Bill Clinton şi Yasser Arafat, care au avut un dineu oficial, în hotelul din Betleem, unde eram şi noi cazaţi.” A compus lucrări simfonice apreciate, în 2002, de un juriu din personalităţi muzicale de prin rang (jurnalişti muzicologi de la „Le Soir“, „Telegraph“, artişti, dar şi mecena ai artei din lumea întreagă), primind o bursă în Canada, de 10.000 dolari, în cadrul programului UNESCO-Aschberg.

„Acolo am lucrat cu artişti de top de la Julliard, Academia de Muzică din Paris, Academia Regală din Londra, Manhattan School of Music din New York, Santa Cecilia din Roma, Academia de muzică din Berlin. Acolo am dirijat prima dată o orchestră de cameră, alcătuită din instrumentişti premiaţi la concursuri internaţionale, care veneau la Banff Center of Arts să imprime albume de muzică clasică, jazz, pop etc... Timp de trei luni, am muncit pe nerăsuflate, am ţinut conferinţe în limba engleză despre muzica bizantină, am compus, am cântat, am regizat şi am dirijat într-un adevărat paradis al artelor."

Mai multe genuri, mai multă muncă

Din familie de preot iubitor al muzicii, lucrează întru muzică de la patru ani şi jumătate, într-o muncă frumoasă, istovitoare. În Conservator, a fost selecţionat în corul reprezentativ, apoi în corul bizantin de la Stavropoleos, apoi în corul Bisericii Sfântul Gheorghe Vechi. A făcut compoziţie cu marele maestru Anatol Vieru: "Repetam cam 14 ore pe zi, pe atunci puteai studia până târziu, cu o mică atenţie la portar”. A înfiinţat corul „Arsis“ de muzică bizantină şi poezii religioase, cu actori precum Bogdan şi Clara Vodă, Constantin Cotimanis, Ilinca Goia, Cristian Şofron, Cerasela Iosifescu, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Victoria Cociaş etc., cu turnee în Italia şi Spania. A dirijat şi corurile "Allegria", "Voces", a lucrat cu elevii Seminarului Teologic şi cu studenţi. Maestrul spune, modest: „denumirea de maestru e doar un „cod“ administrativ (aşa li se spune în teatru dirijorilor, ca să se simtă importanţi”, dar „nu există semi-profesionişti sau semi-reuşite, aşa cum nu există femei semigravide sau oameni semimorţi. Ori ai ajuns, ori eşti pe cale să ajungi, terţium non datum est!"

Cine este Eugen Dan Drăgoi

Doctor (cu „Magna cum laudae“) în Muzică, este şef al Catedrei de Arte din Cadrul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“, dirijor al Corului Catedralei Arhiepiscopale, dirijor al Teatrului Muzical „N. Leonard“ din Galaţi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, membru al Comisiei Naţionale de Muzică Bisericească (Patriarhia Română), fost inspector şcolar de specialitate pentru Arte, lector dr. la Universitatea „Dunărea de Jos“, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Arte, este atestat în Teologie, licenţiat în Muzică bizantină şi în Dirijat cor academic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Compozitor gălăţean câştigător al unui prestigios festival de muzică de film

Compozitorul gălăţean Dan Eugen Drăgoi, conf. univ. la Facultatea de Arte din Galaţi şi dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", este câştigătorul Premiului I (Absolute Winner), la secţiunea Muzică pentru teatru, din cadrul Film Music Contest 2020, o competiţie care s-a bucurat de participarea unor concurenţi din toată lumea, dar şi de un juriu prestigios.

Cu festivitate de deschidere la Londra, Film Music Contest 2020 nu s-a putut bucura, din cauza pandemiei de coronavisrus, de o gală a câştigătorilor, festivitatea de premiere fiind transmisă online.

Dan Eugen Drăgoi este singurul din România care s-a numărat printre finalişti şi a reuşt să devanseze la secţiunea sa concurenţi din Grecia, Italia, Marea Britanie, Austria, Portugalia şi Australia. "Am devenit interesat să particip în momentul în care am văzut ce juriu titrat va avea competiţia. Mi s-a cerut să trimit o compoziţie care să nu depăşească 6 minute. Gălăţenii care au văzut piesa de la Dramatic "Uluitoarele numere ale lui Edward Gant" au avut ocazia să asculte fragmente din lucrarea premiată. Conform regulamentului, compoziţia mea va constitui coloana sonoră a unei piese ce se va pune în scenă la Teatrul de Stat din Košice (Slovacia), o instituţie cu peste 100 de ani de tradiţie. Nivelul competiţiei este destul de ridicat, la festivitatea de premiere preşedintele juriului a explicat că a fost dificilă departajarea, prin urmare diferenţa a fost făcută de cele mai mici detalii", spune compozitorul gălăţean.

Din juriu au făcut parte nume grele din industria muzicii mondiale, printre care amintim Vlado Meller (muzician care a masterizat albume pentru Duran Duran, Metallica, Celine Dion, George Michael, Pink Floyd, Oasis, Red Hot Chili Pepper, Shakira, Michael Jakson şi alţii), Adam Balazs (compozitor de muzică pentru peste 50 de filme şi peste 800 de seriale, unele pelicule fiind câştigătoare sau nominalizate la Oscar), Paul Wiffen (care a colaborat cu Vangelis, Jean-Michael Jarre, Paul McCartney, Peter Gabriel, Stevie Wonder).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Un compozitor gălăţean, în prima linie a creaţiilor corale româneşti

Compozitorul gălăţean Dan Eugen Drăgoi, conf. univ. la Facultatea de Arte din Galaţi şi dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", câştigătorul Premiului I (Absolute Winner), la secţiunea Muzică pentru teatru, din cadrul Film Music Contest 2020, are o creaţie pe un CD din cadrul "Antologiei Muzicii Româneşti". Este vorba de volumul 15 care cuprinde creaţii corale. Antologia este realizată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Radio România Muzical.

"Am primit un mesaj de la vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, în care mă felicită pentru că sunt în linia întâi a componisticii corale româneşti. Eu mai am şi alt motiv de bucurie. Pe CD-ul de antologie va rămâne un alt lucru legat de Galaţi, şi anume corul Seminarului Teologic «Sf. Ap. Andrei», care interpretează piesa mea", ne-a declarat maestrul Dan Eugen Drăgoi.

Doctor (cu „Magna cum laude“) în Muzică, este şef al Catedrei de Arte din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“, dirijor al Corului Catedralei Arhiepiscopale, dirijor al Teatrului Muzical „N. Leonard“ din Galaţi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, membru al Comisiei Naţionale de Muzică Bisericească (Patriarhia Română), fost inspector şcolar de specialitate pentru Arte, lector dr. la Universitatea „Dunărea de Jos“, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Arte, este atestat în Teologie, licenţiat în Muzică bizantină şi în Dirijat cor academic.

Paleta compoziţiilor sale cuprinde mai multe domenii, începând cu muzică de cor şi muzică bizantină, trecând prin muzică uşoară, coloană sonoră pentru filme, piese de teatru, dar şi musicaluri. Iar gama nu se sfârşeşte aici.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.