Jump to content

Fostul sediu al Prefecturii Covurlui, la un pas de ruină


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Fostul sediu al Prefecturii, la un pas de ruină

* Casa este una dintre cele mai vechi de pe strada Domnească * În ciuda însemnătăţii monumentului pentru Galaţi, autorităţile sunt total indiferente

Pe strada Domnească, la o aruncătură de băţ de Palatul Prefecturii, se află o clădire pe lângă care fără îndoială fiecare gălăţean a trecut cel puţin o dată. Cândva una dintre cele mai frumoase construcţii ale oraşului, faţada imobilului este acum într-o stare avansată de deteriorare.

Pe când Prefectura era Teatru

Informaţiile pe care vi le prezentăm în rândurile ce urmează apar acum pentru prima oară în presă. Datele au fost culese şi puse cap la cap de Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi. "Pe Planul oraşului Galaţi de la 1897, la intersecţia străzii Codreanu (astăzi str. Eroilor) cu strada Domnească, pe locul actualului Palat Administrativ (astăzi Instituţia Prefectului) figura „Teatrul”.

Era aşa numitul Teatrul cel Mare, sau Teatrul „Temistocli”, sau „Baraca lui Bogdan”, ridicat de Bogdan Ceacîru, cu autorizaţia emisă în 1864, pe „locul negustorului Sacomanu”. La nord de acest stabiliment nu figura aleea pe care o cunoaştem cu toţii astăzi. O tentativă de „stradelă”, care să facă legătura între str. Domnească şi str. Al. I. Cuza de astăzi, a fost şi în anul 1887, dar se pare că aceasta a fost ocupată de trei proprietari, care au câştigat mai apoi şi procesul cu Primăria. Astfel, în 1897, la nord de Teatru nu figura nicio stradelă, ci un teren pe care se afla clădirea Prefecturii", se arată în documentul pus la dispoziţie de Marius Mitrof.

Prefectură în clădire de închiriat

"Până la 1904, când s-a început construcţia Palatului Administrativ, Prefectura funcţiona în diverse imobile pe care le închiria. La 1908, imobilul aflat la nord de palatul Administrativ, figura pe str. Domnească, 88 şi aparţinea Creditului Urban Bucureşti. Se învecina  la sud cu Palatul Administrativ şi la N cu proprietatea Ecaterinei Ernici. Între timp, clădirea la care ne referim a fost cumpărată de către E.I.Gheshov. I.E.Gheshov, sau Gheşoff, era succesorul lui Evloghie Gheorghieff, un bulgar venit pe meleagurile noastre.

Acest Evloghie, împreună cu fratele său Hristu, au dezvoltat afaceri mai întâi în Galaţi, apoi la Brăila şi mai târziu la Bucureşti, adunând averi însemnate atât din comerţ, cât şi din arendarea unor moşii. După decesul lui Evloghie şi a lui Hristu, I.E.Ghesov rămâne singurul moştenitor al averilor strânse de cei doi fraţi, inclusiv banca înfiinţată de cei doi", mai specifică documentul.

Naţionalizarea

"Deoarece locuia în Bucureşti, Ghesov a închiriat imobilul din Galaţi, str. Domnească, nr. 90 (fost nr. 88, actual nr. 58), în perioada 1939-1941, Comandamentului 3 Teritorial. După decesul proprietarului, moştenitorii i-au preluat averea, inclusiv imobilul din strada Domnească, nr. 90 (actual nr. 58). În anul 1950, imobilul a fost naţionalizat, trecând în proprietatea statului, găzduind, de-a lungul timpului diferite instituţii, printre care şi Casa Pionierului, în anii ’80 ai veacului trecut", potrivit datelor furnizate de Marius Mitrof.

Reparaţii capitale

Construit în anul 1872, imobilul se remarcă, graţie cărţilor poştale de la începutul veacului trecut, prin arhitectura lui. "În anul 1926, I.E. Gheşov a înaintat Primăriei Galaţi o solicitare pentru acordarea autorizaţiei privind reparaţiile capitale ale acestei clădiri, compusă din corpul principal cu subsol şi parter, cu câte opt încăperi fiecare şi atenanse (corpuri secundare ale unei case) cu parter şi etaj cu câte şapte încăperi fiecare. Reparaţiile constau din tencuieli, zugrăveli, înlocuiri de uşi, ferestre, iar, la atenanse, şi înlocuiri de duşumele. [...] Aticul (parte a unei construcţii si­tuată deasupra cornişei şi menită să mascheze acoperişul - n.r.) existent pe faţada principală a dispărut între timp, iar luminatorul, înalt, a fost uşor modificat, el existând şi astăzi. Într-unul din holuri a rămas un martor al iluminării cu gaz aerian", adaugă Marius Mitrof.

Încă o casă care moare

Clădirea de pe Domnească nr. 58 a fost sediul Prefecturii Covurlui de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anul 1906. După casa doctorului Aristide Serfioti, este al doilea imobil ca vechime de pe strada Domnească. Pentru stabilirea proprietarului actual există un litigiu judecătoresc. Marius Mitrof spune că monumentul suferă de nepăsarea celor care îl au în grijă, deşi instituţia pe care o reprezintă a înaintat nu numai adrese către Primăria Galaţi şi chiriaşului, Federaţia Sindicatelor „Cartel Alfa”, în vederea respectării legii privind protejarea monumentelor istorice, ci şi sesizări la Poliţie, pentru intervenţii neavizate asupra acestuia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Fostul sediu al Prefecturii Covurlui, casa nimănui

* La câte lucruri a pierdut până acum Galaţiul, ce mai contează o clădire de patrimoniu?

 

Imobilul din strada Domnească nr.58, situat chiar în coasta Prefecturii, are o istorie bogată. În primul rând, clădirea este un monument de arhitectură, înscris în lista monumentelor istorice. Construită cu aproape un secol şi jumătate în urmă, în 1872, clădirea a găzduit sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, apoi, înaintea primului război mondial, a ajuns în proprietatea unei societăţi bancare bucureştene. De la aceasta, între cele două războaie, clădirea a fost cumpărată, se pare, chiar de fiul prim-ministrului Bulgariei din perioada primului război balcanic. Acesta n-a fost ultimul proprietar, clădirea fiind preluată apoi de un bancher tot de la sud de Dunăre, Gheorghiev, un filantrop care l-a ajutat chiar pe regele Carol I cu sume importante pentru înfiinţarea unei fundaţii regale.

Înainte de 1989, în clădirea respectivă a funcţionat Casa Pionierilor şi au stat mai multe instituţii, printre care organizaţii sindicale din învăţământ etc. După evenimentele din 1989, clădirea a fost „moştenită” de Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere (UJSL), condusă pe atunci de Gabriel Mitu, de la care a fost preluată de CNSLR Frăţia, filiala Galaţi, al cărei preşedinte este Ştefan Frunză.

Dacă, aşa cum spuneam, istoria clădirii din Domnească 58 este una plină de evenimente, prezentul este unul în coadă de peşte, şi asta pentru că nimeni nu poate dovedi cu acte în regulă că este proprietarul clădirii, nici primăria, nici sindicatele. Iar clădirea este în litigiu. În casă stau mai mulţi „chiriaşi”, dacă le putem spune aşa, printre care Sindicatul Liber al Navigatorilor „Farul”, Asociaţia SMURD Galaţi şi Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010. Nimeni dintre ei nu plăteşte chirie, pentru că nimeni nu ştie cui. În schimb, facturile la utilităţi (apă, lumină) sunt achitate la zi de toată lumea. În plus, asociaţia pensionarilor s-a trezit cu un dosar penal, acuzată fiind că a igienizat „fără autorizare” subsolul clădirii şi a schimbat ferestrele din lemn cu termopane.

Un contract între două instituţii „decedate”

Preşedintele din 2004 al CNSLR Frăţia – filiala Galaţi, Ştefan Frunză, spune că a preluat un contract de închiriere semnat între fosta întreprindere judeţeană de gospodărire comunală IJGCL şi fostul UJSL, care a fost preluat, în 1994, prin fuziunea dintre CNSLR şi CSI Frăţia. „Nu ştim cine este proprietarul clădirii. Eu am avut o solicitare de la fostul primar, făcută prin 2005, câdm-a chemat să încheiem un contract de închiriere. Contractul pe care l-am preluat eu era între IGCL şi UJSL. I-am spus primarului că voi da curs invitaţiei la ora, ziua şi locul stabilite, dar cu rugămintea să aibă până atunci dovada că primăria este proprietar şi că nu o să mă trezesc că este clădire revendicată şi să vină să-mi ceară chirie proprietarul de fapt. N-am mai primit nicio adresă şi niciun răspuns de atunci de la primărie, până când actualul primar mi-a trimis o notificare şi o somaţie de evacuare că n-aş fi plătit nu ştiu ce chirii. Dar dacă nu am contract, nu ştiu cui să plătesc şi nici nu am cum, i-am zis să-mi facă dovada că primăria este proprietar.

Am făcut acolo, jos, un club al societăţii civile, le-am dat spaţiul să-l folosească unei asociaţii a pensionarilor, şi pentru că am făcut curăţenie m-am trezit cu plângere penală şi am dat cu subsemnatul şi pe la poliţie. Şi ofiţerul de cercetare penală i-a cerut primăriei să facă dovada că este proprietar al clădirii şi primăria nu a putut să prezinte niciun document în acest sens. Am înţeles că a fost depusă o hotărâre a consiliului de miniştri de prin ’80 şi ceva că i se dă primăriei, sau nu ştiu cui, „spre folosinţă”. Dar nu era un document care să ateste că primăria ar fi proprietarul de drept.

Eu am întreţinut clădirea ani la rând, pe cheltuiala sindicatului, dar acum nu plătesc chirie pentru că nu am cui să plătesc. Nu pot plăti ceva fără niciun contract cu proprietarul”, ne-a declarat Ştefan Frunză.

Clădirea, în litigiu

Clădirea din Domnească 58 este în litigiu, ne-a confirmat şi Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, care a continuat: „Este un monument istoric de arhitectură, înscris din 1992 în lista naţională a monumentelor istorice. Clădirea a fost construită în 1872, nu ştiu cine a fost comanditarul, dar la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX în casa respectivă a funcţionat sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, până la construirea, în 1906, a actualului Palat Administrativ.

Conform recensământului din 1910, casa se afla în proprietatea societăţii Creditul Urban Bucureşti. În 1926, ea a fost vândută lui E.I. Guechoff, care apare în arhivele acelui an cu solicitarea eliberării unei autorizaţii pentru reparaţii capitale. Acest E.I. Guechoff se pare că este fiul  prim-ministrului Bulgariei din timpul primului război balcanic, I.E. Guechoff. În cele din urmă, casa a ajuns în proprietatea bancherului Gheorghiev, moştenitorul unui negustor care şi-a deschis o afacere în Galaţi şi a extins-o apoi în Brăila şi la Bucureşti. Gheorghiev a fost şi un filantrop, el ajutând cu sume importante de bani statul român şi cel bulgar în timpul Războiului de Independenţă, dar l-a ajutat şi pe regele Carol I pentru înfiinţarea Fundaţiei Carol I”, a încheiat Marius Mitrof.

Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al Primăriei Galaţi, dar Emanuela Turcu ne-a trimis, destul de sec, la Legea 544, rugându-ne să facem o solicitare pe acest subiect pe care să o trimitem pe adresa: sesizari@porimaria.galati.ro. Lucru pe care l-am făcut, iar răspunsul îl vom face public.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Legăturile dintre fiul unui prim-ministru bulgar şi o clădire de patrimoniu din centrul Galaţiului

Este vorba despre „Casa E.I. Guechoff (Geshov)” din Galaţi. Pe seama acesteia se vor organiza o expoziţie şi o conferinţă care vizează promovarea acestui monument istoric.

Pentru Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor din anul 2015, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi organizează, în data de 21 aprilie 2015, în parteneriat cu Ambasada Republicii Bulgaria, Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, Muzeul de Istorie Galaţi şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Galaţi, o expoziţie şi o conferinţă care vizează promovarea monumentului istoric „Casă” din strada Domnească, nr. 58, fost sediu al Prefecturii Covurlui, în cadrul proiectului „Casa E.I. Guechoff (Geshov) - fostă Prefectura Covurlui”.

Deoarece, în perioada interbelică şi până la naţionalizarea acestuia, proprietarul imobilului a fost fiul prim-ministrului Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, la eveniment va participa delegaţia Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti, condusă de Excelenţa sa, domnul Aleksandar Filipov.

Expoziţia şi conferinţa cu titlul „Legăturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galaţiul” vor avea loc, începând cu ora 11.30, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 80, Casa „Cuza Vodă”, printre conferenţiari numărându-se: conf. doctor Aneta Mihaylova de la Institutul de Studii Balcanice in Academia Bulgara de Ştiinte şi dr. Iavor Stoyanov, consilier in cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria.

Programul acestui eveniment include şi o întrevedere a delegaţiei Ambasadei cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene din Galaţi, la Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi.

În fiecare an, 18 Aprilie este Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor, zi convenită de ICOMOS şi UNESCO în 1983, pentru atragerea interesului publicului pentru protejarea patrimoniului arhitectural. Rolul acestei zile speciale, dedicată monumentelor, este de a atrage atenţia asupra diversităţii patrimoniului istoric mondial, în acelaşi timp, de a trage un semnal de alarmă asupra vulnerabilităţii acestuia şi necesităţii sporirii eforturilor pentru protecţia şi conservarea lui.

Link to comment
Share on other sites

Ambasadorul Bulgariei, aşteptat la Galaţi

Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, va efectua, marţi, 21 aprilie, o vizită la Galaţi, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor. 

Delegaţia ambasadei va avea o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale, la ora 10,00, găzduită de Prefectură, după care va vizita Biserica „Sf. Pantelimon”, Şcoala Bulgărească, Casa Geshov, dar şi Muzeul de istorie „Paul Păltănea”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ambasadorul Bulgariei în România, în vizită la Galaţi

Ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, a fost primit, în această dimineaţă, de subprefectul judeţului Galaţi, Daniel Răzvan Olaru, la Prefectura judeţului Galaţi, oficialul efectuând, marţi, o vizită la Galaţi, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor.  Acţiunea a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în parteneriat  cu  Ambasada Republicii Bulgaria, Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, Muzeul de Istorie Galaţi şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Galaţi.

În discursul său de la Prefectură, Ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov a vorbit despre importanţa României în economia Bulgariei, ţara noastră fiind al treilea partener comercial al Bulgariei, după Germania şi Italia. În context, ambasadorul a precizat că în ciuda crizei economice, schimburile economice dintre România şi Bulgaria, din ultimii ani, au cunoscut o creştere de 10-15%, depăşind 3,5 miliarde de euro, iar componenta de turism a fost una importantă, având în vedere că în 2014, peste un milion de turişti din Bulgaria au fost români.

Totodată, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov a menţionat şi rolul important al Dunării, ca factor de legătură între cele două ţări, precizând că la întâlnirea interguvernamentală din următoarele zile, se va semna documentaţia pentru construcţia a două noi poduri peste Dunăre.

Ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov a fost invitat să participle, la Galaţi, la vernisarea expoziţiei „Legăturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galaţiul”, expoziţie găzduită de Casa “Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”. Expoziţia vizează promovarea monumentului istoric existent şi astăzi, pe strada Domnească, nr.58, imobilul - „Casa E.I. Guechoff (Geshov) - fiind fostul sediu al Prefecturii Covurlui. Imobilul a aparţinut, din perioada interbelică şi până la naţionalizarea acestuia, fiului prim-ministrului Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea.

Alături de Ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, la Galaţi s-au aflat şi conf. doctor Aneta Mihaylova de la Institutul de Studii Balcanice în Academia Bulgară de Ştiinte şi dr. Iavor Stoyanov, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria.

În programul vizitei ambasadorului, au mai fost incluse vizite la Biserica Sf. Pantelimon, la Şcoala Bulgărească şi la Casa lui E.I.Guechoff  (Geshov).

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile din Galaţi vor să restaureze o casă care a aparţinut fiului unui premier bulgar

„Casa E.I. Guechoff (Geshov)”, monument care există şi astăzi pe strada Domnească la nr. 58, a fost sediu al Prefecturii Covurlui. Imobilul a aparţinut, din perioada interbelică şi până la naţionalizarea lui, fiului prim-ministrului Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea.

Pe Planul oraşului Galaţi de la 1897, la intersecţia străzii Codreanu (astăzi str. Eroilor) cu strada Domnească, pe locul actualului Palat Administrativ (astăzi Instituţia Prefectului) figura „Teatrul”. Era aşa numitul Teatrul cel Mare, sau Teatrul „Temistocli”, sau „Baraca lui Bogdan”, ridicat de Bogdan Ceacîru, cu autorizaţia emisă în 1864, pe „locul negustorului Sacomanu”. La nord de acest stabiliment nu figura aleea pe care o cunoaştem cu toţii astăzi. O tentativă de „stradelă” care să facă legătura între str.Domnească şi str.Al. I. Cuza de astăzi, a fost şi în anul 1887, dar se pare că aceasta a fost ocupată de Evantia Acatos, Maria Popa şi Smaranda Sacoman „care au cuprins-o în locul unde e teatrul”, Primăria fiind nevoită să le dea în judecată pentru a o lăsa liberă. Probabil că Tribunalul le-a dat câştig de cauză celor trei, căci în planul din 1897, la nord de Teatru nu figura nicio stradelă ci un teren pe care se afla clădirea Prefecturii, clădire aflată în proprietatea fie a Evantiei Acatos, fie a Mariei Popa, căci Sacomanu avea proprietatea pe locul actualului Palat Administrativ.

Până la 1904, când s-a început construcţia Palatului Administrativ, Prefectura funcţiona în diverse imobile pe care le închiria. La 1908, imobilul aflat la nord de palatul Administrativ, figura pe str. Domnească, 88 şi aparţinea Creditului Urban Bucureşti. Se învecina la sud cu Palatul Administrativ şi la N cu proprietatea Ecaterinei Ernici. Între timp, la un moment pe care, deocamdată, nu îl putem preciza, imobilul a fost cumpărat, probabil prin licitaţie de la Creditul Urban Bucureşti, de către E.I.Geshov.

E.I. Geshov, sau Guechoff, a fost unul dintre cei cinci copii ai lui I.E.Guechoff, prim-ministru al Bulgariei în perioada primului război balcanic. Tatăl său a fost prieten cu Evloghie Gheorghieff, un bulgar venit pe meleagurile noastre care, împreună cu fratele său Hristu, au dezvoltat afaceri mai întâi în Galaţi, apoi la Brăila şi mai târziu la Bucureşti, adunând averi însemnate atât din comerţ, cât şi din arendarea unor moşii. După decesul lui Evloghie şi a lui Hristu, I.E.Geshov rămâne singurul moştenitor al averilor strânse de cei doi fraţi, inclusiv banca înfiinţată de cei doi. I.E.Geshov avea numeroase proprietăţi în ţară. Astfel, îl găsim în numeroase procese legate de proprietăţi la Curtea de Apel Galaţi, la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de legatar universal al lui Evloghie Gheorghieff.

Fiul său, E.I. Geshov, locuia în Bucureşti, iar imobilul pe care îl avea în Galaţi, str.Domnească, nr.90 (fost nr.88, actual nr.58), l-a închiriat, în perioada 1939-1941, Comandamentului 3 Teritorial. După decesul lui Geshov, moştenitorii i-au preluat averea, inclusiv imobilul din strada Domnească, nr. 90.

În anul 1950, imobilul a fost naţionalizat, trecând în proprietatea statului, găzduind, de-a lungul timpului diferite instituţii, printre care şi Casa Pionierului în anii ’80 ai veacului trecut.

Construit în anul 1872, imobilul se remarcă, graţie cărţilor poştale de la începutul veacului trecut, prin arhitectura lui. În anul 1926, I.E.Gheşov a înaintat Primăriei Galaţi o solicitare pentru acordarea autorizaţiei privind reparaţii capitale la acest imobil, compus din corpul principal cu subsol şi parter, cu câte 8 încăperi fiecare şi atenanse cu parter şi etaj cu câte 7 încăperi fiecare. Aticul existent pe faţada principală a dispărut între timp, iar luminatorul, înalt, a fost uşor modificat, el existând şi astăzi. Într-unul din holuri a rămas un martor al iluminării cu gaz aerian.

Astăzi, monument istoric, imobilul din Domnească, nr.58, fost sediu al Prefecturii Covurlui de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în 1906, suferă de nepăsarea celor care îl au în grijă, deşi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a înaintat nu numai adrese către Primăria Galaţi şi chiriaşului Federaţiei Sindicatelor „Cartel Alfa” în vederea respectării legii privind protejarea monumentelor istorice, ci şi sesizări la Poliţie, pentru intervenţii neavizate asupra acestuia. Litigiul între Primăria Galaţi şi Federaţia Sindicatelor nu face decât să prelungească agonia acestui monument istoric, despre care nimeni nu ştia mare lucru (nici măcar faptul că a fost sediul Prefecturii judeţului Covurlui) până la momentul proiectului iniţiat de Direcţia pentru Cultură Galaţi şi în urma cercetărilor de arhivă întreprinse de subsemnatul. „Ne dorim semnalarea importanţei acestui monument istoric nu numai prin arhitectură, ci şi prin memoria sa. Necesitatea restaurării acestuia în vederea valorificării potenţialului turistic, educaţional, muzeistic”, spune cosilierul cultural Marius Mitrof, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

O casă veche de 144 de ani este salvată... doar în hârtii

Pentru al doilea an consecutiv, de Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a încercat să atragă atenţia autorităţilor locale asupra necesităţii conservării şi valorificării istorice a unui imobil, clădire de patrimoniu cu o vechime record – de 144 de ani – care se află pe strada Domnească la nr. 58, în imediata vecinătate a Palatului Administrativ (sediul Prefecturii Galaţi). Imobilul – cunoscut gălăţenilor drept fostul sediu al CNSLR Frăţia, imediat după 1989, sau ca sediu al mai multor ONG-uri (asociaţii de pensionari, foşti deţinuţi politici, SMURD etc.) este cunoscut în arhivele Galaţiului drept “Casa Geshov”. Denumirea se datorează faptului că imobilul a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, Evloghie Ivan Geshov. O casă care a fost închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui.
“Casa Geshov se numeşte astfel după ce Ivan Geshov - fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923) în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeoroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familie Geshov. Fiul primului ministru al Bulgariei a deţinut această casă, în care a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. Ulterior, sediul Prefecturii a fost cel pe care îl ştim şi astăzi. După naţionalizare, imobilul din Domnească 58 a fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie. După 2000, Direcţia de Cultură a evidenţiat faptul că imobilul aparţine Primăriei Galaţi şi a încercat să readucă publicului gălăţean istoria acestei case”, a spus Marius Mitrof, din partea Direcţiei Judeţene de Cultură. Acesta a adăugat că imobilul ar putea fi reabilitat şi valorificat turistic şi cultural în cadrul unui proiect cu fonduri europene iniţiat de Primăria Galaţi.

Paşi mărunţi şi fără finalitate

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi încearcă de doi ani implicarea autorităţilor locale în reabilitarea acestui imobil, în acest sens lansându-se, încă de anul trecut, proiectul cultural denumit „Promovarea patrimoniului cultural imobil din Galaţi”. Cu acea ocazie, la Galaţi s-a desfăşurat simpozionul internaţional “Comunitatea bulgară din Galaţi” precum şi expoziţia foto-documentară „Legăturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galaţiul”, evenimente organizate, anul trecut, de către Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, partener în acest proiect. Deşi evenimentul de anul trecut s-a bucurat de cea mai înaltă susţinere – prezenţa ambasadorului Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov - , “actorul principal” al acestei poveşti, Primăria Galaţi – instituţie care deţine în proprietate clădirea – nu a făcut nimic pentru a se implica în reabilitarea imobilului. O clădire care arată deplorabil, cu structuri arhitectonice distruse, căci chiriaşii care au stat în acest imobil în perioada comunistă dar şi cea post decembristă nu s-au preocupat vreodată de integritatea clădirii. Anul trecut, singura reacţie a Primăriei Galaţi în legătură cu Casa Geshov a fost să îi evacueze pe toţi chiriaşii care nu aveau contracte de închiriere. Clădirea adăposteşte, însă, şi acum câteva ONG-uri (asociaţia SMURD, o asociaţie de pensionari) care manifestă acelaşi dezinteres faţă de prezervarea istorică a acesteia.
În lipsa oricui demers real al Primărei privind reabilitarea clădirii, Direcţia Judeţeană de Cultură a găsit o soluţie pentru a salva măcar... pe hârtie clădirea, lansând în acest an volumul “Comunitatea bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov”, care conţine informaţiile prezentate anul trecut la simpozionul pe aceeaşi temă. Ca şi anul trecut, şi acum, la lansarea volumului, a fost prezent ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov. Înaltul oaspete a vorbit despre importanţa relaţiei de prietenie şi colaborare dintre România şi Bulgaria, dar şi despre faptul că “prezenţa noastră aici este garantul că sprijinim astfel de demersuri de păstrare a monumentelor istorice”. În acest context, ambasadorul a vorbit şi despre diverse proiecte ale Guvernului bulgar privind refacerea monumentelor istorice bulgare din România – monumentul lui Hristo Botev din Parcul Herăstrău, din Bucureşti, refacerea monumentului fraţilor Gheorghiev sau refacerea monumentelor funerare ale eroilor bulgari căzuţi pe teritoriul României. Totuşi, ambasadorul a precizat că pentru salvarea Casei Geshov ambasada nu are nici buget şi nici responsabilităţi speciale, imobilul trebuind să fie salvat de proprietar, adică de Primăria Galaţi.
Alături de ambasador s-a aflat şi dr. Iavor Stoyanov, consilier al Ambasadei Republicii Bulgaria în România. Acesta din urmă a remarcat, nu fără oarecare amărăciune, faptul că “nu este suficient” – aluzie la faptul că, deocamdată, autorităţile locale, adică Primăria, cea care este proprietarul casei, nu s-a implicat deloc în refacerea acesteia, singura acţiune de salvare a imobilului fiind cea... pe hârtie, adică publicarea volumului. O remarcă amară, care însă nu a ajuns la “destinatar”, deoarece la lansarea volumului nu a fost prezent nici un reprezentant al Primăriei – nici primarul Marius Stan sau unul din cei doi viceprimari şi nici măcar vreun funcţionar din Primărie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Începe elaborarea documentației pentru reabilitarea Casei „Geshov”

Primăria a atribuit contractul de prestări servicii pentru întocmirea proiectului Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții  la obiectivul  „Reabilitare Zonă Istorică, Municipiul Galați - Reabilitare imobil str. Domneasca nr. 58“, situat în vecinătatea Prefecturii. Cunoscut și sub numele de Casa „Geshov”, imobilul din 1872 este înscris in Lista Monumentelor istorice, cod GL-II-m-B-03017.

După ce va fi elaborată documentația, primăria intenționează să depună o cerere de finanțare a lucrărilor în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020-Axa prioritara 5 ,,Conservarea , protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 ,,Conservarea , protecția, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

Casa „Geshov” a aparținut lui Ivan Geshov, fiul primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, Evloghie Ivan Geshov, care a condus guvernul bulgar în perioada1911-1923. Anterior, clădirea aparținuse fraților Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeoroase afaceri în Regatul României și la Galați. Frații Gheorghiev au lăsat averea moștenire familiei Geshov.

În perioada 1880-1906, imobilul a fost închiriat, fiind sediul Prefecturii județului Covurlui până în 1906, când a fost inaugurat actualul Palat al Prefecturii.

După naționalizare, imobilul de pe Domnească 58 a fost sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ’70 a găzduit Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul CNSLR Frăția și mai multor organizații.

Primăria vrea ca prin lucrările de reabilitare spațiile din Casa „Geshov” să fie amenajate pentru  expoziții.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

O clădire istorică din centrul oraşului va fi restaurată cu 2,1 milioane de euro, după ani şi ani de hărţuieli juridice

Monumentul istoric vechi de un secol şi jumătate a rămas în proprietatea municipalităţii din Galaţi, după ce foştii proprietari nu au făcut demersurile legale pentru a-l redobândi. Ani de-a rândul, imobilul a fost o adevărată „vacă de muls” pentru o serie de asociaţii non-profit, care plăteau chirii modice primăriei, dar subînchiriau spaţiile unor firme, pe bani buni.

Casa Geshov, imobil vechi de un secol şi jumătate de ani şi aflat pe strada Domnească la nr. 58 (chiar lângă Palatul Prefecturii), este pe cale de a fi reabilitată cu fonduri europene, după ce decenii de-a rândul a fost neglijată şi transformată în o „fabrică de bani” pentru o serie de „băieţi descurcăreţi” care o subînchiriau la preţuri mult mai mari decât le plăteau ei către Primărie.

Casa, monument istoric  (este înscrisă în Lista Monumentelor istorice, cod GL-II-m-B-03017, datată din 1872), a constituit obiectul mai multor acţiuni iniţiate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, sprijinită de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Direcţia de Cultură reuşind să atragă atenţia opiniei publice asupra imobilului cu frumoase rezonanţe istorice, prin lansări editoriale şi organizarea de expoziţii tematice, inclusiv prin invitarea, la Galaţi, a Ambasadorului Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, care a venit la oraşul de la Dunăre în primăvara anului 2017.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, adoptată recent, lucrările pentru restaurarea imobilului vor costa 9,8 milioane de lei (peste 2,1 milioane de euro), dintre care 9,6 milioane de lei vin din fonduri structurale (finanţare nerambursabilă UE), iar aproape 200.000 de lei reprezintă contribuţia proprie a Primăriei Galaţi.

Casa de pe strada Domnească la nr. 58, aflată în vecinătatea actualului sediu al Prefecturii Galaţi (şi care în prezent se află într-o stare deplorabilă, după ce, de la Revoluţie încoace, a tot fost folosită (mai ales la subînchiriere pentru profit) de diverşi chiriaşi ai Primăriei - de la sindicate până la asociaţii de pensionari, veterani sau revoluţionari), a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, fiind închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui.

„Casa Geshov se numeşte astfel după ce Ivan Geshov - fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923), în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familie Geshov”, a spus Marius Mitrof, din partea Direcţiei Judeţene de Cultură, cel care militează de câţiva ani pentru reabilitarea şi valorificarea turistică şi culturală a imobilului, în cadrul unui proiect cu fonduri europene iniţiat de Primăria Galaţi. „Fiul primului ministru al Bulgariei a deţinut această casă în care a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. Ulterior, sediul Prefecturii a fost cel pe care îl ştim şi astăzi. După naţionalizare, imobilul din Domnească 58 a fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie. După 2000, Direcţia de Cultură a evidenţiat faptul că imobilul aparţine Primăriei Galaţi şi a încercat să readucă publicului gălăţean istoria acestei case”, a adăugat Mitrof.

Studiul prin care s-a stabilit oportunitatea şi costurile restaurării a fost întocmit, la solicitarea Primăriei Galaţi, de cître Proiect SA şi a costat 71.736 lei cu TVA. Rămâne un mister, cel puţin deocamdată, de ce foştii proprietari nu au revendicat imobilul. Să sperăm că acest lucru nu se va întâmpla după ce municipalitatea va investi atâta amar de bani în refacere ei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

”Casa Geshov” îşi va recăpata frumuseţea de altădată

Primăria municipiului Galaţi a semnat, joi, 19 aprilie, contractul de finanţare ”Reabilitare zonă istorică, Municipiului Galaţi” pentru imobilul din strada Domnească nr. 58 (Casa Geshov), de lângă Palatul Administrativ, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Clădirea a găzduit sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, apoi, înaintea primului război mondial, a ajuns în proprietatea unei societăţi bancare bucureştene. Imobilul este înscris în Lista Monumentelor istorice, din anul 1872.

Scopul municipalităţii este de a reda strălucirea de altădată acestei clădiri şi totodată pentru a creşte oferta turistică a municipalităţii. ”După finalizarea proiectului, ne aşteptăm să crească numărul de turişti care vizitează şi care vor aprecia acest imobil, să crească oferta turistică a municipalităţii şi de asemenea să salvăm ceea ce mai putem salva pe ultima sută de metri din ceea ce ne-a mai rămas din fosta epocă în oraş” a declarat managerul de proiect.

În proiect sunt prevăzute realizarea următoarelor lucrări: restaurarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, consolidarea a structurilor de rezistenţă în conformitate cu normele tehnice în vigoare, concluziile şi recomandările expertizei tehnice privind intervenţiile asupra construcţiilor cu statut de monument istoric, amenajarea unor spaţii expoziţionale multifuncţionale (pentru expuneri şi manifestări interactive), restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor, dotări interioare, refacerea pardoselilor, a finisajelor interioare şi exterioare corespunzătoare noii destinaţii, refacerea scărilor de acces precum şi soluţionarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai sunt prevăzute amenajarea exterioară şi dotările pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural dar şi amenajarea unui parc cu spaţii verzi.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.597.016 lei, contribuţia Primăriei fiind de 191.940 lei, iar durata de implementare este de 24 de luni.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Clădire veche de 146 de ani, restaurată cu bani europeni. Galaţiul se îmbogăţeşte cu un muzeu: Casa ”Geshov”

Clădirea cu faţada roasă până la cărămidă şi geamuri sparte, mâncată de igrasie, situată în vecinătatea Palatului Administrativ, pe strada Domnească nr. 58, va deveni, la finele lunii martie 2020, muzeu. Totul va fi posibil datorită primei finanţări europene obţinute de Primăria Galaţi pentru restaurarea acestui imobil vechi de 146 de ani, inclus pe lista monumentelor istorice ale oraşului.

Lansarea proiectului „Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi – Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58”, în valoare de 9.597.016 lei, derulat în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020, a avut loc ieri. Conform datelor oficiale, din valoarea totală a proiectului, 8.157.464 de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 1.247.612 de lei – bani nerambursabili de la bugetul de stat, iar 191.940 de lei - contribuţia de doar doi la sută de la bugetul Galaţiului. Durata proiectului este de 24 de luni, în care se vor realiza consolidarea şi restaurarea clădirii, amenajare peisagistică şi dotări.

În primăvara anului 2020, clădirea datată la 1872 - an înscris şi pe frontispiciul său degradat - care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea lui Evstratie Ivan Geshov, fiul prim-ministrului Bulgariei în perioada primului Război Balcanic, va avea o nouă funcţiune, de muzeu. Astfel, la demisol vor funcţiona şapte spaţii de expoziţie şi o sală de vernisaj, iar la parter - patru săli de expoziţie, o sală video, o sală de vernisaj şi un pavilion multifuncţional.

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene imobilul poartă denumirea simplă de „Casă”, Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul său din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - „Casa E.I. Geshov”.

Povestea uimitoare a imobilului de patrimoniu o puteţi citi în cadrul proiectului "Oraşul uitat. Dă viaţă monumentelor", derulat de Freedom House, un demers are şi-a propus să readucă în atenţia publicului şi a autorităţilor situaţia clădirilor de patrimoniu dispărute, mutilate, lăsate să se degradeze, dar şi exemple fericite, cu oameni extraordinari, care au reuşit să restaureze astfel de imobile, să le dea viaţă şi să le transforme în afaceri de succes.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Licitaţie de 1,5 milioane de euro. Se restaurează prima clădire de patrimoniu din zona istorică a oraşului

Până pe 4 octombrie, administraţia locală aşteaptă ofertele din partea constructorilor interesaţi să execute lucrările de "Reabilitare zonă istorică municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Valoarea estimată a contractului scos la licitaţie este de 7.043.775 de lei cu TVA, adică peste 1,5 milioane de euro, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

"Clădirea aminteşte de parfumul vremurilor în care strada Domnească, lungă, largă, pavată cu piatră cubică, era o stradă a elitei, a celor care, de-a lungul timpului, au ridicat oraşul Galaţi la rangul de cel dintâi port al ţării, al doilea ca putere în economia României după Bucureşti", aşa scrie Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, despre imobilul situat pe strada Domnească nr. 58. Inclusă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene (cod GL-II-m-B-03017). clădirea face parte din "Ansamblul urban strada Domnească", o zonă istorică protejată, şi este încadrată de două superbe construcţii de patrimoniu: Palatul Administrativ - monument de importanţă naţională, operă a lui Ion Mincu, părintele arhitecturii româneşti, şi Casa "Damian Drăgănescu" - monument istoric de importanţă locală.  

Datat la 1872, an înscris şi pe frontispiciul său degradat, edificiul care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic, va trebui să devină, până la finele lunii martie 2020, primul monument istoric din patrimoniul Galaţiului reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu.

24 de luni de la semnare

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pe 19 aprilie 2018, Primăria municipiului Galaţi a semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58", în valoare de 9.597.016 lei, derulat în cadrul Programul Operaţional Regional 2014-2020. Din valoarea totală, 8.157.464 de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 1.247.612 de lei - bani nerambursabili de la bugetul de stat, iar 191.940 de lei - contribuţia de doar doi la sută de la bugetul local al Galaţiului. Obiectivele specifice ale proiectului european sunt "restaurarea, consolidarea şi conservarea imobilului în vederea organizării unor expoziţii temporare (spaţii multifuncţionale pentru expuneri şi manifestări interactive), inclusiv amenajarea peisagistică exterioară, dotarea imobilului şi promovarea şi punerea lui în valoare ca monument istoric". Conform contractului, municipalitatea are la dispoziţie 24 de luni pentru a salva clădirea cu faţada roasă până la cărămidă şi geamuri sparte, mâncată de igrasie, degradată şi sluţită de trecerea anilor, dar mai cu seamă de nepăsarea proprietarilor şi a chiriaşilor.

Dezastru

Un cablu amplasat în bătaie de joc retează anul 1872, înscris pe arhitrava frontonului de la intrare. După cum scrie Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, în capitolul "Casa Geshov - o istorie necunoscută a unui monument istoric din Galaţi", cuprins în volumul "Comunitatea bulgară din Galaţi - Istoria familiei Geshov", 1872 este fie anul începerii construcţiei, fie cel al finalizării. Treptele măcinate de la intrare, zidurile cu tencuiala căzută, pe care apele meteorice şiroiesc în voie în lipsa burlanelor, prevestesc dezastrul dinăuntru.

Într-una dintre încăperi am găsit o groapă de jumătate de metru, lăsată după ce s-au executat nişte intervenţii! Pereţii cu tencuiala deteriorată sau afectată de infiltraţii şi de igrasie poartă urmele caloriferelor care au explodat într-o iarnă. Construcţia a fost recompartimentată de chiriaşi în mod arbitrar. Zugrăvelile sunt stridente, luminatorul central a suferit modificări de poziţionare, iar mizeria este la ea acasă.

Situaţia este, însă, mai gravă decât se vede cu ochiul liber. Conform documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii votate de Consiliul Local, "spaţiul este nefuncţional, iar utilizarea defectuoasă a spaţiilor închiriate a dus la o uzură avansată a imobilului. Finisajele interioare şi exterioare sunt îmbătrânite şi afectate în proporţie de 90 la sută, zidăriile interioare şi exterioare şi şarpanta din lemn sunt deteriorate, tâmplăria din lemn este exfoliată, degradată, iar geamurile nu respectă forma şi materialele originale".

Edificiul prezintă "degradări ale structurii de rezistenţă", conform expertizei tehnice, fiind "încadrat în clasa II de risc seismic".

Ce lucrări vor fi executate

Prin licitaţia lansată, Primăria caută un constructor care să execute "lucrări specifice clădirilor destinate activităţilor artistice şi culturale".

Este vorba, în primul rând, de intervenţii la structura de rezistenţă a clădirii: consolidarea fundaţiilor din piatră şi a pereţilor structurali din cărămidă, repararea fisurilor, înlocuirea planşeelor din lemn, refacerea şarpantei şi înlocuirea învelitorii. Vor fi refăcute tencuielile şi luminatorul central, vor fi înlocuite instalaţiile de alimentare cu apă, canalizare şi cele electrice, vor fi montate centrală termică pe gaze şi echipamente pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc şi antiefracţie.

Monumentul îşi va recăpăta elementele decorative distruse, va avea din nou pardoseli din lemn de stejar şi de marmură şi va fi amenajat cu mobilier adecvat stilului arhitectural şi decorativ. În armonie, spaţiul din jurul clădirii va fi, de asemenea, sistematizat şi reamenajat, e drept, prin sacrificarea câtorva locuri de parcare, pentru a face loc unui mic parc.

Destinaţia finală a clădirii va fi aceea de muzeu. La demisol vor funcţiona şapte spaţii de expoziţie şi o sală de vernisaj, iar la parter - patru săli de expoziţie, o sală video, o sală de vernisaj şi un pavilion multifuncţional.

Diplomaţia bulgară, interesată de clădirea din Galaţi

Destinaţia de muzeu, plănuită pentru edificiul din strada Domnească nr. 58, este demnă pentru un imobil cu o vechime de 146 de ani, cu o istorie impresionantă, de care s-a arătat interesată şi diplomaţia bulgară! Şi asta pentru că ultimul proprietar al imobilului înainte de naţionalizare a fost Evstratie Ivan Geshov, fiul prim-ministrului Bulgariei în perioada primului Război Balcanic.

În aprilie 2016, ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov, dr. Iavor Stoyanov, consilier al Ambasadei Republicii Bulgaria în România, şi prof. univ. dr. Aneta Mihaylova, de la Institutul de Studii Balcanice din Bulgaria, au participat la lansarea volumului "Comunitatea Bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov", lucrare care cuprinde şi capitolul "Casa Geshov - O istorie necunoscută a unui monument istoric din Galaţi", semnat de Marius Mitrof.

Cine a fost ultimul proprietar

Potrivit lui Marius Mitrof, Evstratie Ivan Geshov, născut la Plovdiv, în ianuarie 1884, este fiul lui Ivan Evstratie Geshov, care provenea dintr-o cunoscută familie de negustori şi bancheri, ale cărei afaceri s-au extins la Viena, Constantinopole şi Manchester. Ivan Evstratie Geshov, care a studiat la Owens College şi la Victoria University, a devenit, după eliberarea Bulgariei, unul dintre liderii Partidului Liberal din Estul Rumeliei, iar cu un an înainte de naşterea fiului său s-a mutat cu familia la Sofia, ocupând postul de director al Băncii Naţionale Bulgare. "A avut diferite funcţii politice, culminând cu cea de prim-ministru al Bulgariei în perioada 1911-1913. Administrarea cu mână de fier a averii moştenite, simţul onoarei şi al datoriei au fost transmise şi fiului său Evstratie Ivan Geshov", scrie Marius Mitrof.

În primăvara anului 1926, la doi ani după moartea tatălui său, Evstratie Ivan Geshov solicita Primăriei Galaţi autorizaţie pentru "reparaţii radicale" la imobilul din strada Domnească, deşi acesta se afla (încă) în proprietatea Creditului Urban Bucureşti.

Faptul că edificiul de pe strada Domnească a ajuns în proprietatea familiei Geshov se datorează legăturilor vechi de prietenie şi moştenirii lăsate de fraţii Evloghie şi Hristo Gheorghiev, bulgari originari din Cârlovo, bancheri şi proprietari de moşii şi imobile în oraşele româneşti în care îşi desfăşurau activitatea. Fraţii Gheorghiev au contribuit, alături de Ivan Evstratie Geshov, la eliberarea şi dezvoltarea culturală a Bulgariei.

Fraţii bulgari de la Cimitirul "Bellu"

Revenind la clădirea de pe strada Domnească nr. 58, potrivit lui Marius Mitrof, primul proprietar a fost un anume Buzini, ai cărui moştenitori au contractat mai multe împrumuturi de la diferite persoane fizice şi de la Creditul Funciar Urban Bucureşti. Pentru imobilul din Domnească au încheiat un act de ipotecă şi două obligaţii ipotecare, pe care nu le-au onorat. Marius Mitrof a descoperit că actul de ipotecă era înscris în 1893 favoarea lui Evloghie Gheorghiev. Acesta a murit în 1897 şi a fost înhumat, alături de fratele său Hristo, în Cimitirul "Bellu" din Bucureşti, în cavoul edificat după proiectul arhitectului Ioan Mincu şi comanditat de Ivan Evstratie Geshov, care a rămas legatarul universal al averii lor. La acel moment, Ivan Evstratie Geshov era ministru de Finanţe al Bulgariei, iar partea de avere care îi revenea se cifra la mai multe milioane de lei, cu obligaţia de a achita obligaţiile testamentare.

Aşa se face că, după moartea lui Ivan Evstratie Geshov, fiul acestuia a depus diligenţele necesare pentru ca imobilul din strada Domnească, care era grevat, alături de un alt imobil, de un act de ipotecă, în favoarea lui Evloghie Gheorghiev, pentru suma de 53.500 de lei, să reintre în patrimoniul familiei.

Potrivit lui Marius Mitrof, într-o filă dintr-un registru general aparţinând Creditului Urban Bucureşti, la oraşul Galaţi, într-un lung şir de proprietari care au achiziţionat imobile, este menţionat numele fiului fostului premier bulgar, în dreptul căruia este aplicată o ştampilă cu litere majuscule "RAMBURSAT".

În 1950, când imobilul a fost naţionalizat şi transmis Întreprinderii de Locuinţe şi Localuri, era deţinut de moştenitorii lui Evstratie Ivan Geshov, care locuiau pe Calea Moşilor în Bucureşti.

Mai mult sediu de instituţii decât casă

Edificiul, "elevat în stil eclectic, elemente sale plastico-decorative înscriindu-se în normele neoclasicismului francez", a fost destinat locuirii, dar a servit mai mult ca sediu pentru instituţii.

Astfel, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în 1906, când a fost inaugurat actualul Palat Administrativ, clădirea a servit drept sediu al Pârcălăbiei, devenită Prefectura judeţului Covurlui, fiind închiriată instituţiei administrative.

Conform datelor oficiale, până în anul 1948, în imobil a funcţionat Comandamentul III Teritorial, iar ulterior, din anul 1949, s-au instalat birourile Şantierului naţional "Gheorghe Gheorghiu-Dej". Apoi au fost găzduite Casa Pionierilor, alte instituţii de stat şi organizaţii sindicale.

După anul 1990, corpul principal al clădirii a fost închiriat Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere, iar anexa, unor asociaţii.

În prezent, eliberată de chiriaşi, clădirea îşi aşteaptă reabilitarea. Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Licitaţia pentru restaurarea primei zone istorice din Galaţi, anulată

Lansată în septembrie anul trecut, licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru reabilitarea primei zone istorice din oraş - imobilul din strada Domnească nr. 58 - a eşuat, iar municipalitatea va fi nevoită să reia toată procedura.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul în valoare de peste 7 milioane de lei cu TVA - 1,5 milioane de euro - pentru lucrările de "Reabilitare zonă istorică municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58" nu a putut fi atribuit. Singura ofertă a fost depusă de asocierea Research Consorzio Stabile S.C. A.R.L. - SC Icoge Mapico SRL, însă a fost considerată inaceptabilă. Municipalitatea va fi nevoită să scoată din nou contractul de lucrări la licitaţie.

Până la finele lunii martie 2020, edificiul care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic, va trebui să devină primul monument istoric din Galaţi reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu. Pentru acest lucru, Primăria a semnat deja un contract de finanţare europeană menit să redea strălucirea clădirii care datează din 1872.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

A doua licitaţie, contract majorat

Datat la 1872, an înscris şi pe frontispiciul său degradat, edificiul de pe strada Domnească nr. 58 ar trebui să devină, până la finele lunii martie 2020, primul monument istoric din patrimoniul Galaţiului reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu. Din păcate, încă nu s-a găsit constructorul. 

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pe 19 aprilie 2018, Primăria municipiului Galaţi a semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Prima licitaţie, organizată în toamna anului trecut, a fost anulată. Potrivit datelor din SEAP, singura ofertă depusă de Asocierea Research Consorzio Stabile SC ARL – SC Icoge Mapico SRL a fost considerată inacceptabilă şi respinsă.

Municipalitatea a lansat o nouă licitaţie majorând valoarea estimată a contractului de la 5.919.139 de lei fără TVA la 6.486.394 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind tot preţul cel mai scăzut. De această dată, unicul ofertant este Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, cu subcontractant firma RO-ING Profinstal SRL. Rămâne de văzut dacă de această dată licitaţia se va finaliza cu succes şi când vor începe lucrările. 

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Ce face Primăria ca să nu piardă banii europeni pentru Casa ”Geshov”

În această primăvară, Primăria ar fi trebuit să inaugureze primul monument istoric din Galaţi reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu. Este vorba despre edificiul de pe strada Domnească nr. 58, care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic. Din păcate, clădirea se află în aceeaşi stare avansată de degradare, iar pentru a nu se pierde banii europeni, proiectul a fost prelungit prin act adiţional.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", pe 19 aprilie 2018, Primăria municipiului Galaţi a semnat, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, contractul de finanţare pentru proiectul "Reabilitare Zonă istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Perioada de implementare a proiectului european ar fi trebuit să se încheie pe 31 martie 2020, însă lucrările menite să redea strălucirea clădirii care datează din 1872 nici măcar nu au început. Şi e greu de spus când vor începe.

Patru licitaţii degeaba

Lansată în septembrie 2018, prima licitaţie organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru reabilitarea primei zone istorice din oraş - imobilul din strada Domnească nr. 58 - a eşuat. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, singura ofertă a fost depusă de asocierea Research Consorzio Stabile SC ARL - SC Icoge Mapico SRL, însă a fost considerată inaceptabilă şi respinsă.
În mai 2019, municipalitatea a iniţiat o nouă licitaţie majorând valoarea estimată a contractului, de la 5.919.139 de lei fără TVA, la 6.486.394 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind tot preţul cel mai scăzut. De această dată, unicul ofertant înscris a fost Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, cu subcontractant firma RO-ING Profinstal SRL, dar din nou oferta a fost considerată inacceptabilă şi respinsă.
Cea de-a treia licitaţie a fost demarată în septembrie 2019, iar la finele lunii octombrie a fost anulată automat, pentru că nu au existat ofertanţi.
Cea de-a patra procedură a fost lansată în noiembrie 2019. Singura ofertă a venit din partea Midanne Invest Grup SRL, avându-l subcontractant pe NTT Security Technology SRL. Oferta a fost considerată inacceptabilă, întrucât ofertantul nu a prezentat - într-o primă fază, răspunsuri la clarificările solicitate, iar în cea de-a doua fază nu a prezentat un răspuns concludent.

A cincea oară

În aprilie 2020, municipalitatea a lansat cea de-a cincea procedură pentru lucrările de "Reabilitare zonă istorică Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58". Data-limită de depunere a ofertelor a fost prelungită până pe 25 mai, valoarea estimată a contractului este tot de 6.486.394 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".
Conform datelor licitaţiei, vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii (după ce vor fi desfăcute trotuarul, tâmplăria exterioară, tencuielile şi pardoselile interioare), se vor consolida fundaţiile şi pereţii structurali din cărămidă, vor fi reparate fisurile şi înlocuite planşeelor din lemn, se va reface şarpanta şi înlocui învelitoarea. Luminatorul central va fi refăcut, la fel şi tencuielile, pardoselile, iar după lucrările de instalaţii apă, reţea de canalizare menajeră şi reţea de apă caldă şi instalaţii electrice interioare se va monta o centrală termică pe gaze. Clădirea va beneficia de sistematizare verticală, de iluminat exterior, de instalaţi de transmisie voce-date şi de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.

Prelungire prin act adiţional

Pentru a nu se pierde finanţarea europeană, potrivit Biroului de Presă al Primăriei, termenul de implementare a proiectului a fost prelungit, prin act adiţional, până la 30 noiembrie 2021.
Reamintim că obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea, consolidarea, conservarea şi dotarea imobilului în vederea organizării unor expoziţii temporare (spaţii multifuncţionale pentru expuneri şi manifestări interactive), inclusiv amenajarea peisagistică exterioară şi asigurarea accesibilităţii corecte şi confortabile. Promovarea şi punerea în valoare ca monument istoric şi obiectiv de interes municipal sunt obligatorii.

Nume nou pentru un imobil de patrimoniu

Deşi în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Constructor pentru reabilitarea primei zone istorice din Galaţi. A cincea licitaţie a fost cu noroc

Din septembrie 2018, Primăria tot încearcă să găsească un constructor pentru reabilitarea cu fonduri europene, a primei zone istorice din Galaţi. Este vorba despre imobilul de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 58, care a găzduit cândva Pârcălăbia şi apoi Prefectura judeţului Covurlui, iar apoi, până la naţionalizare, s-a aflat în proprietatea fiului premierului Bulgariei din perioada primului Război Balcanic. Imobilul de patrimoniu va fi transformat în muzeu de SC Rovis Lider SRL, care a câştigat cea de-a cincea licitaţie organizată de Primărie.

„În această primăvară, Primăria ar fi trebuit să inaugureze primul monument istoric din Galaţi reabilitat cu bani europeni şi transformat în muzeu”, scriam, în mai 2020, despre primul contract de finanţare europeană pentru reabilitarea unei zone istorice, semnat de Primăria Galaţi în aprilie 2018. Pentru execuţia lucrărilor care trebuie să redea strălucirea clădirii care datează din 1872, au fost organizate nu mai puţin de patru licitaţii. Iată că a cincea procedură s-a încheiat cu succes.

Contract atribuit

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe 8 decembrie a fost atribuit contractul pentru „Reabilitare zonă istorică Municipiul Galați - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58”. Ofertant câştigător este SC Rovis Lider SRL, iar valoarea contractului este de 6.477.044 de lei fără TVA. Subcontractanţii câştigătorului sunt: Inaco Legal SRL, Helios Security SRL, Pro Acces Elevator, Stiloterm SRL şi Electrosistem.

La licitaţie au mai depus oferte: Concivia, Midanne Invest Grup SRL şi Criomec SA. Valoarea estimată a contractului a fost de 6.486.394 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut".

Ce lucrări vor fi executate

Conform datelor oficiale, vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii, se vor consolida fundaţiile şi pereţii structurali din cărămidă, vor fi reparate fisurile şi înlocuite planşeele din lemn, se va reface şarpanta şi înlocui învelitoarea. Luminatorul central va fi refăcut, la fel şi tencuielile, pardoselile, iar după lucrările de instalaţii apă, reţea de canalizare menajeră şi reţea de apă caldă şi instalaţii electrice interioare se va monta o centrală termică pe gaze. Clădirea va beneficia de sistematizare verticală, de iluminat exterior, de instalaţii de transmisie voce-date şi de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.

Când ar trebui să fie gata

Pentru a nu se pierde finanţarea europeană, potrivit Biroului de Presă al Primăriei, termenul de implementare a proiectului a fost prelungit, prin act adiţional, până la 30 noiembrie 2021. Reamintim că obiectivele specifice ale proiectului sunt: restaurarea, consolidarea, conservarea şi dotarea imobilului în vederea organizării unor expoziţii temporare (spaţii multifuncţionale pentru expuneri şi manifestări interactive), inclusiv amenajarea peisagistică exterioară şi asigurarea accesibilităţii corecte şi confortabile.
Deşi, în Lista Monumentelor Istorice gălăţene, imobilul de pe strada Domnească nr. 58 poartă denumirea simplă de "Casă", Marius Mitrof, consilierul Direcţiei pentru Cultură, crede că, după o restaurare responsabilă, monumentul ar trebui să fie redenumit după proprietarul din perioada interbelică şi până la naţionalizare, Evstratie Ivan Geshov - "Casa E. I. Geshov".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.