Jump to content

Evaziune cu alcool în zece judeţe


dcp100168

Recommended Posts

DIICOT Galaţi, 110 descinderi în toată ţara după evazioniştii cu alcool. 5 milioane de euro prejudiciu

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galați, împreună cu lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Galaţi, au declanșat operaţiunea de anihilare a unor grupări infracţionale care, prin activitatea ilegală desfăşurată, au pus în pericol sănătatea populației.

Procurorii DIICOT - ST Galați, împreună cu polițiștii BCCO Galați și inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Direcția Generală a Vămilor, efectuează astăzi, 21 octombrie, 110 percheziţii (domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale) în vederea destructurării unor grupuri infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de: evaziune fiscală; producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale; spălare de bani. Percheziţiile sunt efectuate pe raza judeţelor: Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi a municipiului Bucureşti. De asemenea, peste 150 de persoane urmează să fie conduse la audieri la sediul DIICOT – ST Galați.

În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza municipiului Brăila (L.M., L.T., P.L., V.D., D.M.C., A.M.C.) au constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee infracţionale organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării. Astfel, aceştia desfăşoară etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste, de mare amploare, în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz etc.) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia.

Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurg la „renaturarea” lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor efectuate, au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila, cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de „renaturare”.

Procurorii DIICOT – ST Galați au identificat astfel de nuclee infracţionale, ce acţionează, în mod conjugat, în vederea obţinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în următoarele judeţe ale ţării:
1. Tulcea şi Constanţa (grup infracţional condus de numiţii S.T. şi S.D.),
2. Braşov (grup infracţional condus de numitul V.M.G.),
3. Covasna (grup infracţional condus de numitul K.F.G.),
4. Harghita (grup infracţional condus de numitul C.I.C.),
5. Mureş (grup condus de numitul C.M.T.).

De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat, pe linie infracţională, cu o altă grupare constituită pe raza judeţului Maramureş (condusă de numitul P.I.V.). Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila. Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila către nucleele infracţionale enumerate mai sus - fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, ori prin intermediul unor retaileri - alcool sanitar în cantități mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urmă grupuri infracţionale către diferite persoane. Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie. Totodată, a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.

Prejudiciul calculat până la acest moment este de peste 5.000.000 euro.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Un autocar, zeci de maşini şi dube au cărat 7 ore suspecţii de evaziune cu alcool cercetaţi de DIICOT Galaţi

Desfăşurare impresionantă de forţe în curtea IPJ Galaţi. A fost nevoie de 7 ore şi de zeci de maşini şi dube de poliţie şi jandarmi, ba chiar şi de un autocar, pentru ca procurorii DIICOT Galaţi şi poliţiştii să aducă la audieri, la sediul IPJ Galaţi, cele peste 150 de persoane care au fost aduse, din 9 judeţe ale ţării, de către procurorii DIICOT Galaţi, în ceea ce pare a fi una dintre cele mai ample acţiuni de destructurare a unei reţele de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ultima tranşă de persoane aduse la audieri din judeţele din vestul şi centrul ţării, în jur de 80, au ajuns în jurul orei 24, într-un autocar şi câteva dube, la sediul IPJ Galaţi.

Procurorii DIICOT - ST Galaţi, împreună cu poliţiştii BCCO Galaţi şi inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi Direcţia Generală a Vămilor, au început marţi dimineaţă 110 percheziţii, domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale, în vederea destructurării unor grupuri infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de: evaziune fiscală; producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale; spălare de bani. Percheziţiile au fost efectuate pe raza judeţelor: Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Maramureş şi a municipiului Bucureşti. Prejudiciul creat este de 5 milioane euro, iar centrul reţelei era coordonat de şase brăileni care au creat cinci nuclee infracţionale în Tulcea şi Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Maramures. Reţeaua avea în centru societatea brăileană SC Marex SA şi făcea evaziune cu alcool în cantităţi mari. Folosindu-se alcool sanitar, acesta era apoi filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urmă grupuri infracţionale către diferite persoane. Alcoolul etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie.

Totodată a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor, ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Specialişti în chimie alimentară: „Dacă alcoolul produs la fabrica din Brăila a fost amestecat cu lichid de iarnă, atunci putem vorbi despre riscuri pentru oameni”

Specialiştii în industrie alimentară din Galaţi cred că dacă procedurile de redistilare şi rafinare a soluţiilor care conţineau alcool şi care au ieşit ilegal şi miraculos de poarta fabricii din Brăila nu au fost făcute de persoane specializate şi în instalaţii profesionale, există posibilitatea ca mulţi compuşi chimici să fi ajuns în băuturile alcoolice care erau ulterior vândute în baruri.

Cea mai îngrijorătoare ipoteză ar fi cea în care băuturile ar fi fost obţinute prin recuperarea etanolului din lichidul de iarnă de spălat parbrizele. „Lichidul de iarnă are componente anti-îngheţ, dintre care cel mai utilizat este etilenglicolul. Consumul repetat de etilenglicol poate duce la blocaj renal şi chiar la deces”, ne explică Gabriela Râpeanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

Riscuri ar fi fost şi în cazul lichidului de vară, asta în condiţiile în care nu de puţine ori presa a semnalat că acesta ar conţine metanol, un compus toxic pentru organismul uman. Ingerarea acestuia poate duce la orbire şi chiar la deces.

Cât priveşte ipoteza că pe poarta fabricii din Brăila ar fi ieşit mai multe cantităţi de alcool sanitar, în această situaţie riscurile sunt mici. „Albastrul de metilen se foloseşte în industria farmaceutică, deci nu afectează sănătatea omului”, a explicat Gabriela Râpeanu.

În fine, cum în comunicatul celor de la DIICOT Galaţi a fost trecută şi o a treia variantă de produs în care alcoolul a fost ascuns pentru a fi scos pe poarta fabricii de la Brăila - loţiune cosmetică -, dar nimeni nu ne-a putut explica despre ce substanţe este vorba, specialiştii nu au putut să-şi expună un punct de vedere concludent.

Link to comment
Share on other sites

22 de persoane reţinute pe ordonanţă în reţeaua evazioniştilor cu alcool

Procurorii DIICOT Galaţi au dat 22 de ordonanţe de reţinere pentru persoane care au făcut parte din gruparea organizată ce făcea evaziune fiscală cu alcool falsificat. Cele 22 de persoane reţinute vor fi aduse pe rând în faţa magistraţilor, urmând ca procurorii să ceară arestarea lor preventivă. Printre aceştia nu se afla patronul Marex S.A, societatea brăileană care este în centrul acestui nucleu de evaziune fiscală, care deja a făcut un prejudiciu de 5 milioane de euro.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Om de afaceri din Constanţa reţinut pentru că vindea vin de Dealurile Bujorului contrafăcut

În dosarul evaziunii cu alcool, procurorii DIICOT Galați, care coordonează anchetele în mai multe județe, l-au reținut pe un om de afaceri din Constanța, în vârstă de 45 de ani, suspectat de evaziune cu alcool și care astăzi va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri era în atenția procurorilor DIICOT Galați și a polițiștilor de la Serviciul Investigare Fraude din cadrul IPJ Constanța din luna aprilie, pentru că scotea pe piață cantități importante  de vin contrafăcut marca „Dealurile Bujorului”. Veniturile obţinute nu erau evidenţiate în documentelr contabile, constănțeanul sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul consolidat al statului.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate marți de procurorii DIICOT, au fost ridicate documente de evidenţă contabilă, extracontabilă, tehnică IT şi 6.000 de lei. Totodată, poliţiştii au identificat 3.860 de litri de vin, produse ce au fost sigilate în vederea efectuării analizelor de laborator. În patru din cele 33 de locații din județul Constanța în care s-au făcut descinderi, perchezițiile au fost efectuate împreună cu poliţiştii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IPJ Galați.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte 21 de persoane reținute de procurorii DIICOT Galați, 16 fiind deja arestate preventiv pentru 29 de zile
Pe lângă omul de afaceri din Constanța, procurorii DIICOT Galați au mai reținut alte 21 de persoane, în dosarul de evaziune cu un prejudiciu de 5 milioane de euro fiind vizați administratori de firme care au contrafăcut alcool etilic, prin filtrarea de alcool sanitar, loţiuni cosmetice şi soluţii pentru parbrize, apoi l-au vândut în magazine.
Potrivit DIICOT, 16 din cele 22 de persoane au fost deja arestate preventiv, celelalte șase urmând să fie duse în instanță cu propunerea de arestare.
Marți, polițiștii și procurorii de la DIICOT Galați împreună cu polițiști de la Investigare Fraude și Combaterea Crimei Organizate din mai multe județe au făcut 110 percheziţii în București și în județele Brăila, Constanţa, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş și Maramureş, la locuințele unor persoane și la sediile unor societăţi comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale și spălare de bani.
Conform procurorilor DIICOT, prin activitatea ilegală grupările infracționale vizate au pus în pericol sănătatea populației.
Anchetatorii au stabilit că mai multe persoane din Brăila au constituit un grup infracţional organizat „în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte nuclee organizate a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de deţinere şi producere, în afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizării”.
„Astfel, aceştia au înlesnit comiterea unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi a produselor derivate, începând cu denaturarea ilicită (parţială cu încălcarea normelor legale în materie) a alcoolului etilic, urmată de livrarea disimulată a acestuia sub apartenenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie spălare parbriz) prin intermediul unor lanţuri de magazine de tip hipermarket către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia”, precizau procurorii DIICOT.
După achiziționarea en-gross, aceste produse au fost filtrate şi comercializate clandestin ca alcool etilic, sub formă de băuturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.
În urma cercetărilor au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării care s-au aprovizionat de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infracţional din municipiul Brăila, cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior l-au supus procedeelor de ”renaturare”.
Procurorii DIICOT Galați au identificat astfel de nuclee infracţionale în Tulcea şi Constanţa, Braşov, Covasna, Harghita și Mureş.
De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila au interacţionat, pe linie infracţională, cu o altă grupare constituită în județul Maramureş. „Această colaborare cu ramura infracţională din judeţul Maramureş a început în momentul în care Direcţia Generală a Vămilor a retras autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila”, mai spuneau procurorii DIICOT.
Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat, prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucureşti, SC Larlexmar SRL Brăila şi Vidiavi Company SA Brăila, către nucleele infracţionale, fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale „fantomă” . De asemenea, alcoolul sanitar în cantități mari a fost livrat prin intermediul unor retaileri, iar apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale beneficiare, fiind obţinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat către diferite persoane.
Cumpărătorii alcoolului etilic obţinut prin filtrarea alcoolului sanitar produs de SC Marex SA Brăila şi valorificat prin intermediul societăţilor intermediar a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populaţie, mai notează anchetatorii.
Totodată, a fost identificat şi un mecanism de spălare a banilor care constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală de către un grup infracţional organizat.
Prejudiciul calculat până în prezent este de peste 5.000.000 de euro.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

21 mandate de arestare

Magistraţii Tribunalului Galaţi au judecat joi, 23 octombrie, propunerile de arestare preventivă venite din partea DIICOT Galaţi cu privire la cele 22 de persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală cu alcool. Cele 22 de persoane au fost prezentate în faţa instanţei în trei loturi. Judecătorii gălăţeni au încuviinţat arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru 21 de persoane, o singură persoană fiind arestată la domiciliu.

Decizia luată de Tribunalul Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Galaţi.

viata-libera.ro

 

Later edit

21 dintre persoanele reţinute în dosarul de evaziune au fost arestate

Un număr de 21 de persoane care făceau parte din reţeaua de evaziune cu alcool contrafăcut cu un prejudiciu de cinci milioane de euro au fost arestate preventiv, joi, de Tribunalul Galaţi, în timp ce în cazul altei persoane magistraţii au luat măsura arestului la domiciliu.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor Serviciului Teritorial Galaţi al DIICOT de arestare preventivă a unui număr de 21 de persoane şi a emis pe numele acestora mandate pentru 30 zile, transmite corespondentul MEDIAFAX. Au fost arestaţi preventiv Stercu Tănase, Fuduli Tănase, Carapale Gheorghe, Ghiţă Tănase, Becheş Ştefan, Kádár Ferenc-György, Crăciun Daniel-Leonard, Gábor Vilmos-István, Joó Ervin-Geréb, Voiculeţ Marius-Gabriel, Manole Ovidiu-Adrian, Aniţa Dumitru, Puiu Răzvan-Vasile, Csoboth István-Csongor, Dobriţa Mihai-Cătălin, Alexandru Marius-Cristian, Călbază Marcel Traian, Moldovan Marius, Păcurar Ioan Vasile, Ciutan Cristina Carla şi Waldhütter Mircea.

Aceeaşi sursă a precizat că în cazul inculpatei Călbază Irina Gabriela Tribunalul Galaţi a luat măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia de joi a instanţei poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare şi de la comunicare.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.