Jump to content

Seceta pune în pericol pâinea de anul viitor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Seceta pune în pericol pâinea de anul viitor

* Semănatul târziu poate însemna producţii mai mici de grâu şi recoltă inferioară din punct de vedere calitativ

După doi ani agricoli buni, seceta cumplită din această toamnă pune sub semnul întrebării înfiinţarea culturilor pentru 2015. Chiar dacă în iulie şi iulie a plouat des, în august, septembrie şi octombrie n-a mai căzut niciun strop, astfel încât conţinutul de apă din sol a scăzut drastic, iar pământul s-a compactat. Nereuşind să pregătească terenul corespunzător şi să înfiinţeze culturile aşa cum trebuie, fermierii n-au alte soluţii acum decât să irige – dacă au acces la sisteme – sau să aştepte ploile anunţate pentru finele acestei săptămâni.

Să nu credeţi însă că aceste probleme din agricultură nu ne privesc şi pe noi, gălăţenii neimplicaţi în truda câmpului. Să nu uităm că făina de grâu este materia primă pentru pâinea noastră cea de toate zilele. Iar românul, potrivit statisticilor europene, e cel mai mare consumator de pâine din Uniune.

Nici măcar nu s-a putut ara peste tot

Din cauza că solul rămâne, în multe zone ale judeţului, tare ca piatra, fermierii au reuşit cu greu să are şi să scarifice suprafeţe nu tocmai întinse. Potrivit raportărilor către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, deşi era planificată pentru arătura, în vară şi toamnă, suprafaţa de 85.140 de hectare de teren, lucrările s-au realizat doar în procent de 85 la sută. Cu alte cuvinte, s-a putut ara doar pe 72.200 de hectare, dar nu în cele mai bune condiţii şi, deci, nu peste tot cu rezultate optime. Evident, lucrările – câte s-au putut face - au implicat un consum împovărător de mare de motorină, dar şi un grad ridicat de uzură a utilajelor, care sporeşte cheltuielile de service ale fermierului.

Chinurile însămânţării la grâu

Per total, potrivit DADR, agricultorii gălăţeni au reuşit să înfiinţeze, până la acest moment, doar circa o treime din culturile de toamnă. Mai exact, un procent de 36 la sută. La grâu, fermierii îşi propusese să intre în iarnă cu 56.480 de hectare însămânţate, dar până la acest moment au reuşit să semene doar pe 13.519 hectare. E drept că toamna nu s-a terminat, dar nici epoca optimă de semănat nu durează la infinit, iar realitatea rămâne, momentan, aceeaşi: s-a înfiinţat doar o treime din cultura de grâu a judeţului.

"La momentul de faţă, problema principală este că nu se poate ara. Degeaba încerci, fără ploaie. Niciun tractor nu rezistă la lucrări, când pământul e tare ca piatra. Apoi, chiar dacă reuşeşti să ari şi să faci scarificare, degeaba semeni. Conţinutul de apă din sol e prea scăzut, aşa că sămânţa nu are condiţiile necesare pentru germinare. Ce soluţii avem? Aşteptăm ploaia, ce altceva putem face! În ferma noastră, am şi început să irigăm, de zilele trecute, suprafeţele pe care am reuşit să le semănăm. Dar fără ploaie nu se poate face mare lucru. Din păcate, dacă nu semănăm la timp, riscăm să producem mai puţin", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, ing. Petre Grigore.

În anul 2013, din datele DADR, în Galaţi s-au produs aproape 195.000 de tone de grâu, indicând o producţie medie la hectar de 3.196 de kilograme. În 2014, producţia totală, la nivel de judeţ,  a fost de 188.952 tone, iar media la hectar a atins 3.252 de hectare.

La noi, tot pâinea e de bază

Potrivit celor mai recente studii ale Patronatului Roman din Industria de Morărit, Panificaţie si Produse Făinoase, consumul anual de pâine al unui român este cu circa un sfert mai mare decât media europeană. Mai exact, alimentaţia unui european include consumul a circa 70 de kilograme de pâine anual, în vreme ce un român mănâncă circa 102 kilograme de pâine pe an. În medie, cam o franzelă obişnuită (de 280 grame) pe zi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pâmântul din judeţul Galaţi e prea uscat pentru semănat. Campania de toamnă merge prost

Nu doar la cultura grâului sunt probleme cu semănatul în această toamnă, ci şi la restul culturilor. Din datele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, reiese faptul că, la orz, fermierii îşi planificaseră să semene 8.200 de hectare, dar n-au reuşit până în prezent să înfiinţeze culturi decât pe 29 la sută din această suprafaţă, adică pe 2.364 de hectare.

La orzoaică, agricultorii au comunicat DADR intenţia de a înfiinţa 950 de hectare de cultură, dar au reuşit să semene, până acum, doar 250 de hectare, adică abia 26 la sută din suprafaţă Neaşteptat de slabă a fost campania de înfiinţare a culturii de rapiţă cu care se va intra la recoltat în vara lui 2015. Încurajaţi de cantităţile bune recoltate în acest an, fermierii ar fi vrut să înfiinţeze 18.800 de hectare de rapiţă. N-au reuşit, însă, să semene decât pe 13.519 hectare, adică pe 72 la sută din suprafaţă, iar perioada optimă a trecut deja.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stadiul înfiinţării culturilor de toamnă în judeţul Galaţi

Seceta a făcut ca lucrările să le meragă tare prost fermierilor, în această toamnă. Iată care este stadiul lucrărilor, în judeţ, potrivit Datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.  

Per total, fermierii au reuşit să semene pe numai 59.163 de hectare, deşi îşi propuseră să o scoată la bun sfârşit cu 85.140 de hectare. Procentual, s-a însămânţat doar 69 la sută din suprafaţă.

Grâu. Fermierii gălăţeni au informat DADR Galaţi că intenţionează să înfiinţeze culturi de grâu pe o suprafaţă de 56.480 de hectare. N-au reuşit să realizeze decât 69 la sută din cât îşi propuseseră, adică să înfiinţeze 39.440 de hectare de cultură.

Triticale. Înfiinţarea culturilor nu s-a făcut nici măcar pe jumătate, până la acest moment. S-au semănat 195 de hectare de triticale, deşi dorinţa fermierilor era să semene o suprafaţă de 500 de hectare. Per total, treaba e făcută în proporţie de 39 la sută.

Orz. Semănatul e abia la jumătate. La nivel de judeţ, cultura ar fi trebuit înfiinţată pe 8220 de hectare, dar până la acest moment lucrările s-au finalizat doar pe 4.550 de hectare, adică în proporţie de 55 la sută.

Orzoaică. Fermierii gălăţeni şi-au propus să semene orzoaică pe 950 de hectare. Până acum, cultura s-a înfiinţat pe doar 250 de hectare, adică 26 la sută din suprafaţă vizată iniţial.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Înfiinţarea culturilor de toamnă - o lucrare întârziată

Însămânţările de toamnă se desfăşoară într-un ritm susţinut şi în judeţul Galaţi, producătorii agricoli profitând din plin de zilele bune de lucru în intenţia vădită de a recupera rămânerile în urmă. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Marius Ciprian Mihăilă, la această dată, au primit sub brazdă mirabila sămânţă în jur de 70 de mii de hectare din programul judeţean de 85.140 ha.
Grâul şi orzul - în ritm alert
Pe structura de cultură, situaţia existentă la instituţia de specialitate se prezintă în felul următor: rapiţa încă se mai seamănă pe ultimele suprafeţe din cele 18.800 propuse spre a fi cultivate; grâul s-a încorporat în sol pe mai bine de 45.000 de hectare din 56.480 ha, iar semănatul orzului se apropie de 75 la sută din suprafaţa de 8.200 de hectare programată.
Rămâneri în urmă la orzoaică şi triticale
Restanţe ceva mai semnificative se înregistrează la orzoaica de toamnă şi triticale, culturi care au fost înfiinţate pe mai puţin de jumătate din programul judeţean de 950 ha la orzoaică şi, respectiv, 500 ha la triticale.
Ceapa, pe ultimele suprafeţe
Aproape de final se poziţionează şi cultivatorii de ceapă care în câteva zile bune de lucru vor încheia lucrarea de semănat pe cele 210 hectare stabilite, concentrate, îndeosebi, în bazinul legumicol Bădălan din apropierea municipiului Galaţi.
Arăturile deschid front de lucru semănăturii
De asemenea, arăturile pentru însămânţările de toamnă se desfăşoară pe ultimele hectare de teren (din suprafaţa de 85.140 ha) pentru a face front de lucru utilajelor pentru pregătirea solului şi maşinilor de semănat.
Aşa cum susţin specialiştii, lucrarea de bază s-a realizat în condiţii nu tocmai favorabile din cauza deficitului de apă în sol.  
Producătorii agricoli gălăţeni vor să încheie campania de semănat până la sfârşitul acestei luni, convinşi fiind că orice oră bună de lucru irosită va conduce, neîndoielnic, la diminuarea producţiei din anul viitor.

agroinfo.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.