Jump to content

Adunarea PET-urilor din containere se pedepseşte penal


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Adunarea PET-urilor din containere se pedepseşte penal

De pe străzile orașelor ar trebui să dispară imaginile cu cei care târâie pe cărucioare imenșii saci cu peturi adunate din gunoaie, dar și imaginile dezolante de la punctele de colectare, cu gunoaie răscolite de căutătorii de peturi și containere incendiate.

O modificare a Legii Salubrizării le oferă autorităților locale posibilitatea de a interveni cu agenții de la Poliția Locală împotriva celor care răstoarnă containerele în căutarea peturilor, cutiilor de aluminiu și cartoanelor, pe care le vând la centrele de colectare. Prin noile prevederi legale este încadrată la furt adunarea oricăror deșeuri din containerul de gunoi, inclusiv resturi de mâncare sau haine vechi. Ar putea părea ridicol ca cineva să se aleagă cu dosar penal pentru că ia un lucru pe care altul l-a aruncat la gunoi, dar legea e lege.

La începutul lunii iulie a intrat în vigoare Legea 99/2014, care modifică Legea nr. 101/2006, referitoare la organizarea serviciului de salubrizare a localităților. Pe 8 iulie, noua lege a și fost publicată în Monitorul Oficial. În termen de 90 de zile, până pe 8 octombrie, primăriile au avut răgaz pentru a elabora și supune aprobării consiliilor locale strategiile cu privire la dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciului de salubrizare. Proiectul stabilește obligativitatea organizării sistemului de colectare selectivă, primăriile având obligația să implementeze un sistem de colectare separată pe minimum patru fracții: hârtie, mase plastice, metale și sticlă.

Adunarea peturilor, încadrată la furt

La articolul 2 al Legii Salubrizării au fost introduse opt aliniate care reglementează modul de organizare a serviciului de colectare a deșeurilor. Unul dintre acestea prevede că de colectarea deșeurilor se ocupă numai operatorii autorizați, care au un contract cu primăria. Ca să nu mai fie loc de nuanțări cu privire la faptul că numai operatorul autorizat are dreptul să se atingă de containerul cu gunoi, a fost introdus și un aliniat care încadrează la furt fapta oricărei persoane care adună peturi, cartoane și orice alte deșeuri din containere: ”Preluarea deșeurilor din recipientele și/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licențiați pentru prestarea activității în aria de delegare respectivă constituie infracțiune de furt și se sanctionează potrivit legii”. Potrivit articolului 227 al noului Cod Penal, ”luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”. În aceste condiții, toți scormonitorii prin gunoaie, după peturi, riscă pedeapsa penală, mai întâi amenda, dar recidiviștii s-ar putea alege și cu câteva luni de închisoare.

La Galați, pagubă de 203.000 euro prin incendierea ­containerelor

Noul text al legii pedepsește și un alt fenomen care a luat amploare în cartierele de la periferia Galațiului, incendierea containerelor. Când a fost înființat sistemul de colectare selectivă, primăria a cumpărat de la firma Iridex Grup Plastic 660 de containere de tip „igloo”, de 5,5 mc. A fost o investiție de 788.700 de euro, prețul unui container fiind de 1.194 euro. Noile containere, viu colorate, au atras atenţia celor obişnuiţi să distrugă orice le iese în cale şi descoperirea că acestea pot să și ardă a declanşat un nou gen de distracţie, incendierea containerelor. În primele luni au fost incendiate 63 de containere, în valoare de peste 75.000 de euro. Între timp, numărul containerelor incendiate a ajuns la 170, paguba suportată de municipalitate fiind de peste 203.000 euro.

Acum, art 35 din Legea Salubrizării prevede și pedeapsa pe care o riscă incendiatorii: ”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere și/sau ardere a deșeurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deșeurilor vegetale rezultate de la operațiunile de curățare a spațiilor verzi, arbuștilor, arborilor etc.”.

romanialibera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Scormonitorii în gunoaie riscă închisoarea

* Chiar dacă Legea 99/2014 interzice furtul deşeurilor reciclabile şi ar trebui să ducă la eradicarea scormonitorilor în containere, centrele de colectare sunt în floare * În judeţul Galaţi sunt nu mai puţin de 245 de puncte de colectare a deşeurilor, iar în primele luni ale anului 2014 au fost date încă 18 autorizaţii

În teorie, Galaţiul ar trebui să scape, în viitorul apropiat, de cei care îşi plimbă sacii plini cu PET-uri, cartoane şi sticle, întrucât la începutul lunii iulie, anul curent, a intrat în vigoare Legea 99/2014, care prevede că adunarea oricăror deşeuri din containerul de gunoi este considerată furt. Potrivit legii, oamenii care îşi câştigă existenţa din colectarea şi vinderea deşeurilor reciclabile la punctele de colectare din oraş nu numai că pot lua amenzi, dar se pot alege şi cu dosar penal.

De la începutul proiectului ISPA, serviciul public de salubrizare Ecosal se luptă cu scormonitorii în gunoaie pentru colectarea deşeurilor reciclabile. E un fel de „cine ajunge primul ia PET-ul”.

Cei care scormonesc în gunoaie sustrag strategic PET-uri atât din containerele pentru deşeuri umede, cât şi din igluurile specializate pentru colectarea selectivă. Astfel, la staţia de sortare administrată de Ecosal ajunge o cantitate ridicolă de material reciclabil, cu mult mai puţin decât prevede proiectul ISPA. Reamintim că, potrivit spuselor directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, proiectul ISPA impune ca 15 la sută din gunoiul de la nivelul municipiului să fie reciclat, iar anul trecut, din peste 91.000 de tone de gunoi, au fost valorificate doar 482 de tone de deşeuri.

Închisoare pentru adunarea PET-urilor

Legea 99/2014 privind serviciul public de salubrizare menţionează pentru prima dată că autorităţile locale sunt deţinătoarele de drept ale deşeurilor populaţiei şi interzice, tot în premieră, furtul din containere al deşeurilor reciclabile. ”Preluarea deşeurilor din recipientele şi/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”.

Potrivit articolului 227 al noului Cod penal, ”luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Astfel, scormonitorii riscă nu numai amendă, ci şi închisoare.

245 de puncte de colectare a deşeurilor

În pofida impedimentelor de ordin legal, scormonitorii ridică în continuare PET-urile, mai ales că în oraş punctele de colectare a deşeurilor sunt cu duiumul. Până în luna septembrie a acestui an, au fost date de către Agenţia pentru Protecţia Mediului nu mai puţin de 15 autorizaţii de mediu pentru operatori economici care colectează deşeuri nepericuloase (hârtie/carton, plastic, sticlă, anvelope), iar trei autorizaţii de mediu autorizează, pe lângă colectarea de deşeuri nepericuloase, şi colectarea de deşeuri periculoase.

În 2013, au fost eliberate 14 autorizaţii pentru colectarea hartiei/cartonului, plasticului, a sticlei şi alte cinci pentru colectarea atât a deşeurilor nepericuloase cât şi a celor periculoase. În judeţul Galaţi, sunt autorizaţi 182 operatori economici pentru activitatea de colectare deşeuri, cu 245 puncte de lucru.

Centrele de colectare a deşeurilor reciclabile în zonele locuibile sunt în număr extrem de mare şi pentru că autorizaţiile sunt date doar cu avizul DSP. În loc să fie duse în afara municipiului, agenţii economici nu au aproape niciun impediment în a-şi deschide puncte de colectare în oraş. O problemă majoră este şi faptul că agenţii economici îşi pot lua avizul de mediu fără un aviz prealabil al Primăriei, astfel încât municipiul poate fi împânzit cu uşurinţă.

Centrele de colectare şi cifrele de afaceri

Iată în cele ce urmează cum arată cifrele de afaceri şi profitul unora dintre agenţii economici care se ocupă cu comerţul cu ridicata al deşeurilor sau cu colectarea deşeurilor reciclabile. Menţionăm că este vorba doar de câteva exemple, iar acestea au fost luate prin sondaj. Aşa cum arată Ministerul Finanţelor, societatea Iricad Colect SRL a avut în 2013 o cifră de afaceri de 2.191.726 de lei şi a încheiat anul cu un profit net de 32.033 de lei.

La rândul ei, societatea Albarim SRL, la o cifră de afaceri 6.909.614 de lei a obţinut un profit de 303.836 de lei. Marom Eco SRL care există pe piaţă din 2012 şi se ocupă strict cu colectarea deşeurilor nepericuloase a avut anul trecut o cifră de afaceri de 292.973 de lei şi un profit de 16.230 lei. Startrand Oţel, care are nu mai puţin de 11 puncte de colectare şi se ocupă cu comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, a avut o cifră de afaceri de 1.096.278 de lei şi a încheiat anul cu un profit de 121.340 de lei. La fel, Eco Prod Services SRL, potrivit Ministerului Finanţelor, a obţinut din colectarea deşeurilor nepericuloase un profit de 30.768 de lei în 2013, la o cifră de afaceri de 5.541.181 de lei.

Chiar şi o societate cu un singur angajat, precum Briar Recycling Company SRL, a reuşit să adune un profit de 112.559 de lei, în 2013, din colectarea deşeurilor, iar cifra de afaceri a societăţii a ajuns la 409.894 de lei.

Ecosal securizează în van

Încercările Ecosalului de a securiza punctele de colectare ale municipalităţii sunt aproape în van, pentru că cei care fură din igluuri şi containere găsesc mereu noi modalităţi de a ajunge la deşeurile reciclabile, pentru a le vinde mai departe. Astfel, doar 169 de puncte de colectare selectivă au rămas intacte în urma distrugerilor făcute de către hoţii de deşeuri reciclabile, iar 54 din acestea au fost securizate prin garduri. Degeaba! În 28 dintre cazuri, hoţii au reuşit să creeze fante în partea superioară a igluurilor, iar deşeurile reciclabile sunt în continuare colectate cu spor de către scormonitori şi vândute la punctele de colectare din oraş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţiştii locali au început „colectarea” celor care răscolesc gunoaiele
După ce la ultima ședință a Colegiului Prefectural s-a discutat despre necesitatea eliminării din cartierele de locuințe a focarelor de infecție reprezentate de centrele de colectare a peturilor, polițiștii locali au început „colectarea” gunoierilor de ocazie care alimentează aceste centre. De fapt, Poliția Locală îi reține și îi predă la secțiile de poliție pe adunătorii de peturi, cărora le sunt întocmite dosare penale în baza recentelor modificări ale Legii Salubrizării.
Potrivit noilor prevederi, de colectarea deșeurilor reciclabile de la punctele de colectare se poate ocupa numai firma de salubrizare, răvășirea gunoaielor în căutarea de peturi sau obiecte metalice fiind încadrată la furt și pedepsită penal. Într-o singură zi, le-au fost întocmite documente de cercetare penală la cinci indivizi care se ocupau cu adunarea peturilor din gunoaie, ceea ce ne sugerează că descurajarea fenomenului a devenit o prioritate a Poliției Locale:
„O patrulă mobilă a fost sesizată de către dispeceratul Poliţiei Locale Galaţi despre faptul că mai multe persoane sustrag pet-uri, din recipientele de colectare selectivă situate pe strada Constantin Levaditti, nr. 12. La faţa locului au fost identificaţi numiţii F.M., de 17 ani, F.L., de 48 ani şi N.C., de 14 ani, toţi din comuna Vădeni, județul Brăila, şi M.N., de 21 ani, din Arad, care transferau pet-uri din recipientul de colectare selectivă cu nr. 13-122, într-o saltea în vederea valorificării acestora la un centru de colectare a deşeurilor reciclabile. S-au întocmit actele procedurale care împreună cu persoanele în cauză au fost predate la Secţia 2 Poliţie, în vederea continuării cercetărilor, iar salteaua cu pet-uri a fost predată agentului de pază de la SC Ecosal SA, pe bază de proces verbal”, se spune în comunicatul Poliției Locale.
În aceeași zi, pe Faleza Dunării, în zona Hotelului Vega, o patrulă a Poliției Locale a reținut și a predat la Secția 1 Poliție pe un individ care transporta într-un cărucior metalic doi saci cu peturi: „S-a procedat la identificarea persoanei în cauză și s-a stabilit că se numeşte I.A., de 31 ani, din Galaţi. La controlul bagajelor s-a constatat faptul că în cei doi saci de rafie tip saltea, susnumitul transporta deşeuri din material plastic – pet-uri folosite, de diferite mărimi, pe care a declarat, verbal, că intenţiona să le valorifice la un centru de colectare”, se mai spune în comunicatul Poliției Locale. Și în acest caz, sacii cu peturi au fost predați la Ecosal.
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Legea ar trebui sa interzica acizitia deseurilor de la persoane fizice. Atunci boschetarii vor ramane fara obiectul muncii, containerele de colectare nu vor mai fi rascolite, politia comunitara se va putea ocupa de alte probleme decat amendarea unora care oricum nu au de unde sa plateasca.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.