Jump to content

Ştefania Crişan - stăpâna păpuşilor cu straie populare


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Expoziţie de păpuşi dedicată lui... Lucian Bute

* Creatoarea populară Ştefania Crişan e consăteanca marelui campion

La Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti s-a deschis, ieri, atelierul de creaţie Păpuşile şi lumea poveştilor, coordonat de creatoarea populară Ştefania Crişan, din Galaţi, eveniment inclus în calendarul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului, ediţia a V-a. În parcul domeniului de la Goleşti, lumea pitorească a poveştilor româneşti va prinde viaţă prin creaţiile micilor meşteşugari - artizani care vor confecţiona, cu îndemînare şi talent, o mulţime de personaje.

Elevii vor reliza păpuşi reprezentînd personaje precum Păcală şi Tîndală, Fata babei şi fata moşului, Făt Frumos, Zmeul, Ileana Cosînzeana sau episoade din poveşti ca Soacra cu trei nurori, Drobul de sare, Pică pară mălăiaţă etc., dar şi lumea copilăriei la Conacul Goleştilor, aşa cum reiese ea din scrierile Elenei Perticari Davila.

Creatoarea populară Ştefania Crişan are 44 de ani, iar la început a fost vitrinier decorator, ocupîndu-se de vitrinele magazinelor de textile din ţară.

Remarcată la Surprize, Surprize

A făcut mai multe cursuri şi cel mai mult a impresionat-o Muzeul Satului. De mică i-au plăcut poveştile şi personajele fascinante, pe care le realiza din diverse obiecte. În timp, şi-a perfecţionat tehnica, iar acum, cu o sîrmă, nişte lînă, pînză şi aţe, face adevărate minuni. „În urmă cu zece ani, am participat pentru prima dată la un tîrg al meşterilor populari, iar în acelaşi an, am fost la emisiunea "Surprize, Surprize" a Andreei Marin. O colegă le-a zis de pasiunea mea, iar ei mi-au dăruit o mulţime de materiale, pentru a confecţiona mai departe păpuşi tradiţionale. În urma emisiunii, am fost remarcată de mai mulţi organizatori de tîrguri tradiţionale, în 2003 am participat la o astfel de manifestare în Tulcea, iar în 2004, am început colaborarea cu doamna Filofteia Pally, de la Muzeul Goleşti“, ne-a spus Ştefania Crişan, care este născută în Pechea, fiind consăteancă, deci, cu multiplul campion mondial la box Lucian Bute.

Confecţionează o păpuşă pe zi

„Îi cunosc familia, chiar am vorbit de curînd cu sora lui Lucian, sînt nişte oameni deosebiţi. Expoziţia pe care o voi organiza în toamnă, la 10 de ani de activitate, i-o voi dedica lui Lucian. Voi deschide la Pechea şi Muzeul Poveştilor, cu o mulţime de păpuşi realizate de mine şi obiecte vechi, pe care le-am colecţionat de-a lungul timpului: covoare, ulcele, costume populare şi altele“, ne-a mai precizat creatoarea populară. Deşi pare o joacă de copii, confecţionarea păpuşilor tradiţionale este o muncă laborioasă, care necesită mult talent şi îndemînare. Pe scheletul din sîrmă se realizează mai întîi capul păpuşii, din lînă şi pînză, după care se continuă cu corpul. Păpuşa se îmbracă în portul tradiţional şi partea cea mai dificilă este realizarea ochilor, a nasului şi a gurii, care dau, practic, expresia feţei, în funcţie de personajul ales şi de povestea din care face parte.

Ştefania Crişan poate realiza o păpuşă într-o singură zi, dar copiii vor trebui să confecţioneze, îndrumaţi de dascăli, două păpuşi, pînă la sfîrşitul acestei săptămîni.

La tabără participă 80 elevi

Una le va rămîne lor, iar una, în colecţia muzeului, urmînd să fie expusă în cadrul instituţiei. Păpuşile, îmbrăcate în costume populare, vor fi realizate în tehnicile tradiţionale (ţesut, cusut, brodat) şi confecţionate din materiale naturale. La atelierul de creaţie participă 80 de elevi de la şcolile Nr. 2, 3, 4, 6 (structură şcolară Nr. 9), 11, 13, 14, 16, 20, din Piteşti, şcolile Nr. 1 şi 2 Vintilă Brătianu - Ştefăneşti, şcolile Văleni, Călineşti, Oarja, Căminul Cultural Călineşti, Colegiul Naţional Liceal Al. Odobescu, Piteşti, şapte copii de la Complexul de Servicii pentru Copilul Aflat în Dificultate - Cîmpulung, precum şi micuţi ai grădiniţelor Nr. 2, 7, 18, Universul copilăriei, Centrul Educaţional Maria Pro Day, din Piteşti, şi Ray Kindergarten, din Ştefăneşti.

Creaţiile micilor meşteri vor fi expuse, ulterior, în Conacul Goleştilor, cele mai bune dintre ele fiind premiate de partenerii instituţiei: Asociaţia Suflet pentru Suflet XXI, Fundaţia Lumină în Suflet şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog - Argeş.

curier.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

O artistă vrea să facă o păpuşă după asemănarea campionului Lucian Bute

După ce a "însufleţit" sute de personaje de poveste, artista Ştefania Crişan vrea să-l "meşterească" şi pe consăteanul ei Lucian Bute, alături de părinţii campionului. Expoziţia va fi deschisă în târgul din Pechea, satul natal al celor doi.

Ştefania Crişan - cea mai vestită "păpuşară" din Galaţi - vrea să facă în satul ei natal Pechea o expoziţie pe care să i-o dedice campionului gălăţean Lucian Bute. Împreună cu caricaturistul Viorel Baciu, artista vrea să facă păpuşi cu Bute, dar şi cu părinţii acestuia, pe care să le expună în târgul satului.

„Ideea mi-a venit la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, unde am fost cu mai multe exponate. Oamenii m-au întrebat atunci dacă este o expozţie dedicată lui Lucian Bute, iar eu am spus că nu, dar că voi face una chiar în satul nostru natal. Îi cunosc familia, chiar am vorbit de curând cu sora lui Lucian, sunt nişte oameni deosebiţi. Expoziţia pe care o voi organiza în perioada imediat următoare, la 10 de ani de activitate, i-o voi dedica lui Lucian", povesteşte artista.

Păpuşile cu familia Bute nu vor fi de vânzare, oamenii putând să-şi cumpere doar păpuşi din poveştile lui Creangă.

„Păpuşa Bute i-o voi da chiar marelui campion, atunci când va ajunge din nou la Pechea. sper să-i facă plăcere", mărturiseşte artista.

Ştefania Crişan mai spune că va deschide la Pechea şi Muzeul Poveştilor, unde vor putea fi văzute o mulţime de păpuşi realizate de ea de-a lungul timpului, dar şi covoare, ulcele sau costume populare vechi de prin partea locului.

De altfel, artista este vestită în sat pentru că l-a întâmpinat pe campionul gălăţean la ultima vizită la Pechea cu pancarde pe care a scris "Lucian, mândria ţării/ Din Pechea tu ai plecat/ Tu prin muncă şi valoare/ Ne-ai scos din anonimat!" sau "Suntem tare mândri-n sat/ Bute-al nostru a câştigat!".

Data la care va fi organizată această expoziţie nu a fost încă stabilită, de organizare urmând să se ocupe primarul localităţii.

Artista visează să se retragă peste câţiva ani la Pechea unde să se apuce să-i înveţe pe copii tainele "păpuşăritului". Totul sub formă de voluntariat! „Eu visez de mult să-mi fac un muzeu la Pechea, la casa părinţilor mei, acolo unde sper că mă voi retrage la bătrâneţe. Acolo sper să-mi fac un mic atelier, dar şi un magazin, de unde oamenii să poate cumpăra aceste creaţii ale mele. Magazinului o să-i spun «La Ilinca», după numele bunicii mele. Pentru toate însă îmi trebuie bani. Sper să-i am în curând".

De-a lungul anilor Ştefania a creat foarte multe păpuşi. Interesant este faptul că artista nu a plămădit păpuşi stinghere, ci a încercat să le însufleţească. Pe Nică l-a surprins la furat de cireşe sau vânzând pupăza din tei, pe Păcală şi Tândală i-a scos în evidenţă când îşi diputau sacul, iar pe Smaranda cu copilul în braţe. Cu toate acestea, personajul ei preferat este cel din „Punguţa cu doi bani", care a rămas însă în patrimoniul Muzeului Satului de la Goleşti.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Bute - scos din corzi de un meşter popular!

* O artistă populară din comuna natală a pugilistului a realizat o lucrare interesantă în care mai mulţi pecheni de-ai lui Bute îl aşteaptă acasă pe campion cu mesaje de încurajare

„Lucian, noi te iubim/ Şi cu tine ne mândrim” – este un mesaj pe care l-am găsit într-un loc în care foarte puţini se aşteptau să-l vadă: la un târg de meşteri populari, cel deschis vineri pe esplanada de la Potcoava de Aur.

Artista Ştefania Crişan, născută şi crescută la Pechea, a adus în faţa gălăţenilor o lucrare cu un mesaj emoţionat, în care prezintă mai mulţi consăteni de-ai lui Bute, „îngrămădiţi” în curtea unei case, care îl aşteaptă pe pugilist cu un mesaj de încurajare.

Personajele par rupte din poveştile lui Creangă şi-ţi aduc instantaneu zâmbetul pe buze! „Am văzut că au fost destui care l-au criticat pe Lucian după ultimul meci în care a fost învins. M-am gândit că acum este momentul să-i arătăm campionului nostru că suntem alături de el şi la bine, dar şi la greu”, spune artista.

Ştefania Crişan s-a chinuit ceva vreme să conceapă această lucrare, dar este foarte mândră de ce a ieşit. „Lucrez intens şi la o păpuşă Lucian Bute, pe care sper să o termin cât mai repede pentru a merge la Pechea cu aceste lucrări de artă. Să nu vă imaginaţi că-l fac în chiloţi de box, sau cum s-or numi ei! Nu, îl fac în costum popular, cu iţari şi opinci în picioare, să-l vadă lumea şi în altă postură”, ne-a mărturisit râzând artista.

Bute şi Froch, nişte păpuşi!

Ştefania Crişan este chiar hotărâtă să-l meşterească şi pe „călăul” lui Bute – Carl Froch. „La expoziţia pe care o voi deschide la Pechea, îi voi pune pe cei doi boxeri cap în cap”, glumeşte artista. Visul ei de a organiza această expoziţie la Pechea este mai vechi. Nu prea s-a bucurat de ajutor, iar acum evită să meargă în sat de frica răfuielilor electorale de acolo. Nici păpuşa Bute nu este încă gata tot din cauza campaniei electorale. „Am vorbit de ceva vreme cu un artist să-mi picteze faţa lui Bute pe o tărtăcuţă. Mi-a spus că se rezolvă, dar nu poate prea repede pentru că este încurcat de campania electorală”, ne-a mai spus artista.

Păpuşa Bute, într-un viitor muzeu

Ştefania Crişan visează să se retragă peste câţiva ani la Pechea unde să-i înveţe pe copii tainele meşteritului de păpuşi. Se gândeşte chiar să facă un muzeu, în care la loc de cinste va sta păpuşa Bute. „Acolo sper să-mi fac un mic atelier, dar şi un magazin, de unde să se poată cumpăra aceste creaţii. Pentru toate însă îmi trebuie bani. Sper să-i am în curând", a conchis „păpuşara” din Pechea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ştefania Crişan - stăpâna păpuşilor cu straie populare

Existenţa Ştefaniei Crişan e o adevărată ladă de zestre, în care s-a depozitat din copilărie dragostea pentru frumos, născută la clacă, la gura sobei, pe vremea când bunica le dădea cârpe colorate ca să-şi confecţioneze păpuşi şi pe când modelau, tot la îndemnul ei, caloieni din lut, pentru a vrăji ploaia. Cele cinci surori lucrau rochiţe "în punct" pentru păpuşi, iar bătrâna le inspira, doinindu-le de jale, pentru că-şi pierduse bărbatul în război, la Mărăşeşti, sau spunându-le basme care le lăsau cu gurile căscate.

Jocul şi pasiunea din copilărie au devenit, mai târziu, profesiunea de credinţă a Ştefaniei. În prezent, ea este cunoscută la târgurile din toată ţara pentru păpuşelele îmbrăcate în port popular din diferite regiuni, care te transpun instantaneu, prin frumuseţea şi autenticitatea lor, în vremurile de odinioară.

Meşteşug moştenit din copilărie

Născută la Pechea, femeia îşi aminteşte că, împreună cu surorile ei, nu prea avea voie să piardă vremea  pe uliţe. Bunica şi mama le ţineau din scurt şi, stând pe lângă ele, au învăţat să coasă, întâi în joacă, apoi lucruri serioase, precum ştergare de borangic.
"De mică m-a fascinat arta populară şi mi-a plăcut să fac lucrurile mai frumoase decât erau în realitate. Ţin minte că, împreună cu surorile mele, după ce am auzit povestea de la bunica, am pus în scenă, la poartă, "Sarea în bucate", de s-au minunat toţi vecinii. Am făcut şi decor, ne-am şi costumat", îşi aminteşte Ştefania Crişan.

Mai târziu, destinul a făcut în aşa fel încât această înclinaţie să-i poată fi valorificată în meseria pe care a practicat-o mulţi ani. A ajuns, din întâmplare, elevă la şcoala postliceală de vitrinieri de pe lângă Liceul "Toniţa" din Bucureşti, după care a lucrat timp de 14 ani la aranjatul magazinelor din oraş.

"Pe atunci, aveam timp liber şi m-am apucat de confecţionat diferite scene din basme, pentru că îmi plăcea să lucrez. Le-am vândut foarte bine, tot la magazinele unde lucram. Apoi, în '90, când s-a desfiinţat postul, m-am înscris la Centru Cultural, unde sunt şi în ziua de astăzi", povesteşte artista despre evoluţia sa.

Autenticitate şi bun gust

Am mai văzut păpuşi îmbrăcate în straie populare, dar cele ale Ştefaniei Crişan sunt extraordinar de expresive, parcă desprinse dintr-o poveste. Oricât ar fi de greu şi de costisitor, se fereşte de kitschuri, ceea ce iese din mâna ei fiind confecţionat doar din materiale tradiţionale. "Suportul păpuşii îl fac din sârmă, pentru că aşa păpuşile pot fi aşezate pe scaune sau pe alte suporturi. Faţa o realizez din lână, învelită în pânză, pe care pictez ochii, nasul şi gura sau le fac din diferite materiale aplicate", detaliază Ştefania Crişan.

Adevărata poezie începe atunci când vine vorba de lucrat costume populare. Aici nimic nu e ales la întâmplare, nici căpeţelele de pânză din care se fac fotele, nici ia, lucrată în punct, cu diferite culori. Apoi păpuşa este aşezată pe un suport, "împănat" şi el cu diferite obiecte care să sugereze scene din viaţa ţăranilor de odinioară.

Se munceşte mult la aşa ceva, pentru că nu e la îndemâna oricui să coasă flori pe un căpeţel de ie cât palma de mare. "Cam o zi îmi ia să confecţionez o păpuşă şi asta dacă mă ţin numai de ea. Se plăteşte destul de puţin pentru munca făcută, dar îmi place, nu mă văd făcând altceva. Atunci când am comenzi de la muzee, primesc ceva mai mult, dar la târguri, dacă ai cere cât face munca ta, ai rămâne fără clienţi", recunoaşte stăpâna păpuşilor.

Dar nu se plânge, a lucrat mult şi a putut să-şi întreţină fata la facultate din banii astfel câştigaţi. Aşa că are şi satisfacţie materială, pe lângă faptul că viaţa sa e un izvor de frumos.

Muzeu şi şcoală pentru copiii satului

Visul Ştefaniei Crişan este să înfiinţeze în casa părintească un muzeu cu obiecte populare. Va avea un război de ţesut, multe ştergare şi multe covoare lucrate în iţe, iar în mijloc, bineînţeles, păpuşi în straie populare. Cea mai veche piesă a sa este un covor din 1896, cu urzeala din cânepă, de care nu se ating moliile.

Apoi îşi doreşte să înfiinţeze un atelier, unde să adune copiii satului şi să-i înveţe să facă lucruri frumoase şi autentice, să-i readucă pe drumul tradiţiei de bun gust. "Nu fac numai păpuşi, ci şi tablouri, îmbrac sticle, fac diverse tapiserii împletite. Sunt lucruri pe care strămoşii noştri le făceau ca să-şi înfrumuseţeze odăile, care nu şi-au pierdut din farmec, ci dimpotrivă, acum au mai multă valoare decât oricând", ne mai spune cu entuziasmul omului care o viaţă a făcut ceea ce-i place.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.