Jump to content

La Independenţa se realizează materiale izolatoare din lână de oaie


dcp100168

Recommended Posts

La Independenţa se realizează materiale izolatoare din lână de oaie
Lucian Stanciu-Viziteu (30 de ani), absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, inovează într-un domeniu mai puţin cunoscut în România: a pus bazele unei afaceri prin care realizează material izolator din lână de oaie.
Lucian Stanciu-Viziteu (30 de ani) a avut iniţiativa unei afaceri sociale neobişnuite: transformă lâna de oaie în material izolator. Lucian s-a născut în Galaţi şi şi-a petrecut o bună parte din viaţă în Brăila, după care şi-a trăit studenţia în Bucureşti. Tânărul se simte foarte legat de localitatea natală a părinţilor săi, comuna Independenţa (judeţul Galaţi), motiv pentru care a ales acel loc pentru a-şi dezvolta afacerea cu lână.
A ajuns la lână după ce a încercat mai multe variante de afaceri de-a lungul facultăţii. „Ideea a pornit de la bunicul meu, fost crescător de oi, care mi-a spus că ciobanii nu mai folosesc lâna, o aruncă, aşa că m-am gândit ce să fac cu ea“, povesteşte Lucian.
Finanţare de la „ŢARA LUI ANDREI“
De la idee la realitate au fost doar câţiva paşi. Pentru început, tânărul a căutat pe internet sintagma „utilizări ale lânii“ şi a descoperit o breşă pe piaţa din România în ceea ce priveşte producţia de izolatori termici şi fonici, moment în care aproape că a strigat „Evrika!“.
A conceput imediat un proiect de afacere pe care l-a înscris în competiţia de afaceri sociale „Fabricat în Ţara lui Andrei“, organizată de OMV Petrom. Lucian Stanciu-Viziteu a arătat, în felul acesta, că se poate. În luna noiembrie 2013, proiectul a fost selectat împreună cu alte nouă afaceri sociale pentru a primi o finanţare de 32.000 de euro. „Şi părinţilor mei li se datorează faptul că eu sunt acum printre câştigătorii acestui concurs. Asta pentru că de la ei am aflat despre competiţie, ei mi-au dat ideea“, mărturiseşte Lucian.
Investiţia totală de la Independenţa se ridică în acest moment la peste 100.000 de euro, diferenţa de bani fiind împrumutată. Lucian a închiriat hala unui fost CAP din Independenţa şi a pus pe picioare o linie de fabricaţie a izolatorilor din lână de oaie. Anul acesta a cumpărat trei sferturi din producţia de lână de la ciobani, iar pentru anul viitor şi-a propus să adune toată lâna din sat, dacă totul va merge bine. De asemenea, Lucian vrea să meargă şi în satele vecine să le facă oferte ciobanilor care oricum aruncă lâna.
„Au fost multe nopţi nedormite“ „Am lucrat vreo cinci-şase luni să punem la punct linia de producţie. Au fost multe nopţi nedormite, dar până la urmă am reuşit. Am găsit oameni care râdeau de noi şi spuneau că nu vom reuşi niciodată să realizăm asta. Îmi amintesc că un raft de uscare a lânii a fost modificat de cinci ori până să ajungă la forma perfectă. Care este morala? Nu trebuie să începi cu ceva ultra-eficient, începi de undeva şi tot timpul îl transformi pentru a-l aduce la eficienţă“, spune Lucian Stanciu-Viziteu.
Iniţial, procesul de producţie a fost greoi, dar pe parcurs oamenii s-au obişnuit. Au văzut pe internet cum fac alţii şi, la o scară mai redusă, au aplicat şi ei. „În domeniul producţiei nu este nevoie de o pregătire specială, de o şcoală anume, dar voi avea nevoie, pe viitor, de oameni care să ştie să sudeze, să fie aşi în mecanică fină. Până acum am avut mare noroc să găsesc o persoană competentă, instruită înainte de ’89, care m-a ajutat mult. Aveam nişte piese de dat la strung şi m-ar fi costat foarte mult să comand altele noi“, mărturiseşte Lucian Stanciu-Viziteu.
În acest moment, Lucian este unic producător în România de izolatori fonici şi termici pe bază de lână. Până acum, aceşti izolatori se importau din Germania şi Italia.
Firma are acum doi angajaţi, ambii localnici din Independenţa, dar „organigrama“ va fi suplimentată până la zece persoane în viitor. „Avem în plan să ne extindem, capacitate de producţie avem, doar că încă ne creăm piaţa, nu este un produs care se vinde uşor. Când va creşte cererea, atunci vom creşte şi noi producţia. În momentul acesta avem vânzări directe, noi căutăm clienţi sau ei ne caută pe noi. Nu avem un serviciu de marketing, eu fac totul. Oamenii sunt în fabrică, produc, eu mă ocup de partea contabilă“, mai spune Lucian. Pe de altă parte, deocamdată nu poate fi vorba de profit, ci doar de crearea unei reţele solide de distribuţie.
Sfat pentru tineri
Lucian are un sfat pentru tinerii care vor să înceapă o afacere: „Condiţia esenţială este să aibă mare încredere în ei. Cel mai bine ar fi să nu facă o investiţie foarte mare, cu un capital important. Ideea este că, odată începută afacerea, lucrurile se leagă. Dacă ratează din prima, la a doua au un bagaj de învăţăminte“.
Pe lângă încrederea în sine, Lucian a beneficiat şi de sprijinul nemijlocit al familiei. „Am prieteni care au fost alături de mine, la fel şi soţia. Este important să ai alături pe cineva care să te susţină. Sunt momente în care vrei să renunţi şi atunci ai nevoie de cineva care să te ajute“, mai spune Lucian.
Scopul afacerii sociale din comuna Independenţa
Fabrica de material izolator din lână din localitatea Independenţa este o afacere socială prin intermediul căreia Lucian Stanciu-Viziteu îşi propune să colecteze lâna ciobanilor din zonă şi să o folosească pentru a produce material izolator. In felul acesta, afacerea va duce la crearea a zece locuri de muncă, la care se adaugă veniturile obţinute de ciobanii locali care vând lâna. Astfel, Lucian speră să îi motiveze pe localnici, să îi ajute şi să le pună la dispoziţie o oportunitate pe care până acum nu o aveau. Dincolo de toate acestea, afacerea socială are ca scop şi ilustrarea faptului că oamenii se pot descurca şi singuri, cu puţină implicare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.