Jump to content

Corupţie la Regionala CFR Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Directorul Regionalei CFR Galaţi, ridicat de DNA pentru audieri

Directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, a fost ridicat în jurul prânzului de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj. Anchetatorii, care instrumentează un dosar penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2012-2014, au efectuat percheziţii la domiciliul lui Seceleanu, de unde au ridicat mai multe documente. Directorul a părăsit domiciliul însoţit de jandarmi, urmând să fie dus la audieri la sediul DNA Cluj. De asemenea, percheziţii au avut loc şi la Regionala CFR Galaţi, dar şi la Ministerul Transporturilor. În total, procurorii DNA au făcut percheziţii în 22 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Cluj, Ilfov şi Galaţi. Au fost vizate două sedii de instituţii publice, dar şi sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

viata-libera.ro


Percheziţii la CFR Călători şi CFR Marfă, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie

Procurorii DNA fac, marţi dimineaţă, 22 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi, fiind vizate şi sediile CFR Călători şi CFR Marfă, precum şi SC Transferoviar Călători, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014. Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări "într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014".

Anchetatorii au descins, marţi dimineaţă, la 22 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Ilfov şi Galaţi, dintre care două la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane fizice. Surse judicare declarau, pentru MEDIAFAX, că instituţiile publice unde se fac percheziţii sunt CFR Călători şi CFR Marfă. Conform surselor citate, printre societăţile comerciale vizate de percheziţii se numără şi SC Transferoviar Călători, punctul de lucru din Bucureşti.

De asemenea, surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că procurorii DNA au descins şi la sediul societăţii Remarul 16 Februarie.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul Remarul 16 Februarie, Călin Bărbuţan, a refuzat să ofere informaţii. "Nu vreau să comentez pe marginea unei anchete", a spus Bărbuţan.

Remarul 16 Februarie SA a fost înfiinţată în anul 1870 şi este o societate cu capital integral privat, românesc, care are ca obiect principal de activitate construcţia, modernizarea şi repararea materialului rulant de cale ferată.

Acţiunea procurorilor este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Conducerea Transferoviar Grup ar fi dat mită pentru a obţine contracte de la CFR Călători şi Salrom

Patronul Transferoviar, Mitică Călin, ar fi dat mită unor şefi de la CFR Călători şi Salrom, prin intermediari, pentru a obţine contracte de lucrări, prin fraudarea achiziţiilor publice, unele servicii fiind supraevaluare sau fără nicio utilitate, potrivit unor documente ale procurorilor.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au făcut, marţi, 22 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi, fiind vizate şi sediile CFR Călători, CFR Marfă, SC Transferoviar - punctul de lucru din Bucureşti şi Remarul 16 Februarie, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.

Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupţie, obţinute de MEDIAFAX, omul de afaceri Mitică Călin, cel care a înfiinţat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu directorul general al societăţii, Kinga Mădărăşan, şi cu Adriian Ştefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla.

Grupul infracţional ar fi dorit ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Mitică Călin, să acapareze o cotă de piaţă cât mai mare, "pe criterii clientelare şi prin corupţie", în ceea ce priveşte lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. În acest sens, membrii grupului infracţional organizat ar fi acţionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente.

Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obţine contracte, în condiţiile în care firmele controlate de Mitică Călin nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.

Mita ar fi fost dată şi pentru ca firmele controlate de Mitică Călin să primească lucrări şi servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante, dar şi pentru a fi decontate lucrări şi servicii neefectuate.

Totodată, membrii grupului infracţional ar fi dat mită şi pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru ca aceştia să împiedice efectuarea unor verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de firmele controlate de Mitică Călin.

Din documentele procurorilor rezultă că membrii grupului infracţional "au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, în scopul de a îi determina pe aceştia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului SNTFM CFR Marfă SA, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, SNTFM CFR Marfă SA practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică".

Procurorii au precizat că Mitică Călin, Kinga Mădărăşan şi Adriian Ştefan au acţionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.

De asemenea, Mitică Călin ar fi făcut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie SA, să obţină, în condiţii nelegale, contracte de servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de CFR Călători SA, în condiţiile în care firma din Cluj-Napoca nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile.

Potrivit anchetatorilor, pentru a asigura posibilitatea SC Remarul 16 Februarie să participe la procedurile de atribuire, Mitică Călin ar fi determinat funcţionari publici din AFER să facă recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea firmei de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare.

Pentru a-şi atinge obiectivele, membrii grupării ar fi corupt funcţionari publici cu funcţii de conducere, însărcinaţi cu atribuirea contractelor, urmărirea derulării acestora şi recepţia lucrărilor şi serviciilor executate, precum şi funcţionari însărcinaţi cu efectuate plăţilor şi a decontărilor.

Funcţionarii publici care refuzau să sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitică Călin sau care "nu manifestau suficientă obedienţă", erau intimidaţi şi ameninţaţi de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.

Mai mult, membrii grupului ar fi apelat la influenţe politice pentru a determina "atitudini pasive ale funcţionarilor publici care nu se aflau în sfera de influenţă a lui Călin Mitică".

Procurorii susţin că Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, ar fi primit mită peste 65.000 de lei, în perioada iunie 2012 - august 2013, pentru a avantaja firma Transferoviar Grup. Pentru a ascunde provenienţa banilor primiţi ca mită, Transferoviar Grup ar fi decontat facturi fictive emise de SC Micdali SRL. În realitate, beneficiarul acestor facturi ar fi fost directorul Salinei Ocna Dej.

Un alt funcţionar care ar fi luat mită este Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune la CFR Călători. Acesta ar fi primit mită aproape 490.000 de lei, în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte. Şi în acest caz mita ar fi fost disimulată prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive emise de SC Tevpag Plan SRL.

În schimbul banilor, Mitică Călin i-ar fi cerut lui Teodor Alexandru Gavriş să intervină în atribuirea nelegală către SC Remarul 16 Februarie a unui contract pentru servicii de revizie la automotoarele Desiro SR 20D, în valoare maximă de peste 220 de milioane de lei, în condiţii dezavantajoase pentru CFR Călători SA. Ulterior, Gavriş ar fi determinat, în mod repetat, recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.

Anchetatorii arată, în documentele citate, că SC Remarul 16 Februarie SA nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului, aspect pe care Gavriş îl cunoştea. În acest sens, Gavriş ar fi negociat "o înţelegere ilegală" între SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Service Faur SA Bucureşti, disimulată prin încheierea unor acte fictive între cele două firme, conform căreia firma din Bucureşti a executat, parţial, serviciile contractate de firma din Cluj-Napoca.

Inervenţiile pentru obţinerea atribuirii contractului şi derularea acestuia în condiţii favorabile intereselor SC Remarul 16 Februarie au avut loc în perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, iar Gavriş ar fi încasat sume de bani prin intermediul SC Tevpag Plan SRL şi SC Service Faur SRL, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au identificat 13 transferuri de bani făcute, în perioada decembrie 2012 - iunie 2014, de către Remarul 16 Februarie în contul SC Tevpag Plan SRL, care atestă operaţiuni economice nereale, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavriş.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Directorul Regionalei CFR Galaţi a fost reţinut

În urma percheziţiilor efectuate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, marţi, în 22 de locaţii din Galaţi, Bucureşti, Cluj şi Ilfov, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2012-2014, şapte persoane s-au ales cu ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Printre cele şapte persoane se numără şi directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Galaţi, Laurenţiu Seceleanu.

Procurorii îl acuză pe Seceleanu de luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată. Alături de directorul Regionalei CFR Galaţi, au mai fost reţinuţi Mitică Călin, om de afaceri care controlează SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA, Mădărăşan Kinga, director general SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, director de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej, Bărbăcuţi Dumitru, director general SC Remarul 16 Februarie SA şi Gavriş Teodor Alexandru, Şef Serviciu Automotoare şi ulterior director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

COMUNICAT 29 octombrie 2014

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

1. CĂLIN MITICĂ, om de afaceri ce controlează SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA și SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru infracțiunile de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- două infracțiuni de dare de mită, în formă continuată,
- trei infracțiuni de spălare de bani, în formă continuată,
- două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată,
- complicitate la dare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată,
- trei infracțiuni de complicitate la dare de mită, dintre care două în formă continuată,
- trafic de influență,
- complicitate la cumpărare de influență

2. MĂDĂRĂȘAN KINGA, director general SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru infracțiunile de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la dare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată,
- complicitate la dare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată,
- dare de mită, în formă continuată,
- complicitate la dare de mită,

3. ȘTEFAN ADRIIAN, director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru infracțiunile de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- trei infracțiuni de dare de mită, din care două în formă continuată
- complicitate la dare de mită, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată,
- complicitate la trafic de influență,
- cumpărare de influență,

5. MIHUȚ GEORGEL, directorul Salinei Ocna Dej, pentru infracțiunile de
- sprijinire a unui grup infracțional organizat,
- luare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată,
- complicitate la trafic de influență,

4. BĂRBĂCUȚI DUMITRU, director general SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA, pentru infracțiunile de
- dare de mită, în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată,
- spălare de bani, în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată,

6. GAVRIȘ TEODOR ALEXANDRU, șef Serviciu Automotoare și ulterior director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA, pentru infracțiunile de
- luare de mită, în formă continuată,
- două infracțiuni de abuz în serviciu, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată,

7. SECELEANU LAURENȚIU, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galați, pentru infracțiunile de
- luare de mită, în formă continuată,
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

 

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în prezenta cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

...

Ștefan Adrian ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Seceleanu Laurențiu, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galați, cu complicitatea lui Călin Mitică și Mădărășan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost efectuată în mai multe modalități, atât direct, în numerar, cât și indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SRL a unor facturi fictive, emise de SC ELIPSOID SRL Galați și prin plata unor servicii fictive. Ajutorul dat de către Călin Mitică și Mădărășan Kinga a constat în aceea că au consimțit la efectuarea transferurilor frauduloase, precum și la remiterile unor sume de bani în numerar, care ar fi fost imposibile fără acordul lui Călin Mitică, deoarece acesta controlează activitatea SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, precum și fără acordul lui Mădărășan Kinga care avea calitatea de director general al acestei firme.
Sumele de bani remise în numerar au fost scoase din patrimoniul SC TRANSFEROVIAR GRUP SA cu ajutorul lui Călin Mitică, cu justificarea nereală a plății unor dividende în favoarea acestuia. Transferarea și remiterea sumelor, ca mită, a fost efectuată în legătură cu îndatoririle de serviciu ale lui Seceleanu Laurențiu, respectiv pentru ca acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze, sau să întârzie îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale SC TRANSFEROVIAR GRUP SA.
Totodată, Călin Mitică și Mădărășan Kinga au plănuit, împreună cu Ștefan Adriian, modalitățile de remitere a sumelor și i-au solicitat, de mai multe ori, lui Ștefan Adriian, să continue remiterea sumelor către Seceleanu Laurențiu, în vederea avantajării ilegale a intereselor SC TRANSFEROVIAR GRUP SA.
În intervalul de timp 16.04.2013- 03.10.2014, SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a efectuat un număr de 13 plăți, prin circuit bancar, către SC ELIPSOID SRL, în sumă totală de 84.657 lei.
La data de 29.10.2013, inculpatul Ștefan Adriian i-a remis suma de 20.000 lei, în numerar, prin intermediar , inculpatului Seceleanu Laurențiu.
La data de 10.12.2013, Ștefan Adriian i-a remis suma de 25.000 lei, într-o parcare din municipiul București, în numerar, lui Seceleanu Laurențiu.

...

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

Laurenţiu Seceleanu, directorul Regionalei CFR Galaţi, arestat la domiciliu

Magistraţii Tribunalului Cluj au respins cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a celor şapte persoane anchetate în dosarul de corupţie de la CFR. Astfel, omul de afaceri Călin Mitică, fostul director din CFR Călători Teodor Gavriş, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, şi directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Bărbăcuţi, au primit mandate de arest la domiciliu. Judecătorii clujeni au luat această decizie în noaptea de miercuri spre joi, după mai multe ore de audieri. Decizia nu este însă definitivă, procurorii DNA având posibilitatea de a face contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

CFR a suspendat contractul de muncă al directorului sucursalei Galaţi

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a suspendat contractul individual de muncă al directorului Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, în urma deciziei de arest la domiciliu, luată împotriva acestuia într-un dosar de cercetare la Tribunalul Cluj, au anunţat astăzi reprezentanţii companiei, printr-un comunicat. Potrivit documentului, Laurenţiu Seceleanu nu mai îndeplineşte funcţia de director al SRCF Galaţi, acestuia fiindu-i suspendat contractul individual de muncă, conform Codului Muncii, art. 50, litera g. Măsura a fost luată în urma deciziei, de arest la domiciliu, a Tribunalului Cluj, în Dosarul nr. 5651/117/2014, din 30 octombrie 2014.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Directorul CFR Galați a primit șpagă 25.000 de lei și un sejur la Poiana Brașov pentru fiică și ginere
Interceptările în cazul mitei la CFR cuprind și un fragment prin care procurorii DNA dovedesc modul în care oamenii lui Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup din Cluj l-au mituit pe Laurențiu Seceleanu, directorul regionalei Galați a CFR.
Potrivit referatului DNA, directorii subordonați lui Călin Mitică le ofereau bani și alte foloase directorilor unor firme de stat, pentru ca societățile milionarului  să câștige contracte pe bani publici sau decontarea unor lucrări care nu fuseseră executate. De mituirea funcționarilor se ocupau Kinga Mădărășan – director general al Transferoviar Grup, Adriian Ștefan – director infrastructură la Transferoviar și Dumitru Bărbăcuți – director general Remarul 16 Februarie, iar funcționarii mituiți au fost Georgel Mihuț – directorul Salinei Ocna Dej, Teodor Gavriș – director Tracțiune CFR Călători și Laurențiu Seceleanu – directorul CFR Galați. Procurorii susțin că mita a fost oferită  sub diferite forme. Potrivit referatului DNA, citat de evz.ro, directorul CFR Călători Sorin Trandafirescu a primit un abonament de 10 călătorii dus – întors cu avionul pe relația București-Iași, în valoare de 1.870 euro, iar directoarea comercială a Salrom, Elena Tănasă, a primit bijuterii de peste 10.000 de lei.
Directorul CFR Galați, Laurențiu Seceleanu a primit de la Adriian Ștefan suma de 25.000 de lei în parcarea unui supermarket. Soția directorului, Liliana Seceleanu, a fost angajată la Tranferoviar și a încasat salariu timp de un an. De obicei, directorii CFR-ului erau plătiți prin virament bancar, iar plata se făcea în conturile unor firme controlate de rude.
Laurențiu Seceleanu este acuzat de procurori că a luat mită și un sejur la Poiana Brașov, pentru fiica și ginerele său, Alina și Florin Andrei. Discuția despre cazarea la Poiana Brașov, purtată de ginerele lui Seceleanu, Florin Andrei și Adriian Ștefan a fost intercepată de DNA. Iată stenograma convorbirii în care cei doi discutau detaliile sejurului la Poiana Brașov:
Adriian Ștefan: Bună ziua! Ce faceţi?
Florin Andrei: Ce să fac? Bine!
Adriian Ștefan: Te duci la munte joi?
Florin Andrei: Aşa vroiam, dacă…
 Adriian Ștefan: Cum intri Poiană mergi până capăt spre gondolă, Hotel Edelweiss, este după Şura Dacilor. Ştii ceva pe acolo?
Florin Andrei: Da, da, ştiu unde-i Şura Dacilor.
Adriian Ștefan: Aşa! De la Şura Dacilor tot mergi înainte spre gondolă şi e la al doilea sau al treilea hotel pe dreapta.
Florin Andrei: Am înţeles.
Adriian Ștefan: E din sticlă tot aşa frumos, cu foarte multe flori, e foarte frumos hotelul şi spui că vii din partea mea şi atât.
Florin Andrei: Am înţeles.
Adriian Ștefan: Da?
Florin Andrei: Da!
Adriian Ștefan: Vrei cu masă, cu tot asigurat sau…?
Florin Andrei: Cum ziceţi, dacă e posibil.
Imediat după cazare, Florin Andrei i-a trimis un mesaj telefonic lui Adriian Ștefan: „Acum am ajuns, totul e OK și foarte frumos! Mulțumim!”.
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Acuzaţii de fraudă la refacerea căii ferate Galaţi-Bârlad, în dosarul "Corupţie la SNCFR"

* Procurorii DNA afirmă, în referatul de arestare a inculpaţilor, că preţul lucrărilor a fost umflat de şase ori * În interceptările făcute în dosar apar o serie de referiri la Cornel Hamza, vicepreşedintele CJ Galaţi * Politicianul gălăţean ne-a declarat că a fost contactat de reprezentanţii SNCFR, dar că au fost simple discuţii privind înlăturarea efectelor unei alunecări de teren catastrofale

 

Cercetările penale în ceea ce priveşte deja celebrul dosar "Corupţie la SNCFR" scot la iveală amănunte interesante despre modul cum se puneau la calea afacerile cu statul. Procurorii DNA Cluj au explicat, în referatul propunerii de arestare a celor şapte inculpaţi din dosar, că distrugerea căii ferate Galaţi - Tuluceşti (prin alunecarea malului Brateşului, în 2013) s-ar fi transformat într-o afacere penală din care s-ar fi câştigat în mod necuvenit zeci de milioane de lei.

"Cap de pod" - directorul Regionalei Galaţi

Procurorii afirmă că Adriian Ştefan (directorul Transferoviar) a „muncit” din greu pentru a-l atrage pe Laurenţiu Seceleanu (directorul Regionalei CFR Infrastructură Galaţi) într-o combinaţie care pare a fi deosebit de profitabilă. Banii, care ar fi fost direcţionaţi către firmele „aflate în cercul de interes al lui Seceleanu”, dar şi favorurile pentru fiica şi ginerele său, l-au aşezat pe Seceleanu în mijlocul unui scandal penal, anchetat de procurorii DNA Cluj.

Anchetatorii arată, în referatul propunerii de arestare, că de-a lungul perioadei mai - februarie 2013, Seceleanu ar fi acordat societăţii Transferoviar Grup sprijin pentru repararea liniei ferate de la Tuluceşti.

Documentul arată şi împrejurările în care s-a ajuns ca o alunecare de teren să fie transformată într-o veritabilă afacere. „Defecţiunile survenite în urma precipitaţiilor abundente şi instabilităţii solului au condus în 22.02.2013 la o alunecare de teren cu cedări de terasament, lărgirea ecartamentului şi şerpuirea liniei la km 5+100 - 5+670, la 8 km de staţia Tuluceşti, în direcţia Galaţi, daunele fiind evaluate iniţial la circa 500.000 lei”, descriu procurorii, în referatul lor, dezastrul din care cei implicaţi preconizau să câştige mult mai mult.

500.000 se transformă în 3,6 milioane

Consiliul Tehnico-Economic al CREIR CF Galaţi, unde preşedinte era Laurenţiu Seceleanu, a aprobat documentul ce aviza lucrările necesare redeschiderii circulaţiei feroviare pe ruta Galaţi - Bârlad. Valoarea estimată era însă de şase ori mai mare decât estimarea iniţială, ajungând la "3.675.965 de lei, fără TVA, adică 838.553 de euro", arată cei de la DNA Cluj.

Tot anchetatorii mai scriu că există „indicii rezonabile că valoarea lucrărilor a fost majorată în vederea diminuării artificiale a masei impozabile a SC Transferoviar Grup SA”. Procurorii arată că această societate a atribuit o parte din lucrări, ulterior, firmelor „aflate în cercul de interese al lui Seceleanu Laurenţiu”.

Tot cei de la DNA Cluj arată ce a revenit apoi firmelor din „cercul” lui Seceleanu: „Ridicări topo către SC Elipsoid SRL Galaţi, achiziţia de materiale de la SC Optim Serv 2005 SRL şi SC Extract Impex 2007 SRL - societăţi recomandate de către Seceleanu Laurenţiu lui Ştefan Adriian”.

Seceleanu: "Eu am rezolvat ce trebuia rezolvat"

Pentru a obţine banii, consemnează cei de la DNA Cluj, „Seceleanu Laurenţiu a acţionat sistematic pentru sprijinirea şi protejarea intereselor SC Transferoviar Grup SA, efectuând numeroase intervenţii în sprijinul societăţii comerciale reprezentate de Ştefan Adriian, atât asupra subordonaţilor săi din cadrul Regionalei Galaţi, cât şi asupra unor persoane angajate în cadrul altor instituţii publice”. Cu scopul de a dovedi cele scrise în referat, procurorii DNA ataşează o interceptare din 18 martie 2013. Convorbirea se poartă între Laurenţiu Seceleanu şi Adriian Ştefan, cel care reprezenta interesele Transferoviar Grup.

"Seceleanu Laurenţiu: Eu am rezolvat ce trebuia rezolvat.
Ştefan Adriian: Da.
S. L.: Şi...
Ş. A.:  Păi nu ne întâlnim cu domnul la 18? La cât?
S. L.: Păi cam aşa, eu l-am sunat şi a zis că aşteaptă telefonul meu.
Ş. A.: Oricând. Din momentul ăsta îi OK.
Ş. A.:  Că trebuie să vedem ori cu Hamza, ori cu careva să stăm de vorbă, că de fapt acolo se pare că va merge... ă... toată problema. Pentru că instituţia prefecturii este reprezentantul guvernului în teritoriu.
S. L.: Da.
Ş. A.: Iar guvernul nu poate să participe la treaba asta cu... ă... să bugeteze aşa ceva şi atunci asta va fi bugetat către consiliul judeţean.
S. L.: Păi vorbim după amiază.
Ş. A.: Da, numai zic să ştii aşa, să te gândeşti la... la  problemă.
S. L.: Da, da, da, gândim."

„Hamza Cornel îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean  Galaţi”, mai arată procurorii DNA.

Hamza: "Ne-au cerut ajutorul, dar nu s-a materializat"

L-am contactat pe Cornel Hamza, pentru a ne lămuri care a fost contextul în care a luat legătura cu Seceleanu, inculpat acum într-un dosar de corupţie.

Vicepreşedintele CJ Galaţi a afirmat că nu are nicio legătură cu afirmaţiile lui Seceleanu. Ne-a explicat că surparea de la Tuluceşti, din februarie 2013, a fost o situaţie de urgenţă. "S-au făcut intervenţii, au fost discuţii, au cerut ajutor şi la Consiliul Judeţului, dar din câte ştiu nu s-a materializat nimic", ne-a declarat Hamza.

Rămâne de văzut cum se va finaliza ancheta procurorilor DNA Cluj, care a acordat şi Galaţiului mai bine de 20 de pagini în referatul prin care a solicitat arestarea inculpaţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

DNA i-a trimis în judecată pe fostul director al Regionalei CFR Galaţi şi pe soţia şi ginerele acestuia

Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată a celor 12 inculpați din dosarul „Mită la CFR”, printre aceștia aflându-se și Laurențiu Seceleanu, fostul director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați din cadrul CFR SA, în sarcina căruia procurorii au reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la spălare de bani, ambele infracțiuni fiind comise în formă continuată. Seceleanu a fost arestat în toamna anului trecut și ulterior a fost cercetat sub control judiciar, pentru luare de mită în dosarul în care omul de afaceri Călin Mitică, originar din Toflea, care controlează acționariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj Napoca și SC Transferoviar Grup Cluj este acuzat de mituirea mai multor oficiali din CFR pentru a obține contracte avantajoase din bani publici pentru firmele sale.

De obicei, directorii CFR-ului erau plătiți prin virament bancar, iar plata se făcea în conturile unor firme controlate de rude.

Mită pentru concesiunea transportului feroviar de călători pe relația Galaţi - Bârlad

Potrivit rechizitoriului DNA, Seceleanu încasa sistematic bani de la unul dintre oamenii lui Călin Mitică, respectiv de la Ștefan Adriian, directorul de infrastructură al SC Transferoviar Grup SA Cluj, firma care deține concesiunea transportului feroviar de călători pe relația Galați – Bârlad. Potrivit anchetatorilor, „Ştefan Adriian a dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA – Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, cu complicitatea lui Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost făcută în mai multe modalităţi, atât direct, în numerar, cât şi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SRL a unor facturi fictive, emise de SC Elipsoid SRL Galaţi şi prin plata unor servicii fictive”.

Directorul CFR Galați, Laurențiu Seceleanu a primit de la Adriian Ștefan suma de 25.000 de lei în parcarea unui supermarket. Soția directorului, Liliana Seceleanu, a fost angajată la Tranferoviar și a încasat salariu timp de un an.

Laurențiu Seceleanu este acuzat de procurori că a luat mită și un sejur la Poiana Brașov, pentru fiica și ginerele său, Alina și Florin Andrei. Discuția despre cazarea la Poiana Brașov, purtată de ginerele lui Seceleanu, Florin Andrei și Adriian Ștefan a fost intercepată de DNA.

În dosar sunt judecaţi şi soţia şi ginerele fostului director al Regionalei CFR

Procurorii de la DNA Cluj i-au trimis în judecată și pe soția și ginerele fostului director al Regionalei CFR Galați. Procurorii îi acuză pe Florin Andrei Ștefan, administratorul SC Elipsoid SRL Galaţi la data faptelor și pe Seceleanu Liliana Luța, de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită șicomplicitate la spălare de bani, toate comise în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii DNA povestesc cum Seceleanu încasa mita prin intermediul soției şi ginerelui

Potrivit rechizitoriului, „în perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Ștefan Adriian, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Seceleanu Laurențiu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați, din cadrul Companiei Naționale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale Transferoviar Grup.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât și în modalități disimulate, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de inculpatul Andrei Ștefan Florin sau prin angajarea fictivă în muncă a inculpatei Seceleanu Liliana Luța, soția directorului

Remiterea sumelor de bani date cu titlu de mită de către inculpatul Ștefan Adriian, a fost efectuată cu complicitatea inculpaților Călin Mitică, Seceleanu Liliana Luța și Andrei Ștefan Florin, după cum urmează:
– inculpatul Călin Mitică a aprobat remiterea celor 22 tranșe de mită și a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul SC Transferoviar Grup (remise inculpatului Seceleanu Laurențiu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende;
– la datele de 29 octombrie 2013 și 10 decembrie 2013, inculpatul Ștefan Adriian a remis inculpatului Seceleanu Laurențiu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei și 25.000 lei, în scopul arătat anterior;
– în perioada martie 2013 - martie 2014, SC Transferoviar Grup Cluj Napoca a plătit inculpatei Seceleanu Liliana Luța (soția inculpatului Seceleanu Laurențiu) suma totală de 17.085 lei, fără ca inculpata să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului „angajator”;
– în cursul anului 2013, inculpatul Andrei Ștefan Florin a emis un număr de 9 facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de SC Transferoviar Grup SA, destinatarul real al sumelor de bani fiind Seceleanu Laurențiu”.

presagalati.ro

 

COMUNICATUL OFICIAL AL DNA

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

A început procesul directorului Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi

Tribunalul Cluj a stabilit legalitatea sesizării instanţei în cazul lui Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate (C.R.E.I.R.) Galaţi, din cadrul C.N.C.F. CFR SA, la mai bine de cinci luni de când procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată, ceea ce înseamnă că judecătorii pot demara cercetarea judecătorească în dosar. DNA susţine că „în perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Adriian Ştefan, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior C.R.E.I.R. Galaţi), din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca”. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi în modalităţi disimulate, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup   SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Luţa Seceleanu, soţia directorului C.R.E.I.R. Galaţi.

Sechestru pe imobile şi bani

Oamenii legii au stabilit traseul banilor, remiterea mitei de către Adriian Ştefan fiind efectuată cu complicitatea lui Mitică Călin, Liliana Luţa Seceleanu şi Ştefan Florin Andrei. Astfel, Mitică Călin a aprobat remiterea celor 22 tranşe de mită şi a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. Transferoviar Grup S.A. (remise lui Laurenţiu Seceleanu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende. Pe 29 octombrie 2013 şi 10 decembrie 2013, Adriian Ştefan i-a remis lui Laurenţiu Seceleanu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei şi 25.000 lei, în scopul menţionat anterior. În perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca i-a plătit Lilianei Luţa Seceleanu (soţia lui Laurenţiu Seceleanu) suma totală de 17.085 lei, fără ca aceasta să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului „angajator”. În cursul anului 2013, Andrei Ştefan Florin a emis nouă facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. Transferoviar Grup S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Laurenţiu Seceleanu. Directorul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi se află în prezent sub control judiciar, procurorii anticorupţie instituind sechestru pe mai multe bunuri imobile şi sume de bani ale persoanelor inculpate în dosar.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Fost director CFR, achitat pentru abuz în serviciu

Judecătoria Galaţi l-a achitat pe Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate (C.R.E.I.R. ) Galaţi, pentru abuz în serviu şi instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals. Alături de acesta, au fost achitate alte două persoane, Sergiu Petrică şi Iordan Valentin Bujeniţă, pentru fals intelectual şi uz de fals. Decizia instanţei nu este definitivă.

Laurenţiu Seceleanu este judecat de cinci ani la Tribunalul Cluj într-un alt dosar pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată. Procurorii DNA susţin că „în perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Adrian Ştefan, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup  S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior C.R.E.I.R. Galaţi), din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. Transferoviar Grup  S.A. Cluj Napoca”. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi disimulat, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup  SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a  Lilianei Luţa Seceleanu, soţia directorului C.R.E.I.R. Galaţi. Oamenii legii au stabilit traseul banilor, remiterea mitei de către Adrian Ştefan fiind efectuată cu complicitatea lui Mitică Călin, Liliana Luţa Seceleanu şi Ştefan Florin Andrei. Astfel, Mitică Călin a aprobat remiterea a 22 de tranşe de mită şi a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. Transferoviar Grup  S.A. (remise lui Laurenţiu Seceleanu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende. Pe  29 octombrie 2013 şi 10 decembrie 2013, Adrian Ştefan i-a remis lui Laurenţiu Seceleanu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei şi 25.000 lei, în scopul menţionat anterior. În perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. Transferoviar Grup  S.A. Cluj Napoca i-a plătit Lilianei Luţa Seceleanu (soţia lui Laurenţiu Seceleanu) suma totală de 17.085 lei, fără ca aceasta să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului „angajator”. În cursul anului 2013,  Andrei Ştefan Florin a emis nouă facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. Transferoviar Grup  S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Laurenţiu Seceleanu. Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile şi sume de bani ale persoanelor puse sub inculpare în dosar.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Fost director CFR, achitat pentru abuz în serviciu. Este acuzat într-un alt dosar de luare de mită

Laurenţiu Seceleanu, fost director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviu, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals, dar este judecat într-un alt dosar pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

Curtea de Apel Galaţi l-a achitat printr-o decizie definitivă, pe 27 ianuarie, pe Laurenţiu Seceleanu, fost director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi, pentru abuz în serviu, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals. Alături de acesta au fost achitate alte două persoane, Sergiu Petrică şi Iordan Valentin Bujeniţă, pentru fals intelectual şi uz de fals.

Laurenţiu Seceleanu este judecat de şase ani la Tribunalul Cluj pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată. Procurorii DNA susţin că „în perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Adrian Ştefan, director de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Laurenţiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi (denumită anterior C.R.E.I.R. Galaţi), din cadrul Companiei Naţionale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca”. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât şi disimulat, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ştefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Luţa Seceleanu, soţia directorului C.R.E.I.R. Galaţi, susţin procurorii anticorupţie. Oamenii legii au stabilit traseul banilor, remiterea mitei de către Adrian Ştefan fiind efectuată cu complicitatea lui Mitică Călin, Liliana Luţa Seceleanu şi Ştefan Florin Andrei. Astfel, Mitică Călin a aprobat remiterea a 22 de tranşe de mită şi a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. Transferoviar Grup S.A. (remise lui Laurenţiu Seceleanu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende. Pe 29 octombrie 2013 şi 10 decembrie 2013, Adrian Ştefan i-a remis lui Laurenţiu Seceleanu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei şi 25.000 lei, în scopul menţionat anterior. În perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca i-a plătit Lilianei Luţa Seceleanu (soţia lui Laurenţiu Seceleanu) suma totală de 17.085 de lei, fără ca aceasta să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului „angajator”. În cursul anului 2013,  Andrei Ştefan Florin a emis nouă facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. Transferoviar Grup  S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Laurenţiu Seceleanu. Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ale persoanelor puse sub inculpare în dosar. 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.