Jump to content

O familie cu trei copii a fost aruncată în stradă de Primărie, în prag de iarnă


dcp100168

Recommended Posts

O familie cu trei copii a fost aruncată în stradă de Primărie, în prag de iarnă

* Trei minori au rămas fără un acoperiş deasupra capului, din cauza unei datorii acumulate de bunicii lor * Mama lor este nevoită acum să plece din Galaţi, într-o comună din nordul judeţului

Povestea Meluţei Isofache şi a copiilor ai ei, pe care îi creşte singură, este dovada vie a faptului că, la Galaţi, protecţia şi dreptatea socială funcţionează doar pe hârtie. Fără a lua în calcul aspectul uman al situaţiei şi drama prin care trec aceşti minori, autorităţile locale au aplicat suspect de punctual fiecare alineat al legii care le-a permis evacuarea din casă a mamei şi copiilor. Acum, în prag de iarnă, cei patru au rămas să doarmă în stradă, printre sacii în care zac claie peste grămadă puţinele obiecte pe care le au.

Jandarmi, plânsete, copii speriaţi

Meluţa Isofache a locuit timp de patru ani într-o casă a Primăriei, de pe strada Universităţii nr. 24. Marţi dimineaţă, când nici nu apucase să le dea copiilor de mâncare, s-a trezit la uşă cu executorul judecătoresc Geanina Dajbog. Însoţit de jandarmi, executorul le-a spus sec să elibereze casa.

La poartă, câţiva angajaţi ai Ecosal aşteptau un semn pentru a începe să scoată în stradă sacii cu bunurile familiei. Cu disperarea omului rămas fără soluţii, Meluţa Isofache a izbucnit în plâns. Nedumerită de suferinţa mamei şi de privirile încruntate ale celor care dăduseră buzna în locuinţă, fata mai mare, Ştefania o întreabă pe mama ei de ce plânge. La nici doi ani, cealaltă fată a Meluţei Isofache este prea mică pentru a înţelege ce se întâmplă.

Cu mâinile tremurânde, mama le-a îmbrăcat pe cele două fete. Au ieşit apoi în curte, pe o vreme ploioasă, şi la temperatură de doar câteva grade. În tot acest timp, lucrătorii Primăriei începuseră deja să scoată în stradă mobilierul şi hainele.

"Mama, când ne întoarcem acasă?"

Am asistat personal la toată întâmplarea descrisă mai sus. Pentru că deja începuseră să tremure, un vecin din curte s-a oferit să le ia în casă până când cei de la Ecosal şi-au terminat treaba. Intrată la căldură, Ştefania întreabă: "Mama, când ne întoarcem acasă?" "Nu ne mai întoarcem nicăieri. Nu mai avem casă", îi răspunde femeia, izbucnind iarăşi în lacrimi. Cel mai mare dintre copii, Alexandru Cristian, este elev în clasa a IV-a la Şcoala Generală nr. 16. Un elev excelent, după cum spune învăţătoarea lui, Violeta Pupu, şi după cum o arată mulţimea de diplome pe care le-a obţinut la numeroase concursuri. Marţi dimineaţă, când a plecat la ore, şi-a lăsat surorile dormind în pat. Câteva ore mai târziu, le-a găsit în stradă, în picioare, cu patul şi salteaua rezemate de gard.

Dezrădăcinaţi şi aproape fără venituri

Printre cei prezenţi la executarea silită s-a aflat şi un angajat al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi. "M-a întrebat dacă am unde să-mi duc copiii şi i-am spus că voi merge la fratele meu, la Gohor. M-au pus să semnez şi o declaraţie. Fratele meu locuieşte, împreună cu soţia sa şi cu cei patru copii mici, într-o casă de trei camere. Cum voi putea eu locui acolo cu încă trei copii. Oricum, pe băiat şi pe fete nu le dau din mână. M-am sacrificat zi de zi ca să le asigur lor condiţii cât de cât bune şi acum să văd cum mi-i iau alţii? Niciodată", spune, hotărâtă, Meluţa Isofache.

Mutarea din Galaţi ar însemna însă pentru copii o desprindere bruscă şi traumatizantă de mediul în care au crescut până acum. Alexandru a obţinut doar premiul I la şcoală şi a avut rezultate excepţionale la concursurile de matematică la care a participat. Învăţătoarea lui ne-a spus că mama sa a venit constant la şcoală şi că s-a asigurat că elevul are toate manualele, caietele speciale şi culegerile necesare. Toţi trei copiii sunt înscrişi la un medic de familie din oraş şi sunt beneficiari ai cantinei sociale gălăţene. O eventuală mutare în apropiere de Tecuci, la ţară, i-ar zgudui fără îndoială profund pe cei trei minori.

Primăria se ascunde în spatele legii

Am solicitat un punct de vedere şi de la Primăria Galaţi, în legătură cu acest caz. În răspunsul care ne-a fost trimis se arată că Meluţa Isofache "a fost evacuată în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, datând din 2013. Motivul: datorii de 18.300 lei. Chiriaşa a fost invitată în repetate rânduri să semneze angajamente de plată pe care nu le-a respectat".

Datoria de care amintesc angajaţii Primăriei provine integral de pe vremea în care chiriaşi în casă erau părinţii Meluţei Isofache. Din momentul în care şi mama sa a murit, în martie 2013, gălăţeanca a plătit regulat, lună de lună, chiria pe care o datora Primăriei, fapt atestat de chitanţele pe care le deţine. "Ştiam despre procesul cu Primăria, dar am zis că voi plăti lună de lună pentru a vedea că sunt bine intenţionată. Nu am ştiut unde să mă duc în altă parte. Înştiinţarea că voi fi executată silit a fost găsită de vecinii mei, aruncată peste gard în curte, vinerea trecută. Nu a bătut nimeni la uşă pentru a verifica măcar dacă sunt acasă", a explicat mama celor trei copii.

Interese imobiliare ascunse?

Casa despre care vorbim este situată în zona ultracentrală a oraşului, la distanţă egală de străzile Domnească şi Bălcescu, terenul având astfel o uriaşă miză imobiliară. "O doamnă jurist din Galaţi a aflat de situaţia în care ne zbatem şi a vrut să ne ajute. După ce a verificat cum stau lucrurile mi-a spus că ea nu are ce face, pentru că aici e o treabă politică. Cineva vrea locul în alt scop. Mi-a mai spus că mă lupt cu morile de vânt", a ţinut să ne mai spună Meluţa Isofache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei copii au acum un acoperiş deasupra capului

Drama gălăţencei care a fost aruncată în stradă alături de cei trei copii, săptămâna trecută, pare că s-a sfârşit, cel puţin pentru moment. Impresionat de articolul pe care l-a citit în cotidianul "Viaţa liberă", un gălăţean care a dorit să-şi păstreze anonimatul a închiriat o garsonieră în care femeia şi copiii vor putea locui în următoarele şase luni. "Zilele acestea, vreau să termin de adus tot bagajul care rămăsese în stradă. Nu mă aşteptam să găsesc un asemenea ajutor. Acum, băieţelul meu poate merge în continuare la şcoală şi nu mai suntem nevoiţi să dormim pe la cunoscuţi", ne-a spus Meluţa Isofache.

În ziarul din 29 octombrie, vă prezentam povestea zguduitoare a Meluţei Isofache şi a celor trei copii ai săi. După ce au fost executaţi silit în urma unui proces câştigat de către Primărie, cei patru au ajuns să doarmă sub cerul liber. Articolul a stârnit vii controverse şi pe internet, mii de gălăţeni empatizând cu drama micuţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.