dcp100168 Posted October 30, 2014 Posted October 30, 2014 Gălăţeanul care dă viaţă bostanului de HalloweenCum mai este o singură zi până la sărbătoarea Halloween, când bostanul sculptat joacă un rol important, pe lângă costumul de vrăjitoare, monştri şi alte vietăţi înfricoşătoare, toată lumea aleargă în stânga şi în dreapta să găsească dovleacul perfect.Noi am procedat la fel şi l-am descoperit pe gălăţeanul Gabi Maricel Tiron, de meserie bucătar în vagoanele CFR restaurant din Bucureşti, care de mai bine de opt ani sculptează în tot felul de legume şi fructe. „Am văzut o poză în ziar, în 2006. M-am uitat la ea, am studiat-o şi abia peste un an de zile m-am hotărât să fac o sculptură, că nu ştiam despre ce este vorba, nici pe net nu găseai multe informaţii. Am început încet, am lucrat în cartof, apoi am sculptat în pepene”, ne-a povestit bărbatul.Folosindu-se de tot felul de instrumente speciale de tăiat şi cu multă îndemânare, Maricel ciopleşte tot felul de fructe şi legume, dar recunoaşte că cel mai mult îi place să lucreze cu pepenele, datorită contrastului dintre culorile fructului mare şi rotund.Fascinat de Halloween, încă de la începutExact ca un copil, Maricel se bucură în fiecare an de activităţile care se organizează de Halloween. Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare, casa lui se umple de bostani graşi, care stau la rând cuminţi şi aşteaptă să le fie dată o formă interesantă.Cu ajutorul experienţei sale de cioplit legume şi fructe, transformă banalii bostani în adevărate opere de artă. Ce-i drept, unele au înfăţişări destul de înfricoşătoare. „Nu mă gândesc dinainte la vreun model de monstru sau vreo faţă hazlie. Pur şi simplu aleg bostanul şi, în funcţie de forma lui, încep să sculptez. Sunt unii mai strâmbi, care ies haioşi. Trebuie tăiat cu mare grijă, pentru că instrumentele alunecă repede, şi în numai o secundă poţi să strici toată truda de până atunci”, explică bucătarul artist.Sculptaţi ca la carte, bostanii sunt gata de livrare. Ajung fie în grădiniţele şi şcolile unde copiii sărbătoresc Halloweenul, fie la tot felul de evenimente private, unde şi adulţii ştiu să se bucure de această sărbătoare.Cu acest hobby interesant, bucătarul reuşeşte de fiecare dată să-i uimească pe cei cărora le găteşte, pentru că, de fiecare dată, farfuriile lui sunt aranjate impecabil, gata parcă de o expoziţie.viata-libera.ro
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now