Jump to content

Investiţie de cinci milioane de euro la Barboşi


dcp100168

Recommended Posts

Investiţie de cinci milioane de euro la Barboşi

Astăzi a avut loc inaugurarea de către Transelectrica a noilor echipamente de la Staţia „220/110” Barboşi. Stația este un nod important al reţelei de transport din zona de est a ţării şi o sursă de alimentare pentru platforma siderurgică a Combinatului ArcelorMittal, iar pentru retehnologizare ei, Transelectrica a investit aproximativ 5 milioane de euro.

Cu această ocazie, prezent la eveniment, consilierul pe probleme de energie al primului ministru, Dan Gheorghiu, a precizat că independenţa energetică a României se poate asigura pe baza unei strategii care va ajunge pe masa Guvernului la mijlocul anului viitor, totodată Uniunea Europeană dorind până în 2030 o reducere a emisiilor de bioxid de carbon cu 40% pentru fiecare stat membru.

„Independenţa energetică ne-o putem asigura pe un plan, pe o strategie, la care se lucrează în momentul de faţă şi care va fi pus pe masa Guvernului undeva la mijlocul anului viitor, legat în primul rând de resursele de energie primară pe care România se poate baza şi aici este vorba despre lignit, huilă, de gazul descoperit în Marea Negră, şi, bineînţeles, de energia nucleară”, a afirmat Dan Gheorghiu.
Totodată, consilierul premierului a apreciat nivelul crescut al megawaţilor produşi cu ajutorul sistemelor de energie regenerabilă. „Este foarte adevărat că acestă explozie de energie regenerabilă - şi în special în zona Dobrogea - a dus un plus în ideea în care s-au instalat peste 4.000 de megawaţi - eolian, fotovoltaic si biomasă, care la zestrea de megawaţi ai sistemului energetic însemnă ceva. Din aproape 23.000 de megawaţi cât avem instalaţi în momentul de faţă, în jur de 4.500-5.000 instalaţi în sistemele regenerabile, este un lucru foarte bun”, a mai spus Dan Gheorghiu.

Acesta a adăugat că la nivelul Uniunii Europene s-a discutat din nou săptămâna aceasta despre cum va trebui să acţioneze fiecare stat membru pentru scăderea emisiilor de bioxid de carbon, ţinta pentru 2030 fiind o reducere cu 40% a acestora. „S-a discutat din nou a Bruxelles cum va acţiona fiecare stat membru ca să reduca emisiile de bioxid de carbon ca să putem trăi şi respira mai bine şi să putem evita aceste fenomene de încălzire şi de schimbari climatice. Trebuie să ia în considerare pentru anul 2030 o scădere a reducerilor de bioxid de carbon cu până la 40%, ceea ce e o ţintă extrem de ambiţioasă, şi - după părerea mea - fără energie regenerabilă, pe care noi deja o avem, fără o continuare a investiţiilor în domeniul nuclerar care sunt nepoluante din punct de vedere al emisiilor de bioxid de carbon, nu se va putea apropia de acestă ţintă”, a mai spus Gheorghiu.
Consilierul premierului a mai spus că sunt promovate în plan internaţional „tehnologii curate, dar acestea sunt destul de scumpe. „Încercăm să le promovăm şi noi, în bazinul Oltenia, tehnologii curate pentru carbune, dar care sunt însă şi destule de scumpe; dar o să vedem când se elaborează viitoarea strategie energetică cum va arăta fiecare domeniu - cărbune, gaz, regenerabila şi restul ce mai avem”, a conchis Dan Gheorghiu.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Investitie Transelectrica: 5 milioane de euro pentru modernizarea unei statii din Galati

Transelectrica a investit circa 5 milioane de euro pentru retehnologizarea unei statii din Galati, un nod important al retelei de transport din zona de est a tarii si o sursa de alimentare pentru platforma siderurgica a combinatului ArcelorMittal, potrivit Mediafax.

Modernizarea statiei 220/110 kV Barbosi a inceput anul trecut si a vizat printre altele automatizarea completa a unitatii. "Aceasta statie face parte din programul de modernizare a sistemului energetic national care are componente legate de cresterea capacitatii de interconectivitate atat pe zona de vest, cat si pe zona de est, dar si componente de investitii pentru cresterea sigurantei si ridicarea nivelului tehnologic al echipamentelor din sistem la nivelul tehnologiilor actuale. Ati vazut in camera de comanda posibilitati de interactiune imediata, de comanda si control, atat local, cat si teritorial, la distanta, prin cresterea sigurantei. Aceasta inseamna si asigurarea pentru consumatori a continuitatii furnizarii energiei electrice", a declarat, la inaugurarea noilor echipamente, Carmen Neagu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

Conducerea companiei sustine ca modernizarea statiilor are ca efect si reducerea tarifelor la consumatorii finali. "Cu fiecare statie pe care o retehnologizam vor scadea costurile, astfel ca se vor misora tarifele si presiunea pe consumatori finali", a afirmat directorul general executiv al companiei, Ion Toni Teau. Transelectrica detine 81 de statii, dintre care 41 au fost retehnologizate. Alte 12 unitati vor fi modernizate in perioada 2015-2017, iar programul va continua cu 21 de statii intre 2018 si 2023.

Link to comment
Share on other sites

Investiţie de cinci milioane de euro în siguranţa energetică a Galaţiului

* A fost inaugurată Staţia 220/110 kV de la Barboşi, care va deservi combinatul ArcelorMittal, dar va aduce beneficii şi consumatorilor casnici

Atât combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, cât şi consumatorii casnici din judeţul Galaţi vor beneficia de mai multă siguranţă în păstrarea continuităţii în alimentarea şi furnizarea de energie electrică, graţie punerii în funcţiune a noii Staţii 220/110 kV de la Barboşi, investiţie în valoare de peste 5 milioane de euro a Companiei Naţionale de Transport al Energie Electrice (CNTEE) Transelectrica SA. Noua staţie, retehnologizată din temelii, a fost inaugurată ieri, în prezenţa atât a societăţilor care au participat la realizarea investiţiei, cât şi a reprezentanţilor administraţiei publice locale.

După cum a precizat directorul general executiv al Transelectrica, Ion Toni Teau, investiţia a făcută din fondurile proprii ale companiei, lucrările fiind executate de un consorţiu format din SC Romelectro SA şi Electromontaj Carpaţi Sibiu. „Noi nu putem decât să aplaudăm astfel de investiţii şi să ne dorim şi altele de acelaşi calibru”, a declarat primarul Marius Stan, în asentimentul prefectului Dorin Otrocol.

Staţia de la Barboşi a fost înfiinţată în 1966, în special pentru a deservi platforma industrială a combinatului siderurgic, dar în urma investiţiilor derulate de Transelectrica se poate spune că, în prezent, la Galaţi există o nouă staţie electrică. „Prin această retehnologizare, staţia Barboşi a căpătat o altă dimensiune tehnică, una care se traduce prin creşterea siguranţei Sistemului Energetic Naţional în zona Galaţi - Brăila, dar şi în ceea ce priveşte legătura dintre partea de sud a ţării cu nordul Moldovei”, a arătat directorul Sucursalei de Transport Constanţa a Transelectrica, Marian Vâju.

Mai mult, investiţiile vor avea drept efect scăderea costurilor operaţionale ale Transelectrica, lucru care se va reflecta şi în costurile la consumatorul final.

Ce implicaţii are lucrarea

Lucrările de modernizare la Staţia 220/110 kV Barboşi au avut drept principal scop retehnologizarea instalaţiilor electrice aferente celulelor de 220 kV, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător exploatării în condiţii de siguranţă, precum şi automatizarea completă a staţiei Barboşi. Staţia este un nod al Reţelei Electrice de Transport în zona de est a ţării, care alimentează platforma siderurgică a ArcelorMittal şi întregeşte bucla de 220 Kv a Sistemului Energetic Naţional prin care se asigură evacuarea în sistem a energiei electrice produse de către SC Termoelectrica SA - Complexul Termoelectric Brăila, transferul acesteia către alte zone ale reţelei de transport şi către SC Electrica SA.

După cum a precizat secretarul de stat Costin Mihalache, dezvoltarea reţelelor de transport va creşte şi capacitatea de interconexiune cu ţările vecine şi la interconectarea pieţelor de energie, fapt ce va contribui inclusiv la consolidarea independenţei energetice a României.
De altfel, modernizarea staţiei de la Barboşi face parte dintr-un plan mai amplu al Transelectrica. Compania deţine 81 de astfel de staţii în întreaga ţară, cea de la Barboşi fiind a 41-a staţie retehnologizată. De asemenea, în anii următori mai este prevăzută modernizarea etapizată şi a celorlalte staţii, primele 12 fiind programate pentru perioada 2015-2017.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.