Jump to content

În judeţul Galaţi sunt 216 puncte de colectare a deşeurilor


dcp100168

Recommended Posts

În judeţul Galaţi sunt 216 puncte de colectare a deşeurilor

De la începutul anului 2014, şase operatori economici au primit autorizaţii de mediu exclusiv pentru colectarea de deşeuri feroase şi neferoase (aluminiu, cupru, zinc, plumb), respectiv SC Kamceatka SRL, SC Fervem Cam SRL (cu două puncte de lucru), SC Radumet Mihai SRL, SC Intexsun Colect SRL, SC Calitifast SRL, SC Colect Gal SRL. Acest lucru după ce numai în 2013 au fost emise un număr de 18 autorizaţii pentru colectarea numai a deşeurilor feroase şi neferoase.

Potrivit unui raport al Agenţiei de Mediu, în judeţul Galaţi sunt autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului 151 de operatori economici, cu 216 de puncte de colectare pentru deşeuri feroase şi neferoase, în municipiul Galaţi fiind nu mai puţin de 155 de astfel de puncte.

Totodată, operatorii economici care au cele mai multe puncte de colectare sunt SC Startrand Otel SRL, cu 11 puncte de colectare, Iricad Colect SRL, care deţine 10 puncte, şi Eco Metal Recycling SRL, care deţine nouă centre de colectare.

Startrand Otel SRL, societatea înfiinţată în 2012, a avut la nivelul anului 2013, o cifră de afaceri de 1.096.278 de lei şi un profit de 121.340 de lei, iar societatea care e pe locul doi ca număr de puncte de colectare, Iricad Colect SRL, a avut, în 2013, o cifră de afaceri netă de 2.191.726 de lei şi un profit 27.459 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Centrele de colectare a deşeurilor reciclabile sunt peste tot. Galaţiul, un oraş de adunat gunaoie

  • La peste un an de când directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului a cerut Primăriei să scoată centrele de colectare private în afara oraşului, Primăria tot nu are un proiect sau o strategie în acest sens
  • Potrivit municipalităţii, nu s-a găsit temeiul legal

A trecut peste un an de zile de când directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, a cerut public Primăriei Galaţi să ia măsuri pentru ca societăţile care colectează deşeuri să funcţioneze în afara oraşului şi nu în cartiere. Aceasta cataloga în octombrie 2014 oraşul Galaţi ca un oraş de adunat gunoaie, pentru că, cel puţin la vremea respectivă, 60 la sută dintre punctele de colectare se aflau în oraş.

În judeţul Galaţi sunt, potrivit datelor actuale ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului, 250 de puncte private de colectare a deşeurilor, dintre care 181 sunt în municipiu, în zone precum bulevardul George Coşbuc, Cartier Fileşti, străzile Traian, Frunzei, Nufărului, Ştefan cel Mare, Lozoveni, Vezuviului.

Aproape un an s-a făcut şi de când, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, acesta a depus la Primărie un proiect care prevede mutarea punctelor de colectare. Pe lângă mizeria creată de centrele respective, reprezentanţii Ecosal susţin că operatorii economici nici nu transmit statisticile privind cantităţile colectate şi valorificate de deşeuri reciclabile de pe raza municipiului. Astfel, atunci când se trage linia, municipalitatea nu reuşeşte să atingă procentul de 15 la sută de reciclare impus de legislaţia de mediu. În 2015, din ianuarie până în noiembrie, totalul de deşeuri depozitate la groapa de gunoi Tirighina a fost de 98.114 tone, iar cantitatea de deşeuri reciclabile valorificată a fost de 3,4 mii tone de hârtie, plastic, metal, sticlă şi compost.

Proiect pierdut în spaţiu

În aprilie 2015, scriam că Serviciul Public Ecosal vrea o hotărâre de Consiliu Local care să-i oblige pe operatorii economici cu activitate de colectare a deşeurilor reciclabile să îşi mute punctele de lucru din oraş. În luna mai a anului trecut, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, proiectul era analizat de jurişti pentru a fi identificat temeiul legal în baza căruia ar putea fi adoptat. „După această etapă, proiectele de hotărâri vor ajunge la direcţia de resort, pentru a fi întocmite documentele prevăzute de lege pentru promovarea lor în Consiliul Local. Apoi vor fi supuse dezbaterii în comisiile de specialitate ale Consiliului Local şi, dacă vor primi aviz favorabil, vor fi supuse votului în plen”, ne-a declarat atunci purtătorul de cuvânt la Primărie Galaţi.

În prezent, nici măcar iniţiatorul proiectului nu mai ştie ce s-a ales de proiect. Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, la momentul când s-a purtat discuţia pentru proiectul respectiv, "nu se găsea temeiul legislativ pentru o astfel de măsură".

Strategie în salubrizare, dar colectarea tot în oraş

La sfârşitul anului trecut, pe site-ul Primăriei a apărut pentru dezbatere o strategie de dezvoltare a salubrizării, în care sunt trecute în revistă actualele probleme ale sistemului de colectare, dar şi soluţii. Printre deficienţele actualului sistem, Primăria a identificat şi faptul că recipientele pentru colectarea deşeurilor sunt expuse vandalizării şi furtului.

Ca soluţie, Primăria vrea să dezvolte o nouă formă de colectarea a gunoiului, prin puncte de colectare subterană. Toate pubelele ar urma să fie îngropate şi astfel s-ar elimina posibilitatea extragerii deşeurilor reciclabile. Pe de altă parte, despre scoaterea centrelor private de colectare private din oraş tot nu se vehiculează nimic. În acest context, cel mai probabil centrele private de colectare vor mai sta câtva timp pe străzile Galaţiului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Centrele de colectare a deşeurilor, scoase din oraş

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, le-a pus gând rău centrelor de colectare a deşeurilor din oraş. Edilul a anunţat pe pagina sa oficială de Facebook că îşi propune să aducă în atenţia consilierilor locali un proiect de hotărâre prin care centrele de colectare de fier vechi, pet-uri, hârtie, materiale neferoase, să fie scoase în afara oraşului.

„Propunerea mea vine ca urmare a sesizărilor primite chiar de la dumneavoastră şi consider că este o decizie ce ţine de normalitate. Societăţile care funcţionează deja în acest sector vor avea un termen de patru luni la dispoziţie pentru a-şi reloca activitatea. În cazul în care nu se vor conforma, sancţiunea prevede încetarea activităţii în zona respectivă”, scrie Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.