Jump to content

Colegiul "Cuza" se mută din actuala clădire


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Colegiul "Cuza" se mută la Chimie Alimentară

* Studenţii de la Facultatea de Arte, Secţia artă plastică, urmează să fie evacuaţi * Conducerea ISJ e încântată de spaţiile ce i-au fost prezentate

Cum pe 31 decembrie 2014 expiră contractul de închiriere pentru clădirea Comunităţii Evreieşti unde se află în prezent Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", autorităţile caută şi par să fi găsit o soluţie care să satisfacă pretenţiile părinţilor ce şi-au înscris copiii la o şcoală de "centru". Deşi nu s-a pecetluit nimic oficial în acest sens, se pare că viitorul sediu al colegiului de renume din Galaţi va fi în clădirea fostei Facultăţi de Chimie Alimentară, acolo unde funcţionează în prezent Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi o parte a Facultăţii de Artă, în special Secţia de artă plastică. Din câte am înţeles, spaţiile alocate Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport nu vor fi afectate. Nu acelaşi lucru se va întâmpla însă cu sălile unde sunt atelierele celor de la Arte plastice.

Primarul şi inspectoarea generală confirmă această posibilitate

Am discutat cu primarul Marius Stan, care ne-a declarat că, într-adevăr, se duc tratative ca elevii şi profesorii de la "Cuza" să fie găzduiţi în clădirea de pe strada Carnabel, colţ cu strada Gării: "Vom plăti o chirie mult mai mică decât cea pe care o dăm în prezent pentru sedul care aparţine Comunităţii Evreieşti, care şi-aşa are un risc seismic de grad II şi nu mai prezintă siguranţă", ne-a declarat Marius Stan. Acesta nu ne-a putut spune nici măcar orientativ care e suma pe care Primăria o va achita Universităţii "Dunărea de Jos" pentru aripa de clădire în care se va instala Colegiul "Cuza" şi nici de ce nu s-a găsit spaţiu într-una dintre instituţiile de învăţământ preuniversitar care nu prea mai are elevi.

La această ultimă problemă ne-a răspuns inspectoarea generală, Mioara Enache. "Este o soluţie tranzitorie, până la finalizarea campusului "Cuza" de la Şcoala Nr. 7. Părinţii elevilor de la "Cuza" n-au fost sub nicio formă de acord să meargă în altă parte. La Metalurgic este prea departe şi, oricum, corpul de clădire pe care l-am fi putut ocupa aici necesită reparaţii care nu mai pot fi făcute într-un timp scurt. La Marină, cei de la "Cuza" nu încap, nefiind suficient spaţiu şi pentru clasele primare, şi pentru gimnaziu, şi pentru liceu. Colegiul "Traian" iese şi el din discuţie, pentru că se ajunge greu în zonă", motivează inspectoarea generală alegerea sediului de pe Carnabel.

Mioara Enache susţine că, însoţită de rectorul Iulian Bârsan, a vizitat deja spaţiile de la fosta "Chimie Alimentară" şi consideră că sunt potrivite pentru a găzdui Colegiul "Cuza". "Domnul rector mi-a promis că va face curăţenie, pe cheltuiala Universităţii, în spaţiile de la parter şi de la etajul al doilea, astfel încât să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii optime", mai spune Mioara Enache.

Universitatea tace

Cum zvonul că se va muta Colegiul "Cuza" în spaţiile pe care abia le-au primit şi ei a ajuns şi la profesorii şi studenţii de la Arte plastice, aceştia au început să-şi facă griji. "Abia ni s-a dat şi nouă un spaţiu mai ca lumea, care a fost renovat şi acum iar ne mută? În noiembrie vin să ne evalueze cei de la ARACIS şi unul dintre criterii este să avem sediul nostru şi condiţii optime. Unde ne vor muta?", se plânge unul dintre profesorii facultăţii.
Cu toate că negocierile conducerii Universităţii "Dunărea de Jos" cu ISJ şi Primăria Galaţi sunt destul de avansate, şeful secţiei de artă plastică din cadrul Facultăţii de Artă, profesorul Ioan Tudor, susţine că nu a fost anunţat de nimeni că va fi nevoit să evacueze spaţiul unde au sălile de curs şi atelierele.

Am încercat să obţinem şi informaţii de la conducerea Universităţii gălăţene, cu privire la locul unde îi va muta pe studenţii de la pictură şi care va fi, în definitiv, chiria pe care o va solicita pentru spaţiile respective, însă nu am putut lua legătura cu rectorul Iulian Bârsan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Poate ca actuala cladire a liceului nu e chiar OK, dar pentru cine a intrat in cladirea "Chimiei" in ultimii ani - vai, mama... Daca aia are gradul doi (adica rezista la gradul 7-7,5), cea a facultatii din Carnabel ar trebui sa fie pe la minus unu...

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Elevii de la Cuza nu se mai mută la "Chimie". Primarul nu s-a înţeles cu Universitatea

Cu toate că nu au trecut decât două luni şi jumătate de când consilierii locali au discutat, aplicat, în baza unui proiect scris, despre aprobarea unei decizii prin care toţi elevii de la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza urmau să înveţe, din această toamnă, în spaţiile fostei Facultăţi de Chimie Alimentară, acest lucru nu se va întâmpla. Motivul? Oficial, Primăria nu s-a înţeles cu Universitatea, deşi planul părea foarte simplu de realizat. Neoficial, Primăria nu s-a înţeles cu Universitatea, din cauza unor discuţii neprincipiale, duse pe un ton ridicat, de ambele părţi ale "baricadei"...

În luna mai a acestui an, oraşul se minuna că două instituţii publice care, teoretic, nu au nici o legătură - Primăria şi Universitatea - vor colabora pentru binele a sute de elevi. Era vorba despre faptul că, în luna mai, aleşii locali au avut de discutat, la una din şedinţele pe comisii (premergătoare şedinţelor de plen, în care se aprobă deciziile luate în plan local) un proiect de hotărâre privind încheierea unui parteneriat între Primăria municipiului Galaţi şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Proiectul prevedea stabilirea unui parteneriat între Primărie şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prin care instituţia universitară urma să cedeze, pentru folosinţa Colegiului Al. Ioan Cuza, un etaj întreg al fostei Facultăţi de Chimie (strada Gării 61-63), iar în schimb, Primăria Galaţi urma să investească în reabilitarea stadionului universitar “Portul Roşu”, aflat în proprietatea Universităţii, dar pentru care această instituţie nu a găsit niciodată fonduri suficiente pentru smodernizarea bazei.

Potrivit proiectului de parteneriat, colaborarea dintre cele două instituţii ar fi durat (în primă fază) doi ani, timp în care Primăria urma să investească în amenajarea stadionului Portul Roşu, iar Universitatea să găzduiască elevii de la Cuza. Pentru acest lucru, Universitatea urma să suporte lucrările de igienizare a sălilor de clasă (întrucât spaţiile respective nu au mai fost folosite de ani buni). În schimb, Primăria urma să investească în Portul Roşu, fără pretenţia de a i se restitui sumele investite. În plus, municipalitatea se obliga să achite şi facturile curente de funcţionare a liceului (apă, lumină, căldură etc). Conform aceluiaşi protocol, şi Primăria Galaţi putea folosi stadionul Portul Roşu, dar doar în intervalul orar 16.00-22.00 şi numai dacă nu se vor desfăşura acolo alte activităţi ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

Ce se întâmplă cu cei 900 de elevi ai Colegiului Al. Ioan Cuza?

Deocamdată, nimic, pentru că mai au câteva zile până la începerea şcolii. Problema este că până pe 15 septembrie, nici nu poate fi vorba ca universitatea să amenajaze spaţiile pentru elevii Colegiului Al. Ioan Cuza, întrucât ... parteneriatul a rămas la stadiul de vorbe şi nu s-a semnat absolut nimic. "Nu s-a concretizat nimic din discuţii. Nici dacă am începe lucrările de amenajare a spaţiilor astăzi, nu am termina până pe 15 septembrie. Dar, repet, nu am semnat nimic cu Primăria... Eu nu ştiu dacă acel liceu se mai mută la noi, întrebaţi-i pe cei din Primărie... Este drept că mi-a spus cineva că s-ar fi spus la TV că cei din preuniversitar se lăudau că încep şcoala la noi, dar la noi, vă repet, nu s-au făcut lucrările de amenajare, igienizare a spaţiilor, pentru că nu avem nimic oficial", spune Adrian Lungu, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.

Acesta a prezentat şi modul în care s-ar fi desfăşurat o discuţie cu primarul Marius Stan despre respectivul protocol. “La început, Primăria nu a agreat un parteneriat cu noi, iar noi am căutat să încheiem şi un parteneriat public privat cu un constructor din zonă. Am senzaţia că Primăria a aflat, iar primarul ne-a contactat spunând «mi-am adus aminte că am vrea să facem cu voi asta», dar nu avem nimic concret semnat. Avem doar promisiuni şi atât. Noi am încercat să primim bani de la bugetul statului să amenajăm această bază sportivă [stadionul Portul Roşu], dar ministerul nu a agreat finanţarea acestui proiect şi de aceea ne-am fi mulţumit dacă primăria ne ajuta să dărâmăm măcar tribunele de acolo, să putem să le cărăm cu Ecosal, dar nu s-a concretizat nimic”.

Contactat telefonic, directorul Silviu Bacalum - abilitat să dea informaţii de presă - a confirmat faptul că cele două instituţii nu s-au pus de acord pentru încheierea protocolului, dar că elevii de la Colegiul Al. Ioan Cuza ar putea, totuşi, să înceapă anul şcolar într-un alt sediu, care însă nu va fi indicat decât după încheierea protocolului.

Un protocol care sperăm că se va încheia şi nu va avea aceeaşi soartă ca cel cu Universitatea. Asta, pentru siguranţa celor 900 de elevi care învaţă la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza, o clădire pentru care Primăria Galaţi plăteşte în prezent, nu mai puţin de 9.000 de euro, pe lună, drept chirie, întrucât sediul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Colegiul A.I. Cuza, este proprietate a Comunităţii Evreieşti, ca urmare a retrocedării imobilului, conform legilor proprietăţii. Mai trebuie spus că imobilul colegiului a fost expertizat cu risc seismic, dar că Primăria Galaţi nu a făcut investiţii în şcoală, pentru că sediul nu îi aparţine şi, legal, nu poate face aşa ceva.

În aceste condiţii, elevii (de altfel, cu rezultate excelente la şcoală) au continuat să folosească grupurile sanitare atât de vechi încât sunt reparate frecvent de angajaţii Apă Canal sau să utilizeze alte grupuri sanitare care se află... în curtea şcolii, situaţie total jenantă şi care nu se mai întâlneşte în multe alte şcoli din mediul rural.

www.presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, "Cuza" caută să se mute la "Marină" sau "Traian"

Deşi nu mai este nici măcar o săptămână până la începerea noului an şcolar, autorităţile locale, împreună cu conducerea Colegiului Naţional Al. Ioan Cuza, caută soluţii pentru ca cei 900 de elevi ai colegiului să nu înceapă şcoala în aceeaşi clădire cu toaletă în curtea şcolii, imobil expertizat cu risc seismic şi pentru care Primăria Galaţi plăteşte 9.000 de euro chirie pe lună, căci clădirea este proprietate privată, ca urmare a aplicării legilor prorietăţii.

Cum Primăria nu a fost în stare să se înţeleagă cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, pentru ca elevii de la Cuza să înveţe în spaţiile (astăzi nefolosite) ale fostei Facultăţi de Chimie Alimentară, acum, pe ultima sută de metri, reprezentanţii administraţiei publice locale au oferit conducerii colegiului alte două variante în care să se mute: Colegiul "Traian" şi Liceul de Marină. Se pare că nici una din cele două variante nu sunt agreate de părinţii elevilor de la Cuza, care ridică tot felul de obiecţii: că liceele "Traian" şi "Marină" sunt la mare distanţă faţă de "Cuza" (mai ales Traian, care se află pe o stradă aflată în eterne lucrări de modernizare, pe care nu circulă nici măcar autobuzele), că nici unul din cele două licee nu este absolut deloc bine cotat în privinţa calităţii actului de educaţie şi că apropierea elevilor de la "Cuza" de cei de acolo, ar putea fi în dezavantajul acestora din urmă etc.

Dincolo de astfel de puncte de vedere - mai mult sau mai puţin obiective - rămâne un lucru sigur: dacă nici una din cele două variante nu va fi acceptată de conducerea Colegiului Naţional, elevii de la Cuza vor continua să înveţe într-o clădire improprie. Cum la fel de clar este şi faptul că decizia mutării elevilor de la Cuza în alt spaţiu ar fi trebuit discutată măcar de la începutul verii, cu toţi factorii implicaţi (inclusiv cu părinţii, care în toată vacanţa de vară ar fi avut timp suficient să decidă unde le vor învăţa odraslele sau dacă este cazul să opteze pentru un alt colegiu).

Din păcate, cazul a fost luat în discuţie cu doar câteva zile înainte de începerea şcolii, şi asta doar pentru că Universitatea Dunărea de Jos Galaţi a anunţat public faptul că nu va pune la dispoziţie spaţii de studiu celor de la Cuza, căci nu a ajuns la nicio înţelegere cu Primăria Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Elevii de la "Cuza" se vor muta din actuala clădire

Inspectoarea generală Mioara Enache şi directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare din cadrul Primăriei, Adrian Bucur, s-au întâlnit cu profesorii şi părinţii elevilor de la Colegiul "Al. I. Cuza", pentru a decide unde urmează să se mute instituţia de învăţământ, în condiţiile în care clădirea în care se desfăşoară cursurile acum nu mai prezintă siguranţă.

"Important este că şi părinţii, şi profesorii au înţeles că nu se mai poate sta în clădirea respectivă, pentru că sunt probleme mari. Încă nu s-a luat o decizie în care din cele trei locuri propuse urmează să fie relocat colegiul. A rămas ca părinţii şi profesorii să meargă să vadă care sunt condiţiile şi să aleagă. Suntem deschişi şi vrem să alegem cea mai bună soluţie, pentru că trebuie să ţinem cont de calitatea învăţământului care se face în aceasta unitate de elită", ne-a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.

Cele trei variante alese pentru sediul provizoriu al Colegiului "Al. I. Cuza" sunt Colegiul "Traian", Şcoala Nr. 8 şi Liceul de Marină plus Şcoala Nr. 26.

Şefa învăţământului gălăţean susţine că decizia va trebui luată cel târziu la începutul săptămânii viitoare.

Pentru că unitatea de învăţământ funcţionează de zece ani într-o clădire retrocedată şi nimeni nu a mai investit s-o repare, au început să cadă bucăţi din tencuiala tavanului. În acelaşi timp, în urma unei expertize efectuate în vara aceasta, s-a stabilit că respectiva clădire prezintă risc seismic de gradul III spre II.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Colegiul "Cuza" se mută la Şcoala Nr. 8

Cei 900 de elevi ai Colegiului Naţional "Al I. Cuza" şi profesorii lor se vor muta la Şcoala Nr. 8, aflată în Ţiglina I.

"Am avut şedinţe cu părinţii şi profesorii. Majoritatea au semnat în procesele verbale pentru a merge la Şcoala Nr. 8. Au fost şi unii care s-au împotrivit, dar ne vom supune deciziei majorităţii. Astăzi (n.r. - marţi, 24 noiembrie) vom redacta adresele pentru a transmite Primăriei care este rezultatul. Oricum, nu vorbim de o dată foarte apropiată, pentru că mai sunt nişte demersuri de făcut. E vorba de alocare a unor sume de bani pentru igienizări şi reparaţii, întrucât localul respectiv nu a mai fost folosit", ne-a declarat inspectorul şcolar general Mioara Enache.

Primăria nu s-a amestecat în alegerea spaţiului

De la purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, am aflat că instituţia n-a fost înştiinţată oficial de conducerea ISJ de alegerea făcută. "Decizia privind mutarea elevilor şi profesorilor de la Colegiul Cuza într-una dintre unităţile de învăţământ cu spaţii disponibile, identificate de Primăria Galaţi, aparţine în exclusivitate Inspectoratului Şcolar Judeţean. Primăria nu se amestecă în procesul educaţional. Din punctul nostru de vedere, există spaţii şcolare disponibile pentru mutarea imediată a elevilor şi corpului didactic de la Colegiul Cuza, ştiut fiind faptul că imobilul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea se degradează continuu. Dacă s-au hotărât, vor fi şi la noi nişte proceduri de urmat, dar Primăria va face cât mai repede posibil demersurile ca lucrările să fie terminate rapid. Toate acestea depind şi de suma care trebuie alocată, încă nu ştim la cât se ridică exact, dar se fac evaluări", mai spune purtătorul de cuvânt de la Primăria.

Aflată în proprietatea Comunităţii evreieşti, clădirea în care funcţionează în prezent Colegiul "Cuza" şi pentru care Primăria plăteşte o chirie de 7.000 de euro lunar nu a mai fost renovată de peste zece ani. Pe lângă faptul că imobilul a fost încadrat într-un grad de risc seismic ridicat, din tavanul lui au început să cadă bucăţi de tencuială, toate acestea reprezentând un pericol pentru elevi şi profesori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Nu inteleg de ce nu aleg si iau in calcul si varianta  mutarii la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu..este corpul ala de cladire nefolosit deloc in prezent si se stie ca CTAV e foarte mare si exista suficient loc pentru macar cateva clase de la Cuza..dar am impresia ca pretentiile si fitele sunt mai la indemana fiindca na :cum sa se duca elevii de la Cuza intr-o suburbie ca Micro 40,str.1 decembrie etc

Au probleme destul de mari cu gazduirea ,nu prea gasesc spatiu dar au si pretentii de ''mari domni''.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Colegiul "Cuza" se mută într-o şcoală de cartier

* Profesorii, elevii şi părinţii speră că este doar o soluţie temporară şi că se va finanţa terminarea campusului început în 2009, la Şcoala Nr. 7 * Deşi la sfârşitul lunii noiembrie primarul promitea că într-un an, maximum doi va termina lucrările la campus, acum aduce iar în discuţii mutarea la fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară

 

În Ţiglina I, după blocuri gri şi înconjurată de garaje degradate, se află fosta Şcoală nr. 8, unde la parter funcţionează Grădiniţa nr. 59. Aici se va muta temporar Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, aşa cum au decis, la finele anului trecut, aleşii locali. Relocarea se face după executarea unor lucrări de reparaţii şi zugrăveli, pentru care s-au alocat de 560.000 de lei de la bugetul local, lucrări care urmează să fie finalizate chiar în cursul acestei săptămâni, urmând ca mutarea să aibă loc de la 1 februarie. Numai că, deşi decizia aleşilor s-a bazat pe un acord semnat de cadre didactice şi de părinţii elevilor de la Cuza, perspectiva de a rămâne aici nu-i încântă deloc pe beneficiari. Aceştia îşi doresc să se poată muta în campusul destinat lor, început în 2009, în curtea Şcolii Nr. 7, dar abandonat din lipsă de fonduri.

"E alegerea lor"

La finele lunii noiembrie 2015, Consiliul Local a aprobat mutarea Colegiului Cuza în imobilul de pe pe strada Saturn nr. 26. Motivele au fost clare: clădirea în care funcţionează Colegiul, şi pentru care Primăria plăteşte o chirie lunară de 7.200 de euro, prezintă un grad avansat de degradare, fiind un real pericol pentru elevi şi cadrele didactice. „Soluţiile pe care noi le-am oferit au fost în ordine: Liceul de Marină, Şcoala Nr. 8 şi Colegiul Traian. Inspectoratul Şcolar, împreună cu cadrele didactice, cu mare parte din părinţii care au fost consultaţi au ales Şcoala Generală Nr. 8. E dorinţa dumnealor, dânşii îşi fac planul de învăţământ, noi îi susţinem financiar pentru igienizare şi alte lucrări necesare mutării Colegiului Cuza acolo”, a declarat atunci primarul Marius Stan.

"E frumos, dar nu încăpem"

Am discutat ieri cu directoarea Colegiului "Cuza", profesoara Pompilia Chifu. Aceasta ne-a declarat că se afla chiar la Şcoala Nr. 8, unde lucrările de igienizare intraseră în linie dreaptă: "E frumos, e luminos, e cald, dar nu încăpem. Avem şi o grădiniţă la parter. Conducerea ISJ ne-a promis că o va muta, dar nu ştim când se va întâmpla asta, anul acesta şcolar în nici într-un caz. Până pe 15 ianuarie, ni s-a promis că totul va fi gata, astfel încât, începând de la 1 februarie, să ne putem muta. Nu încape biblioteca şi nici arhiva şcolii. Şi pe elevi ne-am străduit să-i împărţim în două schimburi, astfel încât să încăpem. Ne-a promis conducerea ISJ că va găsi un spaţiu pentru bibliotecă şi arhivă", ne-a declarat directoarea instituţiei. Aceasta susţine că întreaga comunitate a colegiului speră totuşi că e numai o soluţie provizorie şi că se va finaliza până la urmă mult promisul campus din curtea Şcolii Nr. 7.

De ce nu se cumpără actualul sediu

În urma deciziei CL de mutare a colegiului la Şcoala Nr. 8, Comunitatea Evreiască, reprezentată de Fundaţia Caritas, a trimis o adresă Primăriei şi ISJ prin care se ofereau să vândă clădirea în rate. Astfel, chiria ar fi acoperit costul clădirii, iar Primăria, ar fi urmat să acceseze fonduri europene pentru consolidarea clădirii şubrede. Pentru conducerea liceului, acest lucru a părut perfect viabil, nu şi pentru edil.

La ultima şedinţă a Consiliului Local din 2015, directorul adjunct, Cristian Brătescu, a venit în faţa aleşilor pentru a-i întreba ce soluţii au, pe termen lung, pentru Colegiul "Cuza": „Este cel mai vechi colegiu din Galaţi, iar clădirea în care funcţionăm de 56 de ani reprezintă imaginea Colegiului, identitatea miilor de absolvenţi, dar şi un simbol al Galaţiului. Primăria şi Inspectoratul Şcolar au făcut mari presiuni pentru a ne determina să ne mutăm. Am înţeles că este o soluţie temporară, însă cadrele didactice şi părinţii doresc un răspuns cât se poate de clar: care consideraţi dumneavoastră că este viitorul acestui colegiu? Vom funcţiona, de acum înainte, într-o şcoală de cartier, fără perspectivă de dezvoltare, sau, aşa cum doresc cei aproape două mii de cetăţeni, vă veţi gândi la posibilitatea de a cumpăra actuala clădire. Un colegiu care a ţinut standardele de performanţă cât se poate de sus este trimis şi lăsat să moară”, a spus directorul adjunct.

Primarul Marius Stan i-a replicat că este vorba de securitatea copiilor şi că Primăria nu a făcut decât să pună la dispoziţie ceea ce avea. „În privinţa achiziţionării acelui sediu, a investiţiilor în consolidarea şi renovarea lui, nu ştiu cine îşi asumă responsabilitatea, atâta timp cât în patrimoniul pentru Educaţie avem atâtea şi atâtea corpuri de licee goale - Metalurgic, Traian, Marină! Cred că orice control de la Curtea de Conturi ar însemna o imputare, pentru că, în loc să folosim ce avem, investim în altceva”, a spus Stan.

Ce soluţii există

Deşi pe 18 noiembrie, primarul Marius Stan declara pentru "Viaţa liberă" că într-un an, maximum doi va finanţa finalizarea lucrărilor de la campusul "Cuza", la ultima şedinţă de CL a revenit asupra mutării la fosta Facultate de Chimie Alimentară. Ieri, ne-a declarat că va avea în vedere ambele variante, deşi nu ne poate spune cu exactitate pe care o va alege. 

„Prima variantă şi cea mai bună cred că ar fi colaborarea cu Universitatea pentru mutarea în fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară. A doua variantă ar fi continuarea lucrărilor la campusul de la Şcoala nr. 7. Pentru sediul Facultăţii de Chimie Alimentară au stat juriştii Universităţii şi ai Primăriei şi nu au ajuns la o variantă legală. Aşa că termenul de mutare temporară este foarte larg, pentru că vorbim fie de un raport juridic între CL şi Universitate, fie de terminarea lucrărilor la campus. Să spunem că ne e greu să dăm un termen, pentru că riscăm să devenim mincinoşi”, a declarat Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Profesorii de la Cuza au protestat în viscol

Scandând “Nu vă fie frică, Cuza se ridică”, aşa şi-au petrecut, luni, pauza mare, o parte din profesorii şi elevii Colegiului Naţional Al. Ioan Cuza din Galaţi. Grupul de protestatari - care a manifestat afară, pe scările liceului – a purtat şi două pancarte pe care scria “Vrem să învăţăm în condiţii civilizate” şi ”Vrem respect pentru Colegiul Cuza”. Fiecare profesor a purtat la mână câte o banderolă albă, o grevă japoneză pe care cadrele didactice spun că o vor menţine pe tot parcursul acestei săptămâni. Astfel, aceştia speră să atragă atenţia asupra situaţiei Colegiului Naţional Al. Ioan Cuza, colegiu care ar trebui să se mute în incinta fostei Şcoli generale nr. 8, din Ţiglina I (strada Saturn nr. 26), conform unei decizii a Consiliului Local, luată anul trecut.

După cum se ştie, elevii Colegiului „Al. I. Cuza” din Galaţi învaţă într-o clădire veche de aproape 60 de ani, încadrată de curând în clasa de risc seismic II, iar în lipsa investiţiilor - imobilul fiind retrocedat - nu mai prezintă singuranţă, mai ales că tencuiala tavanului a început să se fisureze, astfel că este nevoie de relocarea liceului, lucru care ar trebui să se întâmple din februarie, conform deciziei Consiliului Local Galaţi.

Totuşi, profesorii spun că spaţiul şcolii nr. 8 este insuficient pentru cei 900 de elevi ai liceului Cuza. În plus, acolo funcţionează o grădiniţă (nr. 59) pe care profesorii de la Cuza ar vrea să o vadă plecată de acolo, aceştia susţinând - alături de părinţii elevilor de la Cuza - că în momentul în care Inspectoratul Şcolar le-a propus să se mute la Şcoala 8, le-ar fi promis că va muta grădiniţa de acolo. Profesorii şi părinţii reclamă că în incinta localului din strada Saturn nr. 26 nu există sală de sport, spaţii propice pentru biblioteca şcolii, arhivă, cabinet medical, anexe laboratoare, cadre didactice auxiliare, că au fost amenajate spaţii improprii pentru lucrul pe grupe la orelor de limbi moderne şi nici nu ar fi asigurate normele prevăzute de ISU, care de altfel reprezintă motivul principal pentru care Colegiul Cuza este nevoit sa părăsească sediul actual.

Potrivit cadrelor didactice, printr-un perete de termopan, construit recent la fosta Şcoală nr. 8, au fost separte două intrări printre care şi cea principală, din cele patru existente. „În principiu, Colegiul Cuza este de acord să se mute la fosta Şcoală 8, nu avem nimic împotrivă, dar nu încăpem şi Inspectoratul propune să mutăm cât mai multe clase după-amiază. Nu suntem de acord pentru securitatea elevilor şi asta este cerinţa noastră, să ni se dea în administrare după cum spune hotărârea ca să încăpem, şi să fie un sistem educaţional civilizat. Este foarte mare aglomeraţie, nu credem că nici ISU şi nici Sanepidul permit. După vacanţă ne-am trezit cu un perete de termopan care separă două intrări din patru. Deci 90 de copii de la grădiniţă utilizează două intrări şi circa o mie de elevi de la Colegiu, tot două intrări. Nu avem pe unde să evacuăm copiii în caz de urgenţă şi este ameninţată securitatea noastră. Noi din acest motiv plecăm de la Colegiul Cuza”, a afirmat profesoara de informatică, Daniela Ilie.

La rândul ei, Ştefania Toderaşcu, profesoară de limba germană, a spus că: „Ştim ca rămânând aici oricum suntem periclitaţi, clădirea este cu risc seismic major de zece ani, dar nici nu putem să ne ducem undeva unde ceea ce ne-a oferit Primăria, chiar nu este decent. Nu suntem respectaţi, acest Colegiu a dat oameni de vază Galaţiului. Ei chiar nu îşi îndreaptă privirile spre noi? Nu pot să cred. Deci avem o singură ieşire pe lateral. În cazul în care se va întâmpla o calamitate naturală sau un incendiu, cum scoatem 900 de copii pe o singură ieşire? Noi nu mai vrem un al doilea caz Colectiv, nu suntem martiri”.

Profesorii şi părinţii spun că aşteaptă un răspuns la un memoriu, înaintat către Primăria Municipiului Galaţi şi Consiliul Local, în care cer validarea unei soluţii în ceea ce priveşte asigurarea sediului permanent al Colegiului: fie cumpărarea actualului sediu şi atragerea de fonduri europene pentru consolidarea şi reamenajarea clădiriii Colegiului Cuza, fie continuarea lucrărilor la un nou campus şcolar - campusul Cuza, pentru care solicită alocarea sumelor necesare rezolvării acestei probleme, în bugetul din anul financiar 2016.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a precizat că noul spaţiu (fosta şcoală nr. 8) are aviz de la ISU şi că soluţia de relocare a Colegiului Cuza în spaţiul respectiv de la fosta Şcoală nr. 8, a aparţinut ISJ Galaţi, iar Consiliul Local nu a putut decât să-şi dea acordul. În plus, la nivelul Primăriei Galaţi s-a constituit încă de la finele anului trecut o comisie ce analizează oportunitatea achiziţionării actualului sediu al Primăriei Galaţi.

Pe de altă parte, conducerea ISJ Galaţi spune că tocmai profesorii şi părinţii au fost de acord cu soluţia relocării Colegiului Cuza în strada Saturn nr. 26. „Ei ştiau de la început că acolo funcţionează Grădiniţa, au fost de acord, şi vă daţi seama că nu o putem muta în timpul iernii! Dar s-au făcut investiţii acolo de către Primărie, cred că de aproximativ 500.000 de lei. Există şi căi de acces, iar şcoala arată mult mai bine decât sediul Cuza în care învaţă ei acum”, a afirmat inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi, Mioara Enache.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Pace între „Cuzişti” şi autorităţile locale

 • Luni, 1 februarie, elevii şi profesorii încep să transporte lucrurile la Şcoala nr. 8

Reprezentantul părinţilor elevilor de la Colegiul „A.I. Cuza”, Ionel Iordache, directorul colegiului, Pompilia Chifu, dar şi directorul-adjunct, Cristian Brătescu, au fost prezenţi, joi, la şedinţa Consiliului Local pentru a le atrage atenţia aleşilor asupra viitorului instituţiei de învăţământ. Pe de o parte, reprezentanţii Colegiului au mulţumit Primăriei şi Consiliului Local pentru sprijinul acordat pentru mutarea colegiului, cât şi pentru igienizarea spaţiului de la Şcoala nr. 8. De cealaltă parte, au făcut apel ca viitorul sediu al Colegiului Naţional să fie actualul sediu de pe Aleea Şcolii nr. 1: „Avem o istorie în spate şi vrem ca în continuare această istorie să ne reprezinte. Vă rugăm să ne ajutaţi să ne păstrăm actualul sediu”.

Neînţelegeri rezolvate

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a anunţat că nemulţumirile pentru care cadrele didactice şi elevii colegiului Cuza au protestat şi-au găsit rezolvarea: „În urma discuţiilor am rezolvat toate problemele care, până la urmă erau doar mici neînţelegeri între un director de grădiniţă şi un director de colegiu. Evident, colegiul are prioritate, cele două unităţi vor convieţui în condiţii absolut civilizate. Am rezolvat şi problema spaţiului, mai erau necesare două săli de curs, aveau nevoie de o sală de sport. Mulţumesc ArcelorMittal care şi-a arătat toată disponibilitatea şi pune la dispoziţie întreaga bază Siderurgistul pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică. Mulţumesc, de asemenea, lui Arcelor şi Şantierului Naval Damen, pentru că au răspuns foarte prompt solicitării noastre şi au venit cu o sponsorizare care se traduce în mobilier absolut nou. Este o şcoală aproape nouă acolo, condiţiile sunt normale pentru un colegiu prestigios”, a spus Stan.

Soluţii pentru viitor

Primarul a reiterat ideea că mutarea colegiului în şcoala de cartier este doar o soluţie temporară. Pe de o parte, Primăria ar fi interesată să cumpere clădirea în care a funcţionat colegiul şi să o modernizeze cu fonduri europene, dar recunoaşte că şi campusul şcolar început la pe strada Brăilei nr. 204 trebuie terminat. „Sediul colegiului este o clădire de patrimoniu şi ar fi păcat să nu o recuperăm. Având în vedere lărgirea străzii Traian prin exproprierile care vor fi declanşate în această primăvară, colegiul va avea deschidere direct la stradă, prin noua structură a străzii. În eventualitatea că am reuşi să achiziţionăm actualul sediu în care funcţionează Colegiul Cuza, putem accesa fonduri europene să îl reabilităm, modernizăm şi să îl redăm circuitului de învăţământ. Evident, trebuie să terminăm campusul de la Şcoala nr. 7, sper să fie consilierii de acord să finanţăm de la buget şi continuarea lucrărilor, având promisiuni că vor primi şi bani de la Guvern. Cele două variante nu se exclud una pe alta, depinde care va fi finalizată mai repede”, a precizat Marius Stan.

Săptămâna viitoare se mută în casă nouă

Aşa cum am aflat de la directoarea Pompilia Chifu, de luni, 1 februarie, se va începe transportarea lucrurilor din clădirea de pe strada Aleea Şcolii, la fosta Şcoală nr. 8.
"Primăria ne va ajuta cu mijloace de transport pentru a putea să mutăm lucrurile. Cursurile se vor desfăşura după un program scurt, după care şi profesorii şi elevii vor ajuta să ne putem muta. Avem doar două săptămâni la dispoziţie pentru a putea aşeza cum trebuie lucrurile şi nu va fi uşor", spune Pompilia Chifu.
Aceasta susţine că orele pe care elevii nu vor apuca să le facă săptămâna viitoare vor fi recuperate după un program care a fost deja pus la punct.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Şantierul Naval Damen Galaţi si ArcelorMittal Galaţi mobilează noul sediu al Colegiului Cuza

 • Cele două mari companii gălăţene vor suporta cheltuielile de achiziţionare de mobilier nou şi elemente de infrastructură didactică

Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, evacuat din sediul impunător din centrul Galaţiului şi mutat de Primărie în incinta fostei Şcoli Nr. 8 din cartierul Ţiglina 1, unde funcţionează în prezent Grădiniţa Nr. 59, va fi mobilat şi dotat de către combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi Şantierul Naval Damen Galaţi, au anunţat, marţi, printr-un comunicat comun, cele două companii. Potrivit informării, combinatul şi şantierul naval vor suporta cheltuielile de achiziţionare de mobilier nou şi alte elemente de infrastructură didactică pentru Colegiul Cuza.

“Şantierul Naval Damen Galaţi este foarte mȃndru că face iarăşi echipă cu prietenii de la ArcelorMittal Galaţi pentru a asigura un mediu educaţional mai bun elevilor Colegiului Naţional «Alexandru Ioan Cuza». O educaţie bună este, fără îndoială, cea mai sigură cale către succes. Damen şi ArcelorMittal şi-au îndeplinit rolul. De-acum, este rȃndul fiecărui elev al liceului «Alexandru Ioan Cuza» să procedeze la fel. Mult noroc!”, a declarat Christopher E. van der Stelt, Directorul General al Şantierului Naval Damen Galaţi.

“Suntem fericiţi că - împreună cu partenerii noştri de la Damen - putem sprijini, în ciuda propriilor dificultăţi cu care ne confruntăm, acest proiect care doreşte să asigure elevilor condiţii decente de studiu, dar şi un mediu educaţional adecvat profesorilor. Le dorim succes elevilor acestui liceu şi îi aşteptăm să se alăture companiilor noastre în viitor”, a precizat şi Bruno Ribo, Directorul General al ArcelorMittal Galaţi.

Şantierul Naval Damen Galaţi şi ArcelorMittal Galaţi au mai colaborat şi în 2015, cȃnd au premiat cei mai buni elevi ai judeţului Galaţi, cȃştigători ai olimpiadelor naţionale şcolare. Această iniţiativă va continua şi în 2016.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Colegiul Naţional "Al. Ioan Cuza" s-a mutat în casă nouă

Perioada tulbure prin care a trecut, în ultimele luni, Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza, pare să fi ajuns la final. După proteste, declaraţii contradictorii şi nemulţumiri, elevii colegiului s-au mutat în fosta Şcoală nr. 8, din Ţiglina I, marţi fiind ziua în care s-au înâlnit la şcoala cu pricina toţi cei care s-au implicat în această mutare - de la profesori şi elevi, până la primarul Marius Stan şi directorii celor mai mari două companii din oraş, ArcelorMittal, reprezentat de directorul general Bruno Ribo, şi Damen Galaţi, reprezentat de directorul general Christopher E. van der Stelt. Cele două unităţi au sponsorizat cumpărarea de mobilier nou (570 de pupitre şi tot atâtea băncuţe, biblioteci, dulăpioare etc), valoarea totală a efortului financiar fiind de 140.000 de lei (sumă suportată “frăţeşte” de cele două companii). De altfel, nu este pentru prima oară când cele două companii se implică financiar premiind cei mai buni elevi ai judeţului Galaţi, cȃştigători ai olimpiadelor naţionale şcolare.

Şi primarul Marius Stan s-a aflat la întâlnirea de la fosta Şcoală nr. 8, promiţând că Primăria va continua să amenajeze locul, inclusiv prin continuarea procesului de demolare a garajelor din zonă, contruite pe domeniul public. “Mulţumim primarului pentru intenţia de a ne amenaja, pe viitor şi un teren de sport”, a spus şi directorul adjunct al Colegiului naţional Al. Ioan Cuza, Cristian Brătescu. Acesta a adăugat că a primit asigurări că Grădiniţa care funcţionează încă în fosta şcoală nr. 8, va mai funcţiona doar până la toamnă, moment din care elevii de la Cuza vor avea la dispoziţie şi spaţiile ocupate acum de prichindei.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Verificări suplimentare la Colegiul "Cuza". „Nu există mucegai, iar toaletele sunt civilizate”

La inaugurarea noului sediu al Colegiului „Cuza”, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a primit reproşuri din partea mamei unui elev. Aceasta a acuzat că în clădire ar fi locuri pline de mucegai, că toaletele sunt infecte, şi că atunci când cei mici ies la joacă în curte riscă să ajungă în mijlocul şoselei.

Afirmaţiile l-au determinat pe edil să facă verificări suplimentare. „Am verificat personal lucrările la noul sediu al Colegiului Cuza. Am trimis încă o dată acolo o comisie care să verifice aspectele sesizate de respectivul părinte. Nu există mucegai în unitatea de învăţământ, iar toaletele sunt civilizate. Mai mult decât atât, elevii beneficiază de mobilier nou în toate clasele, datorită partenerilor noştri de la ArcelorMittal şi Damen, cărora ţin să le mulţumesc încă o dată. Sigur că mai sunt lucruri de făcut, dar nu în incinta şcolii, ci în curte şi împrejurimi. În cel mai scurt timp posibil şi cu respectarea procedurilor legale, vom amenaja curtea şcolii, astfel încât să asigure condiţii optime elevilor pentru desfăşurarea orele de educaţie fizică şi sport, dar şi pentru petrecerea pauzelor în aer liber”, a declarat Marius Stan.

„Problemele Colegiului Cuza nu le-am creat eu. Eu am făcut tot ce mi-a permis legea pentru a-i pune în siguranţă pe copiii care învaţă în această şcoală şi a le crea condiţii civilizate să îşi desfăşoare activitatea. Mai mult decât atât, am continuat eforturile de a le oferi elevilor şi profesorilor acestui colegiu de tradiţie din Galaţi un campus nou şi modern. Anul acesta încep lucrările. Mulţi au vorbit despre problemele Colegiului Cuza. Eu am făcut ceva concret pentru elevii şi profesorii lui”, a mai spus Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Curse speciale pentru elevii Colegiului Cuza. Iată care sunt noile trasee de autobuz

Cele două trasee de autobuz, create special pentru elevii de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, devin operaţionale începând de luni. Este vorba despre traseele 50 şi 51, care vor face legătura între noul sediu al unităţii de învăţământ, din Ţiglina I, şi mai multe cartiere mari din oraş. „Autobuzele care vor circula pe cele două trasee vor efectua doar câteva curse pe zi, adaptate orarului instituţiilor de învăţământ care se află pe rutele parcurse”, a anunţat Biroul de Presă al Primăriei.

Traseul 50

Potrivit datelor furnizate de autorităţi, autobuzul care va efectua curse pe traseul 50 va circula pe străzile Gheorghe Doja, Brânduşei, Lebedei, Gheorghe Asachi, Frunzei, Brăilei, Dunărea (staţie la IATSA), Galaţi (staţie în zona Cimitirului Cătuşa), Oţelarilor, Stadionului, Uzina de Apă şi Cloşca. Pe această rută vor fi efectuate patru curse, începând de la ora 6,30, după care următoarele vor fi la 7,30, 12,40 şi 13,40.
La retur, autobuzul va circula pe străzile Cloşca, Uzina de Apă, Stadionului, Oţelarilor, Galaţi, Dunărea, Brăilei, Frunzei, Gheorghe Asachi, Siderurgiştilor, Gheorghe Doja. La retur, vor exista cinci curse, cu plecare la orele 12,15, 13,15, 14,15, 19,15 şi 20,15.

Traseul 51

Autobuzul care va face curse pe traseul 51 va circula, la tur, pe străzile Milcov, Ionel Fernic, Drumul Viilor, Traian Vuia, Milcov, 1 Decembrie 1918, Siderurgiştilor, Brăilei, Stadionului, Uzina de Apă şi Cloşca. La întoarcere, mijlocul de transport în comun va circula pe Cloşca, Uzina de Apă, Stadionului, Brăilei, Siderurgiştilor, 1 Decembrie 1918, Milcov, Traian Vuia, Drumul Viilor, Ionel Fernic şi Milcov.
Din Micro 39B (adică, la tur), autobuzul va pleca la orele 6,30, 7,30, 12,40 şi 13,40. La retur, orele de plecare sunt 12,15, 13,15, 14,15, 19,15 şi 20,15.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât a costat amenajarea Colegiului ”Cuza”

Potrivit datelor furnizate de Primăria Galaţi, prin contractele atribuite direct, fără licitaţie, în cursul anului 2015, s-au executat lucrări de reparaţii, remedieri de avarii sau igienizări la 121 de unităţi de învăţământ - grădiniţe, şcoli şi licee. Inclusiv amenajarea noului sediu al Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza", în clădirea care a aparţinut Şcolii Nr. 8, pe strada Saturn nr. 26, s-a făcut prin achiziţii directe, pe etaje.

Astfel, lucrările de reparaţii lambriuri, parchet, instalaţii electrice şi termice, reparaţii glafuri şi zugrăveli la etajul doi au fost de 193.541 de lei, fără TVA, şi au fost executate în 15 zile de SC Comtiem SRL.

Pentru reparaţia tâmplăriei interioare şi exterioare şi a grupului sanitar de la etajul I, tot în 15 zile, Primăria a plătit firmei Romvlay SRL suma de 177.950 de lei, fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Statuia lui Cuza a fost redată colegiului care-i poartă numele

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, din curtea fostului sediu al colegiului naţional care poartă numele domnitorului, a fost strămutată în faţa actualei locaţii a instituţiei de învăţământ, pe un soclu de marmură.

"Un an întreg ne-am chinuit să obţinem toate avizele de la Primărie, de la Direcţia Judeţeană de Cultură, dar şi de la Fundaţia "Caritatea", proprietara clădirii unde a funcţionat colegiul, de pe Aleea Şcolii. Nu ştim cine este autorul sculpturii, ştim doar că a fost inaugurată pe vremea când directorul instituţiei era doamna Tania Iuliana Bogdan, aşa cum reiese din monografia semnată de un alt director al şcolii, regretatul profesor Ion Brezeanu. Soclul de marmură a fost o sponsorizare. Mai avem de lucru încă la finisarea lucrării, dar după începerea anului şcolar ne putem gândi şi la o inaugurare", ne-a declarat directoarea Colegiului Naţional "Al. I. Cuza", Iulia Chirnoagă.

De la fosta directoare Tania Iuliana Bogdan, am aflat că statuia a fost găsită în depozitul liceului şi că a fost, probabil, realizată pe vremea când instituţia s-a numit Şcoala Comercială "Al. Ioan Cuza", care a funcţionat în vechea clădire a Facultăţii de Chimie Alimentară. Nici Iuliana Tania Bogdan nu cunoaşte numele sculptorului care a realizat lucrarea. "E foarte bine că s-a făcut acest demers, statuia ajungând acolo unde îi este locul", a mai declarat fosta directoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Primul colegiu din Galaţi construit de la zero în ultimii 28 de ani

Un nou an şcolar îşi deschide porţile. Şcolile din municipiul Galaţi sunt, în mare parte, pregătite să-şi primească elevii. Dacă unele unităţi de învăţământ sunt din ce în ce mai pustii, efectivele elevilor fiind drastic reduse în comparaţie cu anii trecuţi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre anumite colegii din Galaţi. Una dintre unităţile de învăţământ de elită din Galaţi care face performanţă deşi nu are un sediu propriu este Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza. Această instituţie de învăţământ a fost nevoită să se mute din clădirea în care şi-au desfăşurat activitatea ani de zile (clădirea a fost retrocedată Fundaţiei "Caritas" a Comunităţii evreieşti), în clădirea Şcolii gimnaziale nr. 8. Mutarea a fost impusă de faptul că Primăria nu a putut să investească niciun leu în vechiul sediu care nu era în patrimoniul său, drept pentru care aceasta s-a degradat ajungând la un grad de risc seismic de III spre II. De-a lungul anilor, autorităţile locale au promis că vor investi urgent într-o nouă locaţie pentru Colegiul ”Cuza”, însă abia anul acesta noua clădire a şcolii se ridică văzând cu ochii, iar lucrările şi achiziţiile pentru dotări sunt în plină desfăşurare, astfel încât anul şcolar 2018-2019 să fie ultimul an în care sutele de elevi ai CN Al. I. Cuza să se chinuie într-un spaţiu neîncăpător.

Săli de clasă dotate la cele mai înalte standarde

Noua clădire, amplasată lângă Şcoala gimnazială nr. 7, în Ţiglina I, se ridică în ritm alert şi va avea 9 săli de clasă, laboratoare de fizică, biologie, chimie, 3 clase de informatică, dar şi un adăpost de apărare civilă cu o capacitate de 250 de locuri. În prezent, lucrărille de construcţie a clădirii se află în plină desfăşurare, autorităţile deja au aprobat şi proiectul privind asigurarea utilităţilor (apă rece, apă caldă, canalizare, gaze, telefonie, încălzire, energie electrică, curenţi slabi, climatizare).
Un semn că administraţia locală doreşte ca anul viitor noua clădire să fie dată în folosinţă este şi faptul că deja a fost demarată şi licitaţia privind dotarea unităţii de învăţământ cu cele necesare pentru o bună desfăşurare a actului educaţional: 278 bănci pentru elevi (masă), 418 scaune pentru elevi, 15 mese pentru profesori, 15 scaune profesori, 15 cuiere, 45 coşuri pentru gunoi, 95 mese pentru calculatoare, 5 birouri, 2 scaune manageriale, 2 corpuri bibliotecă, 10 mese laboratoare, mese de lucru şi utilităţi specifice laboratoarelor de fizică şi chimie, 11 butelii de gaz portabile, 10 bucăţi laptop, 100 calculatoare, 6 flipchart magnetic, 4 copiatoare, 12 videoproiectoare, 100 monitoare LED 21, 10 microscoape digitale, 55 camere video pentru interior, 15 bucăţi tablă magnetică, 18 senzori mişcare, 54 senzori fum.
În plus, se vor amenaja trotuare pentru circulaţie pietonală, se vor reamenaja spaţiile verzi şi va fi amenajată o platformă pentru un punct gospodăresc.
Proiectul este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, suma atrasă de Primăria Galaţi pentru realizarea lucrărilor fiind de 5.635.664 de lei cu TVA. Deoarece durata de realizare a lucrărilor prevăzută în contract este de 18 luni, iar construcţia a început în primăvara acestui an, campulsul ”Cuza” ar trebui să fie finalizat în august 2019, iar din septembrie, copiii să înceapă şcoala într-o clădire nou-nouţă, dotată aşa cum se cuvine.

Se va construi şi o sală de sport pentru elevii acestui colegiu

Aşa cum bine se ştie, majoritatea şcolilor din Galaţi nu au o sală de sport, iar fiecare unitate şcolară a transformat câte o clasă într-un spaţiu în care elevii să desfăşoare orele de sport pe timpul iernii şi nu numai. Însă lângă noua clădire ce va găzdui Colegiul ”Cuza” se va construi şi o sală de sport. În acest scop, pe data de 21 mai 2018, a fost lansat pe SICAP (fostul SEAP) achiziţia publică pentru lucrări de construcţii „Campus Şcolar Colegiul Naţional Al. I. Cuza – Corp D – Sala de Sport”, care va fi o cladire cu regim – parter, în care se vor asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţilor sportive pentru elevi. În proiect s-au prevăzut amenajarea de spaţii pentru sala de sport, vestiare şi grupuri sanitare compartimentate pentru elevi şi profesori, iarvaloarea totală estimată se ridică la 1.535.356 lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.