Jump to content

GPS cu feromoni virtuali, inventat de un gălăţean


Recommended Posts

Posted

GPS cu feromoni virtuali, inventat de un gălăţean

Profesorul de la Facultatea de Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică din Galaţi are în curs de patentare un model de dispozitiv de navigatie în trafic care elimina dezavantajul GPS-ului: harta statica, fara informatii despre starea drumului, restrictii de circulatie, ambuteiaje

Invenţia se referă la un dispozitiv îmbunătăţit de navigaţie GPS pentru vehicule. Elementul de noutate faţă de soluţiile existente pe piaţă constă în faptul că soluţia propusă de profesorul Ioan Şuşnea foloseşte un mecanism de coordonare a vehiculelor similar cu mecanismele de auto-organizare in coloniile de furnici.

„Furnicile lasă o dâră de feromoni în mediu pentru a indica drumul către o sursă de hrană. În soluţia propusă de noi, folosim „feromoni virtuali” definiţi ca urme lăsate de agenţi nu în mediu, ci într-o reprezentare a acestuia - o hartă”, ne explică inventatorul.

Prin acest mecanism, noul sistem de navigaţie va indica doar rutele care sunt efectiv folosite de alte vehicule, deci sunt practicabile. Drumurile blocate (nefolosite) sau cu trafic îngreunat vor fi reprezentate pe harta în mod diferit de drumurile cu trafic fluent.

L-am întrebat pe inventatorul gălăţean de unde i-a venit ideea de concepe un astfel de sistem. „Ideea feromonilor virtuali mi-a veni în contextul în care încercam să găsesc soluţii ieftine, accesibile pentru controlul unor roboţi mobili. Tot citind despre asta, am constatat că există o înclinaţie a cercetătorilor către roboţii umanoizi. Chiar atunci când nu au o formă umană, roboţii pe care îi proiectăm tind să perceapă mediul sau să ia decizii în mod similar oamenilor. Ceea ce este, deocamdată, un obiectiv prea ambiţios pentru nivelul actual al tehnicii.

Pornind de la această concluzie, m-am gândit să proiectez nişte roboţi care nu se ambiţionează să semene cu oamenii, ci cu nişte organisme mult mai simple, de exemplu cu furnicile. Şi aşa a apărut ideea de feromoni virtuali”, spune zâmbind profesorul gălăţean.

Sistemul este în curs de brevetare. Cererea este iregistrata la OSIM cu numarul A00960/11.10.2010 şi figureaza in baza de date Espacenet. Din câte se pare nu mai exista ceva asemanator in lume.

Profesorul Ioan Şuşnea spune că nu a reuşit să facă un prototip pentru că nu a avut resrse materiale pentru realizarea unuia. „Am demonstrat doar validitatea principiilor folosind robotii mobili din dotarea Universitatii”, explică profesorul universitar.

Să mai spunem şi faptul că nu este singura lui inventie. „Merita atentie cea in care am colaborat cu John W. Halpern (denumita "phone diversifications"). Descrie de fapt sistemul de plata cu ajutorul telefonului mobil (m-payment) folosit acum pe scara larga. Evident, nu am incasat nici un cent pentru drepturile de autor”, mai spune Ioan Şuşnea.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.