Jump to content

Îmbolnăvirile din spitalele gălăţene, ascunse sub preş


dcp100168

Recommended Posts

88 de gălăţeni s-au îmbolnăvit anul trecut în spitale

Au venit bolnavi la spital şi pe lângă afecţiunile pentru care veniseră să se trateze s-au mai ales şi cu altele, pe care le-au contractat în spital. Conform raportului întocmit de Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, de-a lungul anului 2010 spitalele judeţului au raportat 88 de infecţii intraspitaliceşti sau nozocomiale. Cele mai multe, 39, au fost infecţii urinare, în 21 de cazuri pacienţii s-au pricopsit în spital şi cu infecţii ale plăgilor chirurgicale iar alţi 17 ghinionişti au avut infecţii digestive. Au mai fost înregistrate trei septicemii cauzate de microbii din spital şi alte patru infecţii nozocomiale.

”Toate infecţiile nozocomiale au fost cazuri izolate. Acestea s-au înregistrat la persoane adulte, internate pentru afecţiuni grave, imunodeprimate. Totuşi, nu s-au înregistrat focare epidemice, adică mai mult de trei cazuri. Ca şi factori favorizanţi ai apariţiei infecţiilor nozocomiale, enumerăm insuficienţa calitativă şi cantitativă a personalului precum şi instruirea deficitară. Un alt factor favorizant ar fi spitalizarea de lungă durată, achiziţia insuficientă a materialelor de curăţenie şi dezinfecţie dar şi aplicarea nediscriminatorie a terapiei cu antibiotice în secţiile chirurgicale. Efectuarea deficitară şi parţială a operaţiunilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinsecţie pe secţii precum şi insuficienţa dotărilor privind instrumentarul, materialele de curăţenie, dezinfectantele, substanţele insecticide ori lenjeria de cazarmament sunt alţi factori favorizanţi ai apariţiei acestor infecţii”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Liliana Moise.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/saracia-aduce-boli-88-de-galateni-s-au-imbolnavit-anul-trecut-in-spitale-3589.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Anchete pe temă de igienă în toate spitalele gălăţene

* Ministerul Sănătăţii a dispus departamentelor de control din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) efectuarea unui control amplu pe tema igienei sanitare în toate unităţile sanitare publice cu paturi * "Numărul de infecţii intraspitaliceşti raportate de către managerii de spitale este foarte mic faţă de situaţia reală", susţine Valentin Boldea

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a motivat decizia prin faptul că astfel se doreşte impulsionarea managerilor de spitale de a aplica corect prevederile legilor sanitare. Desfăşurate în perioada 1 martie - 31 mai, anchetele vor viza în primul rând depistarea situaţiilor în care condiţiile igienico - sanitare precare din unele spitale pot pune în pericol sănătatea pacienţilor.
"Ca urmare a numeroaselor exemple apărute în mass-media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare, ministrul Sănătăţii a elaborat o scrisoare pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, solicitându-le ca împreună, autorităţi centrale şi locale, să vină în sprijinul unităţilor sanitare care se confruntă cu dificultăţi de organizare şi asigurare a unor condiţii optime de curăţenie. Ministrul Sănătăţii consideră că, indiferent de situaţia sistemul sanitar românesc, în prezent, nesatisfăcător atât pentru pacienţi, cadre medicale, cât şi pentru autorităţi, un standard elementar de curăţenie şi igienă trebuie asigurat de către toţi managerii unităţilor sanitare, fapt care ar demonstra respect atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi", se arată în comunicatul de presă publicat pe pagina de internet a instituţiei. Din declaraţia preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, până ieri (luni - n.r.), la ora prânzului, la Galaţi nu venise încă nicio adresă oficială de la Bucureşti.

Undeva la mijlocul listei

În municipiul Galaţi, spitalele care urmează să fie controlate sunt Judeţeanul, Pediatria, Bolile Infecţioase, Psihiatria, Maternitatea, CFR-ul şi TBC-ul. Celor şapte li se adaugă Spitalul "Anton Cincu" Tecuci şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Din anchetele similare desfăşurate anii trecuţi, s-a observat faptul că Galaţiul ocupă o poziţie undeva la mijlocul clasamentului pe ţară. "Atât în ceea ce priveşte personalul sanitar din spitale şi finanţarea, cât şi în privinţa asigurării unor condiţii igienico - sanitare acceptabile, unităţile sanitare gălăţene se află undeva la mijloc. Acest lucru înseamnă că nici nu suntem de arătat cu degetul, dar că nici nu suntem de lăudat", spune directorul executiv al DSP Galaţi, doctorul Valentin Boldea.

Raportarea îmbolnăvirilor în spital, departe de realitate

Din datele trimise la DSP Galaţi de către managerii celor nouă spitale publice, reiese faptul că în unităţile sanitare cu paturi din judeţ au fost înregistrate doar 70 de cazuri de infecţii nosocomiale (numite şi infecţii intraspitaliceşti, sunt acele infecţii care nu sunt prezente în momentul în care pacientul s-a internat în spital şi care se adaugă afecţiunii pentru care bolnavul s-a internat - n.r.) pe tot parcursul anului 2012.
Şi în 2013, acolo unde nu avem date decât pentru primele nouă luni ale anului, raportările sunt similare. Astfel, în trimestrul I au fost înregistrate 26 de cazuri, în trimestrul al doilea doar 17 iar în al treilea 27 de cazuri. "Numărul de infecţii intraspitaliceşti raportate de către managerii de spitale este foarte mic faţă de situaţia reală. Practic, avem de-a face cu o prevalenţă de sub 1 la sută din totalul internărilor, ceea ce ne-ar clasa în fruntea clasamentului mondial. Cred că reticenţa directorilor de spitale în raportarea infecţiilor nosocomiale îşi are rădăcinile în trecut, atunci când trebuia să dăm bine în primul rând pe statistici. La aceasta se mai adaugă şi presiunea mediatică care apare în orice astfel de situaţie. Chiar dacă managerii sunt convinşi că subraportarea nu aduce beneficii, ei trebuie să ducă, la rândul lor, o muncă de convingere şi lămurire cu şefii de secţii şi cu medicii din spitale", mai spune dr. Boldea.
Potrivit sursei citate, în ţările din vestul Europei există protocoale mult mai stricte în modul de raportare a infecţiilor intraspitaliceşti. Medicii epidemiologi din ţările respective au salarii foarte mari, pentru că se merge pe premisa că este de preferat să plăteşti bine un specialist pentru a putea preîntâmpina apariţia unei situaţii care apoi ar costa spitalul mult mai mult, nu doar din punct de vedere financiar.

Studiu de caz: Judeţeanul

Managerul celui mai mare spital din judeţ, dr. Mihaela Debita, spunea la începutul lunii noiembrie a anului trecut că de la începutul lui ianuarie 2013 şi până la sfârşitul lui septembrie, la Judeţean fuseseră depistate 50 de infecţii nosocomiale, majoritatea în secţiile Obstetrică - Ginecologie, ATI şi Chirurgie.
În 2012, pe cele 1.222 de paturi ale unităţii sanitare, au fost internaţi peste 50.700 de pacienţi. Cu toate că vorbim despre cel mai important spital din Galaţi, unitatea sanitară nu are angajat în prezent niciun medic epidemiolog. "Am dat mai multe anunţuri în revista "Viaţa medicală" în care anunţam scoaterea la concurs a unui post pentru epidemiologie. Niciodată însă nu s-a prezentat vreun candidat. Astfel, am fost nevoiţi să încheiem anul trecut un contract cu o firmă de consultanţă din Bucureşti, care să suplinească absenţa unui specialist epidemiolog", a declarat dr. Debita. Şi alte spitale din Galaţi au apelat la aceeaşi măsură tot din cauza lipsei de candidaţi.
Deşi în afară este o specialitate plătită excelent, în România epidemiologia a devenit în ultimul deceniu o cenuşăreasă a medicinei. La ultimul examen de rezidenţiat, spre exemplu, niciun absolvent de Medicină nu a ales specialitatea "epidemiologie". "Salariile cu care sunt remuneraţi aceşti medici sunt foarte mici, chiar de mizerie, am putea spune. Este normal în astfel de condiţii ca absolvenţii să se orienteze către specialităţi care să le asigure mai apoi un nivel decent de trai. Cele mai căutate sunt specialităţile clinice, cele de imagistică medicală, precum şi cele de medicină de laborator. Un alt motiv pentru care absolvenţii evită epidemiologia ţine de incertitudinea funcţiei pe care o vor ocupa. Nu se ştie încă precis ce se va întâmpla cu direcţiile de sănătate publică, astfel încât nimeni nu e dispus să se angajeze ca funcţionar public pentru ca mai apoi să se trezească fără post", a precizat prof. univ. dr. Aurel Nechita, cadru didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Spitalele gălăţene intră la control, la ordinul Bucureştiului

* Într-o primă etapă, vor fi verificate toate unităţile sanitare publice cu paturi, cu excepţia spitalelor judeţene de urgenţă * Activitatea celui mai mare spital din Galaţi va fi examinată de o comisie din alt judeţ

Scandalurile apărute la sfârşitul anului trecut, legate de igiena deficitară din unele unităţi sanitare, a dus la decizia Ministerului Sănătăţii de a efectua o amplă acţiune de control la nivel naţional. Vizate la Galaţi sunt cele nouă spitale publice, acolo unde verificările vor fi făcute de comisii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi (instituţia care reprezintă direct Ministerul Sănătăţii în teritoriu – n.r.).

Cât vor dura

Acţiunea de control se va desfăşura între 1 martie şi 31 mai a.c. Eugen Nicolăescu, şeful de la Sănătate, a solicitat marţi (4 februarie a.c.) DSP-urilor ca până pe 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.
Echipele de inspectori sanitari ai DSP Galaţi vor verifica în perioada 3 – 22 martie opt dintre cele nouă spitale gălăţene. Vor fi astfel controlate Spitalul de Copii “Sf. Ioan”, Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Cuvioasa Parascheva”, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Psihiatrie “Elisabeta Doamna”, Spitalul CFR, Spitalul de Obstetrică – Ginecologie “Buna Vestire”, Spitalul Municipal “Anton Cincu” Tecuci şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Rezultatele acţiunii de control, lista unităţilor sanitare neconforme, precum şi deficienţele, măsurile şi termenele stabilite pentru fiecare unitate în parte vor fi centralizate până la data de 5 aprilie.
În perioada imediat următoare, între 24 şi 31 martie, şi Spitalul Judeţean Galaţi va intra sub lupa inspectorilor. Comisia de anchetă nu va mai aparţine de data aceasta Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, ci altei direcţii din ţară, desemnată de către minister. “Rezultatele acţiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar şi printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. În cazul acestor controale încrucişate, care vor avea loc la spitalele judeţene şi institute, Ministerul Sănătăţii va stabili planurile, echipele de inspectori şi datele exacte la care vor fi programate verificările”, a declarat Eugen Nicolăescu, la videoconferinţă.

Control peste control

Pe tot parcursul lunilor aprilie şi mai vor avea loc alte acţiuni, denumite de către autorităţi “operaţiuni de recontrol”. “Scopul acestei operaţiuni este de a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai – n.r.) toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite MS rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol", a mai afirmat Nicolăescu.

Ce urmăresc verificările

Inspectorii sanitari vor urmări modul în care este asigurată curăţenia, calitatea hranei pentru pacienţi, respectarea normelor de supraveghere, de prevenire şi de control ale infecţiilor nosocomiale (infecţii luate de către bolnavi din spital, după ce au fost internaţi – n.r.). Se va verifica, de asemenea, modul de aprovizionare cu materiale de curăţenie şi modul în care sunt gestionate deşeurile sanitare.

“Un standard elementar de igienă şi curăţenie”

"Această acţiune de control nu are ca scop principal sancţionarea unităţilor sanitare, ci în principal impulsionarea managerilor de spitale, a directorilor de îngrijiri, pentru aplicarea corectă a prevederilor normelor sanitare şi efectuarea unor activităţi pentru care este nevoie în primul rând de respect pentru pacienţi. Evident că se vor aplica prevederile legale în cazul celor care nu îndeplinesc şi nu respectă normele. Am speranţa că la sfârşitul celor trei luni de control continuu vom asista la instituirea unui standard elementar de igienă şi curăţenie în toate spitalele publice din ţară, că se vor institui proceduri proprii care să asigure respectarea normelor şi normativelor", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Îmbolnăvirile din spitalele gălăţene, ascunse sub preş

* Conform datelor oficiale, spitalele din Galaţi sunt cele mai sigure din Europa!

"Intri în spital cu o boală şi ieşi cu mai multe" este probabil o expresie auzită cel puţin o dată de fiecare dintre noi. Oficial, în spitalele gălăţene, 124 de pacienţi s-au îmbolnăvit de diverse boli în timpul perioadei de spitalizare, în primele nouă luni ale acestui an. La un total aproximat de 80.000 de internări, ar rezulta o medie cu mult sub un procent din totalului bolnavilor spitalizaţi. Neoficial, mult mai mulţi dintre gălăţenii care trec pragul spitalelor sunt externaţi şi cu alte boli, adesea greu de tratat şi care le pun în pericol viaţa. Faptul că datele oficiale nu sunt reale o arată şi o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în restul Europei, acolo unde media de îmbolnăviri în spital este de 8 la sută din totalul internărilor. Astfel, dacă ne bazăm doar pe cifre, ar rezulta că avem cele mai curate spitale din lume!

De ce nu sunt raportate

Dintre cele 124 de cazuri de infecţii nosocomiale raportate în acest an, 66 au fost îmbolnăviri digestive. Potrivit datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, secţiile în care au fost înregistrate cele mai multe îmbolnăviri au fost chirurgia, obstetrica şi reanimarea. Dacă în alte ţări europene managerii de spitale sunt apreciaţi dacă raportează aceste îmbolnăviri, considerându-se că astfel reuşesc să reducă riscul apariţiei unor noi cazuri, în România există încă o frică a directorilor de spitale de a nu ieşi prost la indicatorii de performanţă. Potrivit specialiştilor, a încerca să dai bine pe hârtie, în ciuda situaţiei dezastruoase, este un tip de mentalitate moştenit de pe vremea comuniştilor.

Paradoxul creşterii numărului de îmbolnăviri

"În 2013, în judeţul Galaţi, am avut 52 de raportări de îmbolnăviri în spital, ceea ce era departe de numărul real de cazuri. În 2014, doar în primele nouă luni, numărul de raportări e mai mare de peste două ori. Departe de a fi îngrijorătoare, aceste cifre arată că a început să crească şi la noi raportarea acestor infecţii. Trebuie să mai ţinem cont de un aspect. Este important nu doar ceea ce raportează managerul de spital, ci şi datele care ajung pe masa acestuia de la secţii", este de părere dr. Valentin Boldea, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Mult prea puţini epidemiologi

De vină pentru raportarea nerealistă a acestor îmbolnăviri este şi sistemul sanitar, în ansamblu. Dacă în majoritatea ţărilor europene medicii epidemiologi au salarii dintre cele mai mari, aceşti specialişti sunt trataţi în România ca un fel de marginali ai medicinei. În consecinţă, tinerii care ies de pe băncile facultăţilor evită această specialitate. Spre exemplu, anul trecut, la Iaşi, niciunul dintre cei care au susţinut rezidenţiatul nu a optat pentru epidemiologie. Drept urmare, în tot judeţul Galaţi există în prezent doar cinci medici epidemiologi, dintre care unul, dr. Mihaela Debita, nu poate profesa, pentru că ocupă funcţia de manager al Spitalului Judeţean. Astfel, două dintre cele mai mari spitale din Galaţi, Judeţeanul şi Pediatria, nu au niciun epidemiolog angajat. Spitalul de Urgenţă a trebuit, din acest motiv, să încheie un contract deloc avantajos cu o firmă bucureşteană, care să suplinească lipsa unui astfel de specialist.

Vieţi distruse

Un băieţel născut la Spitalul Judeţean la începutul săptămânii trecute a murit la doar câteva ore după ce a fost externat. Raportul medico-legal făcut public a arătat că micuţul suferea la externare de o formă gravă de răceală. Ministerul Sănătăţii a anunţat că a deschis o anchetă în acest caz, pentru a afla cine este vinovat. Acesta este doar cel mai recent din multitudinea de cazuri de îmbolnăviri în spital care au ieşit la iveală în presă. În 2012, doi pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean au murit, după ce au fost contaminaţi în spital cu acinetobacter.
viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Spitalele gălăţene, controlate la cererea Ministerului Sănătăţii

* Acţiunea de control se va termina în prima săptămână din luna aprilie

Valul de plângeri şi acuzaţii care au vizat sistemul sanitar în ultima perioadă pare să fie stârnit reacţii şi la Ministerul Sănătăţii (MS). Astfel, conducerea instituţiei a hotărât începerea unei acţiuni de control în toate spitalele publice din România.

În Galaţi controalele sunt făcute de echipe formate din inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Vizate sunt toate cele opt spitale publice gălăţene. Acţiunea de control a început la jumătate lunii martie şi continuă până în prima săptămână din aprilie.

Inspectorii DSP vor verifica fiecare secţie în parte, inclusiv blocurile operatorii şi unităţile sau compartimentele de primiri urgenţe. "Controlul va viza condiţiile igienico-sanitare din spitale, sălile de mese, respectarea normelor de amplasare a paturilor, respectarea normelor privind grupurile sanitare şi spaţiile frigorifice", a precizat dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi.

Neregulile, raportate la Bucureşti

Potrivit tematicii trimisă de MS, inspectorii vor avea în vedere şi modul de funcţionare a farmaciilor şi a laboratoarelor din spitale, precum şi staţia de sterilizare, respectarea normelor în spălătorie, depozitarea reactivilor şi a mediilor de cultură. Un alt aspect urmărit va fi respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale. Spitalele româneşti sunt codaşe la raportarea infecţiile dobândite de pacienţi pe timpul spitalizării. Dacă datele ar reflecta realitatea, România ar avea cele mai sigure spitale din lume.

Deficienţele descoperite în urma controalelor vor fi raportate către MS. Inspectorii vor da şi termene de remediere pentru neregulile găsite. "Dacă termenele de remediere nu vor fi respectate, conducerile spitalelor respective vor fi sancţionate. În cazul depistării unor nereguli foarte grave, sancţiunile vor fi date pe loc", a mai spus dr. Boldea.

Cele opt spitale publice din Galaţi sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei" Galaţi, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Copii, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Psihiatrie, Maternitatea "Buna Vestire", Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci şi Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Nereguli grave în spitalele gălăţene. Materiale de unică folosinţă refolosite, prea puţine toalete şi sterilizare fără termometru

Un control realizat de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică Galați, în cele opt spitale publice din judeţ, a scos la iveală nereguli grave. Nu sunt destule toalete, nu este curat peste tot și au existat cazuri de tentative de refolosire a materialelor de unică folosință.

„A reieșit că nu se asigură un număr corespunzător de grupuri sanitare şi de duşuri pentru pacienţi şi nici boxe separate pentru prelucrarea materialelor de curăţenie, depozitare temporară a lenjeriei murdare, a deşeurilor şi prelucrarea ploştilor în unele secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Galaţi, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, Spitalul Municipal Tecuci, Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. La Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi sunt necesare lucrări de consolidare şi reamenajare a corpului de clădire în care sunt amplasate staţia de sterilizare, laboratorul de analize medicale şi laboratorul de explorări funcţionale. De asemenea, nu sunt suficiente frigidere pe secţii pentru pacienţi. La Spitalul Municipal Tecuci este necesară consolidarea şi igienizarea Pavilionului de Boli Infecţioase. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi este necesară igienizarea şi reamenajarea Pavilionului de Dermato-Venerologie. La Spitalul de Obstetrică Ginecologie Galaţi sunt necesare lucrări de igienizare a spălătoriei. La Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor sunt necesare lucrări de reamenajare a Secţiilor Medicină Internă şi Pediatrie. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi sunt necesare lucrări de igienizare generală şi reamenajare în secţiile: Cardiologie, Neurologie, Medicină Internă, Geriatrie, Nefrologie, Reumatologie, ORL, Chirurgie Buculomaxilofacială, Chirurgie Toracică, Chirurgie Plastică şi Reparatorie, Laboratorul de Analize Medicale.

Pentru efectuarea lucrărilor de igienizare şi reamenajare a secţiilor spitalelor, au fost stabilite termene de realizare a lucrărilor în conformitate cu programele de conformare a autorizaţiilor sanitare de funcţionare eliberate de DSP Galaţi. Au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale cu amendă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. La secţia UPU o amendă pentru reutilizarea articolelor sterile de unică folosinţă, chiar dacă în secţie existau articolele respective de unică folosinţă. La Staţia Centrală de Sterilizare o amendă pentru neefectuarea controlului eficienţei sterilizării prin verificare temperaturii etuvelor, pentru cele patru etuve utilizate având termometrele defecte”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt de la Direcția de Sănătate Publică Galați.

Reprezentanții Spitalului de Urgență explică care ar fi fost cauzele problemelor depistate. „Există secții reabilitate unde lucrurile stau chiar foarte bine, dar și secții unde încă nu am făcut aceste lucrări. Avem două tronsoane rămase nefăcute, dar sunt în renovare. O să încercăm igienizare pentru secțiile rămase nereabilitate, iar în unele cazuri chiar se lucrează. Vom face laboratorul și etajul opt. Există o normare a numărului de grupuri sanitare. Pe secțiile modernizate existe boxe cu grupuri sanitare separate, dar pe cele nereabilitate există spații cu mai multe funcțiuni. În ceea ce privește refolosirea materialelor sanitare de unică folosință, este vorba de un caz izolat. Erau niste măști de unică folosință de oxigen pe care cineva, foarte isteț în ziua respectivă, le-a pus într-o soluție dezinfectantă, în loc să le arunce la gunoi. Aveau materiale, nu trebuiau să le refolosească. S-au gândit să facă economie, așa au motivat. Legat de termometrele de la etuvă, trebuiau să ne spună că achizițonăm. Dar funcționau etuvele. Persoana a justificat că folosește termoriftul care la 180 de grade își schimbă culoarea, deci a avut siguranța sterilizării, materialele erau sterile”, a precizat dr. Mihaela Debita, directorul Spitalului de Urgență Galați.

Cei găsiți vinovați au scos din buzunare câteva sute de lei și poate că altă dată vor fi mai atenți.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Greu de crezut! Niciun microb periculos în Spitalul de Urgenţă

Dacă ar fi să dăm crezare raportului de control dat publicității de către Direcția de Sănătate Publică, ar reieși că nu există posibilitatea de a te îmbolnăvi cu infecții din spital. Controlul s-a făcut după ce un gălățean a acuzat spitalul că din cauza unei infecții contactate din spital, i-a decedat tatăl. ,,În urma acuzaţiilor de infecţie nozocomială la nivelul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat, aşa cum v-am informat, şi au fost recoltate  probe atât din secţia de chirurgie, cât şi din blocul operator şi secţia terapie intensivă, iar rezultatele analizelor nu au pus în evidenţă încărcătură microbiană, care să confirme existenţa riscului de infecţie nozocomială. Acest lucru nu înseamnă că nu există riscul de apariţie a unor infecţii nozocomiale. Pentru a preveni pe viitor asemenea cazuri sau posibile cazuri de îmbolnăviri, Direcţia de Sănătate Publică va monitoriza, în special, spitalul de Urgenţă, care este cel mai mare, dar vom verifica şi celelalte unităţi medicale”, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galați.

În următoarea perioadă există o acţiune tematică dispusă de Ministerul sănătăţii, atât pe unităţile de paturi, cât şi pentru serviciile de ambulanţă.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Tot mai multe infecţii luate din spitalele gălăţene

Creştere îngrijorătoare a numărului infecţiilor intraspitaliceşti la nivelul spitalelor din judeţul Galaţi. Potrivit unei analize a Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, din 2013 şi până acum se poate vorbi şi de o dublare a intensităţii fenomenului. Autorităţile sanitare spun că această creştere, de la o medie lunară de 7,29 cazuri în 2013 la o medie lunară de 17,99 cazuri în primele nouă luni ale anului 2015 reprezintă o raportare mai corectă şi nu o lipsă de interes pentru stoparea fenomenului.
„La nivelul anului 2013, în spitalele gălăţene se înregistrau 95 de cazuri de infecţii nozocomiale, în anul 2014 am avut 171 de astfel de infecţii, în timp ce în anul 2015, în primele nouă luni, se înregistrau 160 de cazuri. Cele mai multe cazuri au fost în 2013 pe secţiile de ATI iar în 2014 şi 2015, pe secţiile de chirurgie. A crescut acest număr de infecţii nozocomiale nu deoarece a scăzut lipsa de interes, ci dimpotrivă, a crescut exigenţa şi raportarea. Din păcate, actualele contracte de management, ale managerilor de spitale sau de secţii, au trecute la indicatorii de performanţă şi aceste infecţii nozocomiale. Dacă ele sunt zero, atunci indicatorii de performanţă sunt consideraţi a fi buni, iar dacă nu, dimpotrivă, acel manager nu este considerat performat. Asta nu este normal. Este adevărat că şi la nivelul Ministerului Sănătăţii există un program care asigură finanţarea în cazul apariţiei de infecţii nozocomiale”, a precizat dr. Valentin Boldea, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.
Spitalul gălăţean cu cele mai multe infecţii nozocimale raportate este Spitalul de Urgenţă Galaţi. „Suntem şi spitalul cu cele mai multe paturi şi, cum raportarea se face la mia de pacienţi, evident că avem şi cele mai multe astfel de infecţii. În plus, complexitatea spitalului, cu secţii chirurgicale, ATI şi altele unde astfel de germeni se dezvoltă uşor ne aduce în acesată situaţie. Cred că şi antibioterapia, atât acasă cât şi cea administrată în spital, pot duce la apariţia unor germeni nozocomiali rezistenţi. Prevenirea infecţiilor nozocomiale costă,  iar noi asigurăm aceste fonduri din banii spitalului, cei obţinuţi de la Casa de Asigurări. Asta deoarece nu putem accesa fonduri de la Ministerul Sănătăţii deoarece totuşi aveam prea puţine cazuri faţă de media pe ţară. Trendul apariţiei acestor germeni este în creştere şi la noi şi în spitalele din întreaga ţară de cinci ani. Nu am avut epidemiolog deoarece nimeni nu s-a prezentat de-a lungul anilor la concurs, aşa că s-a mers pe o soluţie agreată şi de fosta conducere: angajarea unei persoane juridice care, pe lângă alte facilităţi, oferă şi acest serviciu”, a precizat dr. Mihaela Debita, manager Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Gălăţenii cred că aceste infecţii apar mai des deoarece nici substanţele folosite la curăţenie în spital nu mai sunt concentrate şi corect folosite, ca înainte, dar dau vina şi pe numărul prea mare de vizitatori sau lipsa de interes a celor care menţin curăţenia în spitale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Controale încrucişate în toate spitalele din Galaţi

 • În cadrul controalelor efectuate în 2015, inspectorii au dat amenzi şi avertismente în mai multe spitale gălăţene

Ministerul Sănătăţii (MS) pregăteşte o nouă serie de controale în toate spitalele din ţară, începând cu data de 10 martie. Opt unităţi medicale din judeţul Galaţi sunt vizate de aceste verificări. Este vorba de Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, de Spitalul de Copii, de Boli Infecţioase, de Psihiatrie, de Pneumoftiziologie, de Maternitatea "Buna Vestire", de Spitalul "Anton Cincu" Tecuci, precum şi de Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. Potrivit ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, controalele vor fi efectuate de echipe formate din specialişti din două judeţe, într-un al treilea judeţ. Până în prezent, nu se cunoaşte de unde vor proveni specialiştii care vor face verificări în spitalele gălăţene.

Registre pentru bolile transmisibile

Concomitent, autorităţile sanitare iau în calcul şi instituirea unor registre în care spitalele să marcheze informaţiile legate de bolile transmisibile cu care se confruntă, de situaţiile neobişnuite, precum şi de complicaţiile apărute în timpul tratamentului unor pacienţi. În acest mod, în cazul Galaţiului, spre exemplu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) va putea verifica el însuşi aceste registre, pe lângă raportările pe care instituţia le primeşte săptămânal din partea fiecărui spital. "Gândim acest mod de a merge către pacienţii noştri prin intermediul mecanismelor de inspecţie şi control pe care le avem", a precizat Achimaş-Cadariu, pentru agenţia de presă Agerpres.

Sute de nereguli, găsite în 2015

În acelaşi timp, oficialul din fruntea Ministerului Sănătăţii a făcut publice şi rezultatele controalelor efectuate în spitalele din ţară, anul trecut. "Inspecţia Sanitară de Stat a organizat, în 2015, două acţiuni de control, una în luna martie, când au fost verificate 311 unităţi sanitare cu paturi. Au fost date 240 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 183 de avertismente; de asemenea, am dat şi două decizii de suspendare. În a doua perioadă de control au fost aplicate 129 de sancţiuni contravenţionale, 77 dintre acestea fiind avertismente", a arătat ministrul.

Spitalele gălăţene, prinse în ofsaid anul trecut

"Viaţa liberă" a scris pe larg, anul trecut, despre neregulile găsite în spitalele din Galaţi, cu ocazia unuia dintre aceste controale. Astfel, inspectorii constataseră faptul că la Spitalul Judeţean erau nevoie lucrări de modernizare şi reabilitare în mai multe secţii şi compartimente. În mare parte, unele dintre aceste secţii nu au fost încă modernizate nici până acum.

Raportul DSP Galaţi de anul trecut mai arăta că în unele secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă, ale Spitalul de Obstetrică-Ginecologie (Maternitatea "Buna Vestire"), ale Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, ale Spitalului Municipal Tecuci şi ale Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor nu se asigura un număr corespunzător de grupuri sanitare şi de duşuri pentru pacienţi şi nici boxe separate pentru prelucrarea materialelor de curăţenie şi pentru depozitarea temporară a lenjeriei murdare şi a deşeurilor.

Însă, poate că cea mai primejdioasă abatere a fost cea constatată de inspectorii DSP în Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. Potrivit raportului pe care DSP Galaţi l-a trimis către Ministerul Sănătăţii, aici fuseseră reutilizate mai multe măşti de oxigen de unică folosinţă, chiar dacă în depozitul secţiei existau şi alte articole identice nefolosite. Cu alte cuvinte, după ce erau folosite, măştile erau puse la sterilizat şi apoi aplicate altui pacient.

Legat de această neregulă, conducerea spitalului afirma: "În UPU, aveau materiale de unică folosinţă pe care erau obligaţi să le folosească. Nu are nicio logică ce au făcut. Probabil că au vrut să facă economie. Cred, totuşi, că este un caz izolat. Toţi angajaţii ştiu când trebuie să arunce materialele de unică folosinţă", precizat, cu acea ocazie, managerului Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Nereguli în spitale. Încărcătură cu microbi peste limită, paturi şi toalete puţine

Prea puţine paturi, stafilocici găsiţi într-o secţie de chirurgie vasculară, peste limita normală, prea puţine grupuri sanitare şi zone de depozitare a deşeurilor şi materialelor de curăţenie. Acestea sunt o parte dintre neregulile găsite de către inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi ce au finalizat un control privind respectarea normelor şi prevenirea infecţiilor nozocomiale.

Patru din cele opt spitale publice din Galaţi au fost găsite în ofsaid. A fost dată o singură amendă asistentei şefe care nu a monitorizat efectuarea corespunzătoarea a curăţeniei în secţia unde s-au depistat stafilococi şi în rest s-au prescris termene de remediere a problemelor depistate.

"În urma controalelor desfăşurate în cele opt spitale publice din judeţul Galaţi s-au descoprit următoarele deficienţe. La Spitalul De Urgenţă Galaţi nu se respectă numărul de paturi pe secţii, iar în secţiile cardiologie, neurologie, chirurgie plastică şi reparatorie, chirurgie toracică, ORL şi medicală II, nu se asigură un număr corespunzător de grupuri sanitare pentru pacienţi şi nici suficiente spaţii de depozitare. Au fost recoltate teste de salubritate, teste de sterilitate şi aeromicrogfloră din câteva secţii ale spitalului. Deoarece o parte din testele recoltate din secţia Chirurgie Vasculară au fost necorespunzătoare, prezentau încărcătură microbiană, asistenta şefă a fost amendată pentru că nu a monitorizat efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în secţie.

Tot în cadrul acestui control s-a constatat că la Spitalul din Târgu Bujor, la cel din Tecuci şi în secţiile de dermato-venerologie şi infecţioase II ale Spitalului de Boli Infecţioase nu se asigură spaţii de depozitare şi nici suficiente grupuri sanitare pentru pacienţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru toate deficienţele enumerate s-au dat termene de remediere şi s-a făcut recomadarea asumării acestora de către conducerea spitalelor în programul cadru de conformare al autorizaţiilor sanitare de funcţionare a spitalelor “, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Problemele depistate la Spitalul de Urgenţă ar fi cauzate de faptul că unele secţii sunt în reabilitare în timp ce altele urmează să intre în acest program. S-au luat şi măsuri suplimentare în secţia unde a fost depistat stafilococ patogen peste limită. "Faptul ca s-a inregistrat acest fenomen faţa de alte sectii unde nu a apărut asta evident că ne-a determinat să luăm măsuri chiar dacă este o secţie cu un anumit specific unde există risc şi unde depăşirea nu a fost foarte mare. E vorba de un stafilococ patogen“, a precizat dr. Mihaela Debita, director Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Pacienţii internaţi în cel mai mare spital din Galaţi spun că în generals unt mulţumiţşi de condiţii. Dar asta doar dacă stau în secţii recent modenizate. Ceilalţi acuză lipsa grupurilor sanitare sau mizeria dacă sunt în secţii vechi sau în curs de reabilitare.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Trei spitale gălăţene amendate cu aproape 11.000 de lei pentru nereguli în controlul infecţiilor intraspitaliceşti

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a făcut public raportul controlului încrucişat, realizat în aprilie de reprezentanţi ai DSP Suceava şi DSP Călăraşi, în toate spitalele gălăţene. Miza controlului, făcut la cererea Ministerului Sănătăţii, a fost verificarea respectării prevederilor legate de limitarea infecţiilor intraspitaliceşti, dar şi respectarea normelor de igienă şi nu numai.

Toate spitalele din judeţul Galaţi au fost prinse cu diverse nereguli, de la cele administrative, sancţionate cu avertismente, la cele mai grave, pentru care au primit şi amenzi. Spitalul Judeţean a fost amendat cu 5.000 de lei, Spitalul de Psihiatrie a primit o amendă cumulată de 3.100 de lei, în timp ce Spitalul din Tecuci a fost amendat, cumulat, cu 2.500 de lei. Marea problemă nu doar în spitalele amendate, dar şi în sistem, este lipsa unor epidemiologi, aceştia neînghesuindu-se să ocupe posturile vacante.

“Spitalul din Tecuci a fost sancţionat pentru modul defectuos în care erau evidenţiate substanţele biocide, adică tocmai cele utilizate pentru dezinfecţia unităţii şi pentru că nu se respectau măsurile în ceea ce priveşte controlul infecţiilor nosocomiale, din cauza inexistenţei unui medic epidemiolog. Spitalul de Psihiatrie a fost amendat pentru deficienţe privind circuitele medicale şi probleme administrative ce ţin de bucătărie. Spitalul de Urgenţă a fost sancţionat pentru nerespectarea măsurilor de igienizare a secţiilor conform unui grafic, precum şi pentru nemodernizarea secţiilor unităţii medicale”, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.

Au mai fost depistate, în mai multe spitale, şi alte nereguli, cum ar mobilierul învechit şi deteriorat, inexistenţa sau neefectuarea periodică a cursurilor, de către personalul din unitate, a cursurilor privind măsurile igienico-sanitare şi depistarea şi identificarea câinilor comunitari în curţile spitalelor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

O nouă serie de controale în spitalele gălăţene

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că în curând va dispune noi controale încrucişate în toate spitalele din ţară. De această dată, verificările vor viza modul în care fiecare spital respectă procedurile de igienizare. „Avem măsuri imediate şi un plan naţional de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale. Inspecţia Sanitară de Stat pregăteşte control încrucişat în toate spitalele şi vom face şi teste de sanitaţie”, a spus Vlad Voiculescu.

Toate cele opt spitale publice din judeţul Galaţi aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate vor fi verificate în cadrul acestei noi acţiuni. Controlul încrucişat presupune ca două echipe de inspectori sanitari provenite din două direcţii judeţene de sănătate publică să verifice spitalele din alt judeţ.

Rezultatele verificărilor din martie

Ultima acţiune de acest gen a avut loc în luna martie a acestui an, atunci când spitalele au fost verificate de o echipă mixtă formată din inspectori sanitari din Călăraşi şi Suceava. Spitalul din Tecuci a fost sancţionat atunci cu cinci amenzi, în valoare totală de 2.500 de lei, iar Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi cu o amendă de 5.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de igienizare a secţiilor conform unui grafic, precum şi pentru nemodernizarea secţiilor unităţii medicale. De asemenea, a fost sancţionat Spitalul de Psihiatrie Galaţi, cu mai multe amenzi, în valoare totală de 3.100 de lei", potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ordin al Inspecţiei Sanitare de Stat. Controale neanunţate în spitalele gălăţene

O serie de suspiciuni cu privire la folosirea în continuare a produselor HexiPharma în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava i-a determinat pe oficialii din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat să dispună efectuarea unor controale inopinate în toate spitalele publice din România. În consecinţă, săptămâna trecută, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi au făcut verificări în unităţile sanitare gălăţene care au avut încheiate contracte cu HexiPharma. “Controalele au arătat faptul că în spitalele publice din judeţul Galaţi nu se mai folosesc produse HexiPharma”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi. 

Nereguli în două judeţe

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Sănătăţii (MS), „la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conţinea, în fapt, produsul ANIOSYME DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu şi produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate şi scoase de pe secţii. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă. Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerinţele cantitative ale spitalului”.
Ca urmare a celor constatate, în data de 12 mai, MS a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma, iar ”orice utilizare după această dată cade în răspunderea managementului spitalelor”, se mai arată în comunicat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

În spitalele gălăţene, numărul real al infecţiilor nosocomiale, ascuns cu bună ştiinţă

Spitalele gălăţene au raportat doar 437 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, în primele 11 luni ale acestui an. Incidenţa pacienţilor care s-au internat în spital cu o boală şi au căpătat acolo o altă infecţie foarte periculoasă este astfel de 0,55 cazuri la mia de locuitori. Datele, care se desprind dintr-un raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, arată că spitalele gălăţene, la fel ca şi cele din restul ţării, ascund încă sub preş situaţia reală a îmbolnăvirilor nosocomiale.

Potrivit unui raport recent al European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), infecţiile asociate asistenţei medicale în spitalele româneşti sunt subraportate. Conform documentului, România are doar 1,4 la sută infecţii asociate actului medical, pe când ţări cu sisteme sanitare mult mai bine puse la punct, precum Danemarca sau Belgia, raportează o proporţie de 5,3 la sută, respectiv, 6,3 la sută.

Chiar dacă situaţia ar putea părea paradoxală la prima vedere, având în vedere starea jalnică în care sunt trataţi pacienţii internaţi în spitalele din România, adevărul este unul care ţine de interesele pur profesionale ale managerilor de spitale şi ale şefilor de secţii, precum şi de totalul dezinteres pentru viaţa şi siguranţa bolnavilor.

Concret, indicatorii de performanţă pentru managerii de spital sunt calculaţi şi în funcţie de numărul de infecţii nosocomiale pe care aceştia le raportează. Astfel, pentru a da bine din punct de vedere administrativ, directorii au tot interesul să raporteze mai puţine îmbolnăviri decât au loc în mod real în unităţile pe care le conduc. Fenomenul subraportării infecţiilor nosocomiale la nivelul spitalelor din judeţul Galaţi este recunoscut chiar de conducerea DSP Galaţi. De altfel, şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut că avem o problemă a subraportării în întreaga ţară şi că este necesară eliminarea respectivului indicator de performanţă din evaluarea managerilor.

Clostridium difficile ridică cele mai multe probleme

Utilizarea timp de ani de zile a antibioticelor chiar şi atunci când nu este nevoie a făcut ca rezistenţa microbilor la aceste medicamente să devină o adevărată ameninţare la adresa sănătăţii publice. Din acest motiv, multe dintre infecţiile pe care pacienţii le iau în spital sunt foarte grave, medicii rămânând fără soluţii terapeutice pentru a veni în sprijinul bolnavilor. Raportul DSP Galaţi mai arată faptul că problemele cele mai mari le ridică bacteria Clostridium difficile, care afectează mai ales persoane în vârstă, a căror imunitate a fost în prealabil puternic afectată de alte afecţiuni.

Îmbolnăvirile din spitale pot fi prevenite

În raportul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi privind infecţiile asociate asistenţei medicale se arată faptul că subraportarea acestor îmbolnăviri "reprezintă o barieră importantă în cunoaşterea dimensiunilor şi caracteristicilor reale ale acestui fenomen în România".

Dincolo de faptul că situaţia este voit minimalizată, medicii infecţionişti atrag atenţia că numărul acestor îmbolnăviri poate scădea prin respectarea unor reguli de bază. Astfel, una dintre soluţiile la îndemână pentru a preveni aceste infecţii constă în igiena corectă a mâinilor personalului medical din unităţile sanitare.

Respectarea a cinci paşi în ceea ce priveşte dezinfectarea mâinilor, în cazul personalului medical, poate asigura întreruperea transmiterii microbilor în spitale: ­înainte de atingerea pacientului, înainte de orice gest aseptic, după contactul cu lichide biologice, ­înainte şi după ce poartă mănuşi, după ce au fost atinse obiecte din anturajul pacientului şi înainte de a părăsi salonul pacientului. Conform profesorului Didier Pittet, de la Spitalul Universitar din Geneva, iniţiatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului, prin această metodă de dezinfectare a mâinilor se reduce infecţia şi se salvează anual între cinci şi opt milioane de vieţi în întreaga lume.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Spitalele din Romania cu cele mai multe infectii nozocomiale. Vezi si topul judetelor care au raportat cele mai putine infectii

Institutul National de Sanatate Publica a prezentat un raport privind spitalele cu cele mai multe infectii nozocomiale din Romania. Statistica arata unde sunt raportate cele mai multe infectii nosocomiale, datele prezentand si judetele cu cele mai putine infectii spitalicesti. Astfel, au fost raportate 19.607 de infectii spitalicesti in Romania in anul 2017, fruntase la raportarea infectiilor fiind Capitala (unde sunt, de altfel, si cele mai multe spitale) si judetele Iasi, Cluj si Timis. La polul opus, judetele care au raportat cele mai putine infectii sunt Covasna, Ialomita, Giurgiu, Gorj si Tulcea.

Datele apar intr-un raspuns formulat de Institutul National de Sanatate Publica la o interpelare transmisa de deputatul PNL Costel Alexe. Numarul mic de infectii raportate de unele spitale nu inseamna neaparat ca acolo nosocomialele sunt mai putine. Atat ministrul Sorina Pintea, cat si unii dintre medici au atras atentia ca subraportarea infectiilor reprezinta un fenomen in Romania. Institutul National de Sanatate Publica admite, de altfel, in documentul citat, ca in ceea ce priveste raportarea infectiilor nosocomiale „predominanta ‘culturii blamarii’ impiedica focalizarea pe cauzele reale ale erorilor si pe modalitatile adecvate de prevenire, acest tip de cultura nu reprezinta cea mai buna atitudine si nu face decat sa ingreuneze obtinerea obiectivelor dorite”. „Aceasta subraportare nu este vina exclusiva a cuiva ci reprezinta un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sanatate publica, suprasolicitarea personalului medical, pana la conditiile neconforme din numeroase cladiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arata reprezentantii Institutului National de Sanatate Publica, in documentul citat.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, declara, in iulie anul trecut, la Antena 3, ca nivelul raportat al infectiilor spitalicesti din Romania este de 1,4%, in vreme ce in Germania este de 8%, adica de peste 5 ori mai mare.

Cate infectii raporteaza oficial spitalele din Romania. Topul pe judete

In anul 2017, in Romania au fost raportate, in total, 19.607 infectii spitalicesti, cele mai multe fiind in Bucuresti – 5.246, insa capitala este orasul care are si cele mai multe spitale din tara. Pe locul al doilea este judetul Iasi, cu 2.469 de infectii spitalicesti raportate, in total, in anul 2017. Pe locul al treilea este Clujul, cu 1.720 de infectii raportate in anul 2017. Urmatoarele locuri in topul judetelor care raporteaza cele mai multe infectii sunt Timis (1.525), Sibiu (655), Galati (547), Dambovita (439), Suceava (429), Brasov (406) si Mures (401). De cealalta parte, topul 10 judetelor care au raportat cele mai putine infectii: Covasna (40), Ialomita (41), Giurgiu (55), Gorj (58), Tulcea (62), Valcea (68), Teleorman (81), Mehedinti (100), Ilfov (121) si Calarasi (124).

In ceea ce priveste primul semestru al anului 2018, numarul total al infectiilor raportate a fost de 9.805. Cele mai multe au fost raportate in Bucuresti (2.412), capitala fiind urmata de Iasi (1.289), Timis (805), Cluj (711), Sibiu (311), Satu Mare (231), Galati (229), Prahova (220), Brasov (212), Mures si Arad (cate 211). Cele mai putine infectii au fost raportate in prima jumatate a anului 2018 in spitalele din judetele Ilfov (14), Ialomita (28), Gorj (33), Calarasi (34), Covasna (36), Giurgiu (39), Botosani (50), Tulcea (53), Salaj (61) si Valcea (64).

hotweek.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.