Sari la conținut

Blocurile anilor '60, șubrezite de ploi, stau să cadă


dcp100168

Postare recomandata

Blocul E4 din Ţiglina I se dărâmă din cauza tasărilor

* Primăria susţine că abia la primăvară se va ocupa de soarta oamenilor, care vor tremura toată iarna de frig şi de frică

După ce păţania locatarilor de la blocul C20 din cartierul Ţiglina a făcut înconjurul ţării, iată că a venit rândul celor de la blocul E4, din acelaşi cartier, să-şi plângă de milă. Deformarea structurii de rezistenţă, fisurile din pereţii exteriori şi repetate reparaţii la uşi şi ferestre sunt deja subiecte comune pentru cei care au început să se gândească că vor avea soarta vecinilor de la câteva blocuri mai încolo. Deşi au făcut plângeri la Inspectoratul în Construcţii şi au înaintat zeci de cereri către Primărie, gălăţenilor de la E4, în marea lor majoritate bătrâni, li s-a promis că abia la primăvară se va încerca  rezolvarea situaţiei lor. Scările 1 şi 2 s-au separat periculos, între ele fiind o fisură cu o deschidere de 50 de centimetri, aşa că oamenii se tem de ce e mai rău.

Oamenii nu pot dormi de spaimă şi de frig

Melania Cucoş, în vârstă de 73 de ani, este bolnavă şi trăieşte singură dintr-o pensie de 550 de lei. Apartamentul ei are numeroase fisuri şi în dormitor pereţii sunt plini de mucegai. „Nici nu-mi mai fac griji, aştept să mor şi să scap de toate. Dârdâi de frig de mă ia boala, am omorât aragazul”, spune femeia.

Toţi locatarii se plâng de frigul care le intra prin pereţi, dar şi de faptul că nimeni nu le prezintă o cauză şi soluţii la o problemă gravă. “De când s-a creat fisura aceea între scările 1 şi 2, mi-e frică să stau în casă. Noaptea blocul scârţâie şi cred că la un cutremur va fi rău”, spune o altă locatară, de la parter, care nu a vrut să-şi dea numele.

Nici la etajele superioare oamenii nu sunt mai fericiţi: o femeie s-a mutat aici în urmă cu zece ani de zile şi acum deja regretă. „Am plătit 65.000 de lei pe acest apartament. Acum e plin de crăpături şi igrasie. Iarna trecută a fost foarte frig”, explică locatara, arătându-ne şi picturile făcute de mucegai pe pereţi.

Blocurile din Ţiglina I au fost construite în anii '60, fără subsoluri tehnice. Pentru că majoritatea conductelor sunt deja depăşite şi roase, apa scursă se infiltrează la temeliile construcţiilor, accentuând procesul de tasare. Blocul C20 din Ţiglina I s-a „rupt” în urmă cu câţiva ani, din aceeaşi cauză. Potrivit statisticilor, la Galaţi sunt 112 imobile cu „bulină roşie”. Printre acestea se află şi 16 blocuri, dintre care patru sunt incluse în clasa I de risc seismic.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Blocurile anilor '60, șubrezite de ploi, stau să cadă

Un întreg cartier, de 37 de blocuri construite fără subsoluri tehnice, riscă să se prăbușească din cauza infiltrațiilor din conductele ciuruite de rugină, care au afectat fundațiile clădirilor.

Primele blocuri construite în marile orașe în anii '60 devin, odată cu trecerea timpului, clădiri nesigure pentru cei care le locuiesc, deoarece au fost construite în baza unor normative care nu prevedeau o serie de condiții ce trebuie respectate pentru a fi asigurată stabilitatea fundațiilor acestor construcții. Spre exemplu, foarte multe blocuri construite în anii '60 nu au subsoluri tehnice, conductele pentru utilități fiind amplasate sub planșeul de la parter, în aceste cazuri scurgerile din conducte infiltrându-se în terenurile de sub blocuri, afectând fundațiile acestora.

Situația este mai gravă în cazurile cartierelor situate pe soluri care sunt formate predominant din loess, sensibil la umezire, în aceste cazuri principalul efect fiind tasarea terenului din cauza infitrațiilor din ploi și zăpezi sau din conductele sparte. Multe dintre aceste blocuri sunt încadrate în diferite grade de risc seismic.

Semnal de alarmă al ecologiștilor

Asociația ecologistă EcoGal Galați trage un semnal de alarmă în privința pericolului reprezentat de primele blocuri construite în anii '60 în acest oraș și propune un set de măsuri prin care să fie asigurată stabilitatea acestor construcții. „Am vrut să completez cartea tehnică, am făcut o lucrare care să cuprindă toate problemele din acest domeniu. Ați auzit de cartea tehnică a construcției. Este prevăzută în Legea 10 din 1995, Legea privind Calitatea în Construcții, dar numai se vorbește, pentru că unde găsești cartea tehnică? Am vrut să completez cu ceva mult mai bun, cu aceste instrucțiuni și măsuri”, ne-a declarat Romeo Cândea, autorul inițiativei Asociației EcoGal.

Lucrarea cuprinde opt capitole structurate pe principalele probleme din proiectarea și executarea construcțiilor, de la măsuri de protecție împotriva pătrunderii apelor meteorice în săpături sau compactările terenurilor, la rețele hidrotehnice subterane, urmărirea și controlul nivelului apelor subterane, măsuri de evacuare a apelor de suprafață din zona construcțiilor și amenajarea terenului neconstruit. Lucrarea realizată de specialiștii EcoGal a fost transmisă la Direcția Generală de Dezvoltare, Infrastructură și Lucrări Publice din cadrul Primăriei Galați, pentru a fi sintetizată într-un regulament care să instituie o abordare concretă în privința disciplinei în construcții în cazurile clădirilor ridicate pe terenuri sensibile la umezire.

Un cartier în pericol de prăbușire

Pericolele cele mai mari provocate de modul în care au fost construite primele blocuri din perioada de avânt edilitar de la începutul anilor '60 pot fi constatate la Galați. Aici efectele sunt amplificate de faptul că 90% din suprafața Galațiului este pe un strat de loess cu grosimi de la 8 la 25 de metri, iar din această cauză sunt înregistrate creșteri mari ale nivelului pânzei freatice pe întreg teritoriul orașului.

Situația cea mai gravă este în cartierul Țiglina 1, în care nivelul pânzei freatice este foarte ridicat, la până la 90 cm de la suprafața terenului. Este cartierul cu cele mai multe blocuri de locuințe încadrate în diferite grade de risc seismic. S-a ajuns în această situație pentru că în cartierul Țiglina 1 sunt 37 de blocuri, cu 137 de scări, care au fost construite fără subsoluri tehnice.

Pe măsură ce conductele cedează, infiltrațiile accelerează tasarea. La unele din aceste blocuri au fost realizate canivouri pentru conductele magistrale, dar nu au fost eliminate riscurile, pentru că și apele provenite din ploi și topirea zăpezilor ajung tot la fundațiile acestor blocuri deoarece nu există trotuare de gardă și rigole pentru captarea apelor pluviale în sistemul de canalizare. Foarte multe familii care locuiesc în cele peste 2.700 de apartamente din aceste blocuri sunt terorizate de fisurile care apar sistematic în pereți din cauza tasării terenului de sub bloc.

Orașul „împins“ în Dunăre de indiferența edililor

Dezastrul care amenință cartierele de blocuri ale Galațiului este efectul nepăsării celor care au condus orașul după 1990. În condițiile în care 90% din oraș este pe un strat de loess, sensibil la umezire, nu s-a făcut nimic pentru eliminarea scurgerilor din conductele ciuruite de rugină.

Potrivit datelor municipalității, uzura rețelelor de conducte de termoficare este de 59,8%, iar din cantitatea de 35 milioane mc de apă potabilă pompată anual în rețele numai 17 milioane mc ajung la robinetele gălățenilor, restul de 18 milioane mc fiind pierderi. Efectul direct al acestei situații este nivelul crescut al pânzei freatice și tasarea terenurilor de sub construcții.

Edilii cunosc aceste riscuri de 17 ani, când Consiliul Municipal a adoptat Hotărârea nr. 259/14.08.2001, prin care era aprobat „studiul de oportunitate privind stabilizarea și reducerea nivelului pânzei apei freatice și combaterea fenomenului de tasare a clădirilor pe teritoriul municipiului Galați”.

Creșteri mari ale nivelului pânzei freatice sunt semnalate pe întreg teritoriul orașului, în special în zonele Bulevardul Coșbuc, Țiglina 1, Țiglina 2, I.C. Frimu, Micro 40, str. Domnească (Taluz Brateș) ajungând la cote de circa 1-2 metri de suprafața solului. O situație periculoasă este și pe platforma joasă a orașului, respectiv în Valea Orașului, de la strada Dogăriei și Cartierul Port, unde nivelul loessului umezit era la 0,7–2 metri în zona dinspre Lacul Brateș și 0,0–1,0 metri în zona dinspre Dunăre.

În cei 17 ani, cu siguranță că nivelul pânzei freatice s-a ridicat și astfel ar fi explicate surpările de carosabil care s-au produs în ultimii ani în mai multe zone din oraș. Efectele cele mai periculoase ale tasării sunt însă pe Faleza Dunării, unde taluzul cu înălțimea de 40 de metri riscă să se prăbușească în Dunăre, cu tot cu blocurile cu 10 etaje construite în zona de protecție a taluzului. Zona cea mai periculoasă este în apropierea Grădinii Botanice, unde potrivit expertizei specialiștillor de la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti alunecarea spre Dunăre se produce cu 3 cm în fiecare an. Se poate spune că Galațiul este „împins” în Dunăre de indiferența celor care conduc orașul.

romanialibera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 years later...

Orașul din România în care multe blocuri au început să se încline. "O să ne ducem la vale cu toții"

Locatarii din peste o sută de apartamente ale unor imobile din Galați, simt cum podeaua le fuge de sub picioare.

Măcinate de vreme, casele în care locuiesc, vechi de aproape 60 de ani, s-au înclinat amenințător de tare. În unele cazuri, între blocurile lipite au apărut spații de un metru. Primăria promite soluții, dar spune că și proprietarii trebuie să se implice.

Blocul E4, situat într-un cartier din centrul Galațiului, e fost construit în 1965, iar acum este încadrat în clasa a 2-a de risc seismic. Cele cinci scari, în care se află câte 20 de apartamente, au fost ridicate fără subsol, așa că soluția tehnică de acum aproape 60 de ani s-a dovedit a fi una nu tocmai trainică.

Locatar: "Uitați la etajul doi cum a plecat din armătura blocului. Uitați! Se vede cu ochiul liber cum scările unu, doi și trei au plecat într-o parte".

Locatar: "Eu stau la trei, acolo, vedeți? Ia uitați ce distanță apare! La mine deja s-a infiltrat apa în casă".

Aceeași variantă de construcție - fără subsol - a fost aleasă și pentru alte imobile din cartier, care au probleme similare.

Locatar: "S-a lăsat în față blocul. Nu mai circulă apa prin interior, nu se mai duce apa în canalizare".

Locatară: "A început să se ducă din ce în ce mai mult la vale. Mobila mea din sufragerie stă deja pe-o parte. Ce-o să facem? O să vină un cutremur mare și o să ne ducem la vale cu toții".

Înăuntru, lucrurile arată și mai înfricoșător. Ușile și ferestrele se închid forțat și nu există perete care să nu fie brăzdat de crăpături.

Locatarii spun că au căutat soluții, dar asociația de proprietari ar fi ignorat problemele. Ce-i drept, Primăria a făcut o expertiză în 2008 și asociația trebuia să ia legatura cu o firmă pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Petrică Pațilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați: "Vorbim, totuși, de o proprietate privată, prin urmare Primăria nu poate să intervină în niciun fel. Dar există posibilitatea realizării unui parteneriat între Primărie și Asociația de Proprietari să poată fi accesate fonduri europene pentru astfel de lucrări".

Potrivit Primăriei Galați, peste 50 de blocuri din oraș sunt în diferite stadii de reabilitare, iar alte câteva sute de proiecte similare au fost depuse pentru finanțare prin PNRR. În perioada lucrărilor, Primăria poate pune la dispoziție locuințe sociale.

stirileprotv.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.