Jump to content

Testări gratuite pentru depistarea diabetului


dcp100168

Recommended Posts

Teste gratuite pentru glicemie, pe 28-29 martie

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Galaţi organizează, în perioada 28-29 martie, cea de-a VI-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, la Galaţi.

Pentru a sublinia importanţa depistării precoce, în cadrul Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Galaţi, se va organiza o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicate. Testarea se va desfăşura într-un cort special amenajat în zona Potcoava de Aur din centrul oraşului. Concret, gălăţenii îşi vor putea testa glicemia gratuit pe 28 și 29 martie, între orele 9:00-16:00. De asemenea, în prima zi a campaniei vor fi organizate o serie de activităţi dedicate adoptării unui stil de viaţa sănătos, bazat pe o dietă echilibrată şi sport.

rnews.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sute de gălăţeni şi-au testat gratuit glicemia

* Încă de la primele ore, oamenii s-au aşezat la coadă în jurul cortului de la Complexului "Potcoava de Aur" * Testele vor continua şi în cursul zilei de astăzi, până la ora 16.00

Sute de gălăţeni, în mare parte pensionari, însă şi oameni aflaţi în drum spre serviciu, au vrut să profite de testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicate (media glicemiilor din ultimele trei luni - n.r.). Chiar dacă la rând se aşezau mereu alte şi alte persoane, cele opt echipe de testare din interiorul cortului au făcut ca nimeni să nu aştepte exagerat de mult. Întrebaţi de ce stau la rând, unii dintre gălăţeni au spus că aflaseră din presă despre campanie, în vreme ce alţii au mărturisit că au trecut întâmplător prin zonă şi au hotărât că nu strică să afle cum stau cu sănătatea.
La ieşirea din cort, starea de spirit a celor testaţi era destul de diferite. Dacă unii spuneau cu zâmbetul pe buze că glicemia le-a ieşit bine, alţii erau nedumeriţi sau chiar speriaţi de ceea ce aflaseră. În cazul celor din urmă, glucometrele indicaseră valori prea mari ale glicemiei (peste 120 - n.r.), ceea ce indică deja existenţa diabetului. Au fost şi gălăţeni, deloc puţini, pentru care a fost nevoie de un test suplimentar, care să le spună medicilor dacă aceşti pacienţi au sau nu diabet.
Lui Dumitru Cristea, de exemplu, asistenta i-a spus că are glicemia 117, ceea ce ar corespunde unei stări numite prediabet. "Mi-au făcut şi al doilea test, hemoglobina glicată, care din fericire a arătat că sunt sănătos. Oricum, nu am stat cu prea multe emoţii, pentru că am grijă să nu mănânc prea mult şi fac zilnic mişcare", a spus gălăţeanul.
Dacă vreţi să aflaţi ce glicemie aveţi, dar nu aţi reuşit să ajungeţi ieri la cortul amplasat pe trotuarul din apropierea Complexului "Potcoava de Aur", o puteţi face şi astăzi (sâmbătă - n.r.), între orele 9.00 şi 16.00.
Evenimentul este organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Diabet şi Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi. Galaţiul este al şaselea oraş din ţară în care se desfăşoară campania "Controlează-ţi diabetul!".

Boala care stă ascunsă

Dacă în anul 1993, în judeţul Galaţi, erau diagnosticaţi 2.793 de diabetici, în  prezent numărul lor s-a ridicat la circa 24.600. "Diabetul zaharat este o boală silenţioasă, care nu doare, dar care poate duce la complicaţii severe, ce pot afecta ochii, inima, rinichii şi picioarele. Este astfel foarte important ca populaţia să-şi testeze periodic glicemia", a explicat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în conferinţa de presă prilejuită de eveniment.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Testări gratuite pentru depistarea diabetului
Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" şi Asociaţia Diabeticilor Galaţi organizează vineri, 14 noiembrie, de la ora 8,00, testări gratuite pentru depistarea diabetului zaharat. Evenimentul are loc în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor. Sunt aşteptaţi să-şi testeze glicemia toţi gălăţenii nediabetici. Pentru ca rezultatul glicemiei să fie concludent, înainte de testare nu trebuie să mâncaţi. Evenimentul de la Sindicate are loc cu ocazia sărbătoririi, la aceeaşi dată, a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ 300 de gălăţeni şi-au testat gratuit glicemia, în această dimineaţă

Gălăţenii au răspuns şi în acest an apelului făcut de Asociaţia Diabeticilor Galaţi şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos". În această dimineaţă, între orele 8,00 şi 9,30, în jur de 300 de persoane de toate vârstele au venit în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a-şi testa gratuit glicemia. Câteva zeci de gălăţeni au fost găsiţi cu valori glicemice peste medie, aceştia primind indicaţii de la personalul medical. Evenimentul este organizat an de an, cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Diabetului.

"Astăzi mi-a ieşit glicemia 107, iar doamnele asistente mi-au spus că e o valoare în limite normale. Am mai făcut acest test în urmă cu jumătate de an, dar atunci îmi ieşise peste 130, cam mult. Sper să o pot păstra în valorile normale", ne-a spus Mircea Vasiliu, un gălăţean de 80 de ani.

Tot mai multe cazuri

"În judeţul Galaţi, numărul persoanelor cu diabet la ora actuală este de aproximativ 25.500, faţă de 2.793 de diabetici, înregistraţi în anul 1993. Deşi 70 la sută dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această boală continuă să fie într-o permanentă creştere şi să se numere printre cele mai invalidante şi costisitoare afecţiuni", ne-a explicat medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Cum prevenim diabetul

Adoptarea unei diete variate şi echilibrată caloric poate să ţină la distanţă diabetul de tip 2. Mesele trebuie să fie bogate în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci. De asemenea, medicii recomandă atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de mişcare (exerciţii fizice, mers etc.). Adoptarea acestor comportamente îi ajută nu doar pe cei sănătoşi, ci şi pe persoanele deja depistate cu diabet, prin echilibrarea glicemiilor şi, astfel, a complicaţiilor severe ale bolii.

Indicele de masă corporală

Pentru a afla dacă avem o greutate corporală normală, putem calcula indicele de masă corporală (IMC). IMC se calculează prin împărţirea greutăţii pe care o avem, exprimată în kilograme, la pătratul înălţimii, exprimată în metri: greutate (kg)/înălţime2 (m).

Un IMC mai mic de 18,5 înseamă subpondere. Între 18,5 şi 25 înseamnă greutate normală. Între 25 şi 30 este suprapondere. Ceea ce depăşeşte 30 este considerat obezitate, care se împarte în mai multe grade. Astfel, între 30 şi 35 avem obezitate de tip I. Între 35 şi 40, obezitate de tip II. Obezitatea de tip III este între 40 şi 45. Un IMC mai mare de 45 înseamnă obezitate severă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sâmbătă îţi poţi testa gratuit glicemia!

Asociaţia Diabeticilor din Galaţi şi Centrul de Diabet "Diamed Obesity" Galaţi organizează o acţiune de testare gratuită a glicemiei, pe nemâncate, pentru persoanele nediagnosticate cu diabet, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor (intrarea dinspre strada Coşbuc - n.r.).

Evenimentul are loc sâmbătă, 14 noiembrie, între orele 8,00 şi 12,00, şi este prilejuit de celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului.

Depistat din timp, diabetul poate fi tratat înainte de a provoca complicaţii. Deşi nu este o boală dureroasă, la început neavând niciun simptom, diabetul este periculos mai ales prin prisma complicaţiilor grave pe care le cauzează, în timp: retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, "piciorul diabetic" etc..

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

22 de gălăţeni, diagnosticaţi cu diabet de tip 2, la testarea gratuită a glicemiei

22 de persoane au aflat că suferă de diabet, în cadrul acţiunii de testare gratuită a glicemiei, desfăşurată în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi. Testarea colectivă a fost făcută sâmbătă, 14 noiembrie, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului. Alţi 43 de gălăţeni veniţi la testare au avut valori ale glicemiei cuprinse între 100 şi 126, ceea ce înseamnă că sunt predispuşi să se îmbolnăvească de diabet. "În total, au fost testate 150 de persoane. Gălăţeni diagnosticaţi cu diabet au fost îndrumaţi către un medic specialist", a precizat Elena Gheorghiţă, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Galaţi, organizaţia non-profit care a organizat evenimentul.

În total, medicii diabetologi din judeţul Galaţi au în evidenţă aproximativ 27.000 de persoane cu diabet de tip 2. Pentru ca diagnosticul de diabet să fie pus, valoarea glicemiei luate pe nemâncate trebuie să depăşească 126. În România, în anul 2014, existau 1.530.250 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani, depistate cu diabet. Din păcate, statul român cheltuie mult prea puţini bani pentru tratamentul şi pentru prevenirea acestei afecţiuni. Potrivit unui document trimis de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, în ţara noastră cheltuielile anuale pentru un pacient cu diabet zaharat se ridică la 490 de dolari, în timp ce în Norvegia se cheltuiesc 11.144 dolari/ pacient diabetic/ an, iar în Elveţia 10.592 dolari/ pacient diabetic/ an.

Diabetul este o boală cronică apărută în momentul în care pancreasul nu mai secretă suficientă insulină, pentru metabolizarea glucozei, sau atunci când organismul persoanei devine rezistent la insulină. În cel de-al doilea caz, deşi pancreasul secretă aceeaşi cantitate de insulină ca la un om sănătos, acest hormon nu mai poate fi folosit în mod eficient de către organism. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge - hiperglicemia. Aceasta este asociată, pe termen lung, cu afectarea gravă a unor organe precum rinichiul sau ochiul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.