Jump to content

Negocieri pentru Contractul Colectiv de Muncă 2015 la ArcelorMittal Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Negocieri pentru Contractul Colectiv de Muncă 2015 la ArcelorMittal Galaţi

În combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi încep astăzi negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă, pe anul 2015. Din partea salariaţilor, la masa tratativelor se va aşeza Sindicatul Siderurgistul AMG, singurul din combinat care, potrivit Legii nr.62/2011 a Dialogului social, are reprezentativitatea necesară.

„Deocamdată este vorba de etapele preliminare, de stabilire a comisiilor de negociere, de prezentare a unor documente cu caracter tehnico-financiar”, a precizat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Desigur, cel mai sensibil subiect de discuţie între reprezentanţii salariaţilor şi reprezentaţii patronatului va fi noua grilă de salarizare. Cel mai probabil, liderii sindicali vor solicita creşteri salariale, dar, cum în ultimii ani acestea au fost foarte dificil de obţinut, rămâne de văzut cum se vor desfăşura negocierile. Deocamdată, fiind vorba de nişte discuţii de "tatonare", reprezentanţii celor două părţi s-au abţinut de la a veni cu detalii prea multe referitoare la modul de abordare a negocierilor pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă. Cert este că discuţiile nu vor fi unele uşoare.

Teoretic, negocierile ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul anului, însă au fost situaţii în care s-a ajuns la un acord după runde mai îndelungate, mergând chiar până la mijlocul lunii februarie. Cel mai probabil, rezultatul negocierilor va fi cunoscut până la mijlocul lunii ianuarie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La negocierea noului CCM la ArcelorMittal Galaţi, luptă dură pentru creşterea salariilor în Combinat

* Sindicatul Siderurgistul AMG avertizează că va folosi „toate mijloacele de luptă sindicală” pentru a obţine o creştere a salariilor siderurgiştilor * Reprezentanţii angajaţilor au solicitat patronatelor datele economico-financiare, iar în baza lor se va alcătui lista de revendicări * Voci din Combinat susţin că ar trebui solicitată o majorare de cel puţin 15-20 la sută a beneficiilor salariale

La combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi s-a desfăşurat prima rundă de negociere, „de încălzire”, între reprezentanţii salariaţilor şi cei ai patronatului, pe tema noului Contract Colectiv de Muncă, ce va fi aplicat în anul 2015. Deocamdată, cele două părţi sunt într-o perioadă de tatonare, dar de săptămâna viitoare, când sindicaliştii vor avea acces la datele economico-financiare ale companiei, vor putea fi conturate şi primele revendicări. Şi cert este că, înainte chiar de a discuta cu „cifrele” pe masă, salariaţii au aşteptări mai mari ca în anii trecuţi. Combinatul siderurgic a intrat pe o curbă ascendentă, rod al investiţiilor făcute până în prezent, iar angajaţii îşi doresc ca progresele să se reflecte şi în salarii.

Cine negociază

Pe parcursul negocierilor cu patronatele, demarate pe 14 noiembrie, salariaţii vor fi reprezentaţi de Sindicatul Siderurgistul AMG, singurul din Combinat care, potrivit Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, are reprezentativitatea necesară. „În prezent, în Combinat sunt 6.536 de angajaţi, iar în cadrul sindicatului nostru sunt în jur de 4.200 de salariaţi. Desigur, noi vom milita pentru drepturile tuturor salariaţilor, iar alături de noi, pentru a fi o singură voce, îi aşteptăm şi pe membrii celorlalte sindicate de pe platforma siderurgică. Salariile mai mici decât ne-am dori sunt, poate, şi rodul fărâmiţării sindicale”, a precizat pentru „Viaţa liberă” Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

În prima fază a negocierilor s-au stabilit comisiile de negociere şi s-a convenit asupra unui regulament în baza căruia se va discuta despre viitorul Contract Colectiv de Muncă. Următoarea rundă de negociere a fost fixată pentru 2 decembrie, însă sindicatele au înaintat adresele necesare pentru a le fi remise situaţiile financiar-economice ale combinatului, iar acestea ar trebui prezentate până pe 26 noiembrie. „Vom studia cu atenţie aceste documente şi apoi vom prezenta revendicările noastre”, a declarat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG.

Chiar dacă la masa negocierilor se va afla doar Sindicatul Siderurgistul AMG, asta nu înseamnă că celelalte sindicate, mai mici, de pe platforma siderurgică vor sta indiferente. „Date fiind circumstanţele juridice, nu putem participa decât indirect la aceste negocieri. Dar sindicatul nostru este printre oameni, alături de oameni şi vom milita pentru drepturile lor. În opinia noastră, rezultatele bune obţinute de Combinat în ultima perioadă cred că ne îndreptăţesc la o creştere în jurul a 15-20 la sută a drepturilor salariale. Producţia a crescut, s-au acordat şi o serie de facilităţi pentru Combinat pe partea de energie, rezultatele financiare au un trend ascendent. Considerăm că e timpul ca acest lucru să se vadă şi în salariile oamenilor”, ne-a declarat Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea „Virgil Săhleanu”, de pe platforma combinatului siderurgic. Acesta a precizat însă că o poziţie oficială a sindicatului va fi, de asemenea, făcută publică în momentul în care se va şti exact care sunt parametrii economico-financiari ai negocierii.

Poziţia patronatului

La rândul lor, reprezentanţii patronatului sunt rezervaţi în declaraţii, fiind aşteptată, desigur, prima mişcare a sindicatelor, după comunicare datelor economice. Cheltuielile cu forţa de muncă reprezintă unul dintre principalele elemente de care depinde productivitatea Combinatului, acesta fiind şi motivul pentru care, în ultimii ani, concesiile de ordin salarial s-au redus mai degrabă doar la acordarea unor bonusuri sau prime. De altfel, după cum declara recent pentru „Viaţa liberă” directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, în ultimii ani a fost necesară o îngheţare a salariilor angajaţilor, dar aceasta a fost o decizie corectă, ce a ajutat Combinatul să supravieţuiască.

Acesta a precizat însă că, fie şi în aceste condiţii, au fost aplicate corecţii ce au avut drept efect creşterea veniturilor salariaţilor. „În anii trecuţi, au fost aplicate măsuri corective, inclusiv o creştere generală a salariilor. Să nu uităm că am raportat pierderi financiare în ultimii şase ani consecutiv, timp în care am fost susţinuţi de grup. Noi ne raportăm la media industriei siderurgice româneşti şi, din acest punct de vedere, salariile noastre sunt cu 6 la sută mai mari decât aceasta”, preciza Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal.

Cadrul general al negocierilor

Cadrul general al negocierilor este, totuşi, anul acesta, ceva mai favorabil unor eventuale creşteri salariale. Asta şi pentru că în ultima jumătate a anului au început să-şi arate roadele investiţiile în retehnologizarea Furnalului nr. 5 şi Oţelăriei, investiţii care au însumat anul acesta peste 10 milioane de euro. În 2014, la Furnalul nr. 5 lucrările au inclus în principal schimbarea completă a sistemului de încărcare, parte a unei faze mai ample a procesului de modernizare lansat în urmă cu trei ani, ce în total a însemnat investiţii de 90 milioane de euro. La Oţelărie, retehnologizarea a inclus, printre altele, schimbarea Convertizorului nr. 3. Rezultatele acestui proces de modernizare au început să se facă simţite din luna august, când la ArcelorMittal Galaţi a fost înregistrată cea mai mare producţie lunară din ultimii 34 de ani.

Un factor pozitiv pentru Combinat este şi revizuirea politicii autorităţilor în domeniul certificatelor verzi şi restabilirea unor preţuri raţionale la gaze şi electricitate pentru consumatorii industriali energointensivi, printre care se numără şi ArcelorMittal Galaţi. Una peste alta, Combinatul are şanse să încheie 2014 „pe plus” în ceea ce priveşte profitul operaţional EBITDA (înainte de plata dobânzilor, taxelor şi amortizărilor), ceea ce deschide calea revenirii Combinatului pe linia de plutire, după şase ani în care a raportat pierderi financiare.

Desigur, cel mai probabil, patronatele nu vor fi dispuse prea uşor să pună acest echilibru fragil în pericol prin creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă, dar, la rândul lor, nici sindicaliştii nu sunt dispuşi să renunţe la revendicările lor. „Dacă situaţia economico-financiară va permite creşteri salariale - şi noi spunem că, cel mai probabil, va permite - noi vom milita pentru ele. Iar pentru asta suntem dispuşi să folosim toate mijloacele de luptă sindicală. Ceea ce aşteptăm din partea patronatelor este o discuţie cu cărţile pe faţă şi cu adevărul pe faţă”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG. Prin urmare, nu este exclus ca pe parcursul negocierilor să se ajungă la momente mai tensionate, poate, ca în ultimii ani. Cert este că discuţiile nu vor fi unele uşoare.

Teoretic, negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă din combinatul ArcelorMittal Galaţi ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul anului, însă au fost situaţii în care s-a ajuns la un acord după runde mai îndelungate, mergând chiar până spre mijlocul lunii februarie. Cel mai probabil, rezultatul negocierilor va fi cunoscut până la mijlocul lunii ianuarie.

Se produce mai mult, dar nu suficient

Principalii clienţi ai ArcelorMittal Galaţi fac parte din domenii precum construcţiile navale, industria auto, construcţiile. Planul conducerii Combinatului include nu numai creşterea producţiei de oţel cu 15 la sută, la aproximativ 2 milioane de tone, ci şi extinderea portofoliului cu produse cu valoare adăugată mai mare, pentru recâştigarea unor pieţe. Pe termen mediu şi lung, producţia Combinatului trebuie să crească şi mai mult. Capacitatea actuală a combinatului gălăţean este de 3 milioane de tone. Prin urmare, în prezent, chiar dacă se produce mai mult oţel, Combinatul încă se confruntă cu o criză de supracapacitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Protecţia socială, prima „linie” în revendicările siderurgiştilor

* Primele solicitări: majorarea compensaţiilor financiare în caz de concediere şi a beneficiilor celor care urmează să se pensioneze * Consultări sindicale pentru înaintarea unei cereri de creşteri salariale

Sindicaliştii de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal au prezentat, la întâlnirea din 2 decembrie cu reprezentanţii patronatului, primele revendicări în cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2015. „Am studiat şi studiem în continuare situaţia economico-financiară a combinatului, dar am trimis deja administraţiei o adresă de solicitări privind o serie de elemente ce ţin de protecţia socială. Desigur, urmează să facem o serie de cereri şi în ceea ce priveşte creşterile salariale şi acordarea unor prime sau sporuri, dar acest lucru se va întâmpla după o consultare mai detaliată cu angajaţii din combinat ce se va desfăşura în perioada următoare”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat ce a avut reprezentativitatea necesară pentru a participa la negocierile cu reprezentanţii administraţiei combinatului.

Primele cereri ale siderurgiştilor se referă la compensaţiile financiare în caz de concediere, la beneficiile celor care urmează să se pensioneze şi la normele de hrană. „Am dorit în primul rând o întărire prevederilor privind compensaţiile pe care salariaţii le primesc în caz de concediere, fie ea individuală sau colectivă (art.45). Astfel, dacă până în prezent se prevedeau sume de 16.000 lei, 18.000 lei, respectiv 20.000 lei, în funcţie de anumite criterii profesionale, pentru salariaţii ce ar fi concediaţi, acum solicităm ca aceste sume să fie majorate la 18.000 lei, 20.000 lei şi 22.000 lei. Este, să spunem, o „umbrelă” de siguranţă pentru salariaţii din combinat”, a arătat reprezentantul Siderurgistul AMG. O altă cerere vizează bonusurile acordate angajaţilor la pensionare (art.50), respectiv majorarea de la patru salarii la şase salarii brute individuale, plus câte cinci la sută din salariul de bază brut individual încasat în ultima lună integral lucrată pentru fiecare an de muncă în ArcelorMittal.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii au solicitat, pe partea de sănătatea muncii, acordarea a câte 760 grame de carne de pui pe zi lucrată pentru angajaţii care lucrează pe fluxul cald şi câte 479 grame de carne de pui pe zi lucrată pentru angajaţii care lucrează pe fluxul rece. „Până în prezent, nu toată lumea primea această normă de hrană, dar noi considerăm că trebuie extinsă această măsură, pentru că toţi angajaţii, într-un fel sau altul, contribuie la fluxul de producţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Desigur, aceste revendicări, în politica negocierilor, sunt mai degrabă de încălzire, iar greul va fi legat de discutarea viitoarelor salarii. Sindicaliştii, cel puţin deocamdată, sunt optimişti. „Noi credem că, dacă membrii comisiei de negociere din partea administraţiei vor înţelege că revendicările noastre sunt pe deplin îndreptăţite, atunci vom putea încheia negocierile înainte de termenul legal prevăzut pentru negocierea CCM (45 de zile – n.r.)”, a arătat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG. Acesta a precizat însă că succesul negocierilor prezente sau viitoare depinde şi de unitatea şi determinarea de care vor da dovadă siderurgiştii în consolidarea structurilor sindicale. Următoarea rundă de negocieri între reprezentanţii salariaţilor şi cei ai patronatului este programată pentru astăzi dimineaţă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zi de foc la ArcelorMittal Galaţi în negocierile privind salariile siderurgiştilor

* Administraţia combinatului urmează să dea un răspuns la solicitarea creşterii cu 17 la sută a salariilor siderurgiştilor * În joc mai sunt primele şi sporurile pe care urmează să le primească angajaţii în 2015 * Sindicatul Siderurgistul AMG: „Vrem să terminăm cu o politică de genul „mai multă muncă pe bani mai puţini””

Marţi, 6 ianuarie, se anunţă o zi de foc în negocierile dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi sindicaliştii de pe platforma siderurgică pe tema Contractului Colectiv de Muncă (CCM) ce se va aplica în 2015. „Spre sfârşitul anului trecut am prezentat principalele noastre revendicări de ordin salarial, iar mâine (azi – n.r.), de la ora 10,00, are loc o întâlnire cu reprezentanţii patronatului în care aşteptăm un răspuns la cererile noastre”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat ce a avut reprezentativitatea necesară pentru a participa la negocierile cu administraţiei combinatului.

Principalele revendicări

Miza negocierilor nu este deloc mică, dat fiind faptul că siderurgiştii solicită, în primul rând, o creştere individuală de 17 la sută a salariilor din combinat, precum şi acordarea unei serii de sporuri şi prime. Printre acestea din urmă se numără, de exemplu, sporurile de 50 la sută, respectiv 100 la sută la salariul tarifar orar de încadrare pentru zilele de sâmbătă şi duminică lucrate. De asemenea, se mai solicită o indemnizaţie fixă de 100 de lei pe lună pentru „salvatori” (angajaţii ce au urmat o pregătire specială pentru a interveni în cazuri de necesitate – n.r.) şi un spor de 5 la sută din salariul pentru salariaţii consemnaţi la domiciliu.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii au solicitat o valoare fixă, de 250 lei plus 30 la sută din salariul mediul la nivelul societăţii, pentru fiecare dintre premierile acordate de ziua de naştere a angajaţilor, Ziua Siderurgistului, Paşte şi Crăciun.

Ţinând cont de faptul că de la 1 ianuarie 2015 salariul minim brut pe ţară a crescut de la 900 la 975 de lei, siderurgiştii au solicitat şi ca salariul minim pe unitate să crească la 1.100 de lei. În plus, pentru membrii sindicatului Siderurgistul AMG s-a solicitat, pentru trimestrul doi, o promovare a încadrării profesionale la nivelul societăţii.

„Noi considerăm că am prezentat nişte cereri mai mult decât decente, pe măsura rezultatelor bune şi foarte bune pe care combinatul ArcelorMittal Galaţi le-a avut în ultima perioadă, ca urmare atât a unor investiţii, cât şi a corectării pieţei energiei, demers în care, să nu uităm, un sprijin a venit şi din partea sindicatelor. Sunt elemente care au dus la o creştere a productivităţii muncii, iar acest lucru trebuie să se reflecte şi în salarii mai mari şi o protecţie socială mai mare pentru angajaţi. Din 2015 vrem să terminăm cu o politică de genul „mai multă muncă pe bani mai puţini”. Combinatul a încheiat 2014 cu rezultate bune, apreciate inclusiv la nivel de grup şi dorim ca lucrul acesta să se reflecte şi în condiţiile de viaţă ale salariaţilor”, a precizat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

„Mingea” este la patronate

În ce măsură administraţia combinatului va fi dispusă să dea curs cererilor siderurgiştilor, rămâne de văzut. Potrivit directorului ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, „nu trebuie să uităm că deşi vedem “lumina de la capătul tunelului”, încă luptăm pentru supravieţuirea noastră, beneficiind de sprijinul corporaţiei”, acesta precizând într-un interviu acordat recent ziarului „Viaţa liberă” că „nu putem compromite această revenire incipientă prin măsuri fără fundament economic”.

Cât priveşte sustenabilitatea unor majorări salariale în marja de 15-20 la sută, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, se arăta mai degrabă sceptic: „Există un forum de discuţie a noului Contract Colectiv de Muncă, toate elementele precise sunt discutate cu partenerii sociali, cărora le-am pus la dispoziţie, cu transparenţă şi cu bună credinţă, date din care să îşi contureze o idee precisă despre starea noastră reală. Vor înţelege singuri că aceste cifre nu au nicio legătură cu situaţia noastră”.

Actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) de pe platforma combinatului siderurgic este valabil până pe 13 ianuarie 2015. Ce va fi dincolo de această dată depinde într-o mare măsură de răspunsul şi eventual contraoferta pe care administraţia ArcelorMittal Galaţi o va prezenta în cursul zilei de astăzi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Câţi bani în plus la salarii le oferă administraţia ArcelorMittal siderurgiştilor gălăţeni

Solicitarea de majorare cu 17 la sută a salariilor siderurgiştilor s-a lovit, marţi, 6 ianuarie, de un răspuns negativ categoric din partea administraţiei ArcelorMittal Galaţi, în cadrul negocierilor purtate cu sindicatul Siderurgistul AMG pe tema noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) din combinat. Contraoferta administraţiei, la capătul a mai bine de patru ore de negocieri tensionate, este departe de aşteptările sindicaliştilor, respectiv acordarea unei sume fixe de 25 lei în plus la salariu, reprezentând, practic, indexarea salariilor cu indicele inflaţiei în 2014 (1,54 la sută).

„A fost o surpriză foarte neplăcută pentru noi. Nu ne-am aşteptat ca, în condiţiile în care combinatul a avut în 2014 rezultate bune şi foarte, când CAS-ul la angajator a scăzut, când piaţa energiei s-a corectat, inclusiv cu ajutorul sindicatelor, când productivitatea muncii a crescut, acest lucru să nu se simtă şi în salariile şi protecţia socială a salariaţilor. În nici un caz nu putem accepta „contraoferta” administraţiei”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Principalul contraargument al administraţiei a fost, potrivit informaţiilor furnizate de sindicalişti, acela că productivitatea combinatului este încă mult sub cea din 2008. „Acest argument nu poate sta în picioare în condiţiile în care, în prezent, capacitatea de producţie a combinatului este de 32 la sută faţă de cea din 2008, la care se mai adaugă cam 11 la sută capacităţi în stand-by. În fapt, productivitatea a crescut de la 230 tone de oţel/ salariat în 2010 la 270 tone de oţel/ salariat în 2014”, a precizat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG.

Acesta a precizat că, atât tema salariilor, cât şi cea a celorlalte sporuri şi măsuri de protecţie socială, vor fi reluate la întâlnirile cu reprezentanţii administraţiei programate pentru 9 şi 12 ianuarie. Cel mai probabil însă, după cât de încinse sunt spiritele, deznodământul nu va fi atunci, chiar dacă actualul CCM expiră pe 13 ianuarie. „Repetăm: nu mai acceptăm o politică de genul muncă mai multă pe bani mai puţini!”, au declarat sindicaliştii. Consiliul de conducere a Sindicatului Siderurgistul AMG se va reuni pentru a decide, în urma unor consultări pe care le vor avea cu salariaţii, reacţia pe care o vor avea la propunerea patronatelor, nefiind exclusă, în conformitate cu prevederile legale, inclusiv declanşarea unor acţiuni sindicale de protest.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Negociere "cu ţârâita" a salariilor siderurgiştilor

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) din combinatul siderurgic Galaţi n-au ajuns nici ieri la un deznodământ. Administraţia ArcelorMittal s-a arătat dispusă în această nouă rundă de discuţii să mai adauge 25 de lei, cu începere de la 1 iulie a.c., la indexarea deja promisă de 25 de lei, de la 1 ianuarie, la salariile individuale ale siderurgiştilor. În plus, siderurgiştilor li s-a promis câte o bonificaţie brută de 200 lei, în luna decembrie, dacă combinatul va înregistra rezultate economice bune.

Una peste alta, majorările în cele două tranşe cu câte 25 de lei ar însemna creşteri salariale de 4,3 la sută pentru muncitori, 3,5 la sută pentru maiştri şi 1,8 la sută pentru personalul TESA. Cu tot cu posibila bonificaţie de la sfârşit de an s-ar ajunge la majorări de 5,7 la sută pentru muncitori, 4,7 la sută pentru maiştri şi 2,4 la sută pentru personalul TESA.

Oricum am lua-o, propunerea administraţie este departe de majorarea de 17 la sută a salariilor solicitată iniţial de Sindicatul Siderurgistul AMG. Ce-i drept, şi sindicaliştii au mai redus, ieri, din pretenţiile lor şi au declarat că s-ar mulţumi şi cu o majorare de 15 la sută. S-au menţinut şi celelalte cereri privind o serie de sporuri salariale şi măsuri de protecţie socială, sindicaliştii apreciind că oferta administraţiei este, în actualele condiţii, de neacceptat. „Actuala ofertă a administraţiei nu face decât să mărească riscul, şi aşa destul de ridicat, al declanşării unor acţiuni de protest din partea salariaţilor. Repetăm, nu putem accepta o ofertă care, în definitiv, nu-i măcar nici la nivelul anului 2013, în condiţiile în care 2014 combinatul a înregistrat parametri de productivitate foarte buni, CAS-ul la angajator s-a micşorat, iar piaţa la energie şi, implicit, costurile de producţie, au fost corectate”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal şi cei ai Sindicatului Siderurgistul AMG vor avea o nouă rundă de negocieri luni, 12 ianuarie. Contractul Colectiv de Muncă aflat în prezent în vigoare este valabil doar până pe 13 ianuarie, dar chiar şi în aceste condiţii, este foarte probabil ca „meciul” negocierilor noului CCM să intre în prelungiri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Negocierea salariilor siderurgiştilor intră în prelungiri

Negocierile din combinatul siderurgic ArcelorMittal pe tema noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) n-au ajuns nici luni, 12 ianuarie, la un rezultat. Noua ofertă a administraţiei ArcelorMittal este de a acorda un spor de 50 de lei la salariile siderurgiştilor de la 1 ianuarie, nu în două tranşe cum s-a propus la întâlnirea precedentă, dar cu acordarea doar a unui spor de 100 lei în luna decembrie, în cazul în care combinatul va obţine profit. Conducerea combinatului a mai propus uniformizarea la 200 lei a celor cinci prime speciale pe care angajaţii le primesc de ziua de naştere, ziua metalurgistului, Paşti, Crăciun şi vacanţă.

Propunerile au fost respinse de Sindicatul Siderurgistul AMG, care şi-a menţinut solicitarea de majorarea a salariilor siderurgiştilor cu 15 la sută, la care se adaugă un pachet de măsuri de protecţie socială a salariaţilor. „Au fost negocieri destul de tensionate, administraţia a venit „cu ceva”, dar un „ceva” care înseamnă aproape nimic odată ce se trece de poarta combinatului. Nu putem accepta o asemenea ofertă”, a declarat secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, care a făcut şi un apel la unitatea angajaţilor în vederea atingerii obiectivelor privind creşterea salariilor.

Actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) este valabil, teoretic, până mâine, 13 ianuarie. Dat fiind faptul că încă nu s-a ajuns la un rezultat în privinţa noului CCM, cele două părţi au convenit ca vechiul CCM să fie prelungit până pe 29 ianuarie.

O nouă rundă de negocieri pe tema salariilor siderurgiştilor este programată pe 15 ianuarie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Negocieri sindicale eşuate la Arcelor Mittal Galaţi

O nouă rundă de negocieri, desfăşurată, astăzi, între reprezentanţi ai administraţiei combinatului Arcelor Mittal Galaţi şi cei ai sindicatului reprezentantiv, Sindicatul Solidaritatea AMG, s-a finalizat fără un consens de ambele părţi. 

Pe 13 ianuarie a expirat actualul contract colectiv de muncă din cadrul combinatului ArcelorMittal Galați, însă administrația combinatului, de comun acord cu sindicaliștii, a decis prelungirea actualului act până la finele lunii, perioadă până la care cele două părți vor continua negocierile pe noul CCM, aplicabil în 2015 pentru cei 6.458 de salariaţi, câţi lucrează în Arcelor Mittal Galaţi.  
Potrivit purtătorului de cuvânt al SS AMG, Vasile Crişan, “oferta administraţiei combinatului măreşte riscul declanşării unor acţiuni de protest din partea salariaţilor. Oamenii nu mai doresc să muncească după principiul <<muncă mai multă pe bani mai puţini>>”.  
Sindicatul Siderurgistul AMG solicită administraţiei o creştere cu 15% a tuturor salariilor din combinat, aplicabilă de la 1 ianuarie, astfel încât salariul minim din combinat să fie 1.100 de lei (faţă de 975 de lei, cât este acum), precum şi acordarea unor sporuri salariale. 
Creşteri la primele de Paşti, Crăciun, vacanţă
Printre ele, acordarea unui spor de 50% din salariul de încadrare pentru zilele de sâmbătă muncite şi un spor de 100% pentru zilele de duminică; acordarea unui spor fix, de 100 de lei/lună, pentru salvatori – muncitori special antrenaţi să salveze vieţi în caz de accident; acordarea sporului de consens (5% pentru cei care asigură permanenţa în zilele libere şi sărbătorile legale); acordarea celor patru prime (de naştere, de Ziua Metalurgistului, de Paşti şi de Crăciun) în valoare de câte 250 de lei (acum sunt în valoare de 160 şi, respectiv, 200 de lei) şi acordarea unei prime de vacanţă de 30% din salariul mediu al societăţii, care, pe execuţie, se ridică la 2.200 de lei.   
Pe de altă parte, oferta de astăzi a administraţiei combinatului a fost următoarea: acordarea unei creşteri fixe de salariu, în valoare de 70 de lei, plătibilă în două tranşe, 30 de lei brut, de la 1 ianuarie şi 40 de lei brut, de la 1 iulie, plus acordarea, la finele anului, a unei sume fixe, de 100 de lei, dar doar dacă Arcelor Mittal va înregistra profit. 
Potrivit purtătorului de cuvînt al SS AMG Vasile Crişan, în privinţa celor cinci prime anuale ale siderurgiştilor, administraţia combinatului a oferit o creştere de la 160 de lei la 200 de lei pentru primele de naştere şi de Ziua Metalurgistului, dar nici o altă modificare la restul primelor anuale (de Paşti, de Crăciun şi de vacanţă) care ar rămâne, astfel, la nivelul anului trecut, de câte 200 de lei. 
Totodată, administraţia a mai oferit, pentru muncitori, personal TESA cu studii medii şi maiştri, o primă lunară de 20 de lei brut pentru respectarea regulamentelor privind protecţia muncii, iar pentru cei cu studii superioare, excepţie făcând cei din conducere sau din management, acordarea a 2,5% din media salariul anual al fiecăruia în parte, funcţie de performanţele realizate în 2014. Ambele creşteri ar urma să fie plătite din aprilie 2015.
Link to comment
Share on other sites

Încă o negociere eşuată în Arcelor Mittal - sindicatele şi-au redus pretenţiile, dar tot degeaba!

„Chiar dacă noi am decis să ne reducem cererea de majorare a salariilor, de la creşterea de 15%, pe care am cerut-o iniţial, la 12%, administraţia combinatului a fost inflexibilă, motiv pentru care pot spune că am mai avut, astăzi, o negociere eşuată”, a declarat Vasile Crişan, purtător de cuvânt al Sindicatului Solidaritatea AMG, după ce, marţi, 20 ianuarie, acest sindicat a avut o nouă întâlnire cu reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal Galaţi, pentru negocierea Constractului Colectiv de Muncă pe 2015.

„Nu ne-a mai rămas decât să convocăm, pentru 23 ianuarie, o şedinţă extraordinară a SS AMG, în care să ne întrebăm membrii de sindicat ce părere au faţă de oferta administraţiei combinatului, urmând ca apoi să mai participăm la o nouă rundă de negocieri, programate cu administraţia, tot vineri, de la ora 10.00. Dacă şi acelea vor eşua, aşa cum s-a întâmplat până acum, nu văd altă soluţie decât să facem paşii legali pentru deschiderea conflictului de muncă”, a adăugat Vasile Crişan.

Reamintim că pe 13 ianuarie a expirat contractul colectiv de muncă pe 2014, din cadrul combinatului ArcelorMittal Galaţi, însă administraţia combinatului, de comun acord cu sindicaliştii, a decis prelungirea actualului act până la finele lunii, perioadă până la care cele două părţi vor continua negocierile pe noul CCM, aplicabil în 2015 pentru cei 6.458 de salariaţi, câţi lucrează în ArcelorMittal Galaţi.

Sindicatul Siderurgistul AMG a solicitat administraţiei o creştere cu 15% a tuturor salariilor din combinat, aplicabilă de la 1 ianuarie, astfel încât salariul minim din combinat să fie 1.100 de lei (faţă de 975 de lei, cât este acum), precum şi acordarea unor sporuri salariale. Printre ele, acordarea unui spor de 50% din salariul de încadrare pentru zilele de sâmbătă muncite şi un spor de 100% pentru zilele de duminică; acordarea unui spor fix, de 100 de lei/lună, pentru salvatori - muncitori special antrenaţi să salveze vieţi în caz de accident; acordarea sporului de consens (5% pentru cei care asigură permanenţa în zilele libere şi sărbătorile legale); acordarea celor patru prime (de naştere, de Ziua Metalurgistului, de Paşti şi de Crăciun) în valoare de câte 250 de lei (acum sunt în valoare de 160 şi, respectiv, 200 de lei) şi acordarea unei prime de vacanţă de 30% din salariul mediu al societăţii, care, pe execuţie, se ridică la 2.200 de lei.

Pe de altă parte, oferta administraţiei combinatului a fost acordarea unei creşteri fixe de salariu, în valoare de 70 de lei, plătibilă în două tranşe, 30 de lei brut, de la 1 ianuarie şi 40 de lei brut, de la 1 iulie, plus acordarea, la finele anului, a unei sume fixe, de 100 de lei, dar doar dacă ArcelorMittal va înregistra profit. În privinţa celor cinci prime anuale ale siderurgiştilor, administraţia combinatului a oferit o creştere de la 160 de lei la 200 de lei pentru primele de naştere şi de Ziua Metalurgistului, dar nicio altă modificare la restul primelor anuale (de Paşti, de Crăciun şi de vacanţă) care ar rămâne, astfel, la nivelul anului trecut, de câte 200 de lei. Totodată, administraţia a mai oferit, pentru muncitori, personal TESA cu studii medii şi maiştri, o primă lunară de 20 de lei brut pentru respectarea regulamentelor privind protecţia muncii, iar pentru cei cu studii superioare, excepţie făcând cei din conducere sau din management, acordarea a 2,5% din media salariul anual al fiecăruia în parte, funcţie de performanţele realizate în 2014. Ambele creşteri ar urma să fie plătite din aprilie 2015.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Protest la poarta combinatului Arcelor Mittal Galaţi

În această după amiază, circa 400 de siderurgiști din cadrul combinatului ArcelorMittal Galați au participat la un protest organizat de cele două sindicate nereprezentative din cadrul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați, US Forum și Sindicatul Național al Siderurgiștilor. Potrivit liderilor de sindicat, cele două sindicate au 325 și, respectiv, 1.500 de membri din totalul celor 6.458 de angajați. Liderii celor două sindicate care au organizat mitingul de astăzi au declarat că au făcut acest lucru pentru a protesta față de oferta salarială “jignitoare” a administrației combinatului, dar și împotriva sindicatului reprezentativ care participă, conform legii, la negocierea CCM pe 2015 cu administrația combinatului – Sindicatul Siderurgistul AMG.

Organizatorii mitingului au cerut sindicatului SS AMG ca acesta să nu semneze noul CCM pe 2015, cu oferta salarială a administrației combinatului, în caz contrar siderurgiștii fiind dispuși să intre chiar și în grevă generală. Liderii sindicatelor care au organizat protestul de astăzi s-au folosit de ocazie pentru a le cere celor prezenți să se înscrie în sindicatele pe care aceștia le reprezintă - S Forum și Sindicatul Național al Siderurgiștilor -, susținând că dacă ar avea un număr suficient de membri, astfel încât să poată participa la negocierea CCM, administrația combinatului nu ar mai putea să-și impună, an de an, oferta salarială total insuficientă față de munca depusă de siderurgiști. Reamintim că în prezent, administrația combinatului ArcelorMittal Galați negociază CCM pe 2015 doar cu un singur sindicat din combinat – Sindicatul Siderurgistul AMG, cel care este unicul sindicat reprezentantiv din unitate. Acest sindicat s-a delimitat de acțiunea de protest organizată, astăzi, de celelalte două sindicate nereprezentantive.

Până acum, negocierile derulate între administrația combinatului și Sindicatul Siderurgistul AMG nu s-au finalizat cu nicio înțelegere, deoarece sindicaliștii cer o majorare salarială de 12-15%, în timp ce administrația oferă o majorare fixă, de 70 de lei, plătibilă în două tranșe - de la 1 ianuarie și de la 1 iunie. Totodată, sindicaliștii cer majorarea celor cinci prime anuale de la 160 de lei și 200 de lei, la 250 de lei, în timp de conducerea sindicatului oferă doar unifiormizarea tuturor primelor la 200 de lei.

Administrația ArcelorMittal a reacționat la mitingul de la poarta combinatului

Pe de altă parte, Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați își menține oferta salarială propusă în cadrul negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă pe 2015, transmite, printr-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al unității, Dorian Dumitrescu. Potrivit acestuia, administrația combinatului oferă o creștere medie de 7,3%, în condițiile în care Sindicatul Siderurgistul AMG – sindicatul reprezentativ din combinatul ArcelorMittal Galați care negociază, în prezent CCM pe 2015 -, a solicitat o creștere salarială de 12-15%. Potrivit purtătorului de cuvânt al ArcelorMittal Galați, Dorian Dumitrescu, o creștere salarială medie de peste 7,3% ar periclita echilibrul fragil al combinatului, obținut în ultimele luni.

„ArcelorMittal Galați reafirmă necesitatea încheierii Contractului Colectiv de Muncă, document care prevede creșterea salariilor și a bonusurilor pentru toți angajații - cu excepția managerilor – faţă de contractul anterior. Pentru muncitori, creșterea medie este de 7,3%, iar pentru salariul de bază, este de 6%. Compania nu poate fi de acord cu revendicările care nu reflectă realitățile economice și pot pune în pericol echilibrul fragil obținut în ultimele luni. De aceea, va continua să acționeze într-o manieră responsabilă. Pentru a nu afecta rezultatele operaţionale obţinute până în prezent, datorate efortului depus în ultimii ani de către angajați și conducere și -  de asemenea -  având în vedere necesitatea de a asigura sustenabilitatea activității nostre, poziția administrației este că oferta aceasta este singura viabilă și posibilă a fi sprijinită din punct de vedere financiar. Orice acțiune care ar putea întârzia sau afecta închiderea Contractului Colectiv de Muncă nu este în favoarea angajaților și a companiei”, se arată într-un comunicat de presă al ArcelorMittal Galați.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Noi negocieri la Arcelor Mittal din Galaţi

La Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal Galaţi a avut loc, vineri, o nouă rundă de negocieri în privinţa noului contract colectiv de muncă pe 2015.

Până acum, oferta înaintată de administraţie nu a corespuns aşteptărilor sindicaliştilor.

Unicul sindicat reprezentativ de pe platforma combinatului, care poate, conform legii, să negocieze cu administraţia, Sindicatul Siderurgistul AMG, solicită o creştere salarială de 12%, în timp ce administraţia spune că nu poate oferi mai mult de 6% creştere la salariul de bază.

În privinţa primelor, până astăzi, administraţia combinatului oferea o sumă fixă de 100 de lei plătibilă siderurgiştilor la sfârşitul anului, dar doar dacă unitatea înregistrează profit. Astăzi, administraţia a promis că 50 de lei din această sumă vor fi acordaţi necondiţionat, iar restul de 50 de lei doar dacă în cursul anului 2015 nu se va înregistra niciun accident mortal de muncă în combinat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, oferta este total insuficientă faţă de aşteptările siderurgiştilor care spun că de la izbucnirea crizei din 2009 nu au mai beneficiat de o creştere substanţială a salariilor.

Următoarea negociere pentru noul contract colectiv de muncă este programată pentru 29 ianuarie şi dacă nici atunci administraţia nu va accepta cererea salarială a Sindicatului Siderurgistul AMG, acesta este decis să demareze procedurile legale pentru deschiderea conflictului de muncă.

Aproximatix 400 de siderurgişti au participat ieri la o acţiune de protest organizată de alte două sindicate din combinat, care nu sunt, însă, reprezentantive pentru a putea negocia contractul colectiv de muncă.

romania-actualitati.ro

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii din ArcelorMittal au căzut la înţelegere cu patronatul. Contractul Colectiv de Muncă pe 2015 a fost semnat

Conducerea ArcelorMittal a anunţat, în urmă cu puţin timp, că noul Contract Colectiv de Muncă al siderurgiştilor a fost încheiat. „Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2015 contribuie la crearea unui cadru social care permite continuarea eforturilor de transformare a companiei noastre şi de adaptare a acesteia la noile realităţi ale pieţei”, a declarat Mihaela Crăciun, director de Resurse Umane al ArcelorMittal Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii au CCM pe 2015. Creştere salarială de doar 70 de lei!

Potrivit purtătorului de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, astăzi, administraţia combinatului şi Sindicatul Siderurgistul AMG au semnat Contractul Colectiv de Muncă pe 2015. “ArcelorMittal Galați anunță încheierea cu partenerii sociali a Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2015. <<Contractul Colectiv de Muncă pentru  2015 contribuie la crearea unui cadru social care permite continuarea eforturilor de transformare a companiei noastre și de adaptare a acesteia la noile realități ale pieței>>,  a declarat Mihaela Crăciun, Director de Resurse Umane al ArcelorMittal Galați”, se arată în comunicatul de presă  remis redacţiei.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi nu au dat detalii despre creşterile salariale incluse în noul CCM dar, din câte se pare, este vorba doar de o creştere salarială în sumă fixă, de 70 de lei brut, aplicabilă de la 1 ianuarie. În afară de această creştere, nu există alte majorări, nici ale primelor anuale şi nici prime de final de an, deşi, în cursul negocierilor anterioare, administraţia ArcelorMittal oferise o uniformizare la 200 de lei a tuturor celor cinci prime anuale (unele aflate acum la 160 de lei), dar şi acordarea de prime fixe, de 100 de lei, la final de an, în cazul în care unitatea obţinea profit.

Reamintim că Sindicatul Siderurgistul AMG din combinat a solicitat, la toate negocierile de până acum, o majorare salarială cu 15%, cerere pe care au scăzut-o apoi la 12%, ceea ce, raportat la salariul minim din combinat (975 de lei) ar fi însemna o creştere fixă cu 146 sau, respectiv, 117 lei. Totodată, SS AMG mai cerea majorarea la  250 de lei a patru prime anuale, acordarea unei prime de vacanţă de 30% din salariul mediu al societăţii (2.200 de lei), precum şi acordarea altor prime speciale.

Vicepreşedintele SS AMG, Vasile Crişan, spune că în afară de creşterea salarială de 70 de lei, brut, aplicabilă de la 1 ianuarie, prin noul CCM s-a mai obţinut eliminarea din grila de salariazare a "şef formaţie 2", ceea ce înseamnă că circa 200 de siderurgişti care câştigau, până acum, pe această funcţie 1.276 de lei, vor câştiga 1.315 lei. O altă creştere obţinută prin noul CCM este o primă lunară, de 20 de lei brut, acordată fiecărui muncitor care va respecta regulile cardinale (de protecţia muncii). Totodată, salariaţii cu studii superioare, TESA, de execuţie, excepţie făcând cei cu funcţii de conducere, vor primi în aprilie o creştere cu 2,5% aplicabilă la salariul individual, în funcţie de performanţele înregistrate.

"Ţinând cont de contextul economic local şi european, putem spune că CCM pe 2015 este un pas înainte. Mic, e drept, dar înainte, pentru că este al doilea an consecutiv de când se majorează salariul de bază. Noi vom informa salariaţii despre ce prevederi sunt în noul CCM, cum vor reacţiona ei, nu putem şti noi", a declarat Vasile Crişan, care nu a exclus posibilitatea ca muncitorii, supăraţi de nivelul scăzut al salariilor şi de ce s-a obţinut în urma negocierilor, să întrerupă, spontan, lucrul.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Marţi, siderurgiştii fac miting la poarta combinatului

Sindicatul Naţional “Solidaritatea”al Metalurgiştilor din România organizează marţi, 3 februarie, în intervalul orar 14.00-16.00, un miting de protest, ce va avea loc la poarta combinatului siderurgic AcelorMittal Galaţi.

Potrivit unui comunicat de presă al acestui sindicat, mitingul de protest este organizat pentru ca siderurgiştii, care doresc, să îşi poată exprima nemulţumirile în legătură cu salariile pe care le primesc în combinat, dar şi în legătură cu modul în care sindicatul reprezentantiv din combinat, Sindicatul Solidaritatea AMG, a înţeles să negocieze cu patronatul noul CCM pe 2015.

Reamitim că pe 22 ianuarie, acelaşi  Sindicat Naţional “Solidaritatea”al Metalurgiştilor din România, împreună cu Sindicatul US Forum au organizat un alt miting de protest la poarta combinatului, acţiune la care au participat circa 400 de siderurgişti care au cerut atunci majorări semnificative ale salariilor.

Ieri, sindicatul reprezentativ din combinat, Sindicatul Solidaritatea AMG a încheiat cu administraţia ArcelorMittal noul CCM pe 2015, prin care salariile siderurgiştilor cresc, de la 1 ianuarie, doar cu 70 de lei brut. Majorarea obţinută prin CCM pe 2015 este inferioară solicitării sindicatului care ceruse o creştere salarială de minim 12%.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Hai să vă zic ceva...

 

Pentru un angajat AMG, având un salariu tarifar de 6.5 lei/oră, cheltuielile companiei nu trec de 2000 lei/lună.

 

Pentru contractori, se plătește o medie de 15 lei/oră. Rezultă că pentru un lucrător, un patron primește de la combinat cca. 2500 lei. Să vă mai zic, din constatările mele, că un patron nu cheltuie (legal) nici el mai mult de 2000 de lei, lunar, pe angajat?

 

Dacă în combinat lucrează curent cca. 2000 de contractori, față de 7000 de combiniști... faceți și voi calculele.

Link to comment
Share on other sites

Participare modestă la protestul de la poarta combinatului

Doar puțin peste 100 de siderurgiști au participat, astăzi, la un miting de protest, desfășurat la poarta combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galați, acțiune organizată de Sindicatul Naţional “Solidaritatea”al Metalurgiştilor din România.

Potrivit liderului acestui sindicat, Gheorghe Tiber, mitingul de protest a fost organizat pentru ca siderurgiştii care doresc să îşi poată exprima nemulţumirile în legătură cu salariile pe care le primesc în combinat dar şi în legătură cu modul în care sindicatul reprezentantiv din combinat, Sindicatul Solidaritatea AMG, a înţeles să negocieze cu patronatul noul CCM pe 2015. Reamintim, conform noului CCM pe 2015, salariile sidedrurgiștilor au fost majorate doar cu 70 de lei brut, nici jumătate din ce au solicitat sindicaliștii.

Totodată, Gheorghe Tiber cere majorarea, în două tranșe (de la 1 ianuarie și 1 iulie)  a salariilor cu 25% (sau acordarea unei prime brute de 500 de lei), care, spune acesta, poate fi aplicată chiar dacă Contractul Colectiv de Muncă pe 2015  a fost semnat, putându-se face acte adiționale. Tiber a remarcat și numărul mic de protestatari - doar 100, față de cei peste 400, câți au manifestat, pe 22 ianuarie, la poarta combinatului - susținând că acesta este rezultatul presiunilor făcute de administrație printre siderurgiști, oameni care se tem pentru siguranța locului de muncă.

Pe de altă parte, administrația combinatului Arcelor Mittal Galați a transmis, printr-un comunicat de presă, că majorarea salarială prevăzută deja în CCM pe 2015 conduce la creșterea salariilor în medie de aproape trei ori față de rata inflației “respectiv 6% pentru muncitori, 5% pentru maiștri și 2,5% pentru personalul TESA” și că această creștere a fost făcută în condițiile în care “unitatea  încă se luptă pentru supraviețuire”. Considerând că dialogul social ar trebui protejat, administrația combinatului a mai transmis că “în același timp, nu se poate încălca legea și nu trebuie să fie afectată securitatea și sănătatea oamenilor, starea echipamentelor, producția și mediul înconjurător”.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.