Jump to content

Centru de servicii sociale pentru persoane defavorizate


dcp100168

Recommended Posts

COMUNICAT DE PRESĂ
Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a semnat astăzi un nou contract de finanţare europeană nerambursabilă.
”Atragerea cât mai multor fonduri europene este cheia succesului pentru dezvoltarea şi modernizarea Galaţiului. Uniunea Europeană pune la bătaie bani mulţi pentru dezvoltarea regională şi trebuie să profităm de acest lucru, dacă ne dorim un oraş cu adevărat civilizat şi european. De aceea, atragerea cât mai multor bani de la Uniunea Europeană este o prioritate a mandatului meu şi spun că, în doi ani şi jumătate, am reuşit să facem proiecte importante pentru Galaţi în domeniile infrastructurii, creşterii eficienţei energetice a clădirilor, siguranţei publice, educaţiei, sănătăţii şi social”, a declarat primarul Marius Stan.
Noul contract este în valoare de 12,6 milioane lei, din care 12,3 milioane lei reprezintă asistenţă financiară europeană nerambursabilă. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea unui centru comunitar de servicii sociale integrate pentru persoane defavorizate. Durata de implementare a proiectului este de 13 luni, termenul de finalizare fiind decembrie 2015.
În cadrul proiectului, va fi reabilitat şi supraetajat imobilul din strada Ştiinţei nr. 26, care va deveni astfel sediul centrului social pentru persoane defavorizate. Centrul de servicii sociale integrate va oferi adăpost temporar unui număr de 60 de persoane aflate în dificultate, inclusiv de etnie romă. Totodată, centrul va organiza şi derula cursuri de formare profesională pentru persoanele defavorizate pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, din rândul cărora vor fi angajaţi viitorii lucrători sociali din centru. Centrul va mai dezvolta şi furniza servicii de orientare, îndrumare şi consiliere a persoanelor defavorizate în perioada de tranziţie de la şcoală la viaţa activă, contribuind astfel găsirea unui loc de muncă pentru 120 de persoane aflate în situaţii de risc. Nu în ultimul rând, noul centru de servicii sociale integrate va putea organiza cursuri de calificare/recalificare profesională pentru inserţia/reinserţia în câmpul muncii a cel puţin 84 de persoane defavorizate.
Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Boschetarii se vor adăposti într-un centru social din secolul XIX

Municipalitatea gălăţeană a lansat astăzi proiectul „Centru Comunitar de Servicii Sociale”, destinat persoanelor defavorizate şi finanţat cu 12,6 milioane lei, aproape trei milioane euro, prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013.

Potrivit managerului de proiect, Adrian Bucur, perioada de implementare este de 13 luni de la data semnării contractului de finanţare, care a avut loc în luna noiembrie, darea în folosinţă fiind prevăzută pentru decembrie 2015.

Bucur a precizat că noul centru social se va dezvolta pe ruinele unei clădiri din secolul al XIX-lea, iar la finalizarea lucrărilor, imobilul va avea arhitectura tipică secolului respectiv. „Centrul social va avea arhitectura tipică secolului al XIX-lea, respectând arhitectura clădirii pe care o reabilităm şi o extindem. Practic, continuăm strategia primăriei de remodelare a centrului istoric al municipiului Galaţi”, a declarat Bucur.

În cadrul proiectului, vor beneficia de servicii de orientare, consiliere şi îndrumare 120 de persoane defavorizate, dintre care 84 vor fi selectate pentru a urma cursuri de calificare-recalificare profesională. De asemenea, 60 de persoane vor fi beneficiare ale spaţiilor de dormit cu caracter de adăpost temporar.

Potenţialii beneficiari ai proiectului sunt tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie rromă supuse excluziunii sociale, persoanele cu venit minim garantat, persoanele aflate anterior în detenţie care nu beneficiază de suport din partea familiei.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ruina care ne costă 5,4 milioane de lei de la bugetul local

Anul trecut, pe vremea asta, Primăria lansa un proiect european pentru transformarea ruinelor de pe strada Ştiinţei nr. 26 într-o clădire extinsă, cu arhitectură de secol al XIX-lea, dar proiectată pentru a răspunde cerinţelor unui Centru comunitar de servicii sociale. Metamorfoza ar fi trebuit să se producă până la 31 decembrie 2015, dar nu s-a reuşit! În aceste condiţii, aleşii locali au aprobat data de 30 iunie 2016, ca zi limită de finalizare a proiectului. De asemenea şi-au asumat suportarea sumei estimate de 5,34 milioane de lei cu TVA (4,3 milioane de lei fără TVA) sumă necesară finalizării proiectului şi care va fi introdusă în bugetul municipiului Galaţi pe anul 2016.
Dacă iniţial, cofinanţarea asumată era de doi la sută, acum valoarea pe care o suportăm de la bugetul local o depăşeşte pe cea eligibilă estimată la 3,3 milioane de lei fără TVA!

De ce s-a ajuns aici

Potrivit Primăriei, contractul de lucrări a fost încheiat pe 14 aprilie 2015 cu SC Pallegrini SRL Galaţi, iar lucrările au fost demarate pe 20 aprilie 2015. „Întârzierile faţă de graficul de execuţie stabilit iniţial au fost cauzate de natura terenului slab de fundare, fapt ce a dus la operaţiuni suplimentare de consolidare prin injectare şi astfel a rezultat prelungirea duratei de execuţie a lucrărilor subsecvente”, ne-a comunicat municipalitatea.
În noul imobil cu trei nivele îşi vor găsi adăpost temporar 60 de persoane defavorizate. Tot aici vor fi organizate cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Hotelul celor fără adăpost. Proiect european ajuns la a doua prelungire

  • Ruinele rămase în picioare din imobilul de epocă în care a funcţionat Şcoala Nr. 23 ar fi trebuit să se transforme, pe 17 decembrie 2015, într-un Centru comunitar de servicii sociale
  • Din păcate, investiţia cu finanţare europeană nu va fi gata nici pe 30 iunie, aşa cum stabiliseră aleşii la finele anului trecut, când au prelungit termenul de finalizare, ci abia pe 31 august

Printre proiectele demarate de primarul Marius Stan, pe care noul primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, va avea misiunea să le finalizeze, se află şi Centrul comunitar de servicii sociale, de pe strada Ştiinţei nr. 26. Investiţia, în valoare totală de 12,6 milioane de lei cu TVA, ar fi trebuit să fie gata pe 30 iunie, cel puţin aşa hotărâseră consilierii locali la finele anului trecut. Atunci au decis să prelungească până la 30 iunie 2016 termenul de finalizare, stabilit iniţial pentru 17 decembrie 2015, asumându-şi suportarea de la bugetul local a sumei estimate de 5,3 milioane de lei cu TVA, pentru plata lucrărilor executate în cursul anului 2016. Plăţi pe care Uniunea Europeană nu le va deconta. Dar tot aleşii locali, întruniţi într-o ultimă şedinţă de îndată, înainte de alegeri, au aprobat ziua de 31 august 2016 ca dată-limită de finalizare a proiectului.

Decizia a fost luată ca urmare a unei adrese transmise de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, prin care li s-a comunicat că, pentru proiectele cu valoarea totală sub 5 milioane de euro, care nu se finalizează la data de 30 iunie 2016, se poate prelungi durata contractului de finanţare cu două luni. Dacă, însă, nici acest termen nu va fi respectat, municipalitatea riscă să suporte corecţii financiare. Iată de ce, în ultima zi a campaniei electorale, pe 3 iunie, primarul în exerciţiu, Marius Stan, a descins pe şantier pentru a vedea stadiul lucrărilor.

Ce-a fost şi ce va fi

Pe strada Ştiinţei la nr. 26 a funcţionat, acum 40 de ani, Şcoala Nr. 23. Imobilul, cu arhitectură de epocă, devenit corp al Grupului Şcolar „Radu Negru”, a fost apoi dezafectat şi abandonat. În repetate rânduri, a fost vandalizat de hoţii de cărămizi, furat practic bucată cu bucată.

Pentru a nu fi ras de pe faţa Galaţiului, autorităţile au considerat că imobilul poate fi salvat prin transformarea lui într-un centru social destinat categoriilor defavorizate: tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie romă supuse excluziunii sociale, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele care au fost în detenţie. În centru îşi vor găsi adăpost temporar 60 de persoane defavorizate. Tot aici vor fi organizate cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate.

Proiectul prevedea consolidarea clădirii existente - de fapt nişte resturi de ziduri - şi supraetajarea construcţiei existente cu trei nivele. Licitaţia pentru realizarea centrului social a fost câştigată de SC Pallegrini SRL Galaţi, cu o ofertă de 7.009.562 de lei fără TVA, iar lucrările au demarat pe 20 aprilie 2015.

Pe 3 iunie, când primarul a descins pe şantier, se lucra în ritm susţinut. Câteva dintre camerele finalizate de la etaj erau deja amenajate cu paturi şi noptiere, iar toaletele ofereau tot confortul necesar.

La parter vor funcţiona o sală de consiliere, un cabinet medical, bucătăria şi sala de mese, birouri, un spaţiu de depozitare, spălătoria, uscătorul şi grupuri sanitare pe sexe. La etajele unu şi doi, precum şi la mansardă vor fi, în total, 30 de dormitoare cu grupuri sanitare proprii, mobilier şi aparatură audio-video, spaţiu de depozitare şi magazie.

"Hotel de aproape patru stele"

„Este un sediu ultramodern. Cred că putem vorbi de un hotel de aproape patru stele la cum arată, cu dotări de ultimă generaţie. Este o clădire care a apărut în locul unei case de patrimoniu, dar care a fost făcută bucăţele de amatorii de resturi de materiale de construcţie. Am păstrat, în lateral, un perete care să aducă aminte, peste timp, de cum arăta şi cum se construia pe vremuri. Am păstrat arhitectura vechii clădiri, astfel încât, la final, vom avea o clădire nou-nouţă, dar cu o patină de vechi”, a declarat, mulţumit de lucrări, Marius Stan.

Şi, totuşi, de ce nu e gata?

Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea adoptată de aleşi, prelungirea proiectului până la 31 august este justificată prin „apariţia unor dispoziţii de şantier cu lucrări suplimentare, ce nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. Operaţiunea de consolidare prin injectare a ridicat unele probleme tehnice, care nu au ţinut de execuţia lucrărilor, ci de natura terenului slab de fundare, care a avut o comportare imprevizibilă”. Prelungirea va permite „întocmirea documentaţiei pentru efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor prin numirea unui inspector care va face parte din comisie, obţinerea certificatului de performanţă energetică, întocmirea documentelor pentru licenţa de funcţionare a centrului de servicii sociale şi obţinerea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

Cât vom plăti

Conform deciziei aleşilor, Primăria Galaţi s-a angajat să acopere cheltuielile suplimentare precum şi să asigure resursele financiare necesare implementării optime a proiectului. Conform datelor furnizate la solicitarea noastră, contribuţia Primăriei Galaţi la centrul social ar fi trebuit să fie de 269.030 de lei fără TVA din valoarea eligibilă a proiectului. La finele anului trecut, aleşii au aprobat suportarea de către Consiliul Local Galaţi a sumei estimate de 5,34 milioane de lei cu TVA (4,3 milioane de lei fără TVA), sumă necesară finalizării proiectului. În aceste condiţii, suma suportată de la bugetul local ajunge să o depăşească pe cea eligibilă estimată!

Costurile finale, suportate de la bugetul local, dar şi sumele decontate de Uniunea Europeană vor fi cunoscute abia la finalizarea investiţiei, când se va trage linie şi se va socoti. Atenţie, însă, neatingerea indicatorilor asumaţi va atrage neeligibilitatea în totalitate a cheltuielilor, Primăria urmând să restituie toate sumele primite! Să sperăm că nu va fi cazul!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hotel de lux de cinci stele pentru defavorizații soartei, fără apă și gaze naturale

Primăria municipiului Galați a organizat conferința de încheiere a Centrului Comunitar de Servicii Sociale, din str. Științei nr. 26, un obiectiv impresionant atât prin amenajare și dotări, cât și prin banii publici investiți aici. Deși inițial proiectul ar fi trebuit să beneficieze de finanțare nerambursabilă, în final, din valoarea totală a proiectului, de 9,45 milioane de lei, aproape 5 milioane de lei au fost plătiți din banii publici. Asta, deoarece lucrările de realizare a centrului au întârziat (termenul de finalizare era 17 decembrie 2015), iar UE este foarte strictă în astfel de cazuri - ce nu se finalizazează la timp nu se decontează. Pentru a nu rămâne cu centrul doar pe jumătate construit, fosta administrație condusă de Marius Stan a decis să aloce de la bugetul local circa 5 milioane de lei, ceea ce a făcut ca mai mult de jumătate din totalul cheltuielilor să fi fost suportat din banii gălățenilor, în condițiile în care, inițial, cofinanțarea din partea Primăriei era de doar 2%, adică din bani publici ar fi trebuit să se plătească maxim 253.000 de lei! Comparativ cu banii publici, ai gălățenilor, pe care, până la urmă, i-a plătit municipalitatea pentru acest centru, se poate spune că întârzierea lucrărilor a obligat Galațiul să aloce o sumă de 20 de ori mai mare decât ar fi trebuit!

Condiții de hotel de cinci stele  

De suma totală a lucrărilor - 9,45 milioane de lei - un fost atelier-școală de pe Științei 26 a fost transformat într-un adevărat hotel cu trei etaje, dotat și amenajat la nivelul celor de cinci stele. Clădirea are 30 de dormitoare a câte două paturi, condițiile de cazare fiind excelente: tâmplăria este din lemn stratificat, iar încuitorile, din alamă, parchet de cea mai bună calitate pe jos, uși din termopan, la intrare și de aluminiu, la baie, gresie, faianță pe holuri și în băi, mobilierul - din lemn natural, scaunele - acoperite cu piele ecologică, la fel și o minicanapea care se află în fiecare dormitor. Cele 30 de camere - cu dimensiuni între 27 și 33 de metri pătrați (de 2-3 ori mai mari decât camerele prevăzute prin norme europene)! - dotate și aranjate așa cum foarte mulți gălățeni nu au acasă sunt destinate persoanelor cu vârste de 18 până la 35 de ani aflate în situații deosebite: tineri care au fost crescuți în centre de plasament, mambe tinere, victime ale violenței domestice, foști deținuți nesprijiniți de propriile familii, rromi, beneficiari de venit minim garant etc.

Totuși, aceștia nu se pot bucura de condițiile de cinci stele ale centrului decât timp de maxim un an, fiind vorba despre un adăpost temporar. “Având în vedere că este ca un adevărat palat, mă gândesc, totuși, dacă beneficiarii acestui centru vor reuși să păstreze aceste investiții și să nu le distrugă... ar fi păcat, mai ales că aici condițiile sunt mult mai bune decât la mulți din noi acasă! Vă dau numai exemplul centrului de bătrâni de pe Războieni care în curând nu va mai putea funcționa, căci nu se mai încadrează în normele europene de cazare, așa că va trebui să mutăm acei bătrâni într-un fost cămin școlar, în niște condiții mult mai rele decât aici. Să vă mai dau exemplul locuințelor sociale amenajate de fosta administrație locală în Micro 17, cele cu camerele care au ferestrele pe holul blocului, acolo suprafețele camerelor sunt de 3-4 ori mai mici decât cele de aici...”, a spus viceprimarul Roman Apostol Picu, prezent la închiderea proiectului de la centrul din Științei.

Centrul nu poate fi locuit, căci nu are apă curentă și nici gaze naturale!         

Centrul mai îndeplinește și alte scopuri decât cel de adăpost temporar - prin acest proiect, au fost organizate cursuri de consiliere și orietntare profesională pentru 14 persoane din care patru vor fi angajate la centru, și alte 120 de persoane au fost, de asemenea, consiliate și îndrumate. Cu alte cuvinte, în afară de cursuri, marea parte a finanțării s-a dus către firma Pallegrini cea care a realizat lucrările. O firmă care a nu a respectat termenul de finalizare a lucrărilor - cu acordul cel puțin ciudat al Primăriei Galați, pe care nimeni nu a auzit-o cerând despăgubiri, de pildă, constructorului, pentru întârzierea lucrărilor - , de 17 decembrie 2015, dar care motivează că lucrările au fost complexe și că s-au demarat abia în perioada aprilie-mai 2015, deși contractul de finanțare a proiectului s-a semnat pe 17 noiembrie 2014.

Din păcate, nici acum centrul de cinci stele (folosit, în campania electorală, de fostul primar Marius Stan, drept “decor electoral”, fiind unul din obiectivele prezentate de fostul edil drept realizări, deși el nu era încă funcțional!) nu este nici măcar acum funcțional. Toaletele sunt extrem de frumoase, dar nu au apă curentă, iar la bucătăria, spațioasă, de la parter, nu se poate găti nimic, deoarece nici acum nu s-a făcut branșamentul la gaze naturale - lucruri care, spune constructorul, “pică” în sarcina Primăriei. În plus, nu există un contract de telefonie și semnal de internet încheiat - sistemul antiincendiu impunând și un astfel de contract, pentru alarmarea telefonică a pompierilor, în caz de incendiu. În aceste condiții, dacă aceste probleme nu vor fi puse la punct cât de curând, municipalitatea ar putea pierde chiar și mica finanțare de la UE de care a beneficiat până acum!

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Centru social sigilat, deşi este finalizat

Deşi ar fi trebuit să fie dat în folosinţă la începutul acestui an, Centrul Comunitar de Servicii Sociale pentru Tineri (str. Ştiinţei nr. 26) va fi folosit în scopul în care a fost construit abia... anul viitor. Situaţia este cu atât mai absurdă cu cât centrul este finalizat, dotat (la standarde de invidiat) şi gata să îşi primească beneficiarii. Din păcate, birocraţia şi lipsa de interes a autorităţilor (căci există leac şi pentru birocraţie excesivă, dacă vrei) lasă nefolosite 60 de locuri de cazare pentru persoane aflate în situaţii extrem de dificile.

Centrul Comunitar de Servicii Sociale pentru Tineri a fost realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar conferinţa de încheiere a proiectului a avut loc pe pe 25 august. Deşi la conferinţă centrul a fost vizitat de autorităţi şi presă şi totul părea gata, obiectivul este şi acum sigilat şi păzit de agenţii de pază care nu au nici măcar unde să meragă la toaletă, căci centrul nu are nici acum apă curentă, aşa că bieţii paznici caută... scăpare pe la vecinii din apropierea centrului. O situaţie care, chiar dacă s-ar rezoilva mâine, tot nu ar conduce la deschiderea centrului, care va fi funcţionabil abia în ianuarie 2017 - estimare dată de autorităţile locale!

În prezent centru nu are nici apă curentă, nici gaze naturale şi nici alimentare proprie cu energie electrică, lucruri care vor fi puse la punct în maxim două săptămâni, promite Toma Dumitrescu, reprezentantul Primăriei Galaţi. Pe de altă parte, acesta a adăugat că pentru deshiderea centrului, Primăria Galaţi trebuie să parcurgă câţiva paşi birocratici - aprobarea proiectului de hotărâre de CL privind funcţionarea acestui centru, dobândirea persoanlităţii juridice, angajarea de personal - lucruri ce se vor realiza până în decembrie.

“Racordurile de apă, gaze naturale şi energie electrică se vor remedia în maxim două săptămâni. Pe de altă parte, centrul nu este deschis întrucât, potrivit legislaţiei în vigoare, până la aprobarea, în CL, a  proiectului privind «Înfiinţarea Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale pentru Tineri Galaţi», acesta trebuie supus dezbaterii publice, conform Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţie publică. Proiectul a fost supus spre dezbatere publică de pe 17.08 şi el va rămâne în dezbatere publică timp de o lună. După acest moment, va urma, probabil în luna octombrie (căci şedinţa de CL din această lună este programată pentru 15 septembrie), aprobarea proiectului în cadrul CL, când se va aproba regulamentul de organizare şi funcţionare al centrului. Ulterior, se demarează procedura de dobândire a personalităţii juridice şi fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al centrului, iar în luna decembrie va urma angajarea personalului, ce va fi cuprins din 21 de oameni. Operaţional, centrul va fi deschis abia din ianuarie”, a explicat Toma Dumitrescu, reprezentantul Primăriei Galaţi.

Centrul Comunitar de Servicii Sociale pentru Tineri Galaţi a fost construit pe fundaţia unui fost atelier şcoală şi în prezent are 30 de dormitoare (a câte două paturi), spaţii generoase, de până la 33 mp, dotate şi amenajate la standard de hotel de cinci stele: cu tâmplărie din lemn stratificat, iar încuitorile, din alamă, parchet de cea mai bună calitate pe jos, uşi din termopan şi de aluminiu, gresie, faianţă pe holuri şi în băi, mobilierul - din lemn natural, scaunele - acoperite cu piele ecologică, la fel şi o minicanapea care se află în fiecare dormitor.

Potrivit proiectului, centrul va servi ca adăpost temporar (pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire până la cinci ani) pentru tinerii orfani care au crescut în case de copii, pentru mame, victime ale violenţei domestice, rromi sau foşti deţinuţi care au probleme în reintegrare, toţi cu vârsta până în 35 de ani.

Demarat pe 17 septembrie 2014 (când s-a semnat contractul), proiectul de realizare a centrului ar fi trebuit să se finalizeze pe 31 decembrie 2015. Însă constructorul nu a putut respecta acest termen, finalizând lucrările la 31 iulie a.c. O întârziere care a costat scump bugetul local, căci UE nu are în obicei să plătească bani pentru lucrări derulate după termenul de finalizare convenit iniţial.

Aşa se face că, dacă iniţial valoarea totală a proiectului era de circa 12,6 milioane de lei, din care 10,10 milioane de lei urma să fie finanţarea nerambursabilă de la UE, în timp ce contribuţia de la bugetul local ar fi fost de doar 333.000 de lei, la finalul proiectului cifrele au fost altele: construcţia şi dotarea centrului au costat 9,4 milioane de lei, însă UE nu a alocat 10,10 milioane de lei, ci doar 4,4 milioane de lei, restul de 5 milioane fiind acoperit de la bugetul local.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Noi acuzații din Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale pentru Tineri: Asistați social, „tratați” cu droguri și împinși la cerșit

Un grup de beneficiari din Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale pentru Tineri din cadrul Primăriei municipiului Galați susține că s-ar petrece numeroase nereguli în cadrul unității. După ce o tânără a acuzat săptămânile trecute că ar fi fost agresată în centru de un coleg cu probleme de comportament, noi acuzații privind regimul din instituție vin din partea altor tineri aflați în situații speciale.

"Trăim momente de teroare sub regim restricționat impus de cei de la conducere, stăm claie peste grămadă", așa descrie acest loc Ionel Catrin, unul dintre beneficiarii centrului, într-un memoriu adresat redacției noastre, la câteva zile după publicarea cazului tinerei bătute în centru de un alt beneficiar, cunoscut cu probleme de comportament.

Violuri, stupefiante și agresiuni

Catrin susține că angajații centrului le invadează spațiul intim în absența lor, controlându-le telefoanele și lucrurile care rămân în cameră.

Tânărul relatează îngrozit că zilele trecute un beneficiar l-a violat pe un altul, situația delicată sfârșindu-se doar cu un referat disciplinar, deoarece nu li s-ar fi permis să cheme Poliția.

Beneficiarii afirmă că unii tineri consumă băuturi alcoolice și substanțe interzise și că din acest motiv sunt gălăgioși și de multe ori chiar agresivi, personalul și conducerea închizând ochii la astfel de fapte greu de tolerat.

Seria dezvăluirilor șocante însă nu se încheie aici. Aflăm că "sunt tineri care sunt obligați de alți beneficiari să se ducă la cerșit!". Tinerii descriu centrul ca fiind "un iad", deoarece sunt deranjați de gălăgia pe care alți beneficiari cu handicap o creează, motiv pentru care cei care trebuie să meargă a doua zi la lucru nu se pot odihni.

Aceștia au precizat că beneficiarii cu handicap sunt favorizați de asistentele din centru, deoarece participă la activități, cei care muncesc nereușind să fie mereu prezenți, din cauza programului de muncă. Cu toate că nu sunt prezenți la activități, tinerii susțin că în acte sunt cât se poate de prezenți, pentru a se mușamaliza neregulile: "Din punct de vedere birocratic, doamna director a avut grijă să fie la punct cu tot".

Tinerii susțin şi că nu sunt hrăniți corespunzător, fiind aceeași mâncare zi de zi și că predomină "hrana rece", ba mai mult nici tratamentele necesare nu le sunt aplicate corespunzător.

Acuzațiile continuă și față de angajații centrului, care ar avea un comportament lipsit de empatie, veșnicul răspuns fiind "nu mă interesează pe mine problemele voastre", atunci când beneficiarii le cer ajutorul și sprijinul.

Tinerii susțin că sunt amenințați de conducerea centrului cu "desfacerea contractului" dacă fac publice informațiile, însă mărturisesc că nici măcar frica de a rămâne fără un acoperiș deasupra capului nu îi determină să mai suporte nedreptățile.

Primăria neagă acuzațiile

În timp ce din centru vin acuzațiile menționate, reprezentanții centrului, prin Primărie, autoritatea sub tutela căreia se află instituţia, neagă cu vehemență problemele. Biroul de presă al Primăriei susține că "centrul alocă fiecărui beneficiar un spaţiu de cazare într-o cameră personală, amenajată corespunzător. În camera personală se alocă un spaţiu de 6 mp/beneficiar, aceasta fiind destinată cazării a maximum 2 persoane, iar camerele personale sunt separate pe sexe. Cei mai mulți dintre beneficiari locuiesc singuri în camere. Dispunerea beneficiarilor pe camere se realizează cu acordul acestora, în funcție de preferințele personale".

Referitor la problema hranei, Centrul susține că asigură condiţiile necesare pentru prepararea hranei şi servirea meselor, beneficiarii primind alimentaţia necesară corespunzător nevoilor şi, pe cât posibil, preferinţelor lor și asigură fiecărui beneficiar, la intervale echilibrate, cel puțin 3 mese/zi, mesele fiind diferenţiate prin prelucrare şi prezentare.

Reprezentanții centrului afirmă că se organizează sesiuni de instruire a personalului privind respectarea drepturilor beneficiarilor precum și a prevederilor Codului de etică, care sunt consemnate în registrul de evidenţă privind perfecţionarea continuă a personalului.

În privința problemelor ignorate, menționate de beneficiari, centrul afirmă că asigură condiţiile necesare pentru exprimarea opiniei beneficiarilor cu privire la serviciile primite. "Este pus la dispoziţia beneficiarilor un recipient de tip cutie poştală, în care aceştia pot depune sesizări/reclamaţii scrise cu privire la aspectele negative constatate, dar şi propuneri privind îmbunătăţirea activităţii centrului".

Reprezentanții centrului neagă atât acuzaţiile privind încălcarea intimității, cât și pe cele referitoare la administrarea tratamentelor: "Camerele beneficiarilor se închid cu cheie. Beneficiarul sau beneficiarii cazați în camere au fiecare câte o cheie. Accesul în camerele personale se poate face numai cu acordul beneficiarului, locatar al camerei. Acest lucru este valabil și în cazul colegilor din centru, dar și pentru personalul angajat.

Referitor la administrarea tratamentului, serviciile medicale sunt acordate în baza unei proceduri de lucru, iar administrarea tratamentului este consemnată în Registrul de tratamente, cu semnătura beneficiarilor".

Autorităţile mai afirmă că beneficiarii sunt sub supraveghere permanentă, având la dispoziție personal de specialitate, care lucrează în două ture, în intervalul orar 7,00 - 20,00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică (9,00-17,00), iar paza centrului este asigurată 24 de ore din 24. În plus, centrul este dotat cu camere de supraveghere video, care pot fi consultate, dacă se impune acest lucru.

Primăria municipiului Galați lămurește și problema persoanelor cu handicap care stau în centru și le provoacă disconfort celorlalți beneficiari. "Menționăm faptul că tinerii din centru sunt școlarizați (frecventează cursuri la facultate, școală gimnazială, postliceală), au un loc de muncă, sunt beneficiari de VMG sau se află în evidența AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Tinerii care nu s-au putut adapta cerințelor profesionale și nu au putut fi încadrați în muncă au obținut pensie de invaliditate. Ca urmare a acestui fapt s-au întocmit și depus dosare de admitere în centre medico-sociale. Lipsa locurilor disponibile în aceste centre a condus la cazarea în continuare a acestor tineri [în centru], dată fiind situația de vulnerabilitate în care se află, până la eliberarea unui loc".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.