Jump to content

Minore obligate să se prostitueze la Barcea


dcp100168

Recommended Posts

Minore obligate să se prostitueze la Barcea

* O familie din judeţul Galaţi s-a ocupat, timp de un an, de exploatarea sexuală a unor minore

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi (DIICOT) au reţinut trei persoane sub acuzaţia de trafic de persoane în cadrul unui grup organizat. Astfel, Dan Căluian, zis “Truşchi”, Mariana Căldăraru (concubina lui Dan Căluian) şi Vasilica Căluian (mama lui Dan Căluian) au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, cerere aprobată la Tribunalul Galaţi. Decizia de arestare preventivă a fost menţinută şi în urma contestaţiei formulate de cei trei la Curtea de Apel. În acelaşi dosar, procurorii o mai anchetează şi pe Nicuţa-Nicoleta Buiac, faţă de care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, cu obligaţia de a nu părăsi municipiul Tecuci.

Afacere pusă la cale în 2013

Cei patru au ajuns în atenţia oamenilor legii după ce, în cursul anului 2013, s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, sub coordonarea exercitată de liderul Dan Căluian, pe linia traficului de minori prin exploatare sexuală.
Astfel, în urma cercetărilor efectuate de procurori, a rezultat că Dan Căluian, domiciliat în satul Podoleni, comuna Barcea, din 2013 şi până la momentul în care oamenii legii au destructurat gruparea, a exploatat numeroase victime minore, pe care le găzduia fie la locuinţa sa, împreună cu concubina lui, fie la locuinţa mamei sale din satul Podoleni. Minorele erau exploatate sexual “la stradă”, în diverse locaţii de pe raza judeţelor Galaţi şi Vrancea.

Metoda "Loverboy"

După ce au stat de vorbă cu victimele, anchetatorii au aflat că Dan Căluian îşi recruta fetele folosind în special metoda “Loverboy” (simularea afecţiunii şi a intenţiilor de concubinaj cu victimele). După ce erau racolate, fetele erau cazate de Dan Căluian la el acasă sau la mama lui, astfel încât povestea de dragoste să fie cât mai credibilă. Apoi, atât el, cât şi concubina şi mama sa le instruiau pe victime cu privire la alegerea celor mai profitabile locuri în care ele să poată racola cât mai mulţi clienţi pentru a se prostitua. Tot ei se ocupau de transportul fetelor la locaţiile stabilite pentru desfăşurarea activităţii, dar şi de supravegherea lor. Anchetatorii au mai aflat şi faptul că membrii grupării exercitau violenţe fizice şi psihice asupra victimelor, pentru a le obliga să îşi continue activitatea de prostituţie.
O parte dintre victime au fost exploatate şi în alte ţări de Europa, Dan Căluian fiind cel care se ocupa de obţinerea documentelor necesare pentru scoatere lor din ţară, în condiţiile în care acestea erau minore.

Profitul va fi stabilit la finalul anchetei

Până în prezent, anchetatorii au stabilit că, în urma exploatării a trei fete, membrii grupării au obţinut peste 170.500 de lei şi 9.000 de lire sterline. Acestea sunt însă doar o parte din bani, procurorii susţinând că membrii grupării infracţionale au avut venituri mult mai mari, sumele exacte urmând să fie stabilite abia la finalizarea cercetărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Opt proxeneţi trimişi în judecată în doar o lună

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au destructurat un nou grup de proxeneţi, pe care i-au trimis în judecată la începutul acestei luni. Este vorba despre Ionuţ Ionel Gorgan şi Tănăsache Liciu, ambii fiind acuzaţi de trafic de minori.

Procurorii au început ancheta în acest caz încă de la începutul anului 2015, când poliţiştii BCCO - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada mai - septembrie 2014, inculpaţii Ionel Ionuţ Gorgan şi Tănăsache Liciu au racolat şi exploatat sexual, pe raza comunei Barcea şi în zona staţiei de carburanţi Lukoil 2 din municipiul Tecuci, mai multe tinere, atât adulte, cât şi minore.

Doar ocupaţii ilicite

Cei doi bărbaţi sunt din Barcea şi nu au avut niciodată o ocupaţie, câştigându-şi existenţa din activităţi ilicite. „Având o situaţie financiară modestă şi observând în mediile pe care le frecventau că din activitatea de trafic de persoane se pot obţine sume importante de bani fără eforturi deosebite, prin exploatarea unor tinere vulnerabile din mediul rural, provenind din familii dezorganizate, cu o situaţie materială precară, cei doi inculpaţi s-au hotărât să desfăşoare astfel de activităţi pe raza judeţului Galaţi, urmând să se ocupe împreună de recrutarea, transportul, adăpostirea, supraveghere, strângerea banilor şi plasarea acestora, precum şi de constrângerea victimelor traficului de persoane”, precizează procurorii în rechizitoriul trimis instanţei de judecată.

Acesta este al doilea grup de proxeneţi din Barcea care a ajuns pe mâna anchetatorilor de la DIICOT, asta după ce procurorii i-au trimis în judecată pe Dan Căluian, zis ”Truşchi”, Vasilica Căluian, zisă ”Chioara”, Mariana Căldăraru, Valerica Buiac, Nicoleta Nicuţa Buiac, zisă ”Culeta”, şi pe Georgian Rebegea.

"Experienţă" de trei ani

În urma anchetei, procurorii au aflat că cei doi inculpaţi se ocupau cu traficul de persoane de aproximativ trei ani şi obligau fetele să practice prostituţia „la stradă” pe raza localităţilor Barcea, Cosmeşti şi Tecuci. Oamenii legii au stabilit că inculpaţii utilizau diverse forme de inducere în eroare, inclusiv metoda „loverboy”, şi de constrângere asupra victimelor.

De asemenea, ancheta a stabilit că, în urma traficării şi exploatării sexuale a două persoane minore, cei doi inculpaţi au obţinut aproximativ 110.000 de lei.  Acestea nu au fost însă singurele victime ale inculpaţilor, motiv pentru care procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor pentru dovedirea întregii activităţi infracţionale.

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea lui Ionel Ionuţ Gorgan pe data de 9 aprilie, o zi mai târziu acesta fiind arestat preventiv pe baza unei decizii luate de magistraţii Tribunalului Galaţi. Ulterior, pe 23 aprilie, procurorii l-au reţinut şi pe Tănăsache Liciu. Tot magistraţii Tribunalului au emis un mandat de arestare preventivă şi pe numele lui Liciu. Ba mai mult, anchetatorii au constatat că acest inculpat mai are o pedeapsă de opt luni închisoare cu suspendare pentru că a condus un autoturism fără a avea permis.

Acum, cei doi îşi aşteaptă sentinţa în urma judecării dosarului de către magistraţii Tribunalului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Export de minore racolate de la ţară

Povestea reţelei de proxenetism condusă de Dan Căluian, zis „Truşchi”, este una aparte. Dacă, de regulă, reţelele de acest fel se nasc în marile oraşe, aproape de „piaţa de desfacere”, Dan Căluian a preferat să-şi stabilească „baza” în Podoleni (Barcea), o mică localitate de lângă Tecuci. Reţeaua infracţională a mizat pe faptul că la ţară va fi ascunsă de ochii oamenilor legii. De fapt, este a treia reţea infracţională descoperită în localitatea menţionată.

Partea interesantă este că nepotismul n-a ocolit nici lumea infractorilor, căci reţeaua de prostituţie a lui „Truşchi” s-a bazat pe mama acestuia, Vasilica Căluian (zisă „Chioara”), pe concubina acestuia, Mariana Căldăraru şi pe două verişoare: Valerica Buiac (zisă „Vali”) şi Nicoleta Nicuţa Buiac (zisă ”Culeta”). Lor li s-a adăugat şi un „stranier”, în persoana lui Georgian Rebegea, care avea rolul mână dreaptă şi de mardeiaş al „peştelui”. Iniţial, au racolat pentru prostituţie fete de prin satele din nordul judeţului Galaţi şi „au încropit” un bordel la Podoleni, în locuinţa Vasilicăi Căluian. Apoi au plasat fetele pe centurile oraşelor Tecuci şi Focşani, iar din 2012 au decis să-şi extindă afacerile. Au început să adune fete, mai ales minore, şi din satele vrâncene şi vasluiene şi s-au apucat de „export”. Fetele racolate au fost trimise către mai mulţi proxeneţi din Italia şi Anglia, localnicii primind un comision pentru fiecare dintre tinerele introduse în afacere. „Am aflat, mai târziu, că m-a vândut cu 1.000 de euro. Mi-a luat şi mie 200 de euro ca să mă recomande unui băiat care să aibă grijă de mine în Italia”, a declarat una dintre fetele traficate. Peste hotare, fetele erau transportate de Căluian, care „colabora infracţional cu alte persoane, în scopul trecerii frauduloase (inclusiv prin mituirea funcţionarilor din punctele de trecerea a frontierei) peste graniţă a victimelor minore, fără a avea procuri cu acceptul atestat notarial al părinţilor lor de a părăsi teritoriul României”, precizează anchetatorii.

Gruparea a intrat în atenţia procurorilor DIICOT Galaţi de-abia în august 2014, când o persoană din oraşul ardelean Alba Iulia a depus plângere că fiica ei, minoră, era exploatată de gruparea din Podoleni.

Pentru a-şi recruta victimele, Căluian a folosit, în toate cazurile, celebra metodă „Loverboy” (simularea afecţiunii şi a intenţiilor de concubinaj cu victimele), metodă extrem de utilizată în ultima vreme de către traficanţii de carne vie.

Anual, potrivit statisticilor oficiale, sute de minore din România cad în ghearele traficanţilor de carne vie, devenind parte a reţelelor naţionale sau internaţionale de prostituţie. Însă, dincolo de cifre, poveştile care stau în spatele statisticilor sunt realmente înfiorătoare. Dosarele penale legate de prostituţie şi proxenetism abundă de scenarii şi de declaraţii care, pur şi simplu, îi îngrozesc până şi pe cei obişnuiţi cu infracţionalitatea.

Ne place sau nu ne place, statisticile Interpol sunt clare: România a ajuns deja principalul furnizor de prostituate de pe piaţa europeană, devansând Ucraina şi Rusia, celelalte două ţări de pe acest inedit „podium” al traficului de carne vie. În spatele statisticilor există, fără îndoială, o lume extrem de pestriţă, căci marea majoritate a prostituatelor românce sunt parte a unor reţele de traficanţi foarte bine puse la punct.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.