Jump to content

Bucătarul gălăţean care a gătit pentru Valentino Rossi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bucătarul gălăţean care a gătit pentru Valentino Rossi

Un bucătar din Galaţi se mândreşte că la cei 39 de ani pe care îi are a cunoscut zeci de vedete din ţară şi din străinătate. Dintre toate, cel mai încântat a fost de celebrul motociclist Valentino Rossi.

Găteşte de la 14 ani

Valerică Enică este de loc din Constanţa şi nu şi-a imaginat nicio clipă în copilărie că va deveni bucătar, şi încă unul de top. „Nu îmi plăcea nici să gătesc şi nici să ajut în bucătărie, iar asta mi se trage de la mama, care mereu mă punea să o ajut. Îmi spuneam mereu că eu nu o să stau în bucătărie, atunci când voi fi mare. Însă, când aveam aproape 14 ani, obişnuiam să merg împreună cu un prieten de-al meu, Nicu Doxan, la tatăl lui, care era bucătar şi care gătea pentru toate restaurantele din Mamaia. Mă duceam de fiecare dată cu drag în bucătăriile restaurantelor pentru care gătea şi de fiecare dată mă atrăgeau ţinuta albă, impecabilă şi butonii pe care îi purta. Mi se părea foarte interesant şi cum manevra tigăile şi aşa am început să îndrăgesc bucătăria”, a spus chef Vali Enică.

La vârsta când unii copii nici nu visează la ce vor să se facă, Vali Enică a luat viaţa în mâini. Avea 14 ani, iar într-o zi i-a lăsat un bilet mamei pe care scria „Am plecat să-mi caut de muncă! Sărut mâna, mamă!”. Prima dată, tânărul bucătar a lucrat la restaurantul Craiova din Olimp. A fost şi ospătar şi manipulant, a spălat şi vase, a fost şi ajutor de bucătar, iar asta nu l-a făcut să renunţe. Dimpotrivă, pe zi ce trecea dorea să afle şi mai multe din tainele bucătăriei, aşa că a plecat în străinătate, în Spania.

A gătit pentru Valentino Rossi, în Spania

În anul 2003, Vali Enică avea deja destulă experienţă, aşa că s-a angajat la un restaurant italian din Costa Blanca, Spania. Era familiarizat cu mâncărurile fine, iar clienţii erau numai unul şi unul. Într-o zi, pragul restaurantului a fost trecut de celebrul motociclist italian Valentino Rossi. „Cred că avea un turneu în Spania, iar după cursă a venit împreună cu staff-ul la restaurantul la care eram angajat. Mi-aduc aminte că a servit salată de homar cu inimă de bambus şi ruccola şi tagliata genovese. A mâncat tot din farfurie, iar după masă m-am dus şi am dat mâna cu el şi chiar mi-a mulţumit pentru mâncarea gustoasă pe care am gătit-o”, a spus Vali Enică.

Dar nu numai Valentino Rossi se numără printre clienţii de top. Trei ani mai târziu, după ce a gătit pentru motociclistul italian, chef Vali Enică a revenit în ţară, la Constanţa, oraşul său de suflet. Într-o zi, patronul l-a anunţat că trebuie să gătească pentru clienţi de rang înalt. „I-am avut clienţi pe primul ministru şi preşedintele Azerbaidjanului. Patronul îmi spunea că totul trebuie să fie impecabil şi, chiar dacă au venit în bucătărie SPP-işti, reprezentanţi ai Sanepidului, nu am avut nicio clipă emoţii. Eram stăpân pe mine şi totul a ieşit bine. Mi-aduc aminte că am pregătit pentru cei doi, dar şi pentru cei 20 de oameni care făceau parte din staff, peşte spadă cu sos de creveţi, cotlet de miel în crustă de verdeţuri, iar la sfârşit preşedintele Azerbaidjanului s-a ridicat şi a spus: <<Felicitări bucătarului>>”, a mai povestit Vali Enică.

Vrea să gătească pentru Gordon Ramsey

Mii de persoane au mâncat felurile sofisticate preparate de Vali Enică. Bucătarul adoptat de Galaţi nu poate, însă, să uite ziua când a pregătit mâncare pentru 680 de persoane. „Într-un an, înainte de 8 martie, am fost anunţat de patron că la restaurantul la care lucram se organizează ziua de 8 Martie. Am aflat că trebuie să gătesc pentru 680 de persoane şi toate numai reprezentante ale sexului frumos. Am muncit trei zile şi cred că a fost cea mai inedită experienţă de acest gen, dar deşi doamnele sunt în general pretenţioase, atunci niciuna nu a avut ce să-mi reproşeze”, a mai spus chef Vali Enică.

Dish-urile bucătarului au fost apreciate nu numai de Valentino Rossi şi de preşedintele Azerbaidjanului, dar şi de Smiley, Pavel Bartoş, băieţii de la 3 Sud Est, cei de la Direcţia 5, Oana Roman, Ionică din filmul „Liceenii”, iar lista poate să continue. Mai mult, Vali Enică a colaborat şi încă mai colaborează cu chef Florin Dumitrescu, iar anul viitor va merge în Italia, unde va face un curs de perfecţionare. „Vreau să ajung la un nivel foarte înalt, poate la cel la care este acum celebrul Gordon Ramsey. Chiar mi-ar plăcea să-i gătesc. Nu ştiu acum ce i-aş prepara, dar oricum ceva nebunesc, creat special pentru el. Îl apreciez foarte mult”, a mai spus Vali Enică.

Chef-ul „înfiat” de Galaţi lucrează acum pentru pub-ul Union Jack, unde le împărtăşeşte şi altora din secretele bucătăriei de înaltă clasă. Din 2012 se află în oraşul de la Dunăre şi spune cu mâna pe inimă că se simte bine aici, iar dacă i s-ar face o altă ofertă, ar accepta-o doar dacă ar fi una care vine din străinătate.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.