Jump to content

Recommended Posts

Posted

Secţie de votare moldovenească la Galaţi

Ambasadorul R.Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că la referendumul pentru alegeri prezidenţiale din 5 septembrie vor fi organizate în România şase secţii de votare - două la Bucureşti, şi câte una la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Galaţi. El a ţinut să sublinieze că îndeamnă cât mai multe persoane care au cetăţenie moldovenească să se prezinte la urne.

Reporter: La precedentele scrutine din R.Moldova care au avut loc şi în România, populaţia a venit în număr mare la secţiile de votare. Vă aşteptaţi să fie la fel?

Iurie Reniţă: Chiar ne dorim foarte mult ca cetăţenii Republicii Moldova, indiferent că deţin doar cetăţenia Republicii Moldova sau dublă, sau triplă, ne dorim foarte mult să fie foarte activi. Să vină la referendum să voteze. Actuala guvernare are o abordare absolut diferită de cea anterioară. Dacă anterior erau deschise doar două secţii de votare, şi exclusiv la Bucureşti, în prezent, pentru referendumul din septembrie, vor fi organizate 6 secţii de votare - două la Bucureşti, o secţie la Iaşi, la Galaţi, la Cluj şi la Timişoara. Am deschis şase secţii pornind de la necesităţile curente şi luând în calcul lipsa unei impunătoare categorii, a elitei studenţeşti. Studenţii sunt în vacanţă. De aceea au fost deschise şase secţii de votare. Pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare vom examina şi vom detecta suplimentar acea concentrare a cetăţenilor noştri pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a-şi exprima liber şi nestingherit dreptul la vot. Indiferent că deţine o cetăţenie sau mai multe, este un drept al cetăţeanului şi este de obligaţia autorităţilor să le ofere exercitarea acestui drept. Ar putea fi extins numărul secţiilor de votare, în funcţie de necesitate. Dar, pentru referendum este vorba despre 6 secţii şi ne dorim foarte mulţi. Şi fac un apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova cu dublă, cu triplă cetăţenie, să vină la referendum şi să-şi exprime liber dreptul la vot. Este vorba despre 5 septembrie şi o informare mai detaliată aţi putea să obţineţi accesând pagina de Internet a ambasadei noastre.

Reporter: Aveţi o rubrică specială?

Iurie Reniţă: Exact. «Votează». Acolo se pot documenta vizavi de necesităţile şi exigenţele votului.

Reporter: De ce acte vor avea nevoie?

Iurie Reniţă: Pe moment, este vorba despre paşaportul de străinătate. Azi sau mâine, Comisia Electorală Centrală ar putea decide să accepte şi paşapoartele expirate. Este examinată posibilitatea de a permite votul chiar şi cu paşaportul expirat. Dar spuneam că urmează să se pronunţe Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. Oricum, documentul de bază este paşaportul pentru străinătate şi documentul de marinar în cazul categoriilor de persoane care sunt prin zona Constanţei, dar şi în alte părţi.

http://www.mediafax.ro/politic/interviu-iurie-renita-pe-langa-momente-lirice-sa-conferim-mai-mult-pragmatism-relatiei-bilaterale-6862493/?p=3

  • 3 weeks later...
Posted

Cetăţenii Republicii Moldova votează în Galaţi

Duminică, 5 septembrie 2010, are loc referendumul constituţional pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Cetăţenii moldoveni aflaţi în Galaţi pot să-şi exercite acest drept fundamental la secţia de votare amenajată în acest scop la sediul central al Universităţii „Dunărea de Jos”, pe strada Domnească, nr. 47 (vizavi de Primărie). Secţia de votare nr. 356 Galaţi va fi deschisă duminică între orele 7.00 şi 21.00, actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri fiind paşaportul de cetăţean al Republicii Moldova, pentru intrare şi ieşire din Republica Moldova, sau livretul de marinar.

Detalii referitoare la acest scrutin se pot obţine de la preşedintele secţiei de votare Galaţi, dna Lilia Rusu – telefon 0732 816860, sau de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md).

Prefectura Galaţi

Posted

600 de basarabeni sunt aşteptaţi să voteze la Galaţi

Duminică, în Republica Moldova se va desfăşura un referendum constituţional, la care pot participa şi basabenii aflaţi temporar în Galaţi. Secţia de votare nr. 356, amenajată la Universitatea „Dunărea de Jos", pe strada Domnească nr. 47 (vizavi de Primărie), va fi deschisă duminică între orele 7.00 şi 21.00.

Preşedinta secţiei de votare din Galaţi preconizeză că aici vor vota peste 600 de moldoveni. „În listele noastre de bază sunt înregistraţi în acest moment numai 40 de cetăţeni, însă, după cum bine se ştie, numai dacă ne gândim la studenţii înmatriculaţi la Universitatea Dunărea de Jos sunt peste 600 de votanţi", a declarat Lilia Rusu, preşedinta secţiei de vot din Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Sute-basarabeni-asteptati-referendum_0_329367136.html

Posted

170 de cetăţeni moldoveni au votat în Galaţi

170 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat, duminică, până la închiderea urnelor, la Secţia nr. 356 amenajată în sediul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, pentru referendumul în care se decide dacă preşedintele ţării va fi ales de popor sau de Parlament.

http://www.newsin.ro//gala%c5%a3i-moldoveni-referendum.php?cid=view&nid=2097a8a5-f3da-4638-94df-d1e57ab58a26&hid=media

  • 1 month later...
Posted

Secţie de votare la Galaţi pentru alegerile parlamentare din Moldova

Ambasadorul R.Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat, joi, că opt secţii de votare vor fi deschise în România pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova de la 28 noiembrie, câte una la Cluj, Timişoara Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi şi două în Bucureşti. "Pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie, pe teritoriul României vor fi deschise opt secţii de votare, cu două mai mult decât la referendumul din 5 septembrie", a declarat, joi, Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti. El a spus că autorităţile moldovene s-au străduit să repartizeze geografic aceste secţii, astfel încât să existe o acoperire echilibrată pe tot teritoriul României. El a precizat că atât numărul de bulteine de vot, cât şi actele pe baza cărora vor putea vota cetăţenii moldoveni vor fi decise în perioada următoare de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.

  • 1 month later...
Posted

Mergi la vot gratuit cu trenul in toata Romania pe 28 noiembrie

Basarabenii din România se vor putea deplasa gratuit cu trenul către secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, transmite Romanian Global News.

Romanii de peste Prut aflati in Tara, vor trebui să prezinte doar paşaportul sau buletinul de identitate eliberat de autorităţile R. Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii al României la cererea Organizaţiei Studenţilor Basarabeni (OSB). „Ţinând cont de importanţa prezenţei cetăţenilor R. Moldova la vot, precum şi de numărul mare al cetăţenilor R. Moldova aflaţi pe teritoriul României, OSB Bucureşti este profund preocupată de informarea şi mobilizarea votanţilor din toate oraşele României, inclusiv din acele oraşe în care, din păcate, nu au fost deschise secţii de votare”, se menţionează în comunicatul OSB. Reamintim ca alegătorii basarabeni aflati in Romania, vor putea să-şi exercite dreptul de vot la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Galaţi, Constanţa, Timişoara şi Braşov.

http://www.rgnpress.ro/content/view/46271/26/

Posted

Studenţii basarabeni îşi îndeamnă compatrioţii să meargă la vot

Pe 28 noiembrie vor avea loc în Republica Moldova alegeri parlamentare, cetăţenii basarabeni având posibilitatea să voteze şi în Galaţi, la sediul Universității "Dunărea de Jos". Centrele de votare din România vor fi deschise în București, Iași, Timișoara, Constanța, Brasov, Cluj și Galați. Secția de votare din Galați va fi situată la sediul Universității "Dunărea de Jos", de pe strada Domnească 47 şi va fi deschisă între orele 07,00 si 21,00.

"Fiind coștienţi de importanța fiecărui vot, vom fi prezenți la urne într-un număr mare. Pentru aceasta fiecare cetățean moldovean trebuie să se mobilizeze și să se prezinte la urnele de vot. Apelul nostru se bazează atât pe importanta acestor alegeri, cât și pe faptul că in Galați există foarte mulți tineri basarabeni care iși fac studiile și persoane care s-au stabilt aici de ceva vreme. Totodată suntem de parere că oportunitatea de a avea la Galați o secție de votare trebuie utilizată la maxim", ne-a declarat Mihai Creţu, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi.

Basarabenii care doresc să voteze, trebuie să aibă asupra lor un pașaport sau carnet de marinar.

Dacă pe 28 noiembrie nu se află într-o localitate în care este secție de votare, CFR Călători le oferă cetăţenilor moldoveni o călătorie gratuită dus-întors către cel mai apropiat centru de votare, pentru aceasta având nevoie doar de paşaport.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Studentii_basarabeni_isi_indeamna_compatriotii_sa_mearga_la_vot_0_379162635.html

Posted

2.500 de moldoveni, aşteptaţi să voteze la Galaţi

Pentru ca şi cetăţenii moldoveni din judeţul Galaţi şi localităţile apropiate să poată vota, duminică, 28 noiembrie, la nivelul municipiului Galaţi s-a constituit secţia de votare nr. 350, cu sediul la Universitatea „Dunărea de Jos”, de pe strada Domnească, nr. 47. Potrivit declaraţiilor preşedintei Biroului Electoral al secţiei, Lilia Rusu, pe listele electorale permanente se află înscrise 44 de persoane, însă, în realitate, numărul cetăţenilor moldoveni din Galaţi este de câteva mii, având în vedere că numai la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi învaţă 600 de studenţi basarabeni. Pentru a fi pregătiţi pentru toţi cetăţenii care vor dori să voteze duminică, secţia de votare nr. 350 a făcut o solicitare pentru acordarea a 2.500 de buletine de vot, a mai declarat Lilia Rusu.

Cu ocazia exprimării votului de către cetăţenii moldoveni, la referendumul care a avut loc pe 5 septembrie 2010, la nivelul municipiului Galaţi au votat, în total, 170 de persoane, iar pe listele electorale permanente erau înregistraţi 31 de cetăţeni.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sectie_de_votare_pentru_cetatenii_moldoveni_la_Galati_2.html

Posted

Moldova a ales şi la Galaţi

După o aparentă linişte, ce a ţinut cam până la prânz, la Universitatea „Dunărea de Jos”, acolo unde, ieri, s-a organizat secţia de votare nr. 350, a început agitaţia. Mobilizarea a fost făcută de studenţii basarabeni, care au venit în grupuri să voteze. „Nu este pentru prima oară când votez, este a treia oară. Dacă toţi ar fi înţeles de la început cât de important este votul, cred că nu am fi ajuns în situaţia de astăzi”, ne-a spus Cristina Gorgan, studentă la Facultatea de Economie a Universităţii „Dunărea de Jos”. Alături de ea, colega Virgina Dumbravă ne-a spus că „votez pentru prima oară şi sper ca rezultatul votului să facă să am o amintire plăcută”. „Unele fete care au venit la vot mi-au spus că au fost mai întâi la biserică”, ne-a spus Roman Mercuşev, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni din cadrul LSG, privind la două tinere, roşii de emoţie. „Ni s-a spus că va fi bine”, i-au răspuns fetele, când Roman le-a întrebat dacă au primit vreun semn divin. După ce a participat la protestele anti-comuniste de anul trecut, Roman spune că „dacă iar câştigă comuniştii, emigrăm toţi. Îmi amintesc cu durere evenimentele din primăvară… acum ne bucurăm că avem dreptul să ne exprimăm şi nimeni nu ne închide gurile. Suntem liberi, mai liberi."

Şi Alex Jurcăneanu, protestatar anti-comunist „cu vechime”, ne-a spus: „Votăm cu speranţa că nu va ieşi Partidul Comunist şi nu se vor reedita evenimentele din 2009”.

Nu doar studenţii au fost, ieri, la vot. Cu băieţelul de mână, doamna Alina Tănase venise la vot: „Sunt de 12 ani în Galaţi, aici am făcut liceul, facultatea, sunt căsătorită cu un cetăţean român. Prin acest vot, cetăţenii noştri au ocazia să spună un NU regimului lung şi urât care a fost până acum… am o soră în Moldova, e la 50 km distanţă, dar ne vedem rar, căci e greu din cauza vizelor, mi-aş dori să dispară astfel de bariere”.

Potrivit preşedintei secţiei de votare nr. 350 Galaţi, Lilia Russu, pentru votul de duminică, la Galaţi, au fost aduse 2.500 de buletine de vot. La prânz, prezenţa la urne era de 85 persoane, după ce, de la 7.00 la 11.00, abia votaseră 16 oameni. Până la închiderea urnelor s-a înregistrat o prezenţă mult mai bună decât la referendumul din 5 septembrie, când abia au votat 170 de persoane!

http://www.viata-libera.ro/articol-Moldova_a_ales_si_la_Galati__2.html

Posted

Cea mai mare comunitate a studenţilor moldoveni din România a votat cu liberalii

Cea mai mare comunitate de studenţi moldoveni din România, care a votat la secţia de votare instalată în incinta Universităţii „Dunărea de Jos" Galaţi a ales democraţia în detrimentul comunismului.

După numărarea parţială a buletinelor de vot de la secţia de votare numărul 350, din Galaţi, s-a dovedit că studenţii moldoveni au preferat partidele liberale. Astfel, din cele 517 voturi legal exprimate, 223 au fost obţinute de Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova, 191 de Partidul Liberal, 18 de Partidul Mişacarea Acţiunea Europeană, în timp ce Partidul Politic Alianţa Moldova Noastră a obţinut numai şapte voturi, Partidul Comuniştilor, cinci, Partidul Moldova Unită şi Partidul Popular Creştin Democrat au primit câte trei voturi.

Dumitru Rusu, secretarul general al Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din cadrul ligii studenţilor Galaţi, ne-a declarat: „Dincolo de sondaje și rezultate parțiale, studenții basarabeni din Galați au venit la vot, au ales ales pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, dându-le astfel un vot de neîncredere comuniștilor, partid care prin ură, dezbinare și minciună încearca să revină la putere, dovadă în acest sens fiind și campaniile electorale murdare pe care le-au dus aceștia".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vezi-votat-studentii-moldoveni-Galati_0_380962074.html

  • 3 years later...
Posted

Alegeri pentru Republica Moldova, la Galaţi
La Galați și în alte opt orașe din țară, respectiv Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Braşov, Timişoara, Cluj Napoca, Suceava și Bacău, vor fi organizate secții de votare pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova la scrutinul care va avea loc pe 30 noiembrie.
La secția de votare din Galați vor putea vota atât rezidenţii din Republica Moldova, stabiliți în România prin căsătorie sau aflați la studii, dar și gălățeni și nu numai, care au și cetățenie moldovenească.
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat că pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie din Republica Moldova au fost constituite 2.066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotare. Din cele 95 de secţii din afara granițelor ţării, cele mai multe, 25, vor funcţiona în Italia. În România vor funcționa 11 secții de votare, şase secții vor fi în Statele Unite, câte cinci în Federaţia Rusă şi Portugalia şi câte patru în Franţa şi Spania.
presagalati.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Unde vor putea vota cetăţenii de peste Prut aflaţi la Galaţi

Cetăţenii din Republica Moldova aflaţi pe data de 30 noiembrie la Galaţi, atunci când vor avea loc alegeri parlamentare dincolo de Prut, nu vor fi nevoiţi să se deplaseze în alt oraş pentru a-şi alege parlamentarii. O secţie de votare cu patru cabine va fi amenajată special pentru scrutinul din Republica Moldova chiar în incinta Universităţii „Dunărea de Jos”, la parter.

"Amenajarea secţiei se va face cu sprijinul Primăriei şi al Universităţii, iar paza va fi asigurată cu sprijinul Jandarmeriei. Instituţia Prefectului oferă sprijin în urma solicitării Consulatului General al Republicii Moldova la Iaşi. Consulul a fost la Galaţi în urmă cu aproximativ o lună, când a avut o discuţie preliminară cu domnul prefect. Ulterior, a existat un schimb de corespondenţă. Urmează să fie organizate, în circumscripţia de acreditare a Consulatului General, şase secţii - la Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa şi două la Iaşi, iar alte cinci secţii în circumscripţia Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti - una la Timişoara, una la Braşov, una la Cluj şi două la Bucureşti", ne-a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Secţii de votare pentru moldovenii de peste Prut vor fi amenajate în oraşe în care există comunităţi importante de cetăţeni ai Republicii Moldova.

viata-libera.ro

Posted

Clubul Studenţilor Basarabeni îi cheamă pe tineri la vot

Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan Cel Mare si Sfant” (C.S.B.B), din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, salută procesul democratic al alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care se va desfăşura în data de 30 noiembrie 2014. Astfel, C.S.B.B. face apel către cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi pe teritoriul României şi în mod special catre cei din zona Galaţi - Brăila să-şi exercite dreptul de a vota, acesta fiind in primul rand un drept constituţional, iar mai apoi, o obligaţie morala, a fiecarui basarabean in parte. „Atragem atenţia asupra importanţei exercitării dreptului la vot, mai ales in contextul in care românii de-o parte şi de cealalta a Prutului, in viitorul apropiat, vor purta acelaşi statut European.

Studenţii basarabeni ce işi desfaşoară studiile in cadrul Universităţii "Dunarea de Jos" din Galaţi, sunt aşteptaţi la vot, in sediul central al Universităţii din str. Domnească nr. 47.
adevarul.ro
Posted

Studenţii basarabeni din Galaţi, îndemnaţi să voteze

Pe data de 30 noiembrie, cetăţenii moldoveni vor merge la urne să voteze pentru un nou parlament. Iar o bună parte dintre voturi vor fi asigurate de diaspora, care-i cuprinde şi pe studenţii basarabeni care învaţă în Galaţi.
Cu această ocazie, Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi (LSBG) îi îndeamnă pe tineri să nu stea cu mâinile în sân. "Îi rog pe colegii mei, pe prietenii mei, pe toţi moldovenii din Galaţi să vină duminică, 30 noiembrie, la universitate şi să voteze. Ştiu că toţi îşi doresc un viitor european, iar acum e şansa lor să scrie istorie", ne-a spus preşedintele LSBG, Ştefan Bejan.

Pentru ca tinerii basarabeni să conştientizeze semnificaţia istorică a acestui vot, Liga Studenţilor Basarabeni a organizat, pe toată durata lunii noiembrie, diverse activităţi, printre care şi o vizită la sediul Guvernului Republicii Moldova, unde au avut ocazia să stea de vorbă cu viceministrul educaţiei, Igor Grosu. Acesta le-a vorbit studenţilor despre oportunităţile pe care le vor avea şi s-a bucurat că tinerii nu sunt indiferenţi în legătură cu soarta Republicii Moldova, chiar dacă acum locuiesc în străinătate.

"Sper să vină cât mai mulţi studenţi şi tineri la vot şi împreună să punem umărul la modernizarea şi europenizarea Republicii Moldova. Moldova trebuie să fie parte a marii familii europene, acolo unde primează statul de drept, iar eu mă bucur că în acest demers greu de realizat sunt pe aceeaşi lungime de undă cu prietenii mei din Galaţi. Viitorul nostru depinde de noi şi de ceea ce alegem”, ne-a spus Mihai Creţu, fost preşedinte al LSBG.
Toţi basarabenii care învaţă în Galaţi sunt îndemnaţi să iasă duminică la vot şi să îşi aleagă viitorul. Secţia de votare din Galaţi se va afla în incinta Universităţii „Dunărea de Jos”, corpul U, din strada Domnească, nr. 47.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

Secţie de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova, la Universitate

O secţie de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova va fi deschisă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în vedere alegerilor parlamentare din 24 februarie.

În Republica Moldova vor avea loc duminică, 24 februarie, alegeri parlamentare și un referendum republican consultativ privind reducerea numărului de deputați. Cetățenii moldoveni aflaţi pe teritoriul României îşi vor putea exercita dreptul de vot la una din cele 12 secții ce vor fi deschise în ţară. Acestea vor funcţiona la București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iași, Suceava, Galați, Bacău, Constanța.

La Galaţi, secția de votare va fi amenajată în incinta Universității „Dunărea de Jos”, din strada Domnească nr. 47. Secția este organizată de către Instituția Prefectului – județul Galați, cu sprijinul Primăriei municipiului Galați și al Universității. Inspectoratele Județene de Poliție și Jandarmerie vor asigura măsurile de ordine publică adecvate desfășurării procesului electoral.

Secția de votare va fi deschisă între orele 7.00 şi 21.00. Drept de a alege au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de lege de acest lucru. Actele în baza cărora alegătorii pot vota peste hotarele țării sunt pașaport valabil şi livret de marinar. Votarea în baza buletinului de identitate nu este posibilă.

realitateadegalati.net

  • 2 weeks later...
Posted

Sute de moldoveni au votat la Galaţi

Sute de persoane au trecut duminică pe la secţia de votare amenajată în sediul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul Republicii Moldova. Procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente, iar moldovenii care au votat spun că doresc prosperitate, eliminarea corupţiei, un viitor la ei în ţară şi alegeri corecte.

Secţia de votare din Galaţi este deschisă în special pentru studenţii basarabeni aflaţi la studii în centrul universitar gălăţean. Zeci de tineri au votat duminică gândindu-se la viitor şi sperând că într-o zi se vor întoarce acasă. „Sunt chestii la noi în ţară pentru care se încearcă găsirea unei rezolvări, nu s-a reuşit. De aceea, noi tinerii încercăm să facem alegerea corectă, ne informăm, analizăm situaţia, analizăm ce a fost, încercăm să ne construim viitorul, dar nu depinde doar de noi. Nu noi conducem ţara, nu noi facem alegerea finală. Sunt din Republica Moldova, sunt studentă la Galaţi în anul 1, la jurnalism şi sper să profesez acasă”, a spus Cristina, una dintre studentele de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

La secţia de votare au ajuns şi moldoveni aflaţi în tranzit sau stabiliţi în Galaţi. Chiar dacă locuiesc departe de casă, ei spun că au votat pentru schimbare şi vor ca alegerile să fie corecte. „Dorim ca Republica Moldova să se schimbe spre binele ţării şi al populaţiei. Am votat pentru un viitor prosper. Aşteptăm ca alegerile să fie corecte, să nu mai fie falsificate”, a declarat un medic stomatolog.

La Galaţi au votat şi persoane în vârstă care vor un viitor diferit pentru copiii şi nepoţii lor. Nadejda Dabrija, fosta învăţătoare, 82 de ani , a venit la rude în Galaţi. „Sperăm să fie mai bine, dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri, nepoţii şi strănepoţii noştri. Eu sunt din raionul Roşcani, sunt fostă învăţătoare”, a spus Nadejda Dabrija.

Ludmila Cordoneanu locuieşte în Focşani şi a parcurs aproape 100 de kilometri împreună cu soţul şi doi copii ca să voteze la secţia din Galaţi. „Am venit cu gânduri bune. Sperăm ca fiecare să-şi facă datoria de cetăţean al Republicii Moldova şi să vină al vot. Aşteptăm să se schimbe foarte multe lucruri. Ţara arată jalnic la momentul actual”, a spus Ludmila Cordoneanu la ieşirea de la urne.

La secţia de votare din Galaţi nu au fost incidente. Până la finalul zilei, la urna de la universitatea gălăţeană sunt aşteptaţi aproximativ 700 de cetăţeni din Republica Moldova. „Nu avem niciun fel de probleme, nici un fel de incidente, totul decurge bine. Până acum (n.r. ora 13.00) au votat aproximativ 100 de persoane. Dacă luăm în calcul numărul de cetăţeni care a votat la alegerile anteriore, ne aşteptăm la 700 de persoane. Secţia deserveşte Brăila, Vrancea, aşteptăm cetăţenii la vot”, a declarat preşedintele secţiei de votare de la Galaţi, Nicolae Mâinea.

Secţia de votare de la Galaţi s-a deschis la ora 7.00 şi se va închide la ora 21.00.

mediafax.ro

  • 7 months later...
Posted

Secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova, organizată la Universitate

Pe 20 octombrie 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare noi, iar cetățenii Republicii Moldova aflaţi pe teritoriul României îşi pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 12 secții care vor fi deschise în București, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iași, Suceava, Galați, Bacău, Constanța.

Secțiile de votare care întră în circumscripția Consulatului General al Republicii Moldova la Iași sunt în: Iași (în incinta sediului Consulatului General al Republicii Moldova) - Strada Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A; Suceava (în incinta Universității „Ștefan cel Mare”) - Strada Universității, nr. 13; Galați (în incinta Universității „Dunărea de Jos”) - Strada Domnească, nr. 47; Bacău (în incinta Universității „Vasile Alecsandri”) - Strada Calea Mărășești, nr. 158; Constanța (în incinta Universității „Ovidius”) – Bd. Mamaia, nr. 124.

Secția de votare de la Galați este organizată de către Instituția Prefectului – județul Galați, cu sprijinul Primăriei municipiului Galați și al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, iar Inspectoratele Județene ale Poliției și Jandarmeriei vor asigura măsurile specifice de ordine publică și un climat social adecvat desfășurării procesului electoral.

Consulul General al Republicii Moldova la Iași, domnul Alexei Țurcan, precizează că au dreptul de a alege cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept în modul stabilit de lege.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07.00-21.00, iar actele în baza cărora alegătorii pot vota sunt: pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv expirat, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau livretul de marinar.

Informații suplimentare se pot obține accesând www.cec.md sau www.alegator.md.

Instituția Prefectului – județul Galați

  • 1 year later...
Posted

Secție de votare pentru basarabeni

Cetățenii Republicii Moldova aflați în Galați își vor putea exercita dreptul la vot cu ocazia alegerilor parlamentare de duminică, 11 iulie 2021, în incinta secției de votare organizate în incinta Universității "Dunărea de Jos", strada Domnească nr. 47. Circumscripția de la Galați este una dintre cele 12 organizate în țara noastră pentru scrutinul prin care va fi desemnat noul legislativ de la Chișinău. Celelalte secții de votare se vor afla la București, Iași, Suceava, Bacău, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Sibiu, Constanţa și Craiova. Toate secţiile de votare vor funcţiona în intervalul 7,00 - 21,00.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

Secţia de votare pentru alegerile din Republica Moldova, la Universitate

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în Galaţi şi doresc să voteze, pe 20 octombrie 2024, la alegerile prezidenţiale şi referendumul organizat de ţara vecină pot merge, în municipiul nostru, la secţia de votare organizată la Universitatea "Dunărea de Jos", strada Domnească nr. 47. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ambasadei Republicii Moldova în România. Tot acolo este precizat şi programul. "Echipele secțiilor de votare vă vor aștepta începând cu ora 7,00 dimineață și până la ora 21,00. Votaţi cu încredere!" sună anunţul Ambasadei. Se mai precizează că, pentru a vota, aveţi nevoie de buletinul de identitate valabil sau de paşaport, indiferent dacă acesta este valabil sau expirat.

Alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie sunt cele mai importante scrutine democratice de la declararea independenţei Republicii Moldova, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă. Referendumul propune modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

viata-libera.ro

Posted

Conferinţă despre referendumul din Republica Moldova

Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Galați, alături de Federația Tinerilor Basarabeni din România organizează, marţi, 15 octombrie, conferința "Referendumul. Perspective europene". Conferința va avea în prim plan discutarea referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, organizat în Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc, de la ora 16.00, în Sala Senatului Universității "Dunărea de Jos" din Galați, invitați fiind, potrivit organizatorilor, reprezentanții comunității academice gălățene, primarul municipiului Galați și președintele Consiliului Județean Galați.

Experți în istorie, în drept şi reprezentanți ai administrației publice vor dezbate implicațiile și perspectivele acestui referendum asupra viitorului european al Republicii Moldova. Temele centrale vor fi: impactul modificărilor constituționale propuse asupra parcursului european al Republicii Moldova; rolul referendumului în consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept; modelele europene de reforme constituționale și experiențele similare ale altor țări din regiune.

viata-libera.ro

Posted

UDJG îndeamnă tinerii basarabeni să-și exercite dreptul la vot

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne duminică, 20 octombrie 2024, pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale, 11 candidați fiind înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va găzdui una dintre cele 16 secții de votare deschise în România. „Echipele secțiilor de votare vă vor aștepta începând cu ora 7,00 dimineață și până la ora 21,00. Votaţi cu încredere!”, au îndemnat reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la București.

De altfel, Consulul Republicii Moldova la Iași, domnul Ion Coșer, a efectuat o vizită la sediul Universității pentru a aduce tehnica de lucru și toate materialele necesare desfășurării procesului electoral de duminică. Domnul Ion Coșer a avut și o întâlnire cu conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care l-a asigurat că vor fi create condiții astfel încât scrutinul să se desfășoare în cele mai bune condiții. 

Alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 20 octombrie sunt cele mai importante scrutine democratice de la declararea independenţei Republicii Moldova, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Excelența Sa domnul Victor Chirilă.

Pentru a vota, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de buletinul de identitate valabil sau de paşaport, indiferent dacă acesta este valabil sau expirat.

ugal.ro

  • 2 weeks later...
Posted

92% din cetățenii moldoveni care au votat în România au spus „Da” la referendum

În diaspora moldoveană, referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) a fost susținut de aproape 77% din votanți. În total, referendumul din 20 octombrie a trecut cu o majoritate fragilă de 50,35%.

Voturile de peste hotare s-au împărțit cam la fel ca la prezidențiale: în țările în care a câștigat Maia Sandu s-a votat preponderent „Da”, iar acolo unde au ieșit învingători Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi s-a votat „Nu”.

Din cele peste 235.000 de voturi acordate de moldovenii din 37 de țări, 76,8% au fost pentru modificarea Constituție în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), iar 23,2% – împotrivă. Mai exact, peste 180.000 de moldoveni din străinătate au răspuns pozitiv, iar aproape 55.000 – negativ. În marea majoritate a țărilor, moldovenii au spus „Da”. Votul negativ a fost majoritar doar în Rusia, Turcia și Bulgaria – cele trei țări unde la prezidențiale candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a reușit să ia mai multe voturi decât Maia Sandu, și în Israel, unica țară unde a ieșit pe prima poziție ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi.

În România, au fost organizate 16 secții de votare în 12 orașe. Acolo au luat buletinul pentru referendum aproape 23.000 de cetățeni moldoveni și, aproape 92% din ei au pus ștampila pe „Da”. Doar în patru secții (Suceava, Bacău, Galați și Constanța) susținerea pentru modificarea Constituției a fost sub 90%. Cele mai aglomerate secții de votare au fost cele trei din București, precum și cea de la Consulatul R. Moldova din Iași, unde au votat peste 2.000 de cetățeni.

În Ucraina, la cele două secții din Kiev și Odesa, au votat 333 de moldoveni, dintre care aproape 80% s-au pronunțat pentru modificarea Constituției.

Cele mai multe secții de votare din străinătate au fost deschise în trei state europene cu o diasporă moldoveană mare: Italia (60), Germania (26) și Franța (20). În toate trei, votul „Da” la referendum a fost aproximativ similar. În Franța, referendumul a fost susținut de peste 79% din alegători, în Italia – de aproape 79% și în Germania – de aproape 76%.

La polul opus, cel mai mare procentaj al moldovenilor care au spus „Nu” la referendum a fost în Rusia, unde candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a luat cele mai multe voturi la prezidențiale. La cele două secții deschise la Moscova au votat peste 7.500 de cetățeni, dintre care aproape 91% au fost împotriva modificării Constituției. În Turcia, 72% din moldoveni au votat „Nu” la referendum, iar în Israel – aproape 62%. Singura țară membră a UE în care diaspora moldoveană a votat masiv împotrivă la referendum este Bulgaria, unde votul negativ a fost în proporție de peste 61%. Un rezultat la limită a fost înregistrat și la singura secție de votare din Belarus, la Minsk, unde 54% au votat „Da”.

Comisia Electorală Centrală a declarat referendumul valabil, dar pentru a avea consecințe juridice, plebiscitul urmează să fie validat, săptămâna aceasta, de Curtea Constituțională. Odată validat, în preambulul Constituției va scrie că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova, iar identitatea poporului Republicii Moldova este „europeană”.

europalibera.org

cats.jpg

Posted

Moldovenii din Galaţi au spus „Da” la referendum

Referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) a fost susținut de aproape 77% dintre votanții din diaspora

În total, referendumul desfăşurat pe 20 octombrie a trecut la limită, cu numai 50,35% din voturi.

Din cele peste 235.000 de voturi ale moldovenilor care s-au prezentat la urne în 37 de țări, 76,8% au fost pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 23,2% - împotrivă. În marea majoritate a țărilor, moldovenii au spus "Da", votul negativ fiind majoritar doar în Rusia, Turcia, Israel și Bulgaria.

În România, au fost organizate 16 secții de votare, în 12 orașe. Au votat aproape 23.000 de cetățeni moldoveni și aproape 92% din ei au pus ștampila pe "Da". La secţia de la Galați, deschisă la sediul central al Universităţii "Dunărea de Jos", susținerea pentru UE a fost de 87%. Cea mai mare susţinere europeană s-a înregistrat la Bucureşti şi Cluj-Napoca - 94%, iar cea mai redusă a fost la Constanţa - 84%.

Comisia Electorală Centrală a declarat referendumul valabil, dar plebiscitul trebuie să fie validat de Curtea Constituțională. Odată validat, în preambulul Constituției va scrie că integrarea în Uniunea Europeană este "obiectivul strategic" al Republicii Moldova.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.