Jump to content

Cutremur de magnitudine 5,7. S-a simtit? :)


Mikka

Recommended Posts

La mine, al naibii de tare...

 

Un cutremur de magnitudine 5,6 s-a produs sambata seara, la ora 21:14, in zona seismica Vrancea, anunta Institutul National pentru Fizica Pamantului. Potrivit EMSC, cutremurul s-a produs la o adancime de 40 de km. Epicentrul a fost la 5 kilometri est de localitatea Panciu, in judetul Vrancea, si la 21 kilometri distanta de Focsani.
A fost resimtit timp de aproape 20 de secunde, atat in Bucuresti, cat si in Iasi, conform Centrului European de Seismologie. Seismul a avut si o replica de magnitudine 2,1 Richter.

Curemurul a fost resimtit si la Chisinau

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18639104-cutremur-puternic-resimtit-bucuresti.htm

 

 

Cel mai mare seism al anului în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (şase kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că după seismul produs în Vrancea nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă. "Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de aşteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru că acesta a fost unul de reaşezare în zona Vrancea", a declarat Ionescu.

Potrivit directorului INFP, seismul a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii. "De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic", a explicat directorul INFP.

Link to comment
Share on other sites

S-a simțit bine, da' mai mult s-a speriat lumea, mai ales că s-a oprit curentul (la mine doar o secundă)... o sticlă de bulion, dintr-aia cu gura largă, pe care tocmai am pus-o cu gura în jos, pe un prosop , să se scurgă, nu s-a răsturnat.

Link to comment
Share on other sites

Doamne fereste!Daca cel de anul trecut,6.10.2014 ora 4.37,de 5.5 a fost cu 0.1 mai mic decat acesta eu sunt Putin,si NU,NU SUNT!Astea sunt strategii pentru a ne face pe noi sa nu fim speriati.Se stie mult prea bine faptul ca acest a fost lejer peste 6 grade pe scara Richter.Sper sa nu mai am parte de asemenea experiente,asa sa ne ajute Dumnezeu!O seara placuta tuturor si speram ca maine sa ne auzim cu bine,eu personal nu voi putea sa dorm toata noaptea :(

Link to comment
Share on other sites

Doamne fereste!Daca cel de anul trecut,6.10.2014 ora 4.37,de 5.5 a fost cu 0.1 mai mic decat acesta eu sunt Putin,si NU,NU SUNT!Astea sunt strategii pentru a ne face pe noi sa nu fim speriati.Se stie mult prea bine faptul ca acest a fost lejer peste 6 grade pe scara Richter.Sper sa nu mai am parte de asemenea experiente,asa sa ne ajute Dumnezeu!O seara placuta tuturor si speram ca maine sa ne auzim cu bine,eu personal nu voi putea sa dorm toata noaptea :(

parca esti bunica. a fost exact de cat s-a anuntat. l-am resimtit cu totii mai puternic pt ca a fost de mica adancime. intensitatea cutremurelor nu se refera la cum il resimtim noi. 

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=410003

si o replica

http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=410012

Link to comment
Share on other sites

Mai multe cartiere au rămas fără apă şi fără curent electric 
Cutremurul de sâmbătă seară a creat probleme în mai multe localități din județul Galați, dar și în municipiu. La o oră de la producerea seismului, centrul orașului era în beznă. Şi rețelele de telefonie mobilă au avut probleme. ”Mai multe localități din nordul județului au rămas fără energie electrică, dar nu avem un număr exact. Se lucrează la centralizarea datelor. Au fost semnalate probleme și la alimentarea cu apă în cartierele Micro 16, Ţiglina 1, Ţiglina 2 și Micro 21. S-au blocat trei lifturi, dar din fericire nu aveau persoane în ele. La Numărul Unic de Urgență 112 nu au venit apeluri pentru a fi semnalate efectele cutremurului”, ne-a declarat colonelul Cristinel Radu, purtător de cuvânt al ISU Galați.

Oamenii s-au speriat destul de tare, unii dintre ei suferind diferite leziuni din cauză că au încercat să își protejeze bunurile sau să iasă din casă. ”S-au prezentat numeroși pacienți cu diferite contuzii în urma atacurilor de panică suferite la domiciliu. A fost un singur pacient cu atac de panică transportat de SMURD. Restul persoanelor au fost cu entorse de gleznă, cu plăci tăiate, oricum traumatisme minore. Într-o oră, au fost șapte sau opt pacienți”, ne-a explicat Adrian Malacu, medic UPU-SMURD. 

În timpul seismului, o fereastră de la etajul patru al clădirii unde își au birourile cei de la firma Arcada s-a spart. ”S-a simțit foarte tare. Nu sunt alte pagube. Bine că nu era nimeni pe stradă în acel moment”, ne-a spus un angajat al firmei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Urmările seismului din 22 noiembrie 2014

Ca urmare a cutremurului de 5,7 grade Richter, produs pe 22 noiembrie 2014, la ora 21.14, a fost activată grupa operativă de la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, situaţia fiind monitorizată sub coordonarea prefectului judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.
Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă temporar în 61 de localităţi din judeţul Galaţi (cu 71.190 de consumatori), fiind afectate 27 de linii electrice şi 944 de posturi de transformare. Echipele Electrica au remediat operativ defecţiunile, toţi consumatorii fiind alimentaţi la ora 22.40.
La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf. Ioan” a fost pus în funcţiune generatorul propriu, până la realimentarea cu energie electrică. SC Apă Canal SA a înregistrat căderi de tensiune, ceea ce a dus la oprirea temporară a staţiilor de captare şi repompare a apei şi la uzine, sistemul de alimentare cu apă potabilă funcţionând în parametri normali la această oră.
Căderea de tensiune a afectat şi SC Electrocentrale SA, care nu a mai putut furniza agent termic în municipiul Galaţi. Apa caldă din sistem este recirculată şi se lucrează la remedierea avariei, estimându-se că alimentarea va putea fi reluată în cursul acestei zile.
Nu s-au înregistrat victime, nu s-au produs accidente industriale şi nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate.

Instituţia Prefectului judeţul Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Cutremurul a stins lumina în 61 de localităţi din judeţ. Mii de gălăţeni au rămas şi fără apă rece

* Alimentarea cu energie electrică la Spitalul de Pediatrie, Apă Canal şi SC Electrocentrale a fost întreruptă temporar de cutremurul de sâmbătă seară

Cutremurul de sâmbătă seară, care a zguduit serios şi Galaţiul la ora 21.14  nu a avut doar darul de a băga în sperieţi populaţia, dar a afectat grav şi furnizarea utilităţilor în judeţ şi în municipiu. Zeci de linii de înaltă tensiune au fost afectate la 5,7 grade pe Richter şi aproape o mie de posturi de transformare a energiei electrice au picat, lânsând în beznă, timp de mai bine de o oră, 61 de localităţi din judeţ. „Au fost afectaţi 71.190 de consumatori după ce au fost afectate 27 de linii electrice şi 944 de posturi de transformare. Echipele Electrica au remediat operativ defecţiunile, toţi consumatorii fiind alimentaţi la ora 22.40”, a precizat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Dintre consumatorii care au rămas fără curent sâmbătă seară, mulţi au fost din municipiul Galaţi, cartiere întregi rămânând în beznă imediat după seism. Este vorba despre Ţiglina 1, Micro 21 şi Micro 16, dar şi străzile Ştiinţei, Bravilor, Alexandru cel Bun, 1 Decembrie 1918, Arcaşilor, Galaţii Noi, Domnească şi Feroviarilor.

Beznă la spital şi la Apă Canal

Conform datelor oficiale, singura unitate medicală care a fost afectată de pana de curent a fost Spitalul de Pediatrie, unde, timp de câteva ore, a funcţionat generatorul propriu. Situaţia a reintrat în normal aproape de miezul nopţii, când angajaţii Electrica au remediat avaria care a afectat întreg cartierul Micro 16. Ca şi cum nu ar fi fost suficientă bezna care a succedat cutremurul, mii de gălăţeni au rămas şi fără apă, după ce SC Apă Canal SA a înregistrat căderi de tensiune, ceea ce a dus la oprirea temporară a staţiilor de captare şi repompare a apei şi la uzine. Situaţia a fost remediată în totalitate până duminică dimineaţă, când alimentarea a revenit la parametrii normali.

Victime ale panicii

Chiar dacă cutremurul nu s-a soldat cu accidente industriale şi alte situaţii grave, mulţi gălăţeni surprinşi în locuinţe de seism s-au speriat de intensitatea şi durata acestuia şi au oscilat între a-şi salva vieţile şi a-şi proteja bunurile. În aceste condiţii, opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

”S-au prezentat numeroşi pacienţi cu diferite contuzii în urma atacurilor de panică suferite la domiciliu. A fost un singur pacient cu atac de panică transportat de SMURD. Restul persoanelor au fost cu entorse de gleznă, cu plăci tăiate, oricum traumatisme minore”,  ne-a explicat Adrian Malacu, medic UPU-SMURD.

De asemenea, s-au blocat trei lifturi, dar din fericire nu aveau persoane în ele.

Peste 60 de clădiri cu bulină roşie în Galaţi

Cei mai panicaţi au fost, probabil, gălăţenii care locuiesc în clădirile încadrate cu risc seismic sau în vecinătatea acestora. Numărul imobilelor cu bulină roşie sare, oficial, de 60, unele dintre acestea fiind blocuri care, în eventualitatea în care s-ar prăbuşi la un cutremur, ar provoca pierderi însemnate de vieţi omeneşti, asta ca nu mai vorbim de pagubele materiale.

În această situaţie sunt câteva blocuri din Micro 19, şi zeci de case de pe străzile Brăilei, Universităţii, Nicolae Bălcescu, Al. I. Cuza, Dogăriei, Eroilor, Ştiinţei, Română, Eminescu, Traian, Carnabel, N. Alexandrescu şi nu numai, încadrate în clasa I de risc seismic. În pericol de prăbuşire se află alte peste 20 de blocuri din Ţiglina 1 şi Micro 17 şi zeci de case de pe străzi centrale ale Galaţiului.

În realitate, după estimările specialiştilor, numărul imobilelor care ar avea nevoie de evaluare şi consolidare este de ordinul sutelor, chiar dacă oficial nu sunt încadrate în categorii de risc seismic. Cu toate că, la un calcul simplu mii de gălăţeni riscă să-şi piardă viaţa în cazul unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter, autorităţile locale nu şi-au bătut capul cu evaluarea stării clădirilor fragile şi luarea măsurilor pentru consolidarea sau demolarea acestora.

Dovada: expertizele unora dintre clădirile aflate în evidenţa Primăriei sunt vechi de 15 ani. Un singur bloc din această categorie a fost consolidat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sistemul de termoficare, repornit abia după 18 ore de la cutremur!

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, a informat că la ora 15.34 s-au încheiat “lucrările de remediere a avariei survenite la echipamentele Electrocentrale în urma cutremurului şi sistemul de încălzire centralizată a fost repornit. Temperatura din sistem este acum de 60 de grade, agentul termic urmând să ajungă la parametri optimi în aproximativ o oră”.

Având în vedere că defecţiunea la Electrocentrale a fost provocată de cutremurul care s-a produs sâmbătă seară, la ora 21.14, înseamnă că Galaţiul a rămas timp de peste 18 ore fără căldură în calorifere şi fără apă caldă la robinet.

Seismul a demonstrat cât este de nepregătit Galaţiul în caz de pericol
Reamintim că tot din cauza seismului furnizarea de apă potabilă a fost sistată, sâmbătă seară, pentru o perioadă, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă atât în municipiul Galaţi, cât şi în peste 60 de localităţi din judeţ.
Cu alte cuvinte, serviciile publice “strategice” din municipiul şi judeţul Galaţi au fost paralizate de producerea unui cutremur de nici 6 grade pe scara Richter. O temă de casă care ar trebui să preocupe autorităţile locale mai ales că şefii acestora s-au cam obişnuit, an de an, să asiste - puşi la patru ace şi neapărat în faţa camerelor de luat vederi - la cele câteva demonstraţii de intervenţie în caz de sesism, după care să bifeze, mulţumite, încă un punct pe agenda de lucru. Iată că la producerea unui seism real, Galaţiul a fost afectat serios la capitolul furnizarea serviciilor publice, fapt care naşte tot soiul de întrebări, precum: de ce Apă Canal şi Electrocentrale nu au generatoare, pentru a suplini avariile survenite în alimentarea cu energie electrică?

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Răspunsul halucinant al asiguratorilor pentru românii ale căror case au fost afectate de seism: "Va trebuie ADEVERINŢĂ de CUTREMUR"

"Aduceţi adeverinţă de cutremur!" Este răspunsul halucinant primit de la asiguratori de 250 de români care au cerut despăgubiri pentru locuinţele afectate de seismul din luna noiembrie.
Deşi au plătit poliţele obligatorii, oamenii trebuie să suporte o serie de proceduri birocratice ca să-şi primească banii pentru reparaţii. Până acum niciuna dintre cereri nu a fost rezolvată. Oamenii ale căror locuinţe au fost afectate de cutremurul din 22 noiembrie s-au dus să îşi ceară drepturile ca să poată începe reperaţiile. Plătiseră deja poliţele de asigurare obligatorie. Când au cerut despăgubirea, asiguraţii au aflat că dosarele lor sunt incomplete. Motivul este halucinant: le lipseşte o Adeverinţă de Cutremur.

În loc să-şi trimită evaluatorii să verifice pagubele, firmele de asigurări au cerut estimări de la Institutul pentru Fizica Pământului.
La firmele de asigurări s-au strâns peste 250 de solicitări de daune de la asiguraţi din 11 judeţe. Câte 83 de cereri numai din Vrancea şi Galaţi, cele mai afectate de cutremur.
Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară a asiguratorilor nu au oferit răspuns la solicitările făcute de reporterii Antena 3.
antena3.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.