Jump to content

Telemedicină în satele gălăţene


dcp100168

Recommended Posts

Telemedicină în satele gălăţene

Ministerul Sănătăţii a anunţat lansarea proiectului POSCCE 49472 „Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui Sistem Informatic de Telemedicină”, contract în va­loare totală de aproape 82 milioane lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională în valoare de 67,789 milioane lei.
Telemedicina este una dintre componentele strategiei de e-Sănătate a Comunităţii Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie şi medicii specialişti din spitalele judeţene şi se va axa pe consultaţii de specialitate la distanţă pentru patologii cronice.
Proiectul va fi implementat în judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea, iar grupul-ţintă al proiectului este format din 198 medici de familie, 500 medici specialişti, 373.645 de persoane înscrise pe lista medicilor de familie din zonele rurale.
În urma implementării proiectului, reprezentanţii MS spun că se va realiza la nivelul medicului de familie a managementului bolilor cronice cu impact major în populaţie, se vor furniza servicii medicale de specialitate ambulatorii post-spitalizare pacienţilor externaţi din spitale, precum şi va fi facilitată accesul populaţiei din zona rurală la servicii ambulatorii de specialitate.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Medicină la distanţă pentru locuitorii satelor izolate din Galaţi

Alături de Brăila şi Tulcea, Galaţiul este inclus într-un proiect interjudeţean de implementare a unei reţele de telemedicină în zonele izolate ale judeţului. 82 de milioane de lei primeşte Ministerul Sănătăţii din fonduri europene, bani care trebuie cheltuiţi pentru dotarea cu aparatură medicală modernă a cabinetelor de medicină de familie din satele celor trei judeţe. Programul de medicină la distanţă ar trebui să devină funcţional din luna noiembrie a acestui an.

Legătură între cabinete şi spitale

Potrivit proiectului, 198 de medici de familie din mediul rural ar urma să primească în comodat (împrumut făcut pentru o nevoie curentă - n.r.) analizoare de biochimie, electrocardiografe, spirometre (aparate necesare pentru verificarea capacităţii pulmonare - n.r.) şi ecografe de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică din cele trei judeţe. În Galaţi, 110 medici de familie au deschise cabinete în mediul rural.
Cu ajutorul acestei aparaturi, medicul va efectua investigaţiile clinice necesare, iar rezultate obţinute vor fi trimise către spitalele judeţene din Galaţi, Brăila sau Tulcea. Medicii de specialitate din respectivele spitale vor putea interpreta aceste date şi pune diagnostice acolo unde este cazul, fără ca pacientul să mai fie nevoit să vină pentru analize la Galaţi. Aproximativ 500 de medici de diferite specialităţi vor fi incluşi în acest proiect.
"Investigaţiile medicale pot fi astfel făcute în timp real, iar pacientul este scutit de disconfortul cauzat de drumul din satul în care locuieşte până la Galaţi şi de grija cazării. Din experienţa pe care o am ca medic de familie în mediul rural, vă spun că unii bolnavi sunt descurajaţi de costurile transportului. O economie s-ar face şi la spitale, pentru că astfel ar scădea numărul de internări făcute doar în vederea efectuării analizelor", a precizat dr. Valentin Boldea, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Problema banilor pentru analize

Proiectul se află în prezent în faza de implementare. Pentru ca legătura între cabinetele medicale din mediul rural şi spitale să poată fi susţinută, aplicaţia informatică va fi gestionată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), instituţie care va oferi şi spaţiul necesar pentru depozitarea serverelor. Dincolo de cumpărarea aparaturii şi punerea la punct a sistemului informatic, rămâne însă problema funcţionării programului de telemedicină pe termen lung. Într-o primă fază, fondurile europene vor permite efectuarea de analize fără costuri din partea pacienţilor. Apoi însă, dacă nu va fi încheiat şi un contract pentru decontarea serviciilor cu Casa de Asigurări de Sănătatea Galaţi, bolnavii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani pentru investigaţii.
"Sperăm să se poată încheia un contract cu CJAS Galaţi. Chiar dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, pacienţii şi-ar plăti investigaţiile clinice cu banii pe care acum îi dau pe transportul până la Galaţi. Oricum privim lucrurile, sistemul de telemedicină este benefic atât pentru populaţie, cât şi pentru medici", a adăugat dr. Boldea.
Potrivit autorităţilor, judeţul Galaţi stă destul de bine în ceea ce priveşte acoperirea satelor şi comunelor în reţeaua de medicină de familie. Doar comunele Cavadineşti şi Bălăbăneşti nu au medici de familie, dar şi aici există puncte de lucru ale doctorilor din localităţile învecinate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Bolnavii cronic de la sate vor putea fi trataţi şi de la distanţă

Un proiect medical unic în România se va desfăşura, din 2016, în satele din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila. Iniţiativa presupune crearea unei reţele de telemedicină în mediul rural, pentru a le asigura bolnavilor cronic de la sate accesul mai rapid la o serie de analize şi investigaţii medicale de bază. Dacă proiectul va avea succes, ideea se va putea aplica în întreaga ţară.
Concret, 198 de medici de familie din cele trei judeţe vor primi câte o trusă cu aparatură medicală portabilă de unică generaţie. Setul de dispozitive medicale va conţine electrocardiograf, monitor pentru controlarea funcţiilor vitale, spirometru, analizor portabil biochimic cu 15 parametri, cameră web şi microfon. Suplimentar, pentru fiecare judeţ vor fi livrate şi câte cinci ecografe portabile. Trusa medicală va ajunge la medicii de familie incluşi în proiect printr-un contract de comodat.
A doua parte a proiectului constă în crearea unei platforme informatice, pe care medicii de familie să poată urca rezultatele testelor făcute cu aceste aparate. După ce rezultatele vor intra în platformă, un medic specialist le va putea interpreta, va putea pune un diagnostic şi va avea posibilitatea să facă şi recomandările sau observaţiile necesare. Pe baza acestor date, medicul de familie va putea decide dacă pacientul căruia i-au fost făcute analizele are nevoie de un drum până la spital sau poate primi reţeta medicală pe loc.

Bolnavii cronic, principalii beneficiari

"Proiectul li se adresează în primul rând bolnavilor cronic. Aceştia nu vor mai fi nevoiţi să bată drumul până la spitalele din Galaţi, pentru a face o analiză sau pentru a primi un diagnostic. Totul va fi efectuat prin intermediul platformei informatice. În cazul în care medicul specialist este disponibil, acesta poate intra într-o videoconferinţă cu medicul de familie, bolnavul fiind astfel consultat în timp real. Iniţiativa se poate dovedi utilă însă şi în cazul în care o localitate ar rămâne izolată pentru o perioadă de timp, din cauza condiţiilor meteo", a precizat coordonatorul gălăţean al proiectului, dr. Valentin Boldea.
Implementarea proiectului se va face cu fonduri europene accesate de Ministerul Sănătăţii, dar autorităţile intenţionează să creeze un nou program naţional, desfăşurat, pentru Galaţi, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, plătit de la bugetul de stat. Interesaţi de noua metodă medicală ar putea fi în special medicii specialişti tineri, care şi-ar putea astfel dubla veniturile lunare, spun autorităţile. Organizatorii preconizează că proiectul va putea începe efectiv din primele luni ale lui 2016.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

84 de medici gălăţeni se implică în proiectul "Telemedicina"

De la începutul anului viitor, pacienţi din satele izolate ale judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea vor putea fi consultaţi şi mai ales investigaţi cu amănunţime chiar la ei în sat. Asta mulţumită proiectului de Telemedicină, prin care medicii de familie din rural ,care vor primi echipamente de investigaţii miniaturizate, vor investiga pacienţii şi vor colecta date ale acestora, pe care le vor urca pe o platformă online. 500 de medici specialişti din toată ţara vor participa la acest program. La începutul săptămânii, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au venit  la Galaţi pentru a discuta cu medicii şi coordonatorii programului. "Deocamdată, în judeţul Galaţi în program vor să participle 84 din cei 107 medici de familie din rural. Pe 23 noiembrie vom primi echipamentele şi va începe instruirea cu privire la utilizarea acestora“, a spus dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi. Telemedicina rural este un program care este finanţat cu fonduri europene accesate de către Ministerul Sănătăţii.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Aparatură medicală performantă pentru telemedicină în mediul rural

Astăzi a început la Galați, cursul de instrucție a medicilor de familie din mediul rural din județul Galați, implicați într-un proiect-pilot derulat la nivel național în județele Galaţi, Brăila și Tulcea. Proiectul „Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de medicină” este derulat de Ministerul Sănătății și finanțat prin program european (buget total - aproape 82 de milioane de lei), din care asistenţă financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională în valoare de 67.789.025,26 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, Axa Prioritară III: Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public, operatiunea 3.2.4: Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar - la nivel central.

Potrivit lui dr. Valentin Boldea, manager de proiect la nivelul județului Galați, proiectul prevede dotarea cabinetelor medicale din mediul rural cu aparatură cu ajutorul căreia aceștia să facă investigații pe pacienți. Este vorba despre analizoare de biochimie, electrocardiografe, ecografe şi spirometre, fiecare din cei 83 de medici de familie din județul Galați, care și-a exprimat intenția de a se implica în proiect, urmând să primească câte un kit conținând câte un astfel de aparat (cu excepția ecografelor, căci pentru județul Galați au fost alocate doar 6). Totuși, din păcate, la cursul de inițiere în folosirea aparatelor - curs început luni dimineață - nu se prezentaseră decât circa 50 de medici de familie, o situație regretabilă constatată și de dr. Petre Melinte, medic urgență, din partea Ministerului Sănătății: "Dacă medicii din Galați nu vin la instructaj, nu vor primi aparatele, iar acestea vor fi redistribuite altor județe, la Constanța sunt 400 de medici de familie care abia așteaptă să ia aceste aparate".

Proiectul implementat la Galați vizează realizarea de investigații medicale la cabinetele medicilor de familie din mediul rural, folosindu-se aparatele primite astăzi. Rezultatul analizelor medicale este apoi postat de medicii de familie pe o platformă online, iar în maxim 72 de ore, medicii specialiști din județ sau din alte județe pot emite opinii. Astfel, pacienții de la țară nu mai bat drumul până la oraș, la medicul specialist, iar spitalele nu vor mai fi aglomerate cu pacienți veniți la control, a mai explicat dr. Valentin Boldea, avantajele proiectului. În cadrul proiectului, în total, sunt implicați 198 de medici de familie din mediul rural, din cele trei județe, însă proiectul mai angrenează 500 de medici specialişti, numărul beneficiarilor direcți fiind peste 370.000 - persoane înscrise la medicii de familie din cele trei județe, iar, în total, numărul beneficiarilor direcți și indirecți este de peste un milion două sute de mii.

Potrivit lui dr. Valentin Boldea, manager de proiect la nivelul județului Galați, Ministerul Sănătății face eforturi pentru a deconta consultațiile oferite de medicii specialiști, prin intermediul platformei electronice, astfel încât aceștia să fie cointeresați în a se implica în acest proiect.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Telemedicină în comunele gălăţene. Echipamentele sunt distribuite medicilor de familie

Pacienții din sate nu mai trebuie să se deplaseze la Spitalul Județean. Medicul din comună va transmite analizele unui medic specialist care pune diagnosticul

Un experiment realizat în 2009 la Spitalul Clinic de Pediatrie „Sfântul Ioan” din Galați și concentrat inițial pe tele-ecografie, adică de realizare și transmitere a ecografiilor la distanță de 2.500 de kilometri, de la spitalul gălățean la Spitalul din Tours (Franța), a stat la baza dezvoltării unui proiect al Ministerului Sănătății în care sunt implicați 198 de medici de familie din județele Galați, Brăila, Tulcea și Constanța și 510 de medici de diferite specialități.

Medicii de familie își vor consulta pacienții în cabinetul din comună și prin echipamentele speciale pentru telemedicină vor transmite analizele efectuate la cabinetele unor medici specialiști cu care vor colabora la stabilirea diagnosticului și implicit la prescrierea tratamentelor.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost realizată cea mai importantă etapă a acestui proiect, cei aproape 200 de medici de familie din mediul rural din județele Galați, Brăila, Tulcea și Constanța primind echipamentele portabile pentru diverse analize și fiind instruiți cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraș pentru a-și efectua diverse analize.

La conferința de presă organizată de Ministerul Sănătății și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu prilejul închiderii Proiectului „Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicină”, ministrul Sănătății a mulțumit Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, care a pus la dispoziție, în mod gratuit, un studiu de fezabilitate ce a stat la baza demarării proiectului.

„Acest proiect se încadrează într-unul dintre conceptele care definesc și guvernarea noastră, respectiv medicina centrată pe pacient. Scopul este de a veni noi către pacient, nu de a-l purta peste munți și văi, ci de a putea să îi oferim o medicină de calitate, acolo unde are domiciliul, iar acest proiect tocmai acest lucru îl realizează. Numărul mare de medici implicați și numărul mare de potențiali pacienți cred că îl recomandă întru totul”, a declarat ministrul.

Cum va funcționa sistemul

Pacientul cu o afecțiune cronică se va prezenta la cabinetul medicului de familie din comună care îl va consulta. Rezultatele analizelor vor fi transmise în format electronic către o rețea de 510 de medici specialiști din țară, pentru a obține opiniile de specialitate necesare în diagnosticarea pacienților. Practic, pin sistemul informatic medicul specialist poate evalua starea de sănătate a pacientului aflat la sute de kilometri distanță și îi poate prescrie tratamentul adecvat.

În acest sens au fost instruiți 510 medici specialiști, atât din cele patru județe, cât și din centrele universitare din București, Craiova, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași.

Echipamentele distribuite medicilor de familie, prin acest proiect, sunt toate portabile, fiind vorba despre: scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcții vitale, spirometru, analizor. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie și transmiterea rezultatelor în format electronic, la care se pot atașa și alte informații de ordin medical.

Un proiect de 82 milioane lei

Proiectul ”Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui Sistem Informatic de Telemedicină” (POSCCE 49472) a fost lansat de Ministerul Sănătății în noiembrie 2014, în scopul punerii la punct a unui sistem informatic și pentru specializarea a aproximativ 700 de medici specialiști și medici de familie pentru acordarea unor consultații medicale de specialitate la distanță unor pacienți din comunele din județele Galați, Brăila, Tulcea și Constanța. De sistemul consultațiilor medicale la distanță vor beneficia 373.000 de persoane înscrise pe listele medicilor de familie din comunele din cele patru județe.

Proiectul este co-finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013, Axă Prioritara III: Tehnologia informației și comunicațiilor pentru sectoarele privat și public, Operațiunea 3.2.4: Susținerea implementării de soluții de e-sănătate și asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar. Bugetul total al proiectului este de 81.969.000 lei, din care asistența financiară nerambursabilă prin FEDR este de 67.789.000 lei.

Potrivit fișei proiectului, obiectivul general al acestuia este diversificarea serviciilor de sănătate prin implementarea Sistemului Informatic de Telemedicină oferite comunităților și cetățenilor care nu au acces la servicii de îngrijire medicală de specialitate. Telemedicina este una din componentele strategiei de e-Sănătate a Comunității Europene iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale presupune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie și medicii specialiști din spitalele județene și se va axa pe consultații de specialitate la distanță pentru patologii cronice.

În cadrul proiectului implementat în județele Galați, Brăila și Tulcea, grupul țintă este format din 198 medici de familie, 510 medici specialiști și 373.645 persoane înscrise pe lista medicilor de familie din localitățile rurale. Printre beneficiile obținute prin implementarea proiectului vor fi furnizarea, prin intermediul telemedicinei, de asistență medicală de specialitate ambulatorii post spitalizare pacienților externați din spitale, realizarea la nivelul medicului de familie din mediul rural a managementului bolilor cronice cu impact major la populație, cu sprijinul medicilor specialiști, facilitarea accesului populației din zonă rurală la servicii ambulatorii de specialitate cu ajutorul soluțiilor de telemedicină.

Este o premieră mondială

Directorul medical al proiectului, Petru Melinte, a subliniat că este vorba despre o premieră mondială, în condițiile în care au mai existat proiecte pilot sau sisteme similare, inclusiv în SUA, dar nu în sistemul de stat, ci în cel privat. El a menționat că valoarea inițială a proiectului a fost de 82 de milioane de lei, dar în urma licitației electronice suma de implementare a fost diminuată la 63 milioane de lei.

Proiectul a fost lansat după experimentele realizate la Galați începând din 2009

La Galați a fost realizat un prim experiment de telemedicină în 2009, când Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Pediatrie „Sfântul Ioan” şi  Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” au fost parteneri la proiectul de punere la punct a unui sistem de realizare a ecografiilor pentru pacienţi situaţi la o distanţă de 2.500 km, distanţa dintre spitalul din Galaţi şi cel din Tours, Franţa. Sistemul făcea parte dintr-un proiect de cercetare medicală derulat de Universitatea din Tours.

Asocierea în proiect a instituţiilor gălăţene a avut loc ca urmare a lobby-ului făcut pe lângă conducătorul proiectului, profesorul Philippe Arbeille, de gălăţeanca Monica Georgescu, care şi-a început cariera medicală la Galaţi dar lucrează de mai mulţi ani în Franţa. În cadrul colaborării între medicii din Galați și Tours a fost realizate experimente de tele-ecografie, fiind realizate ecografii la distanță de 2.500 km între pacient și cabinetul medicului specialist.

1.800 de ambulanțe vor fi dotate cu echipamente pentru transmiterea informațiilor despre starea pacientului

Directorul STS Marcel Opriș, a declarat că STS a răspuns nu doar de asigurarea condițiilor tehnice de găzduire ale sistemelor, ci s-a implicat și în derularea achiziției. Potrivit acestuia, următorul proiect important în domeniul telemedicinei este dotarea a 1.800 de ambulanțe cu echipamente care să faciliteze transmiterea către spital a informațiilor despre starea pacientului chiar la momentul tranportării pacientului cu ambulanța.

„Ne găsim la sfârșitul unei acțiuni care, după opinia mea, deschide o cu totul și cu totul altă epocă în România. Este o diferență notabilă față de ceea ce noi tot clamam până acum că este telemedicina. În domeniul urgențelor există foarte multe instrumente electronice. Sigur, nu aș vrea să critic celelalte instrumente, practic în aceste zile noi vă aducem la cunoștință și celălalt mare proiect, care este un gigant: echiparea a peste 1.800 de mașini de urgență medicală din România cu dispozitive electronice, care vor permite schimbul de informații”, a precizat Opriș.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Secţia de terapie intensivă neonatală din Spitalul Județean, conectată la rețeaua națională de telemedicină

În urma unor investiţii de amploare, 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III din România vor fi conectate la reţeaua naţională de telemedicină. Echipele medicale din aceste secţii se vor putea conecta rapid cu specialişti din alte unităţi din ţară şi din străinătate.

Cele 17 secţii nou incluse în reţeaua de telemedicină, printre care și cea din Galaţi (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi), se adaugă celor 10 secţii de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secţii dotate performant, în toată țara.

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unitaţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află. Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuţi cu afecţiuni medicale grave internaţi anual în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

„O reţea comună de telemedicină între toate secţiile de Terapie Intensivă Nou-născuţi din ţară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic şi va facilita schimbul de experienţă între medicii neonatologi. Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secţiilor de neonatologie şi a principalelor secţii chirurgicale în care sunt operaţi nou-născuti”, a precizat Delia Vasiliu, preşedintele ACV România.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului „Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi”, şi este derulat de ACV România. Valoarea investiţiei este de 250.000 de euro.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.