Jump to content

Moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, în pelerinaj la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, în pelerinaj la Galaţi

Racla cu sfintele relicve ale măreţului domn valah va pleca miercuri către catedrala ortodoxă din Galaţi, loc în care credincioşii se vor putea închina la ele, într-un baldachin de pe esplanada catedralei, de miercuri ora 15.30, până duminică seara, în ziua de prăznuire a Sfântului Andrei, ocrotitorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi al întregii Românii. De altfel, moaştele voievodale vor fi aşezate lângă cele ale apostolului Andrei, creştinătorul ţării noastre.

Preafericitul Daniel, Patriarhul României, aflat într-o vizită canonică, va fi întâmpinat astăzi, la trei după-amiaza, în oraşul dunărean, lângă Universitatea Dunării de Jos, de către IPS Casian şi de preoţii şi credincioşii eparhiei. Apoi, va urma o procesiune către Catedrala Episcopală din Galaţi.

Joi de la ora 10.00, va fi inaugurat şi sfinţit de către Patriarhul României, în prezenţa mai multor arhieriei, un „Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine”. Din delegaţia bisericească vor face parte, printre înalte feţe bisericeşti, PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului şi părintele dr. Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe-Nou, păstrătoare a moaştelor brâncoveneşti.

 

Link to comment
Share on other sites

Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aduse la Galaţi de Patriarhul Daniel

Aproximativ 3.000 de credincioşi şi preoţi din Galaţi şi Brăila, cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, au întâmpinat, astăzi, la Galaţi, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aduse de la Bucureşti de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se află într-o vizită canonică de două zile în Galaţi şi Brăila, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun cu prilejul manifestărilor organizate cu ocazia prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi.

Racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost primită, în această după amiază, de oficialităţile oraşului şi de miile de credincioşi adunaţi pe strada Domnească, în faţa Universităţii Dunărea de Jos. După primirea oficială, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost purtată pe umeri până la catedrala Arhiepiscopală de şase militari români, în cadrul unei procesiuni care s-a desfăşurat pe strada Domnească. Alaiul procesiunii a fost deschis de 300 de preoţi părinţi şi măicuţe care slujesc la bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, alături de care s-au aflat şi tineri îmbrăcaţi în straie populare, care au aruncat pe jos petale de flori, în faţa raclei cu sfintele moaşte.

Cu flori şi busuioc în mâini, cei aproximativ 3.000 de credincioşi au însoţit racla până la Catedrala Arhiepiscopală, unde, a avut loc o slujbă specială de primire, în finalul căreia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit celor prezenţi despre influenţa Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în istoria spiritualităţii poporului român. După slujbă, sfintele moaşte au fost scoase afară, într-un baldachin special, pentru a fi venerate de cler şi credincioşi.

presagalatibraila.co
Link to comment
Share on other sites

Bun, a fost decapitat el si fii sai la Constantinopole (Istanbul). E un fapt istoric. Motivatia insa nu a fost una religioasa - nici pe departe. Dar, asta e "viata" bisericeasca - mai faci un sfant, mai scoti un ban de la cei care imediat contribuie... Brancoveanu si familia (fii + un relativ) au fost maziliti din doua mari motive: unu - tradare (din punctul de vedere al turicilor) si doi - uriasa avere care, foarte crestineste, fusese stransa de pe spinarile ghebarilor de romani (sau mai degraba... rumani). Altin-bey ar fi trait bine mersi (nu chiar pana in zilele noastre...) daca nu ar fi vrut si mai mult de la austrieci, rusi etc.

Link to comment
Share on other sites

Pelerinajul continuă la Galaţi

Mii de credincioşi s-au adunat de la primele ore ale zilei în faţa Catedralei episcopale, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfinţilor martiri Brâncoveni. Veniţi în special din zona Moldovei, oamenii au înfruntat frigul timp de mai multe ore până să ajungă la moaşte. Pentru a le face mai uşoară aşteptarea, mai multe asociaţii le-au adus credincioşilor ceai şi gogoşi calde. Înfriguraţi, îmbrăcaţi cât mai gros şi înarmaţi cu multă răbdare! Aşa au fost credincioşii strânşi la Catedrala din Galaţi.

"O fi frig dar pentru aşa ceva unic în viaţă nu e frig. Vin în fiecare an, dar eu ştiu dacă mai ajung la anul?" a spus un credincios.

"Nu e frig tare astăzi, rezistăm că abia am venit. Am venit de la Movileni, Tecuci" a declarat alt pelerin.

Pentru a-i mai încălzi, studenţii de la Teologie le-au oferit pelerinilor ceai cald. George Bălan, student Teologie: "Din oră în oră am venit să dăm ceai, să le mai încălzim inima, să poată să reziste frigului".

Pe lângă ceai, credincioşii aşezaţi la rând au primit şi gogoşi calde. Dorina Amariţei, voluntar: "Am venit cu gogoşi calde şi cu ceai cald, să-l dăm în păhăruţe, să dăm cât putem. Am făcut 300 de gogoşi".

Nu doar credincioşii au îndurat frigul, ci şi comercianţii care vând busuioc. Pentru ei pelerinajul este un prilej bun de a câştiga un ban în plus. "Mai facem 300 la zi, e bun. Am făcut vânzare mai mare anul trecut" a spus un comerciant.

După câteva ore de aşteptare, credincioşii au reuşit să se închine la Sfintele moaşte. Iar aşteptarea, spun ei, a meritat. "Mă simt bine, mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să ajung la Sfintele moaşte. Mi-au îngheţat puţin picioarele, dar ne încălzim când ajungem acasă" a declarat un pelerin.

Moaştele martirilor Brâncoveni, ajunse pentru prima dată la Galaţi, vor rămâne în faţa Catedralei din oraş până pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Sunt izvoare istorice care vorbesc despre averea, iscusinta politica si domnia lui Brancoveanu, asa cum exista si izvoare care atesta 'motivatia religioasa' a mortii sale, a fiilor si a ginerelui sau. Ca turcii si altii nu au vazut-o astfel, e una. Ca domnitorul a dus o viata 'tumultoasa', e alta, n-are nicio treaba cu importanta crestineasca a mortii sale. Orice traitor crestin stie ca sfarsitul vietii e mai important decat intreaga existenta, atunci cand este acceptat cum trebuie. Stiu, pentru unii e greu sa inteleaga ca omul acela a zis NU cand putea sa spuna DA si sa-si vada in continuare de viata, mai sarac si mai putin respectat, poate, dar uite ca n-a facut-o si n-a facut-o intocmai din considerente de credinta. Altin-bey ar fi trait bine-mersi, cum zici tu Mikka, doar pentru acest lucru, de a-si fi vandut sufletul, dar nu s-a intamplat asa, iar Biserica tocmai asta cinsteste la el: exemplul martiriului, fie el si in ultimul ceas al vietii. Tu ai fi facut la fel..?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.