Jump to content

Proprietarul "Casei Mantu" riscă să fie expropriat


Recommended Posts

Posted

Proprietarul "Casei Mantu" riscă să fie expropriat

Aşa-zisa „Casă memorială Nicolae Mantu”, un imobil dărăpănat, mizerabil, înconjurat de câini şi buruieni, care mai degrabă înfioară decât să trezească interes, riscă să se facă una cu pământul. Imobilul nu a fost restaurat, în ciuda numeroaselor semnale venite din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, care le-a atras atenţia, în repetate rânduri, proprietarilor casei că au datoria să întreţină clădirea. Cum imobilul este şi acum în paragină şi nu a fost investit niciun leu pentru restaurarea monumentului istoric, proprietarii imobilului din Cuza 44 riscă să fie aspru sancţionaţi, dar şi expropriaţi.

„Avem o problemă mare cu proprietarii de monumente istorice şi cu cei care au clădiri în ansamblurile urbane istorice, pentru că, fie din încăpăţânare, fie din simţul acesta adânc înrădăcinat al proprietăţii, consideră că fiind proprietari pot să facă orice (…) Ei au obligaţia să menţină frumuseţea imobilelor, pentru ca ea să fie redată celor care locuiesc în oraşul respectiv, un lucru pe care nu îl înţeleg şi care prejudiciază patrimoniul cultural”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Conform acestuia, proprietarii monumentului istoric riscă să fie amendaţi cu nu mai puţin de 8.000 de lei, întrucât nu au intervenit asupra imobilului pentru a-l salva. Dacă nici în urma sancţiunii aceştia nu vor lua măsuri pentru restaurarea monumentului, proprietarii imobilului de pe strada Cuza vor fi expropriaţi. „Există deschidere, dar ssusţine (proprietarul - n.r.) că nu are puterea financiară de a restaura imobilul. A spus că o să încerce să o vândă cuiva care are această putere. Sancţiunea de 8.000 de lei este valabilă pentru toţi proprietarii de monumente care nu depun eforturi pentru a le întreţine”, a precizat Marius Mitrof.

Nu şi-l doreşte nimeni?

Proprietarul monumentului istoric, aşa-zisa „Casă memorială Nicolae Mantu”, a scos într-adevăr la vânzare imobilul degradat. De peretele stradal al imobilului atârnă un banner pe care este inscripţionat mesajul „De Vânzare”. Numai că monumentul istoric nu îşi caută pentru prima dată un nou proprietar. În urmă cu ceva ani s-a încercat tranzacţionarea acestuia cu suma de 400.000 de euro, însă nu a existat niciun ofertant. Se spune că, la acea vreme, Primăria (condusă de Dumitru Nicolae) ar fi fost interesată de achiziţie, numai că preţul foarte mare al imobilului, şi-aşa extrem de degradat, a făcut ca municipalitatea să renunţe la idee.

Marius Mitrof ne-a spus că vânzarea trebuie să se facă cu exercitarea dreptului de preemţiune al statului, iar proprietarul este obligat să înştiinţeze Direcţia pentru Cultură cu privire la acest aspect. Conform legii, „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului roman, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz. Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenţionează sa vândă monumente istorice, transmit direcţiei judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional înştiinţarea privind intenţia de vânzare, însoţită de documentaţia stabilită prin ordin al ministrului culturii şi cultelor”.

„Anul viitor vom întreprinde o serie de controale la mai multe monumente istorice, iar unul dintre monumentele vizate este chiar acesta”, ne-a mai declarat Marius Mitrof.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.