Jump to content

Se gândea la sinucidere, ca să scape de bătăi


dcp100168

Recommended Posts

Se gândea la sinucidere, ca să scape de bătăi

Poveste sfâşietoare descoperită de cadrele didactice ale Şcolii nr. 19 din Galaţi, după ce un elev de 14 ani, care stă într-un centru de plasament, a clacat nervos şi le-a declarat că vrea să se arunce în Dunăre. Totul s-a întâmplat la ora de engleză când, la un moment dat, băiatul s-a oprit din scris.

„L-am întrebat de ce nu scrie. O să vrea să ajungă la un liceu, i-am spus, şi trebuie să înveţe. El în schimb îmi repeta obsesiv. Nu şi nu, că el se duce în Dunăre să se arunce. Imediat l-am trimis la doamna psiholog şi între timp ceilalţi colegi ai lui mi-au spus că venea şi bătut şi ieri avea vânătăi pe faţă. Când am aflat ce se întâmpla la centru cu el, m-a impresionat până la lacrimi”, a spus Mădălina Andronache, profesoara de engleză a lui Adrian, un băiat de 14 ani, elev în clasa a opta a şcolii 19.

Odată ajuns la psiholog, alături de alţi colegi care să îl susţină, s-a aflat toată povestea. „Am reuşit să înţeleg care era problema. El tot repeta sacadat că o să se arunce în Dunăre. Era singura propoziţie pe care mi-o spunea încet şi sacadat. I-am rugat pe colegi să detalieze şi să întărească ce probleme are colegul lor. Am înţeles că la Centrul Radu Negru copilul este abuzat fizic şi probabil emoţional, de colegii mai mari. I-ar fi luat şi hainele şi încălţămintea. Ieri era la şcoală cu haine de împrumut. Am înţeles că la acel centru se întâmplă lucruri şi nimeni nu ia măsuri. Îi era teamă să se mai întoarcă acolo. Mi s-a spus că doar cu o seară înainte a dormit în scara unui bloc. L-am rugat să deseneze ceea ce simte şi despre problemele lui, deoarece am văzut că nu poate să spună multe lucruri. Din desene, ca o concluzie era clară dorinţa lui de a se sinucide. Am luat legătura cu toate cadrele didactice şi cu mătuşa lui. Am înţeles că mama ar fi decăzută din drepturi, iar tatăl e plecat de 5 ani în Germania şi nu se mai ştie de el. Mătuşa mi-a spus că băiatul i-a povestit că l-au şi tăiat cu lama, nu doar că l-au bătut. Seara trecută a dormit acasă la o colegă, părinţii acesteia au fost de acord. Trebuie luate măsuri urgent, deoarece acest abuz la care ar fi supus de trei ani, lasă urme. Deja elevul nu mai învaţă aşa de bine ca înainte, nu mai este motivat. El a spus că în acel centru şi alţi copii sunt bătuţi”, a declarat Valentina Cârjeu, psiholoaga şcolii.

Adrian este primul din cei nouă copii ai mamei sale. I s-a spus că pe el nu îl vrea, dar pe ceilalţi îi ţine acasă. Copilul este clar traumatizat şi nu vrea decât să ajungă la o familie de plasament sau la o locuinţă de tip familial, dar să scape de bătăile din centru. Speră ca de Crăciun să primească pantofi şi adidaşi şi să stea undeva unde e în siguranţă. Era bătut cu pumnii şi picioarele în burtă şi la cap, ca să le dea celor mai mari bursa de 250 de lei pe care o primea de la stat, dar şi alte lucruri de valoare. Ar fi spus unui instructor de la centru, dar a fost trimis în camera lui.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a început ancheta în acest caz. „În primul rând, copilul este luat din acest centru şi mutat în altă parte unde va fi în siguranţa şi va putea povesti tot ce i s-a întâmplat în aceşti trei ani. Noi vom interoga şi personalul, deşi nu avem date că elevul ar fi reclamat ce a păţit celor din centru. Este încă o dovadă că ne trebuie un centru special pentru delincvenţa juvenilă. Şi cei pe care îi acuză că l-au agresat, vor fi consiliaţi şi apoi vedem ce măsuri vom lua în funcţie de vârsta lor”, a precizat dr. Ciprian Groza, director adjunct Direcţia de Protecţie a Copilului Galaţi. Protecţia Copilului a sesizat şi poliţia în acest caz.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.