Jump to content

Avalanşă de gălăţeni în ghips din cauza gheţii


dcp100168

Recommended Posts

COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria municipiului Galaţi aduce la cunoştinţa cetăţenilor că echipele Ecosal intervin pentru curăţarea trotuarelor de gheaţă şi zăpadă. Se acţionează, în prima etapă, pe trotuarele aferente străzilor principale din oraş, pe segmentele care intră în responsabilitatea municipalităţii.

În momentul de faţă, se intervine cu 142 de oameni, sare şi utilaje pe trotuarele aferente următoarelor străzi:

- Brăilei, de la intrarea în Galaţi până la Hotel Galaţi;

- Prelungirea Brăilei;

- Domnească, de la Hotel Galaţi până la Parcul CFR;

- Siderurgiştilor, de la Piaţa Energiei la Inelul de Rocadă;

- 1 Decembrie 1918;

- strada Oţelarilor;

- strada Oltului;

- strada Barboşi.

În următoarea etapă, se va acţiona pe trotuarele aferente următoarelor străzi:

- Faleza Superioară;

- Regiment 11 Siret;

- Stadionului;

- Prelungirea Coşbuc;

- Traian Vuia;

- Henri Coandă;

- Ionel Fernic;

- Feroviarilor.

Primăria municipiului Galaţi le reaminteşte cetăţenilor, agenţilor economici, asociaţiilor de proprietari şi instituţiilor publice că au obligaţia legală de a-şi curăţa zăpada şi gheaţa, inclusiv ţurţurii, de pe trotuarele şi rigolele din faţa casei, blocului, sediului şi punctelor de lucru, de pentru căile de acces, din incinte şi spaţii comune, acoperişuri şi streşini, imediat după producerea fenomenului meteorologic (ninsoare, polei, îngheţ). Potrivit legii, obligaţia revine atât proprietarilor, cât şi chiriaşilor. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage după sine sancţionarea contravenienţilor cu amenzi cuprinse între 100 şi 600 lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 500 şi 3.000 lei, în cazul persoanelor juridice. Poliţia Locală este împuternicită să constate şi să sancţioneze eventualele abateri de la lege.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii îşi rup picioarele pe trotuarele pline de gheaţă

* Gerul a transformat trotuarele din oraş în patinoare, dar nici autorităţile, nici firmele sau asociaţiile de locatari nu se grăbesc să pună mâna pe lopată

Gălăţenii riscă să îşi rupă gâtul pe trotuarele din municipiul Galaţi. Joi, în cele mai multe zone ale oraşului, oamenii abia puteau circula din cauza gheţii, care, pe anumite porţiuni, măsura chiar şi cinci-şase centimetri. Şi nu ne referim doar la zonele periferice ale oraşului, ci şi la străzile aflate chiar în buricul târgului, extrem de circulate, precum Siderurgiştilor, Brăilei, Domnească sau Bălcescu.

Tabloul era acelaşi, indiferent în ce cartier al Galaţiului te-ai fi aflat: vârstnicii păşeau neîncrezători şi temători pe spaţiile destinate circulaţiei pietonilor, iar copiii şi tinerii făceau echilibristică şi se ţineau unii de alţii de frică să nu-şi rupă mâinile şi picioarele. Nici agenţii economici, nici persoanele fizice şi nici autorităţile nu s-au mobilizat ca la carte pentru a le permite pietonilor să circule în siguranţă. Multe dintre trotuarele din oraş arătau ieri, la orele prânzului, la fel ca la primele ore ale dimineţii: acoperite de straturi impresionante de gheaţă.

În timpul unui raid pe străzile Tecuci, Siderurgiştilor, Brăilei, Inelul de Rocadă, Centru, Spicu şi Gării, făcut în jurul orei 11,00, doar în zona Palatului Justiţiei am întâlnit un singur angajat al Ecosal care împrăştia sare. De asemenea, puţini agenţi economici se puteau mândri cu faptul că respectă legea şi sunt înzestraţi şi cu ceva spirit civic, întrucât în multe zone ale oraşului micii întreprinzători nu făcuseră nici cel mai mic efort pentru a-şi face curat în faţa uşii. Acelaşi dezinteres domnea şi în cartierele de case, pe străzile Bălcescu şi Tecuci.

Ce spune Primăria

„Noi am solicitat cu prioritate să fie curăţate străzile, iar apoi să se acţioneze pe trotuare, în special în zona unităţilor medicale, a unităţilor de învăţământ. Avem motocultoare, special pentru spargerea gheţii de pe trotuare, dotate şi cu perii, dar sunt în număr limitat. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu avem numai drepturi, ci şi obligaţii. Nu doar Primăria este obligată să cureţe trotuarele, ci şi agenţii economici, asociaţiile de locatari şi persoanele fizice care locuiesc la curte. Dacă fiecare şi-ar face treaba în dreptul său şi ar respecta legea nu am mai avea astfel de probleme. În afara ţării, atunci când ninge, oamenii nu aşteaptă să fie traşi de mânecă sau ameninţaţi că vor fi amendaţi. Lumea trebuie să înţeleagă foarte clar că are această obligaţie”, a afirmat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Conform reprezentantului municipalităţii, ieri, în jurul prânzului, în municipiul Galaţi 142 de angajaţi ai Ecosal interveneau cu sare şi utilaje pe trotuarele aferente străzilor Brăilei, de la intrarea în Galaţi până la Hotel Galaţi, prelungirea Brăilei, Domnească (Hotel Galaţi – Parc CFR), Siderurgiştilor (de la Piaţa Energiei la Inelul de Rocadă), 1 Decembrie 1918, Oţelarilor, Oltului şi Barboşi. „În următoarea etapă, se va acționa pe trotuarele aferente Falezei Superioare, străzilor Regiment 11 Siret, Stadionului, Prelungirea Bulevardului Coşbuc, Traian Vuia, Henri Coandă, Ionel Fernic şi Feroviarilor”, a precizat Emanuela Turcu.

Programul curăţării trotuarelor urma să se încheie la ora 22,30.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Avalanşă de gălăţeni în ghips din cauza gheţii

160 de gălăţeni au ajuns la camera de gardă Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Galaţi, de când poleiul a transformat străzile în capcane de gheaţă. „Sunt mult mai multe cazuri, persoane care au suferit fracturi prin cădere pe gheaţă. Sunt internaţi doar cei care necesită operaţie. În rest, sunt trataţi şi li se pune aparat ghipsat. Din cele 160 de prezentări în Urgenţă, doar 25 au necesitat internarea”, a precizat dr. Cătălin Ţâmpău, medic UPU Smurd, Spitalul de Urgenţă Galaţi. Chiar dacă pe arterele principale s-a mai spart gheaţa, lucrurile nu stau la fel în tot oraşul, unde trotuarele sunt acoperite de gheață, iar ploaia agravează şi mai mult situația.

„M-am dus la cumpărături şi am căzut pe trotuar. Mi-am pus şi şosete peste ghete, dar degeaba, tot am alunecat. Nici nu m-am mai putut mişca de acolo. Mi s-a rupt ceva la şold, oasele. Dacă nu erau doi tineri care să mă ajute şi să cheme ambulanţa, nici nu mă puteam ridica de acolo”, spunea Maria Pătraşcu, o bătrână care urma să fie operată.

Viorica Hotnog are acum mâna în ghips, după ce, de dimineaţă, când s-a dus să cumpere pâine, a căzut pe gheaţă şi a ajuns în spital. O altă femeie a ajuns în scaunul cu rotile adusă tot cu ambulanţa, deoarece căzuse pe treptele din faţa blocului şi, cel mai probabil, avea ambele picioare fracturate.

„Au furat hoţii balustradele de la scări şi cum treptele erau cu gheaţă, nici nu am mai avut cum să mă ţin. Cred că mi-am rupt ambele picioare”, spunea şi Elena Lungu.

De frică, oamenii evită trotuarele sau merg foarte încet, altfel riscă să cadă. Numai în ultimele 24 de ore, la Serviciul Județean de Ambulanță numărul apelurilor primite de la oamenii căzuţi pe gheaţă a crescut cu 50%. „Sunt mult mai multe cazuri ca de obicei, din cauza traumatismelor cauzate de căderea pe gheaţă. Recomandăm atenţie, nu de alta, dar din păcate a început sezonul ortopezilor şi tinichigiilor, deoarece şi accidente rutiere se întâmplă în aceste condiții”, a declarat dr. Mihai Polinschi director SAJ Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Unde reclamăm starea proastă a trotuarelor

Întrucât foarte mulţi gălăţeni ne-au sunat pentru a ne solicita numărul de telefon la care pot apela pentru a aduce la cunoştinţa autorităţilor starea extrem de proastă a trotuarelor şi aleilor, „Viaţa liberă” publică numerele de telefon la care trebuie să sunaţi pentru a semnala problemele privind deszăpezirea: 0236/307700 (Ofiţerul de serviciu al Primăriei), 0336/102113 (Direcţia Tehnică a Primăriei) şi TELVERDE 0800800329 (Ecosal - apel gratuit din reţelele fixe locale, tasta 1 - Secţia Menaj, Deszăpezire, Zone Verzi).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.