Jump to content

Ţigări de contrabandă cărate cu barjele din Ucraina şi Serbia


dcp100168

Recommended Posts

Ţigări de contrabandă cărate cu barjele din Ucraina şi Serbia

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat 27 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Constanţa, Ialomiţa şi Brăila şi o percheziţie la bordul barjelor aflate în convoiul împingătorului "Konstantin Borisov" (sub pavilion ucrainean), care a fost oprit în dreptul Brăilei.

Scopul acţiunii a fost destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în contrabanda cu ţigări. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit şi confiscat 220.000 de ţigarete (11.000 de pachete) de contrabandă. Ţigările au fost descoperite atât pe navă (100.000 de ţigarete), cât şi de la domiciliile inculpaţilor (120.000 de ţigarete), aceştia urmând să le vândă pe teritoriul României.

Prinşi a doua oară

Anchetatorii susţin că afacerea a fost pusă pe picioare, începând din februarie 2014, de Nichita Ananie, Ionel Fluturaş, Pavlo Taray (cetăţean ucrainean) şi Costel Mustăţea. "Ţigările erau introduse în România din Ucraina sau Serbia, disimulate la bordul navelor, în timpul unor voiaje efectuate de acestea între porturile Izmail (Ucraina) şi Smederevo (Serbia), în timp ce navele tranzitau România”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Ulterior, în timp ce se realiza tranzitarea României, în zona în care fluviul Dunărea are regim de apă interioară, ţigările erau debarcate în ambarcaţiunile membrilor români, care ulterior le valorificau. Astfel, contrabandiştii au introdus în ţară peste 45.000 de pachete de ţigări.

Cetăţenii români care făceau parte din gruparea infracţională erau deja anchetaţi de procurorii gălăţeni. „La data de 31.07.2014 a fost efectuată o percheziţie la bordul barjei autopropulsate Ivano Frankovsk (sub pavilion ucrainean), comandată de inculpatul Sergii Chystiakov (cetăţean ucrainean), ocazie cu care a fost  ridicată o altă cantitate de ţigări ce urma a fi introdusă în România, în mod ilegal, destinată membrilor români ai aceluiaşi grup infracţional”, se mai precizează în comunicat.

În urma acţiunii, 25 de persoane au fost duse la audieri, iar cei patru lideri ai grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor gălăţeni şi al poliţiştilor de frontieră gălăţeni şi brăileni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În urma percheziţiilor pe barje, doi contrabandişti au fost arestaţi

În urma solicitării procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a celor patru persoane acuzate de contrabandă cu ţigări, reţinute după percheziţiile de ieri ale unor barje ucrainene, judecătorii au emis doar două mandate. Astfel, Nichita Ananie şi Pavlo Taray (cetăţean ucrainean) au fost arestaţi pentru 30 de zile, în timp ce Ionel Fluturaş şi Costel Mustăţea sunt anchetaţi în libertate.

Decizia magistraţilor a fost deja atacată de procurorii DIICOT, dosarul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Făceau contrabandă de ţigări cu vaporul

Un ucrainean a fost condamnat de Tribunalul Galaţi la patru ani de închisoare, însă ancheta legată de reţeaua infracţională continuă. Procurorii suspectează că ţigările aduse cu vaporul din Serbia şi din Ucraina ajungeau pe piaţa neagră din cel puţin zece oraşe importante ale ţării.

Ucraineanul Taray Pavlo a reuşit să pună la punct o adevărată reţea infracţională pe relaţia Ucraina-România-Serbia, după ce a ajuns la concluzia că adevărata contrabandă cu ţigări nu se face cu sacoşa sau cu portbagajul, ci cu vaporul!

Un continuator al „tradiţiei” portuare

Taray Pavlo nu este, cu siguranţă, un „pionier” în astfel de afaceri ilegale pe apă - portul Galaţi are o tradiţie de secole în comerţul cu mărfuri de contrabandă - însă, cu siguranţă, este cel are îndrăznit să ducă afacerea la scară mare.

Procurorii DIICOT au descoperit în posesia reţelei coordonate de ucrainean, în urma a 27 de descinderi făcute în decembrie 2014, peste 11.000 de pachete de ţigări. O parte din marfă era pe împingătorul sub pavilon ucrainean „Konstantin Borisov” (pe care lucra Taray Pavlo şi care în momentul percheziţiei era acostat în apropiere de Brăila), iar restul la domiciliul părţii române a afacerii, respectiv acasă la românii Ananie Nichita, Fluturaş Ionel şi Mustăţea Costel.

Deşi cantitatea de ţigări confiscată nu pare impresionantă, există indicii că, de fapt, cantitatea „importată” fără forme legale este cu mult mai mare. De altfel, din dosarul iniţial s-a mai desprins o anchetă, care este încă în curs şi care-i priveşte pe complicii români.

Ucraineanul Taray Pavlo, în schimb, a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, pe 16 iunie 2015, la patru ani şi două luni de închisoare. În plus, acesta are de plătit daune de 214.000 de lei către Fisc şi 10.200 de lei către Ministerul Justiţiei.

Cum acţionau contrabandiştii

Elementul de bază al reţelei de traficanţi era împingătorul „Konstantin Borisov”, care făcea curse foarte dese cu barje pline de mărfuri pe traseul porturile Izmail (Ucraina) - Smederevo (Serbia), însă a ajuns şi la Budapesta sau Viena.

Ţigările de contrabandă erau încărcate fie de la Ismail, fie de la Smeredovo, apoi livrate mai multor contrabandişti din porturile româneşti la Dunăre. Există dovezi că s-au livrat loturi de ţigări de contrabandă la Brăila şi la Galaţi, însă există suspiciuni (în curs de anchetă) că au fost descărcate cantităţi importante şi la Giurgiu, Tulcea şi Isaccea.

Livrarea se făcea în colete împachetate în folie din plastic închisă etanş şi fie erau descărcate pe bărcile cu motor ale complicilor, fie (mai rar) erau pur şi simplu lăsate la apă, aproape de mal, iar complicii le recuperau cu o şalupă şi cu căngi.

Potrivit anchetatorilor, în majoritatea cazurilor plata ţigărilor de contrabandă se făcea în avans, fiind practic un fel de livrare la comandă.

La audierile iniţiale au fost aduse 25 de persoane din Galaţi şi Brăila, însă doar Taray Pavlo, Ananie Nichita, Naumencu Vasile, Fluturaş Ionel şi Mustăţea Costel au fost deocamdată inculpaţi. Dar, cum spuneam, ancheta în cauză continuuă, având în vedre că există suspiciuni întemeiate că reţeaua este mult mai extinsă decât se credea iniţial, având ramificaţii în cel puţin 10 oraşe importante din Moldova, Dobrogea şi Muntenia.

Interesant este că Justiţia nu a dispus, aşa cum se obişnuieşte, şi confiscarea mijlocului de transport folosit pentru contrabandă, probabil pentru a nu isca un incident diplomatic cu autorităţile de la Kiev.
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Pedepse grele pentru contrabandiştii care introduceau ţigări în ţară cu barjele

Tribunalul Galaţi i-a condamnat la sfârşitul săptămânii trecute la pedepse cuprinse între 6 şi 7 ani de închisoare pe membrii unei reţele de contrabandişti, destructurată în urma a 27 de percheziţii domiciliare efectuate pe raza judeţelor Galaţi, Constanţa, Ialomiţa şi Brăila, pentru depistarea unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigarete.

Reprezentanţii DIICOT Galaţi au percheziţionat o barjă cu împingător, Konstantin Borisov (sub pavilion ucrainean), identificând şi ridicând cu acea ocazie o cantitate impresionantă de ţigări, ce urma a fi introdusă în România, în mod ilegal, destinată membrilor români ai grupului infracţional.

Protagoniştii acestei poveşti sunt Nichita Ananie, Ionel Fluturaş, Pavlo Taray (cetăţean ucrainean) şi Costel Mustăţea, care au constituit, începând cu luna februarie 2014, un grup infracţional specializat în activităţi de contrabandă cu ţigarete. Acestea erau introduse în România din Ucraina sau Serbia disimulate la bordul unor ansamble de nave comerciale propulsate de o navă tip împingător în timpul unor voiaje efectuate de acestea între porturile Izmail (Ucraina) şi Smederevo (Serbia), în timp ce navele tranzitau România. În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat au fost descoperite 220.000 de ţigarete de contrabandă.

Obligaţi să restituie peste 250.000 de lei către ANAF

Ulterior, în timp ce se realiza tranzitarea României, în zona în care fluviul Dunărea are regim de apă interioară, ţigările erau debarcate în ambarcaţiunile membrilor români ai grupului infracţional, care ulterior le vindeau. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 100.000 de ţigarete, descoperite pe navă şi 120.000 de ţigarete de la locuinţele percheziţionate.

Dintre cele 25 de persoane audiate iniţial, patru dintre acestea (un cetăţean ucrainean şi trei cetăţeni români) au fost reţinute pentru 24 de ore, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată cu ţigarete, în formă continuată, aceştia fiind ulterior trimişi în judecată. Cetăţeanul ucrainean, Pavlo Taray, a fost condamnat anterior la patru ani şi două luni de închisoare cu executare şi obligat să restituie peste 200.000 de lei către ANAF. Tribunalul Galaţi a decis acum ca Vasile Naumencu şi Ananie Nichita să petreacă următorii 7 ani şi 4 luni în închisoare, Ionel Fluturaş a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare, în timp ce Costel Mustăţea va sta 6 ani în spatele gratiilor. Cei patru au fost obligaţi să plătească peste 250.000 de lei către ANAF în contul prejudiciului cauzat bugetului de stat prin activităţile ilegale, iar 11.500 de pachete de ţigări descoperite la locuinţele contrabandiştilor au fost confiscate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.