Jump to content

Două firme dau lapte şi corn în Galaţi de cinci milioane de euro


Recommended Posts

Posted

Două firme dau lapte şi corn în Galaţi de cinci milioane de euro

* Vel Pitar - firma care va livra cornul în tot judeţul este contestată pe zonele Tg. Bujor, Pechea şi Galaţi * Mazepa a subcontracat o parte din livrări unei firme din Tulcea care a fost amendată de Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea pentru produse neconforme

Cele 24 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro, cât costă programul "Cornul şi laptele" pe doi ani la Galaţi, au fost acordate, prin licitaţie, aşa cum ne-a informat county-managerul Costel Fotea din cadrul CJ,  firmelor Mazepa - pentru lapte şi Vel Pitar - pentru corn.

Anul trecut, Costel Fotea susţinea că a împărţit licitaţia în patru zone, tocmai pentru că a considerat că două firme nu pot să asigure singure necesarul în tot judeţul. Anul acesta, deşi la licitaţie s-au înscris nu mai puţin de zece firme, câştigătoare au fost desemnate doar două, pentru toate cele patru zone.

Dacă pentru Mazepa lucrurile sunt clare, pentru Vel Pitar s-au depus contestaţii pentru Galaţi, Tg. Bujor şi Pechea. Singura zonă în care licitaţia e deja încheiată este Tecuci.

Lapte amar de la subcontractori

Cum nu este producător de lapte, firma gălăţeană Mazepa a subcontractat pentru livrarea acestui produs două societăţi Ecolact Prod SRL din judeţul Prahova şi Deltalact din judeţul Tulcea.

La sfârşitul lunii septembrie DSVSA Galaţi a înştiinţat instituţia omologă din judeţul Tulcea de faptul că o parte din laptele furnizat în judeţul nostru de firma tulceană "prezintă modificări organoleptice", respectiv, gust amar, iar unele ambalajele "prezintă bombaje". "Inspectorii DSVSA Galaţi au realizat analize, dar parametrii au fost găsiţi în limitele normale, chiar dacă erau la limita cea mai de jos a normalului. Noi am retras întreaga cantitate livrată atunci şi am trimis-o la Tulcea. De la Deltalact noi apelăm doar în zece la sută dintre cazuri, atunci când Ecolact Prod nu face faţă", a declarat administratorul de la Mazepa, Sorin Gheorghiu.

"Nu sunt probleme"

Cu toate acestea, un raport al DSVSA Tulcea arată că aceleaşi produse trimise înapoi de la Galaţi au avut probleme "atât la parametrii fizico-chimic, cât şi la cei microbiologici".

Directorul executiv al DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, ne-a confirmat cele enunţate în raport. "Am pus sechestru sanitar veterinar pe toată cantitatea returnată de la Galaţi, e vorba de peste 70.000 de cutii cu lapte. În urma analizelor s-au constatat probleme, astfel încât s-a dispus ca firma să incinereze întreaga cantitate de lapte. De asemenea, am dispus amendarea firmei cu 6.000 de lei", susţine directorul DSVSA Tulcea.

În legătură cu motivele pentru care la analizele de la Galaţi nu s-a descoperit nicio problemă, Mitică Tuchilă a zis: "Nu cred că există vreun interes din partea colegilor de la Galaţi să ascundă asemenea probleme. În cantitatea mare de lapte de care vorbim, unele şarje pot fi conforme, iar altele nu", explică specialistul.

Am solicitat şi un punct de vedere al administratorului de la Deltalact, Nicolae Bajdu. După ce ne-a spus iniţial că nu s-au înregistrat astfel de probleme la firma sa, acesta a recunoscut că a primit înştiinţare să distrugă lotul, dar nu şi că a primit amendă.

Deşi i-am adus la cunoştinţă acest lucru şi county-managerului Costel Fotea, trimiţându-i chiar prin e-mail raportul de la DSVSA Tulcea din care reieşea clar că laptele descoperit cu probleme a fost cel livrat în judeţul Galaţi, răspunsul reprezentantului CJ a fost următorul: "Nu am sesizat, din e-mailul transmis de dumneavoastră, probleme pentru distribuţia laptelui în Galaţi".

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.