Jump to content

Cum a ajuns un plop să dărâme o casă


dcp100168

Recommended Posts

Cum a ajuns un plop să dărâme o casă

* O bătrână  se roagă de zece ani de Primărie şi Gospodărie Urbană să taie copacul ce ameninţă să-i pună locuinţa la pământ

Administraţia locală, prin serviciile şi structurile sale, are printre obligaţii şi prevenirea unor pericole apărute din cauze naturale. În Galaţi, serviciile acestea par inutile câteodată. Un caz concret este cel al doamnei Ioana Pavel, în vârstă de 92 de ani, care locuieşte la casă, pe strada Brăilei nr. 14. Gălăţeanca se confruntă de zece ani cu o situaţie absurdă. Un plop, vechi de 58 de ani, aflat în curtea casei în care locuieşte, şi-a extins atât de mult rădăcinile încât ameninţă să-i dărâme locuinţa.

A sesizat autorităţile abilitate, dar, în zece ani, Gospodărire Urbană nu a venit să taie copacul care provoacă atâtea necazuri! Acum, o cameră întreagă stă să cadă din cauza copacului. Rădăcinile plopului au afectat într-atât camera, încât nepoţii bătrânei, pentru a opri vântul şi frigul, au ajuns să umple crăpăturile din zid cu spumă poliuretanică! Colac peste pupăză, plopul este atât de putred încât ameninţă să cadă cu totul peste ce a mai rămas din casă.

Birocraţia nu ţine de acoperiş

Rădăcinile copacului au început să afecteze casa doamnei Ioana Pavel în 2004. În acel an, pe 24 februarie, a făcut o sesizare scrisă către Agenţia pentru Protecţia Mediului. Instituţia a verificat în teren situaţia şi şi-a dat avizul pentru tăiere. „Acordul nostru este justificat şi de faptul că, prin extinderea rădăcinilor, acest plop a produs degradări atât la trotuar, cât şi la imobil, prin apariţia de fisuri şi crăpături în pereţi, tavan, ce pot duce la prăbuşirea incintei din zona de sud a imobilului”, se arată în rezoluţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a confirmat că una din camerele imobilului (executat din cărămidă, dar destul de vechi) se poate prăbuşi.

Primăria municipiului Galaţi a răspuns, prin 2006, sesizărilor bătrânei, informând-o că arborele va fi tăiat după obţinerea acordului... Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Municipalitatea preciza însă că plopul va fi tăiat în luna decembrie 2006. Numai că plopul a rămas neatins, la locul lui.

Necazurile doamnei Ioana Pavel nu s-au oprit aici. Din cauza copacului care-i dărâma casa nu a reuşit nici să îşi facă asigurarea locuinţei. „Am încercat, dar cei de la societăţile de asigurări au refuzat când au văzut situaţia. Şi aveau dreptate să refuze”, ne-a spus doamna Pavel, arătându-ne crăpăturile din pereţii, tavanul şi podeaua camerei.

"Alpiniştii, bată-i vina!"

În disperare de cauză, unul dintre nepoţii doamnei Pavel, Cezar Gâscă, a adresat o sesizare şi ziarului "Viaţa liberă". Acesta ne-a explicat că, în timp ce casa se dărâmă, autorităţile se ascund în spatele birocraţiei. „Atunci când noi, nepoţii, am luat legătura şi am semnalat problema pentru a “n”-a oară, “autorităţile abilitate”, în speţă ADP-ul (care după cunoştinţele noastre ar trebui să se ocupe de tăiere), au zis că nu dispun de echipă de alpinişti pentru a realiza lucrarea. Arătându-ne bunăvoinţa de a plăti din bani proprii o echipă de alpinişti, ni s-a spus că nu se poate aşa ceva, fiindcă, la taiere, trebuie să asiste o echipă a “autorităţilor abilitate””, se arată în sesizarea domnului Gâscă. Şi uite-aşa, nu s-a mai întâmplat nimic!

Purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, ne-a spus că situaţia nu este singulară, că există cererea înregistrată, în schimb rămâne aceeaşi problemă: lipsa alpiniştilor. „Dacă am fi putut intra cu macaraua, totul ar fi fost simplu. Ne-am fi dus şi am fi tăiat copacul, în schimb acolo avem nevoie de alpinişti. Nu am avut niciodată echipă de alpinişti. Cu toate că am făcut licitaţii, nu s-a prezentat nimeni. Nu vrea nimeni, pentru că alpiniştii utilitari preferă să se ducă la izolaţii de blocuri, mai bănoase pentru ei. Oricum, vom trimite inginerul silvic acolo pentru a vedea situaţia din nou...”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană.

Aceasta a spus, totuşi, că dacă proprietara găseşte alpinişti utilitari care să facă treaba, societatea va fi de acord să supravegheze lucrarea. „Nu avem nimic împotrivă, numai că nu ştiu dacă îi va găsi”, a mai spus Daniela Stroia. Cum rămâne cu alpliniştii, rămâne de văzut. Cert este că, în cazul de faţă, administraţia publică a fost prinsă pe picior greşit. Dar poate că, măcar în ceasul al doisprezecelea, autorităţile vor reuşi să le dea cetăţenilor sprijinul de care au nevoie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

plangere penala pentru "Abuz in serviciu" impotriva directorului ADP: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Plopul demolator de pe Brăilei 14 a fost tăiat, după zece ani de cereri

După o lună de când am semnalat cazul copacului care, de zece ani, dărâmă, încet, dar sigur, casa amplasată pe strada Brăilei, la numărul 14, în sfârşit, luni, 5 ianuarie, o echipă de alpinişti utilitari s-a deplasat la faţa locului pentru a tăia arborele.

Când am ajuns noi, la ora 15,00, la casa cu pricina, crengile plopului erau deja tăiate şi ocupau toată curtea. Toate bune până aici. Urma să fie tăiat şi trunchiul. Alpinistul utilitar angajat să pună la pământ copacul demolator se chinuia să taie arborele cu o drujbă cu lamă de doar... 30 de centimetri. De fapt, toată operaţiunea, începută în jurul orei 10,00, a fost făcută cu această drujbă. Asta deşi copacul avea un trunchi atât de gros încât braţele unei singure persoane nu l-ar fi putut cuprinde. Greutatea unei astfel de operaţiuni a fost constată pe pielea lui şi de Cristian Aldea, alpinistul utilitar care efectua tăierea: „Au fost dimineaţă cei de la Gospodărire Urbană, dar au plecat. Este foarte greu să tai un asemenea copac cu o lamă de 30 de centimetri. Ar fi trebuit măcar una de 50 de centimetri. Am cerut, dar nu ni s-a adus nimic".

Cât timp dădeam telefoane la Gospodărire Urbană, pentru a vedea dacă este posibil să fie trimisă o drujbă potrivită, alpinistul continua să taie din copac, apoi să mai tragă de el, apoi iar să mai taie, apoi iar să tragă de copac pentru a-l pune la pământ. Într-un final, când am obţinut informaţia că un echipaj al societăţii Gospodărire Urbană se deplasează "la locul faptei", pentru a aduce o drujbă cu o lamă de 50 de centimetri, echipa de alpinişti utilitari, formată din trei băieţi, nu tocmai zdrahoni, au reuşit să pună la pământ trunchiul. Asta se întâmpla pe la 15,25, spre mulţumirea proprietarilor casei în pericol de prăbuşire.

Demersuri din 2004

Familia doamnei Ioana Pavel, în vârstă de 92 de ani, face demersuri din 2004 pentru ca autorităţile să vină să taie copacul, întrucât rădăcinile plopului din curte, aflat pe domeniu public, s-au extins sub casa în care locuieşte şi au degradat-o. De atunci până acum, cazul a fost amânat de societatea Gospodărire Urbană din cauza lipsei alpiniştilor utilitari. Anul 2015, în schimb, a venit, iată, şi cu alpinişti utilitari.

„Sunt mulţumită că, în sfârşit, după 10 ani în care tot am încercat să îi convingem pe cei de la Gospodărire Urbană să vină să taie copacul, acum chiar s-a întâmplat. Au lucrat bine băieţii, au lucrat cu grijă. Putea fi, totuşi, un pic mai devreme. Stăteam mereu cu frică să nu cumva să cadă peste casă. Teamă mi-a fost şi la ultimele cutremure. Dacă mă credeţi, m-am rugat să vină să taie copacul, dar am şi vorbit cu el să mă ierte că vrem să îl tăiem”, ne-a spus doamna Ioana Pavel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.