Jump to content

Senatorii şi deputaţii Galaţiului din ultimii 25 de ani


Recommended Posts

Posted

Senatorii şi deputaţii Galaţiului din ultimii 25 de ani

* În parlamentele postdecembriste, judeţului nostru i-au fost repartizate de-a lungul timpului 99 de mandate * Dintre cei ce ne-au reprezentat, unii mai sunt în politică, alţii au fost aproape uitaţi

După Revoluţia din 1989, gălăţenii erau plini de speranţă. Pentru prima oară, oamenii puteau să spună cu adevărat ce gândeau, fără teama că vor ajunge în puşcărie. De la "liniştea" partidului unic s-a trecut la agitatul sistem al multipartitismului. Odată cu epoca Ion Iliescu şi Frontul Salvării Naţionale a început drumul pe care, de 25 ani, încercăm să ajungem la valorile democraţiei. Petre Roman a devenit primul... prim-ministru al ţării. În aceeaşi perioadă au fost constituite şi primele structuri legislative ale ţării. Galaţiul a avut, în primul Parlament de după Revoluţie, 11 deputaţi şi trei senatori! Iar de la începuturile democraţiei nostre originale şi până în prezent, Galaţiului i-au fost atribuite 99 de mandate în Parlamentul ţării. Cine au fost oamenii care ne-au reprezentat, aflaţi în cele ce urmează.

Cine ne-a reprezentat

Între anii 1990 şi 1992, Galaţiul a fost reprezentat în Camera Deputaţilor de 11 politicieni, Florin Ioan Tupilatu, ales pe listele Partidului Ecologist SD, Radu Grigore - PNL şi Constantin Arhire, Dumitru Beznea, Daniela Aprodu Buruiană, Alexandru Comănescu, Teodoru Dobriţoiu, Costel Gheorghiu, Ioan Cătălin Iamandi, Constantin Mircea şi Adrian Săndulache, toţi aleşi pe listele Frontului Salvării Naţionale. În Senat, gălăţenii au fost reprezentaţi de trei oameni, Ilie Plătică - Vidovici, Leonard Finţescu şi Dumitru Călueanu, primii doi din partea FSN, iar ultimul - liberal.

În 1992 au fost validaţi nouă deputaţi gălăţeni, Constantin Arhire, Viorel Lixăndroiu, ambii din partea Partidului Democrat, Ioan Cătălin Iamandi, Mircea Leonte, Neculai Chivu, Trifu Chirilă, Călin Nestor, Leonida Lari - Iorga şi Dan Lilion Gogoncea, care, în urma demisiei, a fost înlocuit de Ion Danilescu. Între 1992 - 1996, judeţul Galaţi a fost reprezentat în Senat pentru  încă patru ani de către Dumitru Călueanu, care acum vine din partea Convenţiei Democrate Române, Ilie Plătică - Vidovici, Florin Secară (Frontul Democrat al Salvării Naţionale) şi Costel Gheorghiu (FSN).

În a treia legislatură, respectiv între anii 1996 şi 2000, am avut 10 deputaţi şi cinci senatori. Au câştigat atunci un scaun în Camera Deputaţilor Marilena Dumitrescu, care a candidat pe lista Comunităţii Italiene din România, Dan Nica, Florentin Ion Sandu, Traian Victor Mihu, cei trei din partea Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR), Radu Sever Cristian Gheciu, ales pe lista Partidul Social Democrat Român (PSDR), Cornel Protopopescu (PER), Elena Iacob, Mircea Ciumara, Odisei Manole (PNŢCD) şi Daniela Aprodu Buruiană (PRM). Costel Gheorghiu avea să continue să fie senatorul gălăţenilor şi în această perioadă, ales pe listele PD, la fel şi Ilie Plătică - Vidovici, acum din partea PDSR, care era la al treilea mandat de senator. Alături ei, au mai fost în această perioadă Eugen Durbacă, Viorel Ştefan (PDSR) şi Paul Păcuraru (PNL).

Între 2000 şi 2004, deputaţii care ne-au reprezentat în Parlament au fost Lucheria Olga Voinea (Partitul Umanist din România), Mircea Toader (PD), înlocuit de Iulian Gabriel Bîrsan, Victor Paul Dobre (PNL), înlocuit de Mihail Sergiu Tofan, Dănuţ Saulea (PRM), Daniela Aprodu-Buruiană (PRM), Dan Nica (PDSR), Maria Lazăr (PSDR), Cornelia Lucia Lepădatu (PDSR), Florentin Ion Sandu (PDSR). În această perioadă PSDR şi PDSR au devenit PSD. Am avut în această perioadă patru senatori: Paul Păcuraru (PNL), Carol Dina (PRM), Ilie Plătică - Vidovici, Viorel Ştefan, ambii PSD.

În perioada 2004 - 2008 deputaţi au fost Iulian Gabriel Bîrsan (PD), Liviu-Bogdan Ciucă (PUR - SL, transformat în PC), Liviu Ciodârlă (PRM), PDL la finalul mandatului, Petru Lificiu (PSD) - PDL la finalul mandatului, Aurel Nechita (PSD), Dan Nica (PSD), Constantin Petrea (PD-PDL), Emil Strungă (PNL), Levente Csaba Szekely (UDMR). În această legislatură, la Senat am avut patru reprezentanţi: Carol Dina (PRM), Paul Păcuraru (PNL), Viorel Ştefan, Traian Mândru, ultimii doi PSD.

În cea de-a şasea legislatură, între 2008 şi 2012, deputaţii noştri au fost Victor Paul Dobre (PNL), Mircea Nicu Toader (PDL), Carmen Axenie (PDL), Viorel Ştefan (PSD), Dan Nica (PSD), Florin-Costin Pâslaru (PSD), Lucreţia Roşca (PSD), Liviu Bogdan Ciucă (PC), Mihail Boldea (PDL - independent) până în 25.09.2012, Nicolae Păun (Partida Romilor Pro-Europa), Dragoş Gabriel Zisopol (Uniunea Elenă din România). Senatori au fost Laurenţiu Chirvăsuţă, Paul Ichim (PNL), Marius Gerard Necula (PDL), Gheorghe Saghian (PSD).

În 2012, la ultimele alegeri parlamentare, au câştigat câte un fotoliu de deputat Victor Paul Dobre (PNL), Laurenţiu Chirvăsuţă (UNPR), Mircea Nicu Toader (PDL), Eugen Chebac (PPDD - UNPR), George Scarlat (PNL), Viorel Ştefan (PSD), Dan Nica (PSD) (până în 23.06.2014), Florin Costin Pâslaru (PSD), Lucreţia Roşca (PSD), Liviu Bogdan Ciucă (PC) şi Aurel Nichita (PSD), până în iunie 2013, când a trebuit să renunţe la funcţie pe motive de incompatibilitate. El a fost înlocuit, în urma alegerilor parţiale, de Laura Marin (PSD), care deţinea până la vremea respectivă funcţia de inspector general al Inspectoratului Şcolar. Formula senatorilor gălăţeni este: Ionel Daniel Butunoi PSD, Eugen Durbacă PC, Paul Ichim PNL, Nicolae Marin PSD, Gheorghe Saghian PSD.

viata-libera.ro
Posted

Ce miniştri gălăţeni a avut România în 25 de ani de democraţie

De-a lungul celor 15 Guverne ale României, chiar dacă nu am dat niciun prim ministru, ne putem lăuda cu faptul că am dat ţării miniştri. Astfel, pe lângă cele 99 de mandate câştigate în Parlament, în cei 25 de ani de democraţie, am avut politicieni gălăţeni care au ajuns să conducă ministere cum ar fi cel al Comunicaţiilor, Administraţiei, al Muncii sau al Protecţiei Mediului.

Deputat din partea PDSR şi apoi PSD din 1996, Dan Nica a fost, în perioada 2000-2004, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în guvernul Adrian Năstase, iar din decembrie 2008 până în septembrie 2009 a fost viceprim-ministru şi ministru de interne în guvernul Boc. Din 7 mai 2012, Dan Nica recâştigă un loc în Executiv, fiind numit în funcţia de Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în prima guvernare a lui Victor Ponta.
Tot la ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a fost ministru, în perioada iulie - decembrie 2004, Adriana Ţicău, după care a devenit europarlamentar.

În 2007, Paul Păcuraru a fost numit în funcţia de ministru al Muncii, familiei şi egalităţii de şanse în Guvernul Tăriceanu, funcţie pe care a exercitat-o până în octombrie 2008, când a fost suspendat din funcţie de preşedintele Traian Băsescu.

Petru Lificiu a fost numit ca ministru al Apelor şi Protecţiei Mediului în Guvernul Adrian Năstase (17 ianuarie 2002 - 19 iunie 2003). După desfiinţarea ministerului în urma restructurării guvernului, a devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului (2003-2004).

În 2012, Victor Paul Dobre este desemnat Ministrul Delegat pentru Administraţie în Guvernul Ponta, aceasta după ce, în perioada 2005- 2008, a deţinut funcţia de Secretar de Stat pentru Relaţia cu Prefecturile la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

De altfel, Galaţiul a mai dat şi alţi oameni administraţiei României. Îl amintim aici pe Mircea Toader, care a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor între septembrie 2005 şi martie 2007. Tot secretar de stat în acelaşi minister a fost şi Mihai Capră, în perioada 2009 - 2010.

viata-libera.ro

Posted

Viorel Ştefan - cel mai longeviv parlamentar gălăţean

Din 1990 încoace, au fost câţiva politicieni gălăţeni care au câştigat mai multe mandate de parlamentar. Am putea da aici exemplul lui Ilie Plătică Vidovici, care a reprezentat gălăţenii în Senatul României din 1990 până în 2004, sau pe cel al lui Dan Nica, care a fost ales pentru fiecare legislativ din 1996 până în 2012, dar care a renunţat la funcţia de deputat al României, în 2014, pentru a merge în Parlamentul European. Însă cel care câştigă titlul incontestabil de cel mai longeviv parlamentar gălăţean este Viorel Ştefan.
Senator din 1996 până în 2008, apoi deputat din 2008 până în prezent, social-democratul Viorel Ştefan a intrat în Parlament, pentru prima dată, înlocuindu-l, pe listele PDSR, pe Eugen Durbacă.

La 26 de ani, actualul deputat de Galaţi era angajat ca economist în Întreprinderea de Navigaţie Fluvială NAVROM Galaţi, pentru ca, în 1996, să devină preşedintele Companiei de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi, funcţie pe care o deţine până în 2002. În Parlament, Viorel Ştefan are o bogată experienţă, în special în problemele de ordin economic. Între 2000 – 2004 a fost preşedintele Comisiei de Buget Finanţe, iar între 2004 şi 2008 este vicepreşedintele aceleiaşi Comisii din cadrul Senatului. Acum este preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor. Pentru meritele sale, Viorel Ştefan a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler. În actualul mandat, parlamentarul a iniţiat 18 propuneri legislative şi a luat cuvântul de 29 de ori, în 16 şedinţe.

viata-libera.ro

Posted

Cel mai inutil si longeviv boschetar.. pardon: parlamentar. Ma intreb pe ce baza i-a fost acordat acel ordin acestui pacalici, cand mai bine de 95% din votantii sai nici nu stiu cum arata la fata?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.