Jump to content

Gălăţenii au dat o "gaură" de 20 de milioane de euro la bugetul de stat


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţenii au dat o "gaură" de 20 de milioane de euro la bugetul de stat

* În visteria statului au intrat din taxele şi impozitele plătite de gălăţeni peste 1,34 miliarde de lei * S-au înregistrat însă şi datorii de peste 456 milioane de lei, din care fiscul nu a reuşit să recupereze până acum decât jumătate * Datorii de aproape 90 milioane de lei nu vor mai fi, cel mai probabil, recuperate niciodată

 

Gălăţenii au contribuit la bugetul general consolidat al statului cu peste 1,34 miliarde de lei în primele zece luni ale acestui an, cu 57,1 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă dintr-un raport întocmit de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi şi prezentat în Comisia de Dialog Social a Prefecturii.

În acelaşi timp, recuperarea datoriilor acumulate de firme sau simple persoane fizice la bugetele publice rămâne una dintre marile probleme cu care se confruntă fiscul gălăţean. Numai arieratele constituite de la începutul anului au ajuns la peste 456 milioane de lei, din care doar jumătate au fost încasate până în prezent.

Dacă nu curge, pică

Dacă ar fi să privim „partea plină a paharului” încasărilor la buget, creşterea în acest an cu 4,25 la sută a încasărilor din judeţul Galaţi ar fi un semn că, pe anumite segmente, economia locală a început să se pună în mişcare. În acelaşi timp, această dezmorţire se reflectă diferit pe diferitele categorii bugetare.

„Ponderea cea mai mare în total venituri o au încasările la bugetul de stat (47,78 la sută), urmate de încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat (37,68 la sută). Încasările reprezentând impozitul pe venit au ponderea cea mai mare în totalul încasărilor la bugetul de stat (42,42 la sută)”, precizează şeful AJFP Galaţi, Radu Georgică, în raportul înaintat Prefecturii.

Dacă este să facem socoteala până la ultimul leu, la bugetul de stat au intrat 613.908.674 lei. Suma este cu mai puţin de un procent peste cea de anul trecut, chiar dacă sumele încasate din impozitul pe profit a fost cu 10,77 la sută mai mare. Asta pentru că suma de 260.421.534 lei, încasată la acest capitol, nu a putut să compenseze scăderile destul de consistente în ceea ce priveşte încasările din TVA şi accize. Mai exact, suma încasată din TVA în acest an, în perioada ianuarie - octombrie, a fost de 188.564.514 lei, reprezentând doar 22,81 la sută din sumele încasate în aceeaşi perioadă a anul trecut, iar sumele din accize au fost de 2.609.887 lei, cu 20,81 la sută mai mici ca anul trecut. Ce-i drept, încasările din activităţile vamale au sărit cu 60,69 la sută, la 83.236.605 lei, a crescut uşor şi impozitul pe profit la 78.956.134 lei, cu 0,38 la sută mai mult ca anul trecut, dar, după cum se vede, per total, ce se câştigă într-o parte se pierde în cealaltă.

Aceste rezultate pun în evidenţă faptul că, de exemplu, nici creşterea accizelor la carburanţi, nici a altor categorii de taxe introduse mai mult sau mai puţin mascat nu au adus neapărat venituri mai mari la buget. Iar cifrele AJFP Galaţi confirmă, după toate indiciile, teoria fiscală potrivit căreia o creştere de taxe peste nivelul de suportabilitate al plătitorilor se converteşte în evaziune.

Încasări, după buget

Un element pozitiv este că, la alte categorii bugetare, s-au înregistrat, totuşi, creşteri destul de consistente în acest an. La bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate s-au încasat 205.454.670 lei, cu 9,4 la sută mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la bugetul Asigurărilor sociale de stat s-au încasat 505.221.234 lei, cu 8,19 la sută mai mult ca anul trecut. De asemenea, deloc de neglijat este şi creşterea de 3,97 la sută, la 16.320.244 lei a încasărilor la bugetul asigurărilor de şomaj.

Situaţia arieratelor

Problemele financiare pe care le întâmpină unii dintre contribuabilii gălăţeni se reflectă în creşterea arieratelor bugetare. La nivelul AJFP Galaţi, arieratele constituite în primele zece luni ale anului au ajuns la 456.378.760 lei. Din această sumă s-a încasat doar 48 la sută, respectiv 219.078.755 lei, iar în jur de 3,36 la sută din datorii, adică 15.334.288 lei, au fost stinse prin alte modalităţi financiar-fiscale.

Problema este că, din totalul arieratelor bugetare, aproape o cincime, respectiv 90.949.332 lei (adică peste 20 milioane de euro! - n.r.) reprezintă arierate nerecuperabile. Motivele diferă de la caz la caz. Una peste alta, potrivit datelor furnizate de AJFP Galaţi, 89.185.881 lei reprezintă arierate pentru care executarea silită este suspendată (acest lucru se întâmplă, de exemplu, în cazul firmelor care intră în procedura insolvenţei - n.r.). De altfel, 1.546.047 lei este valoarea arieratelor aferente contribuabililor insolvabili care au venituri ori bunuri urmăribile. La acestea se adaugă 217.404 lei, arierate bugetare aflate sub incidenţa unor legi speciale.

Dacă este să dăm la o parte arieratele pe care AJFP Galaţi a reuşit să le încaseze până acum şi arieratele bugetare nerecuperabile, rezultă că mai rămâne ca miză în încercarea de recuperare a datoriilor suma de 131.016.385 lei. La aceasta se adaugă însă suma de 77.615.815 lei, valoarea arieratelor din soldul anului precedent. Prin urmare, la nivelul AJFP Galaţi, în total, se înregistrau arierate recuperabile în valoare de 208.632.200 lei.

Unde se înregistrează cele mai multe arierate

Modul în care datoriile se reflectă, atât la nivelul categoriilor de contribuabili, cât şi la cel al categoriilor bugetare, este diferit. „Ponderea cea mai mare în acumularea de arierate o reprezintă acumularea de arierate la persoanele juridice (firmele - n.r.), astfel că la nivelul bugetului general consolidat ponderea acumulată de persoanele juridice reprezintă 84,44 la sută din total arierate şi 15,56 la sută reprezintă arieratele persoanelor fizice. La nivelul bugetului general consolidat, ponderea cea mai mare a arieratelor o reprezintă arieratele la bugetul de stat (83,19 la sută), ca urmare a sumelor stabilite prin estimare de Activitatea de Inspecţie Fiscală (AIF), sume reprezentând impozit pe profit şi TVA”, precizează şeful AJFP Galaţi, Radu Georgică.

Potrivit datelor generate de sistemele de administrare a creanţelor persoanelor juridice (SIACF) şi cel al persoanelor fizice (GOTICA) rezultă că persoanele fizice au datorii bugetare de 32.454.826 lei, iar persoanele juridice totalizează datorii de 176.177.374 lei. Raportul conducerii AJFP Galaţi vine însă cu o precizare: „În situaţia privind capacitatea de colectare din SIACF - persoane fizice şi juridice, AJFP Galaţi înregistra arierate rămase de recuperat suma de 185.986.143 lei, însă au fost marcate de SIACF ca şi creanţe incerte un total de 84.727.012 lei.” Se oficializează astfel că echivalentul unor obligaţii fiscale în valoare de 19 milioane de euro sunt ca şi duse apa Sâmbetei, iar şansele fiscului gălăţean de a le recupera sunt minime.

Executarea silită, soluţia finală

Executarea silită rămâne principalul instrument de recuperare a datoriilor bugetare. În primele zece luni ale acestui an s-au emis 78.317 de somaţii de plată, din care 30.817 au fost pentru persoanele juridice, iar 47.500 pentru persoanele fizice, rezultă din datele AJFP Galaţi. Titlurile executorii cumulate au fost de 312 milioane de lei. Drept urmare a măsurilor de executare silită s-au recuperat, până în prezent, peste 114 milioane de lei.

www.viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cât recuperează Fiscul gălăţean de la datornici?

În cele 433 de sentinţe judecătoreşti transmise spre executare la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului  Galaţi, ce totalizează 203,83 milioane lei, gradul de recuperare se cifrează la circa 530.000 lei, ceea ce reprezintă doar 0,26% din total, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, George Marinescu. Precizăm că este vorba de sentinţe definitive şi irevocabile.

„În 274 de cazuri, ce totalizează 142,74 milioane lei, reprezentând 70,02% din total, au fost demarate procedurile specifice prevăzute de Codul de procedură fiscală, recuperarea sumelor datorate fiind în plină desfăşurare. În alte situaţii recuperarea debitelor se derulează în condiţii extrem de dificile, atât din cauza cazurilor de insolvenţă şi insolvabilitate ale contribuabililor debitori (44 la număr, cu peste 27 de milioane lei), cât şi numeroşilor debitori fără bunuri sau venituri (70 de cazuri, cu 18,5 milioane lei), dar şi pentru că deja aproape 14 milioane lei reprezintă obligaţii de recuperat ale contribuabililor radiaţi, fără partaj sau ieşire din indiviziune”, ne-a mai declarat George Marinescu.

La nivelul Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi trebuie pusă în practică recuperarea sumei de 8.195.076 lei, prevăzută în 43 de sentinţe, fiind recuperate până la ora actuală 4067 lei, ceea ce reprezintă un procent doar de 0,06%, în timp ce  la nivelul Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila trebuie încasată suma de 1.726.268 lei, prevăzută în 124 de sentinţe, fiind recuperată suma de 94.874 lei, ceea ceea ce reprezintă un procent de 5,5%.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.