Jump to content

Camerele de comerţ lansează apelul "Salvaţi Moldova de sărăcie"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Camerele de comerţ lansează apelul "Salvaţi Moldova de sărăcie"

O iniţiativă unică a fost lansată zilele acestea de camerele de comerţ ale judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi si Brăila, pentru sensibilizarea clasei politice, a ONG-urilor şi mediului de afaceri din întreaga ţară pentru salvarea Moldovei. Se face apel la unitate, colaborare şi urgentarea investiţiilor în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene.

Apelul iniţiat de Camerele de Comerţ şi Industrie din Bacău şi Neamţ, care vine în sprinjinul întregii regiuni Nord Est este adresat partidelor politice, parlamentarilor, autorităţilor şi instituţii publice judeţene, camerelor de comerţ, patronatelor, asociatiilor patronale şi asociatii profesionale, firmelor şi ONG-urilor din Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi si Brăila.
„Luând act de situaţia alarmantă a economiei judeţelor noastre, de reducerea îngrijorătoare a numărului locurilor de muncă corelată cu numărul mic de locuri de munca nou create, de depopularea localităţilor şi a judeţelor, de lipsa investiţiilor, de creşterea numărului de firme desfiinţate, de numărul mic de firme nou înfiinţate, dar şi de stagnarea sau reducerea indicatorilor economici de bază: cifra de afaceri, numărul de salariaţi, profit, productivitatea muncii, rentabilitate, rata profitului, de lipsa lichidităţilor şi a finanţărilor necesare funcţionării firmelor, de cheltuieli de transport pentru piata vest-europeana, mai mari cu aproximativ 30% faţă de agenţii economici din vestul ţării, dar şi bugete mici alocate pentru repararea şi intretinerea drumurilor din zona Moldovei (10% fata de Ardeal - 100 mil. euro fata de 1 mld. euro) coroborate cu mentinerea alocarilor reduse in proiectul de Buget pentru anul 2015, lansăm acest apel de unitate pentru salvarea întregii regiuni“, se arată în motivarea acţiunii adresată întregii societăţi româneşti.

Apelul semnat de reprezentanţii camerelor de comerţ din întreaga Moldova are ca principale scopuri: „evitarea accentuării creşterii gradului de săracie şi a depopulării judeţelor noastre, reducerea disparităţilor dintre judeţele noastre, celelalte judeţe ale României şi regiunile UE, accesul facil la infrastructura rutieră a tuturor judeţelor, localităţilor, firmelor şi locuitorilor, atragerea investiţiilor şi investitorilor în judeţele noastre, dezvoltarea schimburilor comerciale între judeţele noastre, judetele Romaniei si regiunile UE, asigurarea conditiilor necesare dezvoltarii economice a judeţelor Moldovei, asigurarea unei vieţi mai bune generaţiilor actuale şi urmaşilor urmaşilor noştri“, se arată în comunicat, parafrazat pe final din „Testamentul lui Ştefan cel Mare“, a lui Barbu Ştefănescu- Delavrancea.

APEL „SALVAŢI MOLDOVA DE SĂRĂCIE”

catre toti factorii de decizie politica, asociatii de afaceri, alte organizatii ale societatii civile din judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati si Braila de a renunta la disputele si abordarile politicianiste unilaterale, contraproductive si de a se uni pentru concentrarea energiilor in vederea elaborarii, promovarii si sustinerii in comun a proiectelor care vizeaza dezvoltarea economica si sociala a zonei Moldovei.

Facem apel la toate judeţele implicate de a sprijini şi semna petiţia adresată Preşedinţiei, Parlamentului României, Guvernului României şi tuturor factorilor de decizie politică, pentru:

1. urgentarea realizarii:

a) autostrazilor • Bucuresti – Suceava – punct trecere frontieră • Brasov – Bacau – Iasi– punct trecere frontieră • Tg. Mures – Pascani – Iasi – punct trecere frontieră prin prioritizarea realizarii lor in functie de costuri, termene de executie si dare in folosinta

b) drumurilor expres • Bistrita – V. Dornei – Suceava – Botosani –punct trecere frontieră • Bacau – Vaslui – Albita – punct trecere frontieră • Tg. Neamt - Botosani • Piatra Neamţ - Bacău • Braila – Focsani – Tg. Secuiesc • Galati – Tecuci – Barlad – Vaslui – Iasi – Botosani

c) repararea şi modernizarea drumurilor • Onesti – Adjud – Barlad – Albita – punct trecere frontieră • Bacau – Moinesti – Comăneşti - Miercurea Ciuc • Piatra Neamţ - Bicaz – Toplita – Tg. Mures • Tecuci – Oancea – punct trecere frontieră • Barlad – Falciu – punct trecere frontieră.

2. alocarea de fonduri, cel putin la nivelul celorlalte regiuni de dezvoltare ale tarii, pentru intretinerea, repararea si modernizarea drumurilor existente în zona Moldovei, ca principală soluţie generatoare de dezvoltare economică a zonei Moldovei, cea mai săracă regiune de dezvoltare a Romaniei si a UE. Realizarea infrastructurii de transport care sa raspunda nevoilor intreprinzatorilor si investitorilor, sa realizeze interconectarea retelelor rutiere, feroviare, aeriene si maritime, astfel incat timpii de transport a marfurilor sa fie cat mai mici si costurile sa fie reduse reprezinta conditia obligatorie pentru crearea cadrului de dezvoltare economica si sociala a Moldovei si de eradicare a saraciei in aceasta zona.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.