Jump to content

Focare de trichineloză în patru comune


dcp100168

Recommended Posts

Focare de trichineloză în patru comune

În urma examenelor trichineloscopice la carnea de porc, efectuate, în această perioadă, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, s-au depistat şase cazuri pozitive, a anunţat directoarea instituţiei, Maricia Chiriac. Potrivit acesteia, au fost declarate focare de trichineloză în patru localităţi din judeţul Galaţi: două, în Cudalbi şi câte unul în Slobozia Conachi, Drăguşeni şi Costache Negri. Potrivit şefei DSVSA Galaţi, Maricica Chiriac, cele şase rezultate pozitive au apărut dintr-un total de 603 examene trichineloscopice efectuate în această perioadă.

Medicii veterinari au efectuat, din 8 decembrie şi până în prezent, controale la un număr total de 76 de unităţi (pescării, măcelării, abatoare, supermaketuri, pieţe, laboratoare de cofetărie-patiserie etc), în urma verificărilor fiind aplicate amenzi de 60.000 de lei, pentru etichetarea necorespunzătoare a mărfii, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare, funcţionare în spaţii neautorizate etc. Alte 292 de kg de carne şi produse din carne expirate au fost confiscate şi distruse, iar DSVSA a aplicat 3.290 de lei amendă. Nici în laboratoarele de cofetărie-patiserie nu este mai bine, fiind verificate până acum 14 unităţi şi aplicându-se o amendă contravenţională şi şapte avertismente. Verificările vor continua până la sfârşitul anului, astăzi, medicii veterinari ajungând cu controalele la hala de brânză din Piaţa Centrală, dar şi în alte puncte din oraş.

Examenul trichineloscopic obligatoriu, dar costă!

Potrivit directoarei DSVSA Galaţi, Maricica Chiriac, în urma verificărilor efectuate, dar şi a celor care se vor derula până la finele anului, se urmăreşte respectarea următoarelor aspecte: respectarea condiţiilor legale de protecţia animalelor în timpul transportului,a abatorizării sau tăierii animalelor, verificarea condiţiilor de transport a cărnii, dacă sunt marcate carcasele de animale, verificarea condiţiilor de vânzare şi a documentelor legale de însoţire a mărfurilor alimentare.

Pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii consumatorilor cu trichineloză, DSVSA Galaţi a stabilit un program de permanenţă privind efectuarea examenelor trichineloscopice. Astfel, în perioada sărbătorilor de iarnă este asigurată permanenţă în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, personalul de specialitate urmând să efectueze examenul trichineloscopic de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00 (cu excepţia sărbătorilor legale) şi sâmbătă şi duminica, de la 10.00 la 16.00.

Totodată, se asigură permanenţă şi la nivelul circumscripţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Galaţi şi Tecuci, medicii şi asistenţii efectuând examenele trichineloscopice de luni până vineri în intervalul orar 7.00-16.00 (excepţia sărbătorilor legale) şi sâmbăta şi duminica de la ora 7.00 la ora 13.00.

Şefa DSVSA Galaţi a precizat că cetăţenii care sacrifică porci pentru consum propriu sunt obligaţi să efectueze examenul trichineloscopic, examen taxat cu 9 lei de DSV Galaţi. Pentru cei care nu prezintă proba concludentă (adică o probă din muşchii pilieri diafragmatici), pot solicita laboratorului DSVSA efectuarea unui examen de digestie artificială care costă 45 de lei. Totuşi, la nivelul comunelor, medicii veterinari de liberă practică îşi stabilesc singuri alte taxe pentru astfel de examene, a mai adăugat şefa DSVSA Galaţi.

Dacă se ingerează carne de porc infestată cu trichinella spiralis, cosumatorul se poate îmbolnăvi, simptomele fiind: greaţă, vărsături, cefalee, frisoane, edeme ale feţei şi pleoapelor.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.