Jump to content

Brazii de "Olanda" au invadat pieţele gălăţene


Recommended Posts

Posted

Brazii de "Olanda" au invadat pieţele gălăţene

Pieţele gălăţene au fost invadate cu brazi scumpi din import. Dacă în alţi ani bradul românesc putea fi găsit în orice piaţă din Galaţi, anul acesta este o raritate. La vânzare sunt mai mult brazi din import. Chiar dacă brazii din străinatate sunt frumoşi şi atrăgători, gălăţenii se plâng că preţurile sunt mari. Comercianţii speră, totuşi, ca vânzările să crească în zilele din  apropierea Crăciunului.

Comercianţii care sperau să dea lovitura cu brazii aduşi din import se plâng că vânzările merg prost. Brazii costă între 180 şi 200 de lei, în funcţie de mărime şi de cât sunt de bogaţi. Chiar dacă preţurile nu au crescut decât cu 15-20 de lei faţă de anul trecut, cumpărătorii pot fi număraţi pe degete. "Când aud preţurile fug doamnă, de 2 milioane, un milion nouă sute. Mai degrabă îi preferă pe ăştia româneşti" a spun un comerciant.

Comercianţii se tem că dacă lasă prea mult din preţ, nu-şi vor scoate nici măcar cheltuielile. "Noi îi aducem, importăm de la Bucureşti, Bucureştiul importă din Danemarca, Olanda, Ungaria. Şi cum sunt preţurile anul acesta? Acceptabile. Nu prea sunt vânzări, că nu are lumea bani" a spus un alt comerciant.

Gălăţenii sunt atraşi de frumuseţea brazilor, însă în momentul în care văd preţurile se răzgândesc. "Scumpi şi frumosi sunt, dar şi scumpi. Eu nu-mi permit să iau aşa ceva. Din 5 milioane pensie, greu şi aş vrea măcar o creangă să iau, dar şi crengile sunt scumpe tare" a spus o gălăţeancă. "V-aţi cumpăra un brăduţ la 180 de lei? Nu. 180 de lei e un sfert din pensia mea. Aşa că nu, nu" a spus o femeie.

Nici brăduţii româneşti, mai ieftini, nu sunt aşa căutaţi ca în anii trecuţi. Preţul unui brad românesc porneşte de la 50 de lei, însă preţul creşte în funcţie de mărime. Pentru a nu rămâne cu marfa în piaţă, comercianţii apelează la negociere. Fănică Irina, comerciant brazi judeţul Vrancea: "De la 50 de lei în sus, până la 500 de lei un brad de opt metri. Cum merg vânzările? Slăbuţ, dar mergem înainte."

Reprezentanţii pieţelor spun că numărul mic al brazilor româneşti este cauzat de regulile mult mai stricte privind vânzarea lemnului. Eugen Zaharia, director Administraţia Pieţelor Galaţi: "Ceea ce ştim cu toţii ce este legat de lemn este o severitate mai mare anul acesta şi de aceea brazii din interior sunt ceva mai puţini."

Comparativ cu anul trecut, preţurile nu sunt cu mult mai mari. De exmplu, un brăduţ românesc cu o înălţime de până într-un metru costa 40 de lei, cei de de peste un metru au preţuri între 70 şi 100 lei, iar cei cu o înălţime de peste 2 metri se vând cu 150 de lei.

digi24.ro

Posted

Brazi confiscaţi într-o piaţa din Galaţi

Georgică Streşină a scos azi la vânzare 35 de brazi, în Piaţa din Micro 17. Îi cumpărase pe firmă – Strgemi SRL – de la Direcţia Silvică Vrancea, în urmă cu două zile. Plătise pentru ei 1.302 lei. Confiscaţi de poliţişti, toţi brazii au ajuns în magazia Direcţiei Silvice Galaţi. Omul este revoltat.

„Am cumpărat brazii de la Vrancea, cu acte în regulă. Am chitanţa. I-am transportat legal, iar aici am luat de la Administraţia Pieţelor o licenţă. Cum am ieşit cu ei să-i vând, a venit un control şi mi i-a luat. Am vorbit la Vrancea şi mi s-a spus că aveam dreptul, legal, să îi vând cui vreau. E un abuz. Am cumpărat brazii pe datorie şi acum n-am cu ce-i plăti. Trebuia să iau pe ei 4.500 de lei. Cine îmi dă mie banii? Vreau să-mi iau brazii măcar, dar nu tocmai după Crăciun. E mare hoţie aici, la Galaţi. Statul e de vină că oamenii îşi pun ştreangul de gât în ţara asta. Chiar am de gând să-i dau în judecată pe cei de la Silvic”, spune Georgică Streşină. Potrivit Direcţiei Silvice Galaţi, problemele nu ţineau de provenienţa mărfii.

„Noi nu am confiscat nimic. A fost o acţiune la care au luat parte mai multe instituţii. Potrivit legii, când se confiscă brazi, trebuie depozitaţi la cel mai apropiat ocol silvic. De aceea au ajuns brazii la noi. Din punct de vedere al provenienţei şi transportului, totul era în regulă”, ne-a declarat Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi.

De la Administraţia Pieţelor, ne-a dat detalii directorul-executiv, Eugen Zaharia. „Noi nu vindem şi nu cumpărăm brazi. Doar le închiriem spaţii celor care doresc să o facă şi le emitem o licenţă. E adevărat că aceştia trebuie să fie atenţi la documentaţie. Brazii de Crăciun sunt consideraţi masă lemnoasă, aşa că trebuie obţinute toate avizele”, ne-a declarat Eugen Zaharia.

La Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSC) Focşani, căruia îi este arondat şi Galaţiul, am vorbit cu consilierul Toma Cristea. „Din câte ştiu, toate pieţele din Galaţi sunt autorizate pentru vânzare de brazi. Totuşi, trebuie să ţinem cont că, fără autorizaţie, nu pot vinde brazi decât persoanele fizice care pot dovedi că îi au din pepinieră proprie. În rest, pentru comerţ de masă lemnoasă, e nevoie de autorizaţie, care se face la ITRSV. Dacă unii nu o au, li se pot confisca brazii”, ne-a declarat consilierul.

viata-libera.ro

Posted

246 de brazi au fost confiscaţi

Poliţiştii gălăţeni au luat la verificat legalitatea comercializării brazilor de Crăciun. Timp de două zile, ofițeri din cadrul Serviciului de Ordine Publică, cu sprijinul jandarmilor gălățeni și lucrătorilor din cadrul Direcției Silvice Galați, au efectuat verificări pe linia prevenirii şi combaterii tăierilor, sustragerilor, comercializării de material lemnos și a brazilor de Crăciun în pieţele comerciale din Galaţi. Astfel, au fost legitimate 40 de persoane, au fost controlate 21 de autoturisme care transportau material lemnos, au fost aplicate nouă sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.500 lei și au fost confiscați 246 pomi de Crăciun.

„În Piața Centrală din Galați a fost depistat un bărbat care oferea spre vânzare 51 pomi de Crăciun. Asociația familială deţinea documente de provenienţă a materialului lemnos, însă nu a respectat prevederile legale privind modul de comercializare, întrucât nu deţinea acordul I.T.R.S.V. Focşani de a comercializa material lemnos. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu suma de 500 lei, iar pomii de Crăciun au fost confiscați. În piața din Micro 19, polițiștii au depistat un bărbat care oferea spre vânzare 45 pomi de Crăciun, achiziționați cu respectarea prevederilor legale, dar fără a deține acordul I.T.R.S.V. Focşani pentru comercializare. Administratorul societății a fost sancționat contravenţional cu suma de 2.000 lei, iar pomii de Crăciun au fost confiscați”, a precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.

Polițiștii recomandă comercianţilor care doresc să recolteze, transporte, comercializeze material lemnos şi pomi de Crăciun, recoltaţi de pe teritoriul naţional sau proveniţi din import, să respecte legislația în materie.

Comercializarea materialului lemnos se face numai în piețe, oboare autorizate, conform normelor privind circulaţia materialelor lemnoase și numai cu acordul I.T.R.S.V. Focșani.

presagalatibraila.com

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.