Jump to content

Industria navală, noua "locomotivă" a economiei gălăţene


Recommended Posts

Posted

Industria navală, noua "locomotivă" a economiei gălăţene

* Tonul afacerilor locale este dat de Damen, companie cu aproape 2.000 de angajaţi şi afaceri de peste 628 milioane de lei * Peste 1.200 de locuri de muncă au fost însă generate de firmele care gravitează în jurul şantierului naval

Industria navală a (re)început să se contureze în ultimii ani drept principalul vector de dezvoltare a economiei Galaţiului. "Locomotiva" este Şantierul Naval (SN) Damen Galaţi, care, deşi a resimţit din plin efectele crizei economice, a reuşit să revină pe val şi să devină cea mai performantă companie gălăţeană. Şantierul a intrat din nou pe un trend ascendent, reuşind să ajungă anul trecut, cu aproape 2.000 de angajaţi, la o cifră de afaceri de aproape 628 milioane de lei şi un profit brut de 77 milioane de lei.

Una dintre liniile strategice ale Damen Galaţi este aceea de a se dezvolta, simultan cu consolidarea pe segmentele de piaţă pe care a intrat. "Sunt câteva proiecte noi pe care le vom dezvolta de anul viitor, tot din seria navelor de aprovizionare platforme, dar vor fi nave ceva mai mari, pentru un client canadian. De asemenea, vom reîncepe construcţia navelor de patrulare. Prin urmare, producţia la Galaţi va continua din plin şi vom asigura stabilitatea forţei de muncă atât pentru noi, cât şi pentru toţi cei care lucrează pe platforma Şantierului Naval Galaţi", declara, recent, directorul de Afaceri Corporatiste al Damen, Florin Spătaru.

Şantierul Naval şi-a definit o strategie de dezvoltare până în 2020, iar din acest plan nu lipsesc nici planurile de investiţii. De exemplu, în perioada următoare va fi construită o hală de sablare-vopsitorie, investiţie evaluată la 600.000 de euro, care va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de producţie.

Parteneri de afaceri

Dincolo de rezultatele individuale, una dintre marile calităţi ale şantierului naval a fost că a reuşit să concentreze în jurul lui şi alte companii. Când şantierul de la Galaţi a fost preluat de grupul Damen s-a venit cu o filozofie care în restul Europei este deja uzuală. S-a păstrat obiectul de activitate principal - construcţia de corpuri navă, armare şi testare, iar anumite activităţi - vopsitorie, echipamente electrice, instalaţii sanitare, amenajări interioare etc. - au fost externalizate, în urma colaborării cu parteneri strategici, companii care împreună cu Damen, nu numai în România, ci şi în alte ţări, colaborează încă din fază incipientă la un proiect.

Unele dintre aceste companii au deja un aport important la economia Galaţiului. De exemplu, Alewijnse Marine (Retec) Galaţi, specializată în domeniul proiectării şi ingineriei electrice navale, a urcat pe locul patru în secţiunea marilor întreprinderi a Topul Firmelor - Ediţia 2014 realizat de patronate în baza rezultatelor raportate pe anul trecut. Compania, cu aproape 400 de angajaţi, a înregistrat, la o cifră de afaceri de peste 151 milioane de lei, un profit brut de 9,94 milioane de lei, fiind depăşită doar de Damen, Arabesque şi Mairon şi plasându-se înaintea unor companii de forţă, precum CNFR Navrom şi Vega’93.

Printre partenerii importanţi ai Damen se mai numără Deen Breejen România, axată pe tratarea şi acoperirea metalelor, care, cu 220 de angajaţi, a ajuns la o cifră de afaceri de 151 milioane de lei şi un profit brut de 8,1 milioane de lei.

De asemenea, Eekels, din domeniul ingineriei electrice, are la Galaţi în jur de 150 de angajaţi şi, la o cifră de afaceri de 26,1 milioane lei, a obţinut anul trecut un profit de 2,15 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, din clusterul naval consolidat în jurul Damen face parte compania Helmers, specializată în amenajări interioare la bordul navelor, ce a ajuns la 111 angajaţi, o cifră de afaceri de 17,5 milioane de euro şi un profit brut de 1,9 milioane de lei.

Un fapt remarcabil este că dacă, în general, cei mai mulţi dintre subcontractori depindeau de Damen, în timp aceştia şi-au diversificat activitatea şi, în prezent, au în total în jur de 1.200 de angajaţi şi colaborează şi cu alte şantiere din ţară sau cu alte categorii de clienţi.

Menarom rămâne pe poziţii

Menarom este una dintre puţinele companii din „garda veche” a industriei navale gălăţene care a rezista pe piaţă. Compania are aproape 250 de angajaţi, iar anul trecut, la afaceri de 27 milioane de lei, a obţinut un profit brut de 3,34 milioane de lei.

Inginerie fără frontiere

Consolidarea industriei navale la Galaţi s-a făcut simţită şi la nivelul companiilor de proiectare. Nave concepute la Galaţi se construiesc în şantierele din întreaga lume, un catalizator al acestei ramuri fiind existenţa, în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” a Facultăţii de Nave, Automatizări şi Inginerie Electrică.

În domeniul proiectării, ICEPRONAV rămâne compania cea mai puternică, cu un colectiv format din 306 persoane şi cu un profit brut de 1,98 milioane de lei la o cifră de afaceri de 48,8 milioane de lei.

Dar la Galaţi s-au ridicat şi alte companii de proiectare în domeniul ingineriei navale, iar unele au obţinut chiar rezultate de excepţie. Un exemplu în acest sens este Ship Design Group, care, cu 57 de angajaţi, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 8,9 milioane de lei şi un profit brut de 1,52 milioane de lei. De asemenea, Nasdis Consulting, cu 49 de angajaţi, a reuşit să ajungă la o cifră de afaceri de 8,35 milioane de lei şi un profit brut de aproape o jumătate de milion de lei.

viata-libera.ro

Posted

An decisiv pentru siderurgia gălăţeană

Acest an ar trebui să marcheze pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi revenirea pe linia de plutire, cel puţin din punct de vedere al profitului operaţional (EBITDA). Asta după ce, în anul 2013, combinatul a raportat cele mai mari pierderi din ultimii ani, respectiv 741,6 milioane de lei (adică în jur de 168 milioane de euro - n.r.), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Nici în acest an combinatul nu va trece „pe plus” în ceea ce priveşte rezultatele financiare nete. Însă, dacă ar fi să ne raportăm doar la rezultatele operaţionale din ultimele două trimestre, rezultatele sunt încurajatoare. „Sunt bucuros să vă spun că trimestrul al treilea al acestui an a fost unul pozitiv, asemenea trimestrului al patrulea. Aceste rezultate au fost înregistrate după 17 trimestre consecutiv negative şi relevă îmbunătăţirile care au fost aduse. Totuşi, din cauza primului semestru, continuăm să înregistrăm pierderi operaţionale la nivelul întregului an 2014”, declara pentru „Viaţa liberă” directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Un fapt mai puţin îmbucurător pentru gălăţeni este că şi în acest an a scăzut numărul locurilor de muncă din combinatul siderurgic. În urma unei scheme de prepensionare, în acest an au părăsit combinatul 365 de persoane. S-au făcut, ce-i drept o serie de angajări cu caracter limitat, a fost reluat şi programul Şcolii de Ucenici, însă numărul de salariaţi din siderurgia gălăţeană a scăzut sub 7.000 de persoane. Şi în anul 2015 se va păstra, se pare, trendul descendent al numărului de angajaţi, chiar dacă se estimează că producţia de oţel va creşte de la 1,7 milioane de tone la 2 milioane de tone.

viata-libera.ro

 

Afaceri de milioane în firmele de construcţii gălăţene

Cele patru mari companii gălăţene din domeniul construcţiilor - Arabesque, Vega’93, Arcada Company şi Tancrad - au împreună peste 4.500 de salariaţi, atât în Galaţi, cât şi ţară. Fiecare dintre aceste companii a reuşit să se claseze pe locuri fruntaşe în topurile realizate de patronate. De altfel, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor, cele patru companii au reuşit să obţină anul trecut, cumulat, un profit de aproape 100 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 23 milioane de euro, cu aproape 10 milioane de euro mai mult decât în anul precedent.

Cea mai spectaculoasă evoluţie a avut Arcada Company, cu 243 de angajaţi, care a reuşit într-un singur an, în domeniul construcţiilor de poduri şi tuneluri, să-şi multiplice de patru ori cifra de afaceri, la peste 192 milioane de lei, în timp ce profitul a crescut de peste şapte ori, la 53 milioane de lei. Un rezultat care o plasează în fruntea celor mai performante întreprinderi mijlocii.

La rândul său, Arabesque, cu 2.439 de angajaţi, a ajuns în domeniul distribuţiei materialelor de construcţii la o cifră de afaceri de peste 1,5 miliarde de lei şi un profit net de 29,4 milioane de lei. Sunt rezultate care, la ediţia 2014 a Topului Firmelor - Galaţi, au plasat Arabesque pe poziţia a doua în rândul întreprinderilor mari.

Compania Vega ’93, cu 1.587 de salariaţi, a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de 258 milioane de lei şi un profit net de patru milioane de lei. Sunt rezultate care o plasează pe locul şase în topul întreprinderilor gălăţene.

În ceea ce priveşte Tancrad, lucrurile sunt ceva mai complicate. Societatea, cu 217 salariaţi, a avut anul trecut, o cifră de afaceri de 240 milioane de lei şi un profit net de 12,3 milioane de lei, fiind a treia cea mai puternică întreprindere mijlocie din judeţ. Problema e că iţele afacerilor Tancrad sunt rău încurcate la DNA, care anchetează modul în care i-au fost atribuite o serie de contracte de fostul preşedinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

viata-libera.ro

 

Domenii de activitate profitabile în Galaţi

Printre „veteranii” mediului de afaceri gălăţean, CNFR Navrom asigură 600 de locuri de muncă. Societatea de navigaţie a ajuns, anul trecut, la o cifră de afaceri de peste 249 milioane de lei şi un profit brut de 6,6 milioane de lei.

În rândul întreprinderilor mari, Mairon, din domeniul produselor siderurgice, a sărit de 400 de angajaţi, iar anul acesta s-a clasat pe locul trei în Topul Firmelor la categoria ei de „greutate”, cu o cifră de afaceri de peste un miliard de lei şi un profit brut de 29,7 milioane de lei.

Nici reciclarea materialelor nu e o activitate lipsită de profit, mai ales dacă ai la dispoziţie toată halda de zgură. Phoenix Slag Services a fost anul acesta a doua companie ca rezultate între întreprinderile mijlocii. Cu 260 de angajaţi, a ajuns la o cifră de afaceri de 116 milioane de lei şi un profit brut de 40,8 milioane de lei.

Din rândul societăţilor mai tinere, o poziţie tot mai solidă în peisajul economic gălăţean o are societatea Criomec, din domeniul instalaţiilor de încălzire şi aer condiţionat. Cu 352 de angajaţi, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 47,9 milioane de lei şi profit brut de 2,9 milioane de lei.

Cu rezultate în domeniul IT se face remarcată firma Selir. Societatea, cu 278 de angajaţi, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei şi un profit brut de 4 milioane de lei.

Domeniul industrial şi revenirea pe anumite segmente a industriei grele i-a permis companiei Butan Grup, specializată în realizarea de macarale industriale, să ajungă la 125 de angajaţi. Societatea a atins o cifră de afaceri de 14,2 milioane de lei şi un profit brut tot în jurul a 4 milioane de lei.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.