Jump to content

Sute de copii gălăţeni abandonaţi au părinţi "de împrumut"


dcp100168

Recommended Posts

Peste 680 de copii abandonaţi au părinţi "de împrumut"

* În 2014, la DGASPC Galaţi au fost înregistraţi 369 de asistenţi maternali, dintre care 354 sunt femei şi 15 bărbaţi

În acest an, 681 de copii şi tineri (dintre care 569 sănătoşi şi 112 cu handicap) din Galaţi au avut sărbători magice, pline de cadouri şi surprize, chiar dacă au fost părăsiţi de familie. Şansa lor la fericire a stat în bunătatea asistenţilor maternali care i-au crescut cu drag, în sânul familiei.

La sfârşitul anului 2014, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi erau înregistraţi 369 de asistenţi maternali, un număr mai mic cu 18 persoane faţă de finalului anului 2013. Conform raportului primit de la instituţie, cei mai mulţi gălăţeni care au luat în plasament copii abandonaţi ori orfani locuiesc în oraş, respectiv 205. Dintre cei 369 de asistenţi maternali gălăţeni, 354 sunt femei, iar 15 bărbaţi.

Un caz deosebit este cel al unui gălăţean care este tată de împrumut de mai bine de 11 ani. În perioada 2003-2006, a avut în îngrijire trei fraţi, două fete şi un băiat, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani. S-a despărţit de cei mici, când au fost reintegraţi în familia naturală. În prezent are în plasament două fete în vârstă de 12 ani, care provin din familii diferite, pe care le iubeşte ca pe propriii copii.

Mamă pentru 22 de suflete

Anul 1999 este anul primilor asistenţi maternali înregistraţi cu acte la DGASPC. Atunci, în primă fază, 90 de gălăţeni au luat în plasament copii abandonaţi în spitale, bebeluşi din leagănul de copii. Printre cei mai vechi asistenţi maternali se numără şi o doamnă care, într-un deceniu şi jumătate, a crescut cu multă dragoste şi pricepere 22 de copii, cu vârsta cuprinsă între zero şi trei ani. De meserie mamă, 24 din 24 de ore, ea are în prezent în îngrijire alte două suflete inocente, abandonate de propriii părinţi.

Au renunţat la meseria de părinte

„Principalele motive pentru care unii copii au ieşit anul acesta din sistemul de asistenţă maternală au fost: reintegrarerea în familia naturală, adopţia şi împlinirea vârstei de 18 ani (dacă nu urmează o formă de învăţământ). Pe de altă parte, asistenţii maternali au preferat să-şi încheie activitatea din următoarele motive: au împlinit vârsta de pensionare, au intervenit unele probleme de sănătate, au decis să aibă grijă de propriii nepoţi ori nu au mai făcut faţă cerinţelor copiilor pe care îi cresc. Am avut cazuri în care asistenţii maternali au renunţat din cauză că cei luaţi în plasament erau nişte adolescenţi mai agitaţi, care făceau năzbâtii specifice vârstei. În toate aceste cazuri, am găsit alte forme de protecţie pentru aceşti copii, i-am dat altor asistenţi maternali”, ne-a declarat Ciprian Groza, şeful adjunct al DGASPC Galaţi.

Peste 270 de posturi vacante pentru asistent maternal

În prezent, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi are 273 de posturi vacante pentru asistent maternal, din totalul de 650 consemnate în organigramă. Acestea nu pot fi însă ocupate din lipsa bugetului. „Având în vedere faptul că un asistent maternal poate lua în îngrijire doi copii, nu mai puţin de 546 de copii ar avea o soartă mai bună şi ar şti ce înseamnă căldura unui cămin. Nu ar mai sta prin centre, care şi acestea sunt vechi, nemodernizate, suprapopulate”, explică Ciprian Groza, şeful adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Peste 1.500 de copii cresc fără părinţii lor naturali

Calitatea de părinte este pentru unii o corvoadă. Dovadă cei peste 1.500 de copii aflaţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Pentru Protecţia Copilului Galaţi. Pe de altă parte, anul trecut doar 31 de copii au fost adoptaţi.
În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi sunt înregistraţi nu mai puţin de 1.514 copii, cei mai mai mulţi fiind daţi în grija asistenţilor maternali. „La data de 28 februarie erau în evidenţă DGASPC 1.514 copii din care 365 sunt plasaţi în sistemul rezidenţial de protecţie, 413 la rude sau la alte familii, 46 aveau instituită tutela, 676 se aflau în grija asistenţilor maternali profesionişti, 14 copii se aflau sub supraveghere specializată în cadrul propriilor familii, pentru că au săvârşit o faptă penală, dar nu răspund penal”, a declarat directorul general al DGASPC Emilia Manon Cristoloveanu.

La Galaţi, sunt înregistrate 8 centre de plasament de tip rezidenţial şi 10 apartamente înregistrate ca şi case de tip familial pentru a veni în sprijinul copiilor ce nu beneficiază de căldura unui cămin. Pe lângă aceste centre, 368 de asistenţi maternali profesionişti au în plasament 676 de copii pentru a le oferi suportul şi creşterea într-un mediu familial. Aceşti asistenţi maternali sunt instruiţi şi pregătiţi să poată oferi condiţii cât mai optime de dezvoltare a copiilor părăsiţi sau fugiţi de acasă.
În 2014 la Galaţi au fost abandonaţi 11 copii, iar de la începutulul anului 2015 a fost înregistrat doar un singur caz de abandon. Abandonul de familie reprezintă, din punct de vedere juridic, fapta celui care având obligaţia legală de întreţinere faţă de o persoană o părăseşte, o alungă sau o lăsa fără ajutor, expunând-o la suferinţe fizice sau morale, ori nu asigură, cu rea-credinţă, timp de două luni, pensia de întreţinere stabilită pe cale judecătorească. În situaţia de abandon poate fi soţul sau soţia, copiii minori sau cei care, deşi majori, au nevoie de ajutor, părinţii.
Pe de altă parte, numărul adopţiilor este mult mai mic decât cel al copiilor aflaţi în grija DGSAPC Galaţi. „Din păcate adopţiile la nivelul judeţului Galaţi sunt foarte puţine pentru că procedura adopţiei prevăzută în legea specială, iar modificările legislative au generat o creştere a volumului de muncă. În 2014, au fost finalizate 31 de adopţii în judeţul Galaţi, din care 22 în municipiul Galaţi şi 9 în alte localităţi” ne spune Manon Emilia Cristoloveanu. Pe viitor, conducerea DGASPC ar dori o mai strânsă colaborare între instituţii pentru a ajuta părinţii să adopte un copil mult mai uşor.
Adopţia este o procedură complexă, care implică foarte mulţi paşi. Pentru ca o persoană sau o familie să adopte un copil trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fi locuit efectiv şi continuu în România minimum 9 luni din ultimele 12 luni, să fie cu cel puţin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil (în situaţii excepţionale diferenţă poate fi mai mică, dar nu mai puţin 15 ani), să nu aibă copii în sistemul de protecţie special, să nu fi fost condamnaţi pentru infracţiuni contra persoanei sau familiei precum şi pentru trafic de persoane sau trafic şi consum de droguri, să nu fie decăzuţi din drepturile părinteşti, să îndeplinească garanţiile morale şi materiale necesare asigurării dezvoltării copilului. Pentru obţinerea unui atestat de familie adoptatoare se depune un dosar la DGASPC Galaţi cu o serie de documente iar specialiştii vor face evaluările sociale, psihologice şi formarea în vederea asumării rolului de părinte adoptator. Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile impuse de lege, se eliberează atestatul de familie adoptatoare, iar în termen de maxim 5 zile este transmis Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA). Ulterior, familia este înregistrată în Registrul Naţional de Adopţii în vederea începerii procedurii potrivirii cu copiii. Potrivirea constă în identificarea şi selectarea familiei adoptatoare care se potriveşte cel mai bine nevoilor copilului. Se fac apoi minimum 4 întâlniri ale familiei cu copilul iar dacă totul decurge normal se înaintează dosarul Tribunalului cu propunerea de încredinţare în vederea adopţiei, încredinţarea fiind pe o perioadă de 90 de zile. În acest timp, DGASPC Galaţi monitorizează de două ori pe lună evoluţia copilului. La sfârşitul perioadei de încredinţare, dacă minorul s-a integrat şi părinţii s-au adaptat, dosarul ajunge din nou la instanţă pentru încuviinţarea adopţiei. După aceea se face monitorizare postadopţie trimestrial pe o perioadă de cel puţin doi ani, monitorizarea fiind făcută de un asistent social şi un psiholog.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

„Avem nevoie de asistenţi maternali în plus ca de aer”

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi are în acest moment neocupate 273 de posturi de asistenţi maternali. Şi asta nu pentru că nu ar găsi persoane care să îndeplinescă standardele impuse la angajare, ci pentru nu există deocamdată bugetare pentru aceste locuri. Este mare nevoie de asistenţi maternali deoarece în anotimpul rece creşte numărul copiilor din familii ajunse în situaţii limită, în general de la ţară, care este posibil să fie luaţi în plasament şi atunci pur şi simplu în actuala situaţie este greu de găsit locuri pentru ei, mai ales că un asistent maternal poate îngriji şi educa în condiţii de siguranţă doi copii. Există şi cazuri foarte rare în care asistenţii pot avea în grijă trei copii, dar aceste cazuri apar când este vorba despre fraţi pe care cei de la Protecţia Copilului, cu acceptul asistenţilor maternali în cauză, fac tot posibilul să nu îi despartă. În plus, copiii de la 0 la 3 ani nici nu pot fi ţinuţi în centre de plasament, ci doar la un asistent maternal. 

„Avem nevoie de asistenţi maternali ca de aer. Sunt 273 de posturi neocupate. Dacă doar o parte am putea să le ocupăm, gândiţi-vă câţi copii din centre de plasament ar creşte într-o familie. În plus, vine sezonul rece, când poate creşte numărul copiilor aflaţi în situaţii în care trebuie plasaţi la un asistent şi nu aveam în acest moment suficienţi oameni. Sper ca la viitoarea rectificare de buget să se primească bani astfel încât şi la nivel local, la nivelul CJ Galaţi, să se poate rezolva măcar parţial problema. Şi 50 de asistenţi maternali dacă am putea angaja, măcar am reuşi să plasăm 100 de copii”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, dr. Ciprian Groza. 

În acest moment, la nivelul judeţului Galaţi sunt 349 de asistenţi maternali, care au în grijă 655 copii. Majoritatea au doi copii în grijă, excepţie făcând şapte cazuri, unde sunt trei copii la un asistent, deoarece s-a dorit ca fraţii să nu fie separaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Sute de copii vulnerabili din județul Galați beneficiază de protecție sporită din partea statului

Sub 1.000 de copii sunt în plasament la asistenții maternali profesioniști atestați și în plasament familial, la nivelul județului Galați. Sau cel puțin așa reiese din informarea transmisă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, Prefecturii, la ultima întâlnire a Comisiei județene privind incluziunea social. Ca o particularitate, observăm că asistenții maternali atestați din Galați au încheiat contracte de plasament cu DGASPC pentru unul sau doi copii. Sub zece asistenți maternali au avut curajul și și-au asumat îngrijirea a trei copii.

Analizând situația prezentată, doar pe primul semestru al anului 2021, aflăm că numărul asistenților maternali din Galați se învârte în jurul a 300 de persoane. Dacă pe trimestrul unu erau înregistrați în registrele DGASPC 309 asistenți maternali, din care doar 306 cu copii în plasament, în trimestrul al doilea s-au mai adăugat șapte asistenți maternali care au obținut atestarea, conform legislației în vigoare.

În schimb, de la 506 copii luați în plasament de aceștia, în primul trimestru, numărul copiilor care au avut nevoie de ocrotire suplimentară s-a redus cu 25, la 481 de copii aflați în plasament în trimestrul al doilea.

De subliniat este că numărul asistenților maternali care au copii cu handicap în plasament s-a păstrat același, 76 de persoane atestate.

Totodată, au fost și copii care au fost plasați spre îngrijire în familii care au solicitat acest lucru DGASPC Galați. Dacă în primul trimestru s-au aprobat contracte de plasament pentru 296 de copii, în cel de al doilea trimestru au fost dați în plasament familial 311 copii.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.