Jump to content

Geamgiu în Galaţi


Csm
 Share

Recommended Posts

Salut,

 

Tocmai am spart un geam de la balcon si as avea nevoie de cineva priceput sa vina sa il schimbe. Ma puteti ajuta punandu-ma in legatura cu cineva priceput in acest sens? Un numar de telefon ar trebui sa fie de ajuns.

 

Imi cer scuze daca nu am postat la categoria potrivita.

 

Multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

Stiu sigur cae unul in piata (Piata Mare/30 Decembrie), pe Tecuci. Cel mai bun punct de reper: ceva mai sus de ghioscul unde se vindeau artificii. Mai era unul in partea cealalta (cumva vis-a-vis de Farmacia Tinc). Desi ma indoiesc sa se deplaseze vreounul la domiciliu.

Link to comment
Share on other sites

Ala de pe traian este vis a vis de vis-a-vis de Farmacia Tinc. ori scoti rama de geam si mergi cu ea la geamgiu ori ei masuri si montezi singur, nu e chiar asa greu, numai ca chit-ul din ziua de azi e foarte prost. Asta daca e pentru rama de geam de lemn ca nu ai specificat, daca e termopan e mai complicat, la termopan trebuie mers la o firma care face geamuri termopane.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Cât ne mai costă şi cine ne mai pune un geam nou

În Piaţa Centrală, pe strada Traian, chiar la colţul cu strada Eroilor, fostă Primăverii, îşi are atelierul de geamuri Ion Mocanu, un gălăţean de 44 de ani. Nea Nelu, cum îl strigă clienţii mai vechi, face cu mândrie şi pasiune o meserie pe care nimeni nu mai are răbdare şi dorinţă să o înveţe. „Acum, toată lumea vrea bani mulţi, muncă uşoară, sau să plece prin străinătate. De când am preluat eu afacerea de la fostul meu patron, mi-a venit un singur ucenic, dar nu a rezistat mult, că meseria asta nu e chiar uşoară. Te mai tai, te mai murdăreşti, plus că e de cărat. Nu e de stat în fund pe scaun, la calculator”, ne-a explicat omul.

Preţul variază în funcţie de tipul geamului

Comenzile pe care le primeşte Ion Mocanu sunt variate, de la geamuri pentru uşi de interior, geamuri de balcoane sau geamuri pentru dulapurile suspendate din bucătărie până la oglinzi de atârnat pe mobilă sau pereţi.

Preţurile variază în funcţie de grosimea geamului, dar şi de tipul acestuia. Astfel, un metru pătrat de geam cu grosimea de 3 mm ajunge la 27 lei, în timp ce pentru aceeaşi măsură dintr-un geam cu grosimea de 6 mm se scot din buzunar 55 lei. Oglinzile costă între 55 lei pe metru pătrat pentru grosimea de 3 mm şi 60 lei pe metru pătrat pentru grosimea de 4 mm.

Cele mai scumpe tipuri de sticlă sunt geamurile fumurii de 6 mm, care costă până la 90 lei pe metru pătrat şi geamurile sablate, un metru pătrat ajungând la 68 de lei. Puţini sunt însă gălăţenii care mai cumpără un metru pătrat de sticlă, majoritatea alegând dimensiuni mici. Dar nici comenzile mari nu ajung la valori imense. "Spre exemplu, am avut comandă de geamuri la două uşi de interior. Dimensiunile erau de 130 cm pe aproximativ 50 cm, iar costul total a fost de aproape 130 de lei. Geam ornat, tăiat pe modelul uşii, cu tot cu diversele curbe pe care le presupunea", ne-a explicat geamgiul.

„Peste cinci ani, nu ştiu dacă va mai exista meseria asta"

În Galaţi mai există, în acest moment, cel mult patru geamgii care lucrează manual. Chiar dacă nu are studii de specialitate, Ion Mocanu ştie foarte bine cu ce se mănâncă această meserie, căreia îi prevede un viitor sumbru. „Din păcate, nu ştiu dacă peste cinci ani va mai exista vreun geamgiu. Totul se face la maşină acum. Sigur, treaba maşinilor pot să o fac şi eu, că nu e mare greutate, dar e vorba de timpul de execuţie. Spre exemplu, 180 de metri pătraţi de sticlă eu îi tai cam în două ore, în timp ce maşina face treaba asta în 10 minute. E mai ieftin aşa, şi mai rapid, motiv pentru care pot fi preluate comenzi mai mari”, ne-a explicat gălăţeanul.

Nici clienţii nu mai calcă pragul magazinului ca altădată, acesta fiind un alt motiv pentru care meseria moare încet, dar sigur. „Înainte, poate se făceau încasări zilnice de 15-20 de milioane de lei vechi. Dar asta a fost până prin 2008, pentru că acum rar depăşim 300 de lei pe zi, iar o parte din banii ăştia se duc la stat. O parte mare!”, mai zice omul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.