Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bugetul Galaţiului pe 2015

* În anul care abia a început, Primăria plănuieşte să cheltuiască 435,8 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 76,5 milioane de lei pentru dezvoltarea lui * Din banii de funcţionare, 28,4 milioane de lei ar putea acoperi subvenţia pentru populaţie la energia termică, iar 30,2 milioane de lei subvenţia pentru transportul public * Nu mai puţin de 50 milioane de lei reprezintă bugetul creditelor interne, care va fi folosit pentru realizarea obiectivelor de investiţii

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe anul 2015 a fost supus dezbaterii publice de către Primărie. Documentul poate fi consultat atât pe portalul propriu al administraţiei locale, www.primaria.galati.ro, cât şi la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din strada Fraternităţii nr. 1. Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, până pe 20 februarie 2015, fie la sediul din strada Domnească nr. 38, fie prin e-mail sau prin poştă. Noi vă prezentăm, pe scurt, pe ce bani mizează administraţia locală şi cum are de gând să-i cheltuiască.

Pentru ce se dau cele mai mari sume

În cadrul bugetului local de venituri şi cheltuieli sunt prevăzute pentru funcţionare 435,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă de bani, 175,1 milioane de lei, este alocată pentru Învăţământ, mai exact pentru plata salariilor profesorilor, pentru bursele elevilor, dar şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor şcolare.
Pentru Transporturi sunt repartizate 50,3 milioane de lei. Din aceşti bani, 10,6 milioane acoperă cheltuieli întreţinere străzi, 30,2 milioane de lei subvenţia transportului public, iar 9,4 milioane de lei sunt necesare pentru rambursarea creditului pentru achiziţia autobuzelor şi modernizarea unor străzi.
Nu mai puţin de 34,2 milioane de lei finanţează Protecţia mediului, din care 21,4 milioane acoperă cheltuielile cu salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere.

În puşculiţa Primăriei, 32,9 milioane de lei sunt pentru Cultură, recreere şi religie. Concret, 13 milioane vor susţine activitatea teatrelor, iar 19,9 milioane reprezintă banii pentru acţiuni sportive, culturale şi religie, dar şi pentru întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi.
Autorităţile au considerat că asistenţa socială are nevoie de 29,9 milioane de lei pentru a finanţa centrele de asistenţă socială şi căminele de bătrâni, iar 28,4 milioane de lei acoperă contravaloarea subvenţiei pentru populaţie la energia termică.

Ordinea publică, egală cu sănătatea

Administraţiei locale îi sunt alocate 27,1 milioane de lei, din care 18,3 milioane vor asigura plata salariilor angajaţilor din Primărie.
Nu mai puţin de 11,9 milioane de lei vor susţine Ordinea publică, adică Poliţia Locală şi Serviciul de Apărare Civilă.
Sănătatea are alocate 11,3 milioane de lei din care se asigură salariile pentru medicii şcolari şi cheltuielile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordinea Consiliului Local: Spitalul de Copii, Maternitatea şi Spitalul de Psihiatrie.

Bani pentru dezvoltare

Primăria, în proiectul de buget, şi-a propus cheltuieli pentru dezvoltarea oraşului în valoare de 76,5 milioane de lei. Trebuie subliniat, însă, că din aceşti bani, 28 de milioane de lei provin din excedentul anilor precedenţi, adică banii de investiţii rămaşi necheltuiţi!
Primăria are prevăzut şi un buget format din surse proprii şi subvenţii, din care, pentru funcţionare, sunt repartizate 136,9 milioane de lei, iar pentru dezvoltare 8,5 milioane de lei.
În 2015, administraţia locală mai are la dispoziţie şi fonduri europene, dar şi banii din bugetul creditelor interne, 50 milioane de lei, pentru a realizarea obiectivelor de investiţii de care oraşul are atâta nevoie.

viata-libera.ro

  • 5 weeks later...
Posted

Bugetul oraşului, supus aprobării. Mai mulţi bani pentru investiţii, mai puţini pentru funcţionare

Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2015 va fi supus astăzi aprobării aleşilor locali. Numai că, faţă de proiectul supus dezbaterii publice, pe care vi l-am prezentat deja, în documentul ajuns pe masa consilierilor au apărut diferenţe majore. Mai exact, sunt mai mulţi bani pentru dezvoltare şi mai puţini pentru funcţionare.

Astfel, dacă în proiectul iniţial, Primăria plănuia să cheltuiască 435,8 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 76,5 milioane de lei pentru dezvoltarea lui, acum cele două sume s-au mai echilibrat. Bugetul de funcţionare prevede cheltuieli de 355,4 milioane de lei, iar cel pentru dezvoltare de 171,3 milioane de lei.

Fonduri reduse la învăţământ şi transporturi

Cea mai mare diferenţă se vede la cuantumul subvenţiei pentru populaţie pentru energie termică, unde suma a scăzut de la 28,4 milioane de lei la doar şase milioane de lei! S-a mai redus şi suma alocată pentru Învăţământ. Din 175,1 milioane de lei alocate pentru plata salariilor profesorilor, pentru bursele elevilor şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor şcolare au rămas 138,9 milioane de lei. Dacă pentru Transporturi erau repartizate iniţial 50,3 milioane de lei, acum mai sunt 40,7 milioane de lei, din care 14,2 pentru cheltuieli întreţinere străzi, 17 milioane pentru subvenţie transport public, iar 9,4 milioane pentru rambursarea creditului pentru achiziţia autobuzelor şi modernizarea unor străzi. Au crescut, însă, fondurile pentru Ordinea publică, adică Poliţia Locală şi Serviciul de Apărare Civilă, de la 11,9 la 12,7 milioane de lei. Şi au rămas mai puţini bani de distracţie: 27,5 milioane de lei, în loc de 32,9 milioane de lei.

viata-libera.ro

Posted

Nervi, ameninţări cu DNA, "cazul Coţca" şi şedinţă suspendată la votarea bugetului!

Deznodământ fără precedent în istoria postdecembristă a Executivului gălăţean: după mai bine de o oră de discuţii în contradictorii între primarul Marius Stan (UNPR) şi liderii grupurilor de consilieri PSD şi PNL, dar şi o parte din consilierii PC, şedinţa extradordinară de Consiliu Local în care ar fi trebuit votat bugetul local al municipiului Galaţi a fost suspendată, din lipsă de voturi. Astfel, din totalul celor 24 de consilieri prezenţi, doar 10 au votat pentru aprobarea ordinii de zi a şedinţei (pe care se afla proiectul de buget alături de alte proiecte), în timp ce alţi 14 aleşi locali (membri PSD, PNL şi PC) s-au abţinut de la vot.

"Reţineţi că responsabilitatea suspendării şedinţei o aveţi dumneavoastră!", a avertizat primarul Marius Stan, adresându-se grupului al cărui lider este viceprimarul PSD Florin Popa. Deşi acesta din urmă a propus ca şedinţa să fie reluată mâine, primarul a precizat că mâine are programate alte activităţi şi nu va putea participa.

Până să se ajungă la acest deznodământ însă, au trecut peste 60 de minute în care, peste masa de consiliu au zburat ameninţări cu DNA-ul, declaraţii nervoase ale consilierilor şi ale primarului, afirmaţii care au abordat diverse subiecte - de la proiecţia bugetară până la cazul viceprimarului demisionar Radu Cosca, denumit în continuare de edil "Coţca".

DNA, pe post de sperietoare a primarului dar şi a aleşilor locali!

Şedinţa a început cu luarea de cuvânt a consilierului Cristian Dima, care a obiectat asupra faptului că mai multe proiecte de hotărâre nu au avizele de specialitate, că în proiectul de buget nu se află amendamentele aduse de grupul de consilieri PNL şi că prezenţa, la şedinţă, a viceprimarului demisionar  Radu Cosca, este neclară, în condiţiile în care alesul a anunţat public, în decembrie, că renunță la mandatul său. De-a lungul luărilor sale de cuvânt (multiple, în cursul celor 60 de minute de declaraţii), Cristian Dima i-a reproşat primarului Marius Stan şi că a refuzat propunerea venită încă din 2013, propunere prin care Primăria Galaţi ar fi putut să cumpere de la actualul proprietar Maternitatea Buna Vestire (care funcţionează, acum, într-o clădire restituită unei persoane fizice, conform legilor proprietăţii), dar că, potrivit proiectului de buget pe 2015, este dispus să aloce un milion de euro pentru construcţia unei pasarele pe Brăilei. "Vedeţi că discuţiile din CL se înregistrează şi peste un timp ele ar putea deveni probe la DNA ... Când cineva bate cu pumnul în masă să se tot achiziţioneze un bun de la un privat... eu v-am atenţionat la modul colegial, prieteneşte, că atât timp cât sunt primar, nu vom face nici troc şi nici vreo afacere cu cineva din mediul privat, pentru că orice evaluare se poate interpreta şi peste 10-15 ani, dăm cu subsemnatul şi eu şi dumneavoastră. Vreau să vă protejăm... sunt vremurile tulburi...", a replicat primarul Marius Stan.

Stan se ascunde de furia PSD-ului în spatele lui Eugen Durbacă

Viceprimarul PSD Florin Popa a fost şi el vehement împotriva primarului Marius Stan, reproşându-i acestuia că nu şi-a făcut timp să discute cu aleşii locali, în şedinţele pe comisii, "motiv pentru care acum ne vedem puşi în faţa unui buget pe care vrem, nu vrem, trebuie să-l votăm. Eu nu sunt de această părere, că trebuie votat aşa. E pentru prima dată când un primar nu îşi face timp să prezinte bugetul în faţa consilierilor locali". Potrivit lui Popa, în proiectul de buget prezentat consilierilor, existau cel puţin două inadvertenţe majore - o neconcordanţă în subvenţia alocată Transurbului, de la 20 de milioane de lei, cât se convenise iniţial, la 17 milioane, dar şi o lipsă de bani necesari pentru majorarea cu 4 milioane de lei a capitalului social al Transurb, majorare aprobată anul trecut de CL, dar care nu a fost alocată total în 2014 şi care, acum, ar fi trebuit să se regăsească în buget. Reproşuri la care primarul Marius Stan i-a replicat viceprimarului PSD: "Dacă sunt astfel de omisiuni, se face vinovat directorul Transurb şi dumneavoastră, în calitate de consilieri locali, aveţi dreptul să demiteţi directorul. Doamna Totolici este în sală, daţi-o afară, dacă  aveţi curaj!". O replică ce trimite clar la sfera de influenţă a preşedintelui PC Eugen Durbacă şi la protocolul de colaborare pe care acesta l-a încheiat cu PSD, înţelegere în cadrul căreia Genica Totolici rămâne director la Transurb.

DNA ca DNA, dar ce facem cu "cazul Coţca"?

Nici în PC apele nu sunt clare, dovadă că alesul local Eugen Găvan a ridicat încă o dată problema viceprimarului demisionar Radu Cosca. "Dacă dânsul a demisionat, prezenţa sa la şedinţă este normală? Iar dacă da, deciziile aprobate de CL, în actuala componenţă, adică cu viceprimarul Radu Cosca, nu cumva sunt lovite de nulitate?", a întrebat Eugen Găvan, propus, şedinţa trecută de CL, să îi ia locul de viceprimar lui Radu Cosca. Primarul Marius Stan a spus, însă, că nici în acest moment nu a semnat demisia lui Cosca şi că, de fapt, conform legii, pentru a fi valabilă, acea demisie ar fi trebuit înaintată secretarului CL şi nu primarului! Cu alte cuvinte, Radu Cosca este viceprimar cu acte în regulă, ceea ce a confirmat şi acesta personal, anunţând că "de pe 2 februarie m-am întors din concediu, sunt la treabă".

Lovitură de teatru: bugetul e nevotat pentru că primarul nu a mai vrut să negocieze politic, supărat că PSD nu-i face tunelul, ci sprijină construcţia podului de peste Dunăre, la Brăila!

Toate declaraţiile în contradictoriu au condus, până la urmă, la nevotarea bugetului local. O situaţie care l-a supărat pe Marius Stan, edil care, totuşi, a lăsat să se înţeleagă că se aştepta la acest deznodământ, la care chiar a contribuit! "Supărarea mare a consilierilor a venit din faptul că nu am mai făcut înainte de şedinţă o întâlnire cu liderii grupurilor de cosnilieri locali. Devenise o cutumă ca înainte de şedinţa de plen să se facă, cu liderii de grup, o şedinţă, în care se negociau tot felul de proiecte ca să nu le spunem altfel ... De această dată, am vrut să vedeţi şi dumneavoastră în plen cam cum se votează amendamentele şi în ce constau ele, să vedeţi cum s-ar zice consiliul la lucru şi nu în spatele uşilor închise. Am vrut să fie o dezbatere publică, pentru că e buget, dar se pare că această dezbatere publică sperie şi aţi văzut că cel mai important subiect este dacă Radu Cosca e în funcţie... Dacă coroborăm acest lucru cu faptul că am aflat că la Ministerul Transporturilor a avut loc o  întâlnire a parlamentarilor noştri cu ministrul Transporturilor, întâlnire în urma căreia a rezultat o susţinere totală a podului de peste Dunăre, la Brăila, probabil puteţi face o corelare între interesele mari pe care cei care ne reprezentă le au pt dezvoltarea oraşului. Le pasă ca celor din Corabia!", a spus Marius Stan.

presagalatibraila.com

Posted

Consens în Consiliul Local/ Bugetul Galaţiului s-a învârtit în jurul pasarelei pietonale

Bugetul Galaţiului pe 2015 şi celelalte şase hotărâri blocate la şedinţa extraordinară de joi a Consiliului Local au fost aprobate vineri, de aleşii locali, într-o şedinţă de îndată.
După scandalul din ziua precedentă, putem spune că a domnit consensul! Dezbaterea bugetului a durat 20 de minute, iar singura dispută a vizat finanţarea pasarelei pietonale de la Spitalul Judeţean, pe care, la propunerea primarului Marius Stan, aleşii au votat-o la finele anului trecut.

Consilierul UNPR Marian Alexandru a remarcat că, faţă de documentul de joi, dintre investiţiile noi cuprinse în buget a dispărut pasarela şi a propus finanţarea ei cu suma de 50 de lei, pe care era gata s-o scoată din buzunar, dacă Primăria n-o avea. Viceprimarul PSD Florin Popa şi consilierul PLR Cristian Dima considerau însă, că ar trebui implementată mai întâi unda verde şi abia apoi să se decidă dacă e nevoie de pasarelă. Primarul Marius Stan a acceptat, însă, amendamentul colegului UNPR-ist, alocând pasarelei suma de 50.000 de lei, de la capitolul "străzi". Dima a protestat din nou, dar viceprimarul PC Radu Cosca a ripostat: "Putem să facem unda superverde, atâta timp cât sunt obturate de treceri de pietoni, o să treacă fiecare pe unde vrea. Şi dacă vedeţi o statistică a Poliţiei Rutiere, o să vedeţi că cele mai multe accidente mortale s-au întâmplat în zona respectivă!”.

În final, bugetul a fost votat în unanimitate, primarul declarând că este unul echilibrat, cu o sumă consistentă pentru proiecte aflate în curs de execuţie şi proiecte care au fost deja licitate. Galaţiul are la dispoziţie 355,4 de milioane de lei pentru funcţionare şi 171,3 milioane de lei pentru dezvoltare.

Fără negocieri

„Nu a fost nimic negociat. Amendamente puteau fi făcute şi ieri în plenul şedinţei. Au cerut explicaţii aparatului de specialitate şi nu au fost nici un fel de probleme. Nimeni din aparatul Primăriei nu propune un buget care să nu fie funcţional, care să nu fie acoperitor pe toate zonele, şi de funcţionare, şi de dezvoltare, şi de asistenţă tehnică. Nu s-a întâmplat niciodată ce s-a întâmplat joi. A fost vorba de orgolii şi atâta tot, orgolii care puteau să ne ducă într-o situaţie mai mult decât critică, pentru că astăzi chiar a fost ultimul termen pentru aprobarea bugetului", a declarat primarul Marius Stan la finalul şedinţei.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Două treimi din banii de investiţii ai Galaţiului au rămas necheltuiţi, în primul trimestru al anului

* Graţie gălăţenilor care s-au grăbit să-şi plătească taxele şi impozitele, încasările la bugetul local sunt peste aşteptări * Din suma alocată pentru dezvoltarea oraşului, s-a consumat doar 33 la sută

A devenit deja o tradiţie: la fiecare trei luni, aleşii locali analizează modul în care Primăria a încasat şi cheltuit banii bugetului local şi constată că fondurile pentru investiţii au rămas aproape neatinse. Dacă anul trecut se mai găsea câte un consilier care să critice această situaţie, la recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii, fără comentarii, s-au mărginit să ia act de contul de execuţie al bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2015, trimestrul I.

Funcţionare avem

Potrivit documentelor votate de aleşi, la bugetul de funcţionare al oraşului, veniturile s-au colectat în procent de peste 115 la sută faţă de cât fusese programat. Depăşirea planului, explică Primăria, se datorează plăţilor anticipate făcute de gălăţenii care şi-au achitat pentru tot anul impozitele şi taxele locale. Numai impozitele de proprietate s-au încasat în proporţie de 176 la sută! Din banii alocaţi pentru pentru funcţionarea oraşului s-au consumat 77 la sută. Astfel, au mai rămas disponibile 29,9 milioane de lei.
Nici în bugetul din surse proprii şi subvenţii al Galaţiului, situaţia nu e diferită. La secţiunea funcţionare, veniturile s-au colectat în proporţie de 110 la sută, iar în cel privind cheltuielile - 65 la sută.

Investiţii pe sponci

La bugetul de dezvoltare al Galaţiului, însă, e jale. Deşi veniturile planificate s-au încasat în proporţie de 71 la sută, din banii alocaţi pentru cheltuielile de investiţii (61,1 milioane de lei) s-au consumat doar 20,5 milioane de lei, adică abia 33 la sută. Cu alte cuvinte, aproape două treimi din fonduri au rămas neatinse. "Gradul de realizare a fost influenţat de faptul că bugetul local a fost aprobat în a doua parte a trimestrului I, procedurile de achiziţie fiind lansate ulterior", explică Primăria, în raportul de specialitate al proiectului. Vestea bună este că nu sunt plăţi restante la finele trimestrului întâi al anului.
În bugetul din surse proprii şi subvenţie, la capitolul dezvoltare, încasările au fost de 67 la sută, iar cheltuielile nu depăşesc doi la sută! Primăria nu s-a atins nici de banii din creditele interne şi externe.
Trebuie spus că Primăria a rămas cu bani necheltuiţi şi în 2013 - 13,9 milioane de lei, şi în 2012 - 44,9 milioane de lei. Rămâne să aflăm, în scurt timp, cu câţi bani a rămas Primăria din 2014.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

De ce nu a cheltuit Primăria Galaţi toţi banii de investiţii

* Primăria municipiului Galaţi a reuşit să cheltuiască doar 44,44 la sută din banii de investiţii alocaţi pentru cel de-al doilea trimestru al anului * E totuşi un progres dacă avem în vedere că pe primul trimestru al anului aproape două treimi din fonduri au rămas neatinse

 

La recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local aleşii au luat act de modul în care a încasat şi cheltuit Primăria banii din bugetul local de venituri şi cheltuieli al oraşului pe trimestrul al II-lea al anului 2015. Concluzia n-a fost cu mult diferită de cea care apare la fiecare trei luni când aleşii aprobă contul de execuţie pe trimestru: banii pentru investiţii nu sunt niciodată cheltuiţi în totalitate.

Aritmetica dezvoltării

Potrivit documentelor din proiectul de hotărâre, aprobat, veniturile bugetului local de dezvoltare s-au realizat în proporţie de 64,83 la sută, deci, mai bine de jumătate. Diferenţa o reprezintă, spun autorităţile, sumele rămase de încasat din finanţări nerambursabile, pentru proiectele europene în curs de derulare. În schimb, s-au realizat doar 44,44 la sută din cheltuielile bugetului local de dezvoltare. Concret, din suma planificată, de 103,8 milioane de lei, s-au cheltuit doar 46,1 milioane de lei. „Gradul de realizare de 44,44 la sută este influenţat de faptul că lucrările care trebuiau continuate sunt în curs de execuţie, iar lucrările noi sunt în procedura de achiziţie sau în faza de încheiere contracte”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

De unde ne-au rămas sumele

În premieră, Primăria a exemplificat şi lucrările de investiţii pentru care s-au alocat fonduri rămase necheltuite la această dată. Prima pe listă este modernizarea imobilului de pe strada Domneasca nr. 54, adică transformarea scheletului Sălii Aplaudacilor de lângă Prefectură în sediu de Primărie. Lucrarea, câştigată de Tancrad cu o ofertă de 23,3 milioane de lei, fără TVA, se află în curs de obţinere a autorizaţiei de construire.

Pe listă se află şi lucrările la două instituţii de învăţământ: instalarea centralei termice la Şcoala gimnazială nr. 13 şi consolidarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 45, lucrări despre care Primăria spune că se execută conform graficului, iar realizările se vor reflecta în semestrul al doilea al anului.

La fel se va întâmpla, susţine municipalitatea, şi cu banii alocaţi pentru consolidarea pavilioanelor 1 şi 2 ale Spitalului de Psihiatrie. În ceea ce priveşte amenajarea de locuri de joacă, pe 20 de amplasamente din oraş, investiţia se află în diferite stadii de execuţie sau de obţinere a autorizaţiei de construire, şi de aceea banii alocaţi au rămas necheltuiţi.

Pe lista de investiţii aflate în graficul de execuţie se mai află modernizarea Orăşelului Copiilor, construcţia campusului social din Micro 17, reabilitarea şi modernizarea reţelelor termice, modernizarea străzii Traian între strada Brăilei şi Metro, şi reabilitarea conductei de apă de pe strada Al. I. Cuza. Primăria promite că toate acestea vor deveni realizări în semestrul al II-lea al anului. Şi adaugă faptul că nu sunt plăţi restante la finele celui de-al doilea trimestru al anului.

Ce alte fonduri nu s-au mai cheltuit

Nici banii din secţiunea dezvoltate a bugetului din surse proprii şi subvenţie nu au fost cheltuiţi. Astfel, în vreme ce veniturile din secţiunea de dezvoltare s-au realizat în proporţie de 58,63 la sută, cheltuielile nu au depăşit 24,83 la sută. Bugetul din creditul intern – împrumutul contractat la BRD - la finele trimestrului al II-lea 2015 a fost de 56,5 milioane de lei, dar s-au făcut plăţi de doar 6 milioane de lei.

Un pic mai bine

Situaţia este ceva mai optimistă decât în urmă cu trei luni. La acel moment, în bugetul de dezvoltare, aproape două treimi din fonduri rămăseseră neatinse. Astfel, deşi veniturile planificate se încasaseră în proporţie de 71 la sută, din banii alocaţi pentru cheltuielile de investiţii (61,1 milioane de lei) s-au consumat doar 20,5 milioane de lei, adică abia 33 la sută. În bugetul din surse proprii şi subvenţie, la capitolul dezvoltare, încasările au fost de 67 la sută, iar cheltuielile nu depăşesc doi la sută! Mai grav, pe primul trimestru al anului Primăria nu s-a atins nici de banii din creditele interne şi externe.

Rămâne de văzut dacă până la finele anului administraţia locală va reuşi să recupereze decalajul.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Primăria Galaţi a luat (iar) bani de la investiţii. 12,2 milioane de lei în plus, pentru funcţionarea oraşului

  • Cele mai mari sume au fost alocate pentru activităţi social-sportive şi culturale şi pentru subvenţia la Transurb

Cu votul aleşilor locali, Primăria municipiului Galaţi a luat din nou din banii alocaţi, la începutul anului, pentru dezvoltarea oraşului, pentru a „petici” bugetul de funcţionare. Concret, potrivit documentelor care însoţesc hotărârea de rectificare a bugetului local pe 2015, veniturile şi cheltuielile bugetului local de funcţionare au fost suplimentate cu suma de 12,2 milioane de lei, prin diminuarea, cu aceeaşi valoare, a veniturilor şi cheltuielilor de la secţiunea dezvoltare.

Topul suplimentelor financiare

Cea mai mare sumă de bani, 3,5 milioane de lei, a fost alocată la capitolul bugetar „Cultură, recreere şi religie” pentru „asigurarea cheltuielilor privind activităţile sportive şi socio-culturale care se vor desfăşura în municipiul Galaţi”, se arată în raportul de specialitate al rectificării bugetare. Alte 3 milioane de lei au fost transferate la capitolul „Transporturi”, pentru acordarea subvenţiei către SC Transurb SA Galaţi.

Pentru „Învăţământ” au fost alocate 2,2 milioane de lei, necesare pentru achitarea cheltuielilor cu utilităţile la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Alte 2 milioane de lei au suplimentat cheltuielile de funcţionare la unităţile de asistenţă socială. Alţi 900.000 de lei s-au dus pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a Primăriei municipiului Galaţi. Pentru „Locuinţe servicii şi dezvoltare publică”, 600.000 de lei au fost suplimentul pentru asigurarea cheltuielilor juridice.

Ce investiţii au rămas cu gaură

Potrivit Primăriei, veniturile la secţiunea dezvoltare au fost diminuate cu 12,2 milioane de lei. Implicit, au fost diminuate cheltuielile de dezvoltare de la următoarele obiective de investiţii: construire locuinţe sociale Micro 17 şi amenajarea de locuri de joacă pentru copii în municipiul Galaţi.

Ar mai trebui spus că, tot la rectificare, au fost suplimentate cu suma de 400.000 de lei şi cheltuielile de funcţionare din bugetul de venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local. Suma este necesară pentru asigurarea cheltuielilor la unităţile de asistenţă din municipiul Galaţi.

viata-libera.ro

Posted

Bugetul Galaţiului, "peticit" cu votul aleşilor. De unde au fost transferaţi banii

Bugetul Galaţiului a fost „peticit” prin transferarea banilor de la un capitol la altul. Astfel, pentru a asigura finanţarea temporară a proiectelor europene aflate în derulare la patru licee din Galaţi, s-au luat banii destinaţi finanţării altui proiect european. Mai exact, pentru că proiectul „Sisteme inteligente pentru managementul traficului” va fi cofinanţat dintr-un împrumut făcut de Primărie, suma prevăzută iniţial, 8,3 milioane de lei, a fost mutată la capitolul „Învăţământ”. Suma va fi împărţită între Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", Colegiul Tehnic de Alimentaţia şi Turism „Dumitru Moţoc”, Colegiul Tehnic Transporturi Căi Ferate şi Colegiul Tehnic "Paul Dimo" care derulează proiecte europene privind educaţia. Cheltuielile de personal aferente Poliţiei Locale au fost diminuate cu 640.000 de lei, iar banii s-au împărţit între Primărie - 600.000 de lei şi Teatrul Dramatic - 40.000 de lei, tot pentru cheltuieli de personal.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Galaţiul rămăsese fără bani de investiţii!

Aleşii locali şi-au început activitatea în 2016, în mod tradiţional, cu o şedinţă de îndată. Decizia care nu suferea amânare viza echilibrarea bugetului în vederea închiderii pe anul 2015, o formalitate impusă de legea finanţelor. Concret, aleşii au aprobat acoperirea definitivă a deficitului secţiunii de dezvoltare pe anul 2015 din banii rămaşi necheltuiţi în 2014.

Ce s-a întâmplat? Putem spune că o adevărată performanţă dat fiind că, în premieră, Primăria Galaţi nu a mai rămas cu banii de investiţii necheltuiţi, ba mai mult, a apelat şi la rezerve pentru a putea plăti lucrările în execuţie. Conform documentelor care însoţesc hotărârea votată de consilieri, pe parcursul anului 2015 s-au făcut plăţi pentru dezvoltare în sumă totală de 104.219.564 de lei şi a rămas cu un deficit de 36.998.988 de lei. În aceste condiţii s-a impus acoperirea lui, conform Ordinului Ministrului Finanţelor, „în situaţia în care la secţiunea dezvoltare se înregistrează deficit, consiliile locale au obligaţia de a aproba acoperirea definitivă din excedentul bugetului local până la 8 ianuarie 2016 inclusiv”. Aşa că, golul de la investiţii a fost completat cu banii de investiţii rămaşi din 2014.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.