Jump to content

"Viaţă de schimb" deschide anul 2015 la "Fani Tardini"


dcp100168

Recommended Posts

"Viaţă de schimb” deschide anul 2015 la "Fani Tardini"

Sâmbătă şi duminică (17-18 ianuarie), de la ora 19,00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi lansează premiera pe ţară a spectacolului „Viaţă de schimb”, o comedie neagră fantastică a scriitorului gălăţean Victor Cilincă, în regia lui Cristian Gheorghe.

În 2011, piesa „Viaţă de schimb” (titlul original: Off sau Regele schimbărilor) a obţinut Premiul II la Concursul Naţional de Dramaturgie - Comedie organizat în cadrul Festivalului Naţional de Comedie Galaţi. Textul a fost tipărit în acelaşi an în volumul „Teatru”, la Editura Axis Libri Galaţi. Montarea sa pe scena Dramaticului este un spectacol-eveniment, acest text nemaifiind niciodată montat pe vreo scenă.

Referitor la piesă, Victor Cilincă a ţinut să precizeze: „Se dedică, atât cât se poate, lui Dürrenmatt…”. („Azi nu mai există nici vinovaţi, nici oameni care să poarte răspunderea a ceva, iar comedia este unica formă dramatică ce mai poate exprima azi tragicul” - Friedrich Dürrenmatt).

Binecunoscut publicului larg gălăţean, Victor Cilincă este prozator, dramaturg, ziarist, inginer, plastician. Este absolvent al Liceului de Artă Galaţi, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi al Asociaţiei „Dunărea de Jos” Galaţi a profesorilor de Istorie.

Menţionat în enciclopedii ale personalităţilor din România şi cuprins în dicţionare literare româneşti, Cilincă are un „CV” care el însuşi poate constitui subiectul unul film sau al unei piese de teatru. A străbătut Marea Neagră, Mediterana şi Atlanticul până la Capul Bei Speranţe, a prins războaie în Africa „şi m-am îndrăgostit de Continentul Negru. Am fost scafandru autonom în zona Namibiei, scrijelând, în rare momente de linişte, poeme pe burta din fier a vapoarelor, acolo, sub apă, printre foci curioase”.

După revoluţie, a devenit ziarist şi a publicat, pe lângă cărţi de sertar, 26 de volume, dintre care nouă romane, a scris peste 30 de piese de teatru, unele jucate, publicate în ţară şi străinătate, sau premiate. O treime din textele teatrale s-au adresat copiilor, de la trei ani la vârste ceva mai mari. A scris scenarii de film şi radiofonice.

„Am făcut şi lucruri pentru prima oară: primul roman ucronic scris în România, de altfel recompensat cu un premiu naţional de roman, un basm orwellian, tipărit în volum, dar şi editat ca audiobook şi apoi dramatizat de mine, premiat şi jucat în ţară”.

Printre multe altele, Victor Cilincă a scris romane şi piese istorice. A publicat povestiri şi nuvele în reviste din Anglia, Canada şi Franţa, în antologii din SUA, unde a publicat de asemenea o carte de teatru şi una de poveşti. O povestire de-a lui, „Eggs” („Noi cu toţii te vom iubi”),  publicată în revista britanică „Cambrensis”, a fost predată la ora de limbă engleză într-un liceu din Viena. „Poveştile mele sunt citite copiilor români şi danezi de mămicile lor, în ţara lui Andersen”, spune autorul gălăţean. 

Despre istoria montării la Dramatic a piesei „Viaţă de schimb”, după ce a fost publicată de Editura Axis Libri, Victor Cilincă spune: „A urmat propunerea de montare, venită din partea actorului şi regizorului Cristian Gheorghe, la care am răspuns cu un „da” categoric. Surpriza a fost când am constatat că soarta iniţială a povestirii, cea SF, s-a impus singură, regizorul Cristian Gheorghe adoptând exact această formulă, curajoasă, nonconformistă. Sper că partea mea de contribuţie în spectacol să fie la înălţimea potrivită şi ca publicul să fie îndemnat să se transfere câteva clipe într-un univers, de ce nu, posibil, al unui nedorit viitor <<1984>> orwellian, în care, aşa cum eram şi înainte de 1989, jucam nişte roluri în care nu aveam voie nici să clacăm, dar nici să strălucim mai abitir decât Conducătorii”.

Din distribuţia spectacolului „Viaţă de schimb” fac parte : Ciprian Braşoveanu, Oana Preda Gheorghe, Aureliu Bâtcă, Ionuţ Moldoveanu (debut), Gabriel Constantinescu, Flavia Călin (debut), Petrică Păpuşă, Dan Căpăţână, Vlad Ajder, Florin Toma, Mihaela Lecca-Gorea, Virgil Tăbuş, Ştefan Forir, Răzvan Clopoţel, Bogdan Culeaşă şi copilul David Alexandru Gheorghe.

Regia artistică este semnată de Cristian Gheorghe, scenografia este a Lăcrămioarei Dumitraşcu, iar coregrafia îi aparţine Victoriei Bucun.

„Viaţă de schimb” este cea de-a doua premieră a stagiunii 2014-2015 la „Fani Tardini”, după „Cerere în căsătorie” (30 august 2014).

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Aniversarea lui Victor Cilincă - emoţii… de teatru, nu teatrale!

Chiar de ziua sa de naştere, cunoscutul scriitor şi jurnalist Victor Cilincă a fost invitat de  actorii Teatrului Dramatic Fani Tardini, în frunte cu directorul instituţiei, Cristi Gheorghe, la o scurtă conferinţă de presă pentru promovarea premierei “Viaţă de schimb”, după textul “Off sau Regele Schimbător” al lui Victor.

Încadrat de cei doi tineri actori care îşi vor face debutul actoricesc în această piesă - Ionuţ Moldoveanu şi Flavia Călin -, alături şi de scenograful Lăcrămioara Dumitraşcu, Victor Cilincă a făcut câteva aprecieri despre piesa care se va juca, pentru prima oară, sâmbătă, de la ora 19.00, pe scena Dramaticului gălăţean.

“Am fost atent, în cursul repetiţiilor, la tot, până la cele mai mici detalii, aşa cum am obiceiul atunci când vin la teatru pentru a scrie o recenzie a unei piese. Ei, vreau să vă spun că nu am găsit nimic rău, până şi cele mai mici detalii surprind, atât jocul actorilor, cât şi decorurile”, a spus Victor, încercând să-şi minimalizeze rolul printr-o frază memorabilă, pe măsura modestiei sale proverbiale: „este o piesă extraordinară, care merită văzută şi care este jucată după un text pe care, întâmplător, l-am scris eu”.

Directorul Teatrului Dramatic, Cristi Gheorghe, cel care a regizat spectacolul, a făcut o evocare a momentului în care a dorit, pentru prima oară, să urce pe scena Dramaticului gălăţean textul SF al lui Victor Cilincă - în 2011, când piesa „Viaţă de schimb” a obţinut  Premiul al II-lea la Concursul Naţional de Dramaturgie - Comedie organizat în cadrul Festivalului Naţional de Comedie Galaţi. “Este un proiect foarte drag mie, pe care mi-l doresc de peste trei ani de zile, este piesa prietenului nostrum Victor Cilincă… cel care, printr-o magie a destinului, îşi serbează ziua de naştere cu doar două zile înaintea premierei… Proiectul a fost unul dificil, la care cu toţii am lucrat cu mult drag… Este un spectacol despre o lume distopică [antiteza unei societăţi utopice. O societate distopică se caracterizează prin prezenţa uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune sau control social]. Principala temă este privarea de libertate, dezumanizarea până la nivel de mecanizare a societăţii. Din punct de vedere vizual, s-a mers pe stilul steampunk [un subgen al ştiinţifico-fantasticului, proeminent în anii ‘80-’90, lucrările încadrate în acest subgen, modelează o lume imaginară care şi-a însuşit cu desăvârşire utilizarea maşinilor cu abur. Deşi are componente de science fiction, piesa nu este chiar un SF, ci mai degrabă o poveste despre o irealitate care ar putea deveni curând realitate, un spectcaol despre ce am putea deveni dacă nu avem mai multă grijă de noi, ca fiinţe umane”.   

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.