Jump to content

Comuna Smulţi, atestată documentar din 1448


dcp100168

Recommended Posts

Comuna Smulţi, atestată documentar din 1448

Printre cele mai amuzante nume de localităţi din România se numără şi Smulţi, o comună ce datează încă din timpul lui Ştefan cel Mare. Cel mai vechi act de atestare documentară a comunei a fost emis la Suceava, pe data de 15 iulie 1448.

În acelaşi an urca pe tronul Moldovei Petru al II-lea, fraţii Cernat ajutându-l să primească drept răsplată pentru „slujba dreaptă şi credincioasă”, un ţinut în sudul Moldovei precum şi uricul prin care „să întemeieze satul Zmulţi”. Cel mai probabil, cei care s-au stabilit în această zonă a judeţului Galaţi au fost „mulţi şi zmulşi”, din locurile lor de baştină, fapt de la care apare şi şi denumirea comunei, considerată printre cele mai amuzante nume de localităţi din România.

„Este posibil ca acest toponim să provină de la cei care au fost dezrădăcinaţi, scoşi dintr-o altă zonă şi aduşi aici cu forţa. Fie au fost izgoniţi, fie singuri au decis să se stabilească într-un nou areal”, ne-a povestit Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, explicând astfel numele amuzant al localităţii.

Legenda spune că omul care a condus această mulţime, s-a numit Zmultu. Şi, cel mai probabil, pentru că a luat parte în tabara fraţilor Cernat, aceştia i-au dat posibilitatea să se aşeze cu oamenii lui, în apropierea satelor, în care îşi aveau aşezările gospodăreşti. Timpul a trecut şi localitatea Smulţi s-a dezvoltat văzând cu ochii. În 1902, la 454 de ani de la atestarea documentară a comunei, în zonă erau 11 mori de vânt, cele mai multe din judeţ şi din sudul Moldovei, una dintre ele activând până în 1949 (demolata apoi între 1950-1953), fiind ultima moară de vânt în funcţiune din judeţul Galaţi.

În centrul localităţii Smulţi se găsesc instituţiile culturale, politico-administrative şi economice: primăria, şcoala, căminul cultural şi dispensarul medical. Tot în centrul comunei, în amintirea celor căzuţi în războiul de independenţă din 1877, se află monumentul eroilor.

Comuna Smulţi, cea care poartă unul dintre cele mai amuzante nume de localităţi din România, face parte dintre localitaţile de mărime medie ale judeţului Galaţi, având ca suprafaţă totală peste 5.500 de hectare şi numără peste şapte sute de gospodării.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.