Jump to content

Doar 400 de români la bursa de la Torino


dcp100168

Recommended Posts

Doar 400 de români la bursa de la Torino

Aproximativ 400 de români au participat la bursa locurilor de muncă de la Torino, a doua organizată de Ministerul Muncii în Italia, doar jumătate faţă de numărul persoanelor care au fost prezente la precedenta bursă organizată la Roma, în luna februarie, potrivit reprezentanţilor ministerului. „Nu ne aşteptam la o prezenţă atât de redusă. Cred că este din cauza mediatizării defectuoase a evenimentului. Va fi foarte dificil să-i convingem pe muncitorii români din Torino să se întoarcă în ţară, întrucât s-au integrat mult mai bine decât cei de la Roma. Ştim că aici trăieşte cea mai mare comunitate de români din Italia, adică 43.500 de persoane”, a spus Mihaela Matei, director în Ministerul Muncii. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES), majoritatea persoanelor care doresc să se întoarcă în România au vârste între 45 şi 50 de ani şi sunt constructori, bucătari şi menajere care provin din judeţele Iaşi, Suceava, Neamţ, Galaţi, Vâlcea şi Braşov. Din cei 400 de lucrători români participanţi la eveniment, în jur de 200 au cerut formulare pentru a-şi completa CV-ul, pe care l-au depus atât la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cât şi la angajatorii privaţi prezenţi la bursă. Aceştia au cerut salarii între 600 şi 1.000 de euro pentru a se întoarce în România. Cifrele exacte cu numărul de participanţi şi cu numărul celor care au depus CV-uri se vor şti în câteva zile, după ce reprezentanţii MMFES vor centraliza datele, a explicat reprezentantul Ministerului Muncii. Mihaela Matei a adăugat că românii au fost interesaţi în special de cum să-şi deschidă o afacere în ţară şi au dorit să afle care sunt condiţiile în care pot obţine pensie în ţară dacă rămân să lucreze în continuare în Italia. Numărul de locuri de muncă oferite de companiile româneşti pentru fiecare bursă este de aproape 20.0000. La precedenta bursă a locurilor de muncă din Italia care a avut loc pe 23 februarie, la Roma, au participat 700 de persoane.

http://www.newsin.ro/bursa-locuri-munca ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

Romania a aruncat degeaba banii pe targul de joburi de la Torino

Doar 200 de romani au fost curiosi sa vada ce oferte de munca le-a pregatit statul roman in tara. Dupa Roma si Castellon (Spania), actiunea promovata de guvern si destinata sa readuca romanii in tara a ajuns la Torino. Acestia au participat in numar mic. Cel mult 200 de romani au participat la Bursa locurilor de munca organizata sambata, la Torino. Desi actiunea a inceput in jurul orei 10.30 si a durat toata ziua, expertii din administratia publica centrala si cei cativa reprezentanti ai firmelor de intermediere a locurilor de munca din Romania au intrat in contact cu foarte putini romani. Oferta locurilor de munca nu a fost atat de generoasa cum s-a anuntat, fiind prezente doar cinci firme de intermediere. In plus, niciun angajator direct nu a fost prezent. „Am venit tocmai de la Treviso, de la 500 de kilometri, pentru a discuta cu un reprezentant al firmelor! Am pierdut o zi degeaba!", spune Aurel Gavril (43 de ani), din Galati.

Organizare proasta

Secretarul de stat la Ministerul Muncii, Akos Derzsi, s-a declarat nemultumit de modul in care Consulatul Romaniei din Torino a organizat si mediatizat evenimentul: "Ne-am bazat, in mod logic, pe sprijinul Consulatului, ca de-aia il avem. Ca daca nu ne bazam pe el, atunci nu ne trebuie. La Roma, ambasada s-a implicat foarte mult, evenimentul beneficiind de o mediatizare extraordinara. La Castellon, la fel. Cand am ajuns aici (la Torino - n.r.), am dat peste un spatiu care nu este facut pentru bursa, iar in al doilea rand, lasa de dorit si mediatizarea. Mai mult, a fost schimbat locul de desfasurare de la o zi la alta".

Salarii de 500 de euro

Actiunea similara de la Roma a avut circa 1.000 de participanti. La Castellon, numarul vizitatorilor a fost de aproape 2.000. La Torino au participat maximum 200. Salariile: intre 300 si 1.200 de euro pe luna, in functie de calificare. Majoritatea salariilor insa nu trec de 500 euro.

http://www.rgnpress.ro/Social/Romania-a ... orino.html

Link to comment
Share on other sites

Paul Păcuraru a cerut retragerea consulului general al României la Torino

Scandal între autorităţile române, pe tema muncitorilor români din Spania şi Italia. Ministrul muncii, Paul Păcuraru face presiuni la ministerul Afacerilor Externe, pentru rechemarea în ţară a consulului român de la Torino. În plus, ministrul a decis şi retragerea ataşatului pe probleme de muncă, din Spania. Ministrul Muncii este nemulţumit de modul în care reprezentanţii României s-au ocupat de organizarea burselor de locuri de muncă, pentru atragerea în ţară a muncitorilor români.

În urma celor trei acţiuni organizate de ministerul Muncii în Italia şi Spania, în acest an, au revenit în ţară, doar 100 de persoane. Păcuraru susţine că unul dintre vinovaţi este consulul român de la Torino. Ministerul Muncii a decis chiar să nu se mai ocupe de organizarea unor burse de locuri de muncă în ţările unde muncesc mulţi români. Misiunea de a-i convinge pe aceştia să se întoarcă în ţară va reveni Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, iar ministerul va organiza doar campaniile de informare a românilor care muncesc în afară.

http://www.antena3.ro/Paul-Pacuraru-a-c ... 2_ext.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.