Jump to content

O studentă din Galaţi suferă de o boală necunoscută


dcp100168

Recommended Posts

O studentă din Galaţi suferă de o boală necunoscută
Lica este o studentă în ultimul an la Medicină, în Galaţi, care a avut ghinionul să aibă mari probleme de sănătate ce nu pot fi diagnosticate de niciun medic din România, care a evaluat-o până acum. Problemele medicale ale fetei au pornit de la nişte banale dureri abdominale. Acum, tânăra, pentru care niciun doctor nu găseşte soluţii, cântăreşte doar 37 de kilograme.
Povestea Vasilicăi Dediu, o studentă în ultimul an la Medicină, în Galaţi, este una extrem de tristă. La 24 de ani, Lica, aşa cum o alintă colegii, a fost internată pentru simple dureri abdominale şi o stare generală alterată, sperând ca, după rezolvarea acestor probleme, să se întoarcă la viaţa ei de zi cu zi. Din păcate, nu a fost aşa. După o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea lichidului de ascită, după o boală peritoneală pelvină, tânăra a început să se simtă din ce în ce mai rău. Astfel, cantitatea de lichid de ascită din abdomen a crescut, iar starea generală a studentei să fie din ce în ce mai alterată, după această intervenţie medicală care a avut loc la Spitalul Judeţean din Galaţi.
A urmat ,apoi, transferul la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost suspectată de mai multe boli: colagenoză, boala Crohn, boala Wilson, tuberculoză intestinală, dar niciuna dintre boli nu a fost confirmată. După trei săptămâni de internare, doctorii din Iaşi au decis că acest caz este peste puterile lor şi au transferat-o la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, pentru că, între timp, tânăra căpătase şi o infecţie cu Clostrydium.
Colegii de facultate caută un medic, în ţară sau peste hotare, care să o ajute pe Lica
După alte doua săptămâni de chin, Vasilica a fost transferată din nou, de data asta la Spitalul „Fundeni" din Bucureşti, unde medicii speră să se dumirească în legătură cu boala de care suferă Lica. Din păcate starea ei de sănătate se alterează de la o zi la alta, de la 50 kg a ajuns, în două luni, la 37 kg.
Colegii Vasilicăi, studenţi în anul VI la Medicină Generală, la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, au pornit o campanie umanitară menită să o ajute pe fată. „Căutăm medici specialişti din ţară sau din afara ţării care să preia cazul şi să stabilească un diagnostic cert şi să înceapă un tratament adecvat!”, spune Ramona Cazan, colegă de facultate cu Lica.
„Din păcate, starea colegei noastre nu este una tocmai bună. Simptomatologia s-a agravat din nou şi, în momentul de faţă, căutam orice posibilitate de a lua legătura cu un medic specialist din străinătate, care ar putea să ne ofere câteva informaţii despre modul în care am putea să o transferăm într-o clinică în afara ţării, pentru investigaţii şi stabilirea unui diagnostic cert. Pentru asta este, însă, nevoie şi de suport financiar din partea celor care doresc şi au posibilitatea să o ajute. Până în momentul acesta, niciuna dintre bolile suspectate nu s-a confirmat”, spune, la rândul ei, o altă colegă de-a fetei, Irina Iordănoaia.
Vasilica Dediu provine dintr-o familie numeroasă şi fără posibilităţi finanaciare, din satul Buceşti, comuna gălăţeană Iveşti. Până să se îmbolnăvească, Lica se descurca singură cu banii. Acesta este şi un motiv în plus pentru ca prietenii şi colegii ei să spună că familia nu o poate ajuta prea mult pe fată.
Cei care vor să o ajute pe Lica pot dona orice sumă în contul deschis la Raiffeisen Bank: Dediu Vasilica RO41 RZBR 0000 0600 1493 8722

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Tânăra studentă care ajunsese la 34 de kg a fost operată

Tânăra studentă care ajunsese la 34 de kg a fost operată. Deocamdată medicii spun că era vorba despre o ocluzie intestinală. Rudele şi prietenii confirmă faptul că operaţia a decurs bine şi că Lica se simte mai bine. Ea va mai sta câteva zile la reanimare, după care va fi supusă unor noi teste pentru a vedea dacă mai suferă şi de alte boli.

Vasilica Dediu este o studentă în ultimul an la Medicină, în Galaţi, care a avut ghinionul să aibă mari probleme de sănătate ce nu pot fi diagnosticate de niciun medic din România, care a evaluat-o până acum. Problemele medicale ale fetei au pornit de la nişte banale dureri abdominale. Acum, tânăra, pentru care niciun doctor nu găseşte soluţii, cântăreşte doar 34 de kilograme.

Ieri, tânăra a fost operată de medicul Irinel popescu de la Spitalul Fundeni. Medicii spun că operaţia a decurs bine, dar că Lica va mai rămâne câteva zile internată în spital. După operaţie, medicii au reuşit să pună şi un prim diagnostic: „Este vorba despre ocluzie intestinală, diagnostic pe care noi îl bănuiam deja, încă de ieri. Dincolo de orice alt diagnostic, această ocluzie intestinală apare de regulă la pacienţii operaţi”, le-a spus membrilor familiei doctorul Irinel Popescu.

Medicii avertizează însă că greul pentru tânăra studentă nu a trecut. „Vom vedea dacă mai există şi o altă boală de fond care să explice evoluţia negativă din ultimele 3-4 luni. După ce se va vindeca, va trebui să evaluăm din nou starea ei de sănătate”, a mai spus medicul Irinel Popescu.

Familia şi prietenii tinerei, veniţi cu toţii din Galaţi să fie alături de Lica, fiecare secundă părea o veşnicie.

Dacă se va confirma faptul că Lica are şi o altă boală rară, atunci ea va avea nevoie de un consult în străinătate. Banii pe care colegii lor se chinuie să-i strângă în cadrul unei campanii umanitare vor fi astfel extrem de utili.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Medicul care o supraveghează pe Lica, studenta la Medicină din Galaţi: „Nu-i dau nicio şansă de supravieţuire”

Tânăra este în comă de marţi seara, iar familia şi prietenii se aşteaptă de acum la ce este mai rău. Cu toate acestea, ei fac tot ce este omeneşte posibil, aşa că au comandat nişte medicamente din străinătate, în speranţa că vor mai putea să-i facă bine.

Medicul care o supraveghează pe Vasilica Dediu, studenta la Medicină ajunsă în numai câteva săptămâni la 34 kg din cauze rămase încă un mister pentru medicii din România, spune că nu poate să dea niciun fel de speranţă familiei şi prietenilor. „Doctorul a zis în felul următor: comă profundă, scor Glasgow 4-5, ventilată mecanic pentru aparatul respirator, tensiunea s-a prăbuşit şi acum este menţinută tot de aparate. S-a ajuns aici, cel mai probabil, din cauza malnutriţiei şi a suferinţei din aceste luni, nicidecum nu se pune problema unei malformaţii, aşa cum se vehicula. Lica are tratament cu antibiotice şi pentru nutriţie. I-a fost scos tubul de drenaj şi el, în calitate de medic, nu dă nicio speranţă. A avut leziuni cerebrale şi nu poate fi transportată”, spune cu lacrimi în ochi Ana-Maria, o bună prietenă de-a Vasilicăi Dediu.

Deşi nu pare cea mai bună variantă din lume, familia şi prietenii speră ca Lica să reziste aşa zece zile pentru a fi încadrată la „stare vegetativă cronică”. Oamenii dragi care veghează în permanenţă în jurul Licăi aşteaptă acum un tratament din străinătate, care, speră ei, să-i facă bine. „Sperăm să ajungă sâmbătă! Încercăm să băgăm în ea toate invenţiile, şi aşa nu mai avem nimic de pierdut. Doar dacă ea nu mai vrea să lupte! Sau, Doamne-Fereşte, să rămână leguma şi să ne urască pentru asta. Dar toate variantele sunt mai bune decât să moară”, ne-a mai spus prietena Licăi.

Deşi, inevitabil gândul se duce şi la ce este mai rău, prietenii şi familia nu poate, sub nicio formă, să accepte moartea!

adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Studenta despre care medicii nu ştiau de ce boală suferă a murit

Un mesaj emoţionant a fost postat astăzi pe un grup de Facebook care avea ca rol ajutorarea tinerei: „Într-o zi cu soare, cu miros de primăvară şi înconjurată de cele mai frumoase flori... Lica a decis să ne vegheze de acolo de sus... Este o lecţie de viaţă pentru noi toţi... Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet drag şi frumos!”.

Tânăra studentă la Medicină, care ajunsese la 34 de kilograme în doar câteva săptămâni, era în comă din 24 februarie. Prietenii tinerei sunt stupefiaţi, mai ales că după operaţia de la începutul lunii trecute tânăra se simţea bine.
În această dimineaţă, pe pagina de Facebook „Ajutaţi-o pe Dediu Vasilica” a apărut un mesaj emoţionant: Lica a pierdut lupta cu viaţa!
Pe lângă mesajele de condoleanţe, membrii şi vizitatorii grupului au cerut studenţilor la Medicină din Galaţi, colegilor ei de grupă, să se lupte pentru a afla de ce tânăra s-a stins atât de repede.
„Speram să se întâmple o minune, dar ea a ales să plece... :(( Voi, colegii care v-aţi ocupat de ea şi o veţi conduce pe ultimul drum, aveţi datoria să aflaţi măcar ce a fost cu ea, jurământul pe care-l veţi depune vă obligă”, scrie un membru al comunităţii.
adevarul.ro
Link to comment
Share on other sites

Cinci spitale, cei mai cunoscuţi medici, niciun diagnostic. Vasilica Dediu, învinsă de sistemul în care voia să lucreze

* Fata era studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină din Galaţi * Birocraţia din sistemul medical românesc a întârziat plecarea Licăi

Vasilica Dediu a pierdut, după un chin de aproape jumătate de an, lupta cu boala necunoscută de care suferea. Tânăra şi-a dat ultima suflare pe un pat de spital din Bucureşti, chiar în ziua de 8 martie. Chiar dacă suferinţa Licăi, aşa cum o alintau colegii de facultate, a luat sfârşit, în spatele ei au rămas numeroase întrebări fără răspuns.

Cinci spitale, niciun diagnostic

Lica a resimţit primele semne ale bolii în luna septembrie a anului trecut. Era slăbită şi o durea burta. A fost mai întâi internată la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde medicii gălăţeni au operat-o pentru a-i elimina lichidului de ascită, după o boală peritoneală pelvină (infecţie generalizată în corp - n.r.). În loc să se simtă mai bine, starea de sănătate a fetei se înrăutăţea de la o zi la alta. Aşa a început periplul Licăi prin spitalele din România.

De la Galaţi a fost transportată la Iaşi, la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Aici i-au fost puse mai multe diagnostice, infirmate însă pe rând de analizele ulterioare. Medicii ieşeni au presupus că fata ar putea suferi de colagenoză, de boala Crohn, de boala Wilson sau de tuberculoză intestinală.

Între timp, pentru că studenta căpătase şi o infecţie cu Clostrydium, a fost transferată la Bucureşti, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. După două săptămâni a urmat o altă mutare, la Spitalul „Fundeni” din capitală. Ultimul drum al Licăi a fost tot între spitale, de la „Fundeni” la „Bagdasar Arseni”.

"Este nedrept ce s-a întâmplat"

De la 50 de kilograme, tânăra a ajuns să cântărească în doar câteva săptămâni 34 de kilograme. Pe 24 februarie, după ce timp de câteva săptămâni se simţise mai bine, fata a intrat brusc în comă. De atunci şi până pe 8 martie fata a fost menţinută în viaţă doar cu ajutorul aparatelor, la Spitalul „„Bagdasar Arseni”.

„Am reţinut-o pe Vasilica Dediu din anul V de facultate, de la cursul de Pediatrie. Era o studentă foarte ambiţioasă, care muncea din greu. Evoluţia bolii de care suferea a fost neclară încă de la început. Am vorbit personal cu doctorul Cristian Gheorghe, de la Institutul „Fundeni”, pentru a mă asigura ca tânăra va avea parte de cele mai bune îngrijiri. Ştiu că acesta a luat apoi legătura şi cu academicianul Irinel Popescu, aducându-i la cunoştinţă cazul. Este nedrept ca un copil să se îmbolnăvească astfel şi să-l vezi cum se stinge, fără a putea face mai mult, deşi îi are în jur pe cei mai buni medici din ţară. Se întâmplă însă şi astfel de situaţii, din păcate. Cu siguranţă ar fi putut deveni un medic bun”, a spus prof. univ. dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, unde Lica era studentă în ultimul an.

Birocraţie criminală

„Într-o zi cu soare, cu miros de primăvară şi înconjurată de cele mai frumoase flori, Lica a decis să ne vegheze de acolo de sus... Este o lecţie de viaţă pentru noi toţi... Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet drag şi frumos!”, este mesajul postat, duminică, 8 martie, pe pagina de Facebook „Ajutaţi-o pe Dediu Vasilica”. Pagina a fost creată la sfârşitul lunii ianuarie de mai mulţi colegi de an ai Licăi, cu scopul de a strânge bani pentru investigaţii şi tratament într-o clinică din străinătate.

"Reuşiserăm să strângem banii necesari pentru analizele şi spitalizarea timp de o lună a Licăi într-un spital din Turcia. Două clinici din această ţară se arătaseră foarte interesate de cazul colegei noastre. Din păcate, chiar în ziua în care formalităţile fuseseră făcute, Lica a intrat în comă. Birocraţia din sistemul medical de la noi a fost foarte mare, întârziind astfel toată procedura. Mai mult, nu am avut acces la foarte multe date medicale în cazul colegei noastre. Am angajat un avocat care să se ocupe la Bucureşti de toate formalităţile birocratice. Lica era sătulă de suferinţă şi de faptul că nimeni nu poate să-i pună un diagnostic. Putem vorbi de dezinteres, de lipsa materialelor necesare sau de faptul că sunt prea puţin medici la prea mulţi bolnavi. Pentru noi, ca studenţi şi ca viitori medici, este o lecţie de viaţă", a spus Ramona Cazan, una dintre colegele care s-a ocupat de campania umanitară pentru Lica.

Banii strânşi vor fi donaţi

Irina Iordănoaia, o altă colegă de facultate, a spus că banii strânşi în campanie vor fi donaţi altor cauze umanitare. "Astfel Lica îi poate ajuta indirect, din lumea cealaltă, pe cei în nevoie. Colega noastră a fost un om bun, dar un suflet chinuit. A avut o copilărie grea, dar şi-a găsit mai apoi liniştea alături de prietenul ei George. După ce termina facultatea, Lica voia să urmeze un rezidenţiat în Ginecologie", a spus fata.

Trupul neînsufleţit al Licăi urma să fie adus în cursul zilei de luni, 9 martie, de la Bucureşti în satul natal, Buceşti. Cel mai probabil, înmormântarea va avea loc joi, 12 martie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Lica a fost condusă pe ultimul drum
Vasilica Dediu, studenta la Medicină care a murit fără să se cunoască boala de care suferea, a fost astăzi condusă pe ultimul drum. Zeci de colegi, prieteni și rude au plâns-o pe Lica, cea care ar fi trebuit să devină anul acesta medic.
Colegii de facultate au venit să-i aprindă o lumânare și să se roage pentru odihna ei veșnică. „Se pare că 12 martie va marca ultimul drum al Licăi. Sperăm să fie un drum liniștit, un drum lin. Cu siguranță va fi presărat cu multe flori și ne dorim ca acolo sus să-și ducă la bun sfârșit toate ideile și toate dorințele pe care le-a avut aici lângă noi”, a spus Irina Iordănoaia, una dintre colegele Vasilicăi Dediu.
Deși a fost dusă în 6 spitale din Galați, Iași și București, niciun medic nu a reușit să-i pună un diagnostic clar. Tânăra a luat cu ea în mormânt misterul bolii ei. Chiar dacă necropsia ar fi putut să lămurească de ce boală a suferit Vasilica Dediu, rudele fetei au refuzat să i se facă această ultimă intervenție. „Familia a refuzat la cerere efectuarea unei autopsii. Certificatul de deces a constatat cauza decesului: stop cardio-respirator și niște diagnostice secundare pe care toată lumea le știa. Va lua cu ea în mormânt și un mare secret, dar se pare că asta a fost dorința ei, să nu ne lase să aflăm de ce a vrut să ne părăsească”, a mai spus Irina Iordănoaia.
„Din păcate, nu putem să facem nimic. Nu știm de ce a suferit, iar dacă părinții așa au decis, au crezut că este mai bine, a trebuit să le acceptăm dorința și să ne resemnăm și noi. Nu avem ce să facem mai mult. Noi am făcut tot ce am putut”, a spus Ramona Cazan, o altă colegă și pretenă de-a Licăi.
Lica a fost înmormântată în cimitirul din comuna Liești.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.