Jump to content

Recommended Posts

Posted

Spital în stop cardiac

Spitalul Municipal Tecuci funcţionează în regim de avarie. Lipsa acută de medici este cea mai mare problemă a unităţii medicale. Secţii precum ORL sau neurochirurgie nu au deloc medic, iar la altele există numai un cadru medical, ceea ce este insuficient. Săli de operaţie sau saloane sunt pustii de ani de zile, iar instrumentarul, şi aşa vechi, rugineşte în dulap. Conducerea spitalului se plânge că nici măcar la concurs nu vin medici să se înscrie.

Este vorba despre secţia ORL din cadrul Spitalului Municipal Tecuci. Nu a mai călcat acolo picior de medic de cinci ani, iar secţia a intrat acum în conservare. Nu se mai fac internări, nu se mai fac operaţii, iar instrumentarul rugineşte în dulap.

Doina Lupaşcu, asistent medical: "Sunt ustensilele cu care lucra medicul? Medicul ORL-ist da. Pe care le am şi eu în gestiune, le duc în spate. Mai speraţi că va veni orl-ist aici? Tot sperăm."

Situaţie grea şi la Oftalmologie. De 15 ani există un singur medic care acum este în prag de pensionare. În tot acest timp a fost nevoit să se descurce cu aparatură de aceeaşi vârstă cu el. Violeta Viuleţ, medic oftalmolog: "La un moment dat ele s-au dus, lămpile lor speciale şi atunci că am făcut o improvizaţie din lămpi din Dacie 1300 care trebuiau modificate."

Viaţa multor pacienţi din Tecuci şi nu numai este în pericol. Cele mai multe dintre operaţii nu se pot desfăşura. Spitalul nu are medic neurochirurg, iar cu un singur anestezist nu se poate face treabă. Mai ales că acesta din urmă nu face şi gărzi. Mihaela Ginghină, director medical: "Noi încercăm să nu periclităm viaţa pecientului, îl stabilizăm. Iar când domnul doctor anestezist nu este în localitate îl transferăm la Spitalul Judeţean Galaţi, în regim de urgenţă cu ambulanţele."

Spitalul din Tecuci reprezintă o povară şi pentru Primărie, care administrează unitatea medicală. Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci: "Ne găsim într-o zonă uşor imorală aş spune. Cu banii tecucenilor suntem nevoiţi să tratăm pacienţi din comunele învecinate Tecuciului."

Colegiul Medicilor din Galaţi are o explicaţie pentru criza gravă de personal de la spitalul din Tecuci. Aurel Nechita, preşedinte Colegiul Medicilor Galaţi: "Cum poate fi caracterizată situaţia de la spitalul din Tecuci? După mine, printr-un management foarte slab."

La spitalul din Tecuci lucrează acum 20 de medici şi pentru a funcţiona în condiţii aproape decente este nevoie de cel puţin încă 20.

digi24.ro

  • 10 months later...
Posted

Spitalul Tecuci a angajat şase medici

Şase noi medici vor lucra în cadrul Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci, de la 1 ianuarie 2016. Unul dintre medici va lucra în secţia Obstetrică-Ginecologie, doi în secţia ORL şi câte un medic la Neurologie, Oftalmologie şi Radiologie. Este vorba despre specialişti tineri, care au ales să profeseze la Tecuci.

Datorită acestor angajări, singura unitate medicală cu paturi din municipiul Tecuci va avea de la anul un deficit mai mic de medici. În mod asemănător cu restul unităţilor sanitare din judeţul Galaţi, şi Spitalul Tecuci se confruntă de ani buni cu un deficit de medici şi asistenţi. Conducerea spitalului a scos la concurs, la începutul lunii noiembrie, zece posturi pentru medici, trei pentru asistenţi generalişti, două pentru moaşe, două pentru registratori şi trei pentru îngrijitoare.

În prezent, în unitatea tecuceană lucrează 36 de medici. Pentru înlăturarea deficitului de specialişti ar mai fi nevoie însă de încă 16 doctori, pe lângă cei şase care vor veni în mai puţin de o lună. Unitatea are arondaţi 140.000 de locuitori din localităţile situate în nordul judeţului.

Spitalul de la Tecuci a fost înfiinţat în urmă cu 111 ani. În 1904, era spital judeţean. În prezent, unitatea este împărţită în cinci secţii (medicină internă, chirurgie, ATI, pediatrie şi obstetrică-ginecologie) şi şapte compartimente (ORL, oftalmologie, dermatologie, boli infecţioase, ortopedie-traumatologie, gastro-enterologie şi neonatologie).

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Lipsă acută de medici la Spitalul din Tecuci

Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci se confruntă cu o gravă lipsă de medici specialişti. Pe de o parte, mulţi doctori cu experienţă împlinesc vârsta pensionării. Pe de altă parte, majoritatea tinerilor medici rezidenţi poposesc la Tecuci doar atât cât îi obligă legea, pe durata rezidenţiatului pe post, după care aleg să profeseze în spitale mai mari. Astfel, în lipsa altor soluţii, singura unitate sanitară cu paturi din nord-vestul judeţului este nevoită să încheie contracte de prestări servicii medicale cu doctori deja ieşiţi la pensie.

Lipsa de medici are două repercusiuni imediate: mai întâi, actul medical are inevitabil de suferit, deoarece pentru un medic este imposibil să fie şi în secţie, şi în sala de operaţie, şi la primirea urgenţelor, în acelaşi timp; apoi, presiunea pusă pe puţinii medici existenţi este foarte mare, lucru recunoscut şi de conducerea unităţii. "Având în vedere lipsa mare de medici specialişti din unitatea noastră, medicii angajaţi îi au în tratament pe bolnavii internaţi, cărora le trebuie făcută evaluarea zilnică şi prescrisă medicaţia. Apoi, se intră în operaţii, la secţiile chirurgie şi obstetrică-ginecologie şi se raportează totul în sistemul informatic. Cu toate acestea, în momentul sosirii urgenţelor medico-chirurgicale, sunt chemaţi atât medicii din secţii, cât şi medicii care asigură triajul în timpul zilei", se arată într-un material prezentat la Prefectura Galaţi, de conducerea spitalului tecucean.

Rezidenţii pleacă după terminarea rezidenţiatului

Deoarece cea mai mare adresabilitate este la camera de gardă Interne şi la camera de gardă Pediatrie, s-au încheiat contracte de prestări servicii medicale cu medici proveniţi din alte unităţi sanitare. "Am luat această decizie în vederea reducerii timpului de staţionare în camera de gardă, pentru acordarea primului ajutor calificat şi, nu în ultimul rând, pentru evitarea pe cât posibil a stărilor conflictuale între aparţinători/bolnavi şi personalul medical. Menţionăm că deşi avem 25 de medici rezidenţi pe statul de plată, care au luat examenul de rezidenţiat pe post, ne confruntăm cu o lipsă acută de medici specialişti. După terminarea rezidenţiatului, tinerii medici refuză să rămână pe postul pe care au fost plătiţi. Cum mulţi medici specialişti au împlinit vârsta de pensionare, am fost nevoiţi să încheiem contracte de prestări servicii medicale cu medicii pensionaţi", arată managerului unităţii, doctorul Claudiu Emanuel Zara.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.