Jump to content

Renta viageră a trăit doar câţiva ani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

2.000 de persoane ar putea pierde renta agricola

Situatie bizara in judetul Galati, unde majoritatea persoanelor care au dobandit statutul de rentieri agricoli nu se obosesc sa vina pentru a-si viza carnetele dupa ce s-au chinuit luni intregi pentru a rezolva situatia legala a terenurilor pe care le detineau. Cele 2.000 de persoane care se gasesc in aceasta situatie risca astfel sa piarda rentele oferite de stat, care se ridica la 50 euro/ha in cazul celor care si-au arendat terenurile si 100 euro/ha pentru cei care si le-au vandut. "Pana acum s-au prezentat la noi circa 900 de persoane in vederea vizarii carnetelor de rentieri agricoli. Este important ca si celelalte 2.000 de persoane sa isi vizeze carnetele, pentru ca risca altfel sa nu-si mai primeasca banii. Acestia se pot prezenta pe strada Alexandru Ioan Cuza din Galati, la blocul Cristal, pentru a-si viza carnetele", ne-a declarat sefa Biroului de Renta Viagera, Gabriela Barladeanu.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

O veste proastă

"Moare" renta viageră

O veste proastă pentru agricultorii gălăţeni: începând de la anul, renta viageră va fi desfiinţată. Este vorba de banii acordaţi de stat pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani care îşi vând terenul (100 euro pe hectar) şi de suma plătită pentru persoanele de aceeaşi categorie de vârstă care dau terenul în arendă (50 de euro pe hectar/an). Desfiinţarea rentei viagere a fost cerută de Comisia Europeană, care consideră că renta este un sistem de ajutor de stat care intră în contradicţie cu normele europene. Destul de supărător este că nu doar ţăranii vor avea de suferit prin suprimarea rentei viagere (deşi ei sunt cele mai importante victime), ci şi peste 500 de funcţionari care lucrau în sistemul de evidenţă şi de plată. Aceştia vor rămâne practic fără serviciu.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24999

Şi cum rămâne cu miile de bătrâni care şi-au dat pământurile pentru a fi siguri că vor avea bani până la sfârşitul vieţii? :(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Renta viagera nu dispare

* Desi exista discutii intre UE si autoritatile romane privind incetarea platilor catre fermieri sub forma rentei viagere, aceasta forma de sprijin nu va disparea atat timp cat vor exista rentieri in viata, in judetul Galati fiind depuse de la inceputul acestui an peste 500 de cereri in acest sens.

Problema rentei viagere este subiect de dezbatere in prezent intre Uniunea Europeana si Ministerul Agriculturii, fiind vehiculate tot soiul de variante ce vizeaza in special stoparea acestei forme de plati catre producatorii agricoli. Au fost avansate si niste termene, cel mai optimist fiind anul 2010, insa deocamdata nimic nu este sigur. Cert este ca, indiferent de discutiile care se vor purta, Ministerul Agriculturii nu va putea stopa platile catre persoanele care beneficiaza deja de renta agricola. Mai exact, fermierii in cauza vor primi bani de la stat pana cand vor trece in lumea celor drepti, o chestie de bunsimt pana la urma. Conform informatiilor primite de la Biroul Judetean de Renta Viagera Galati, de la introducerea acestei forme de sprijin au fost depuse 2.500 de dosare, din care peste 500 doar in acest an. Gresit s-a inteles se pare pana acum ca fondurile acordate agricultorilor provin de la Uniunea Europeana, acestea fiind platite de fapt de la bugetul de stat, cu unicul scop de a comasa terenurile agricole in vederea unei exploatari mai eficiente.

Birocratie simplificata

Vestea buna pentru fermieri este ca din toamna va intra in vigoare o reglementare ce va permite si producatorilor cu terenuri sub 0,5 ha sa depuna cereri pentru a primi renta viagera. In acest fel se elimina limitarea impusa de Ministerul Agriculturii, astfel incat si parcelele foarte mici sa poata fi incluse in programele de culturi ale asociatiilor agricole care le vor prelua.

Imbucurator este si faptul ca toate procesele de partaj initiate in ideea ca mostenitorii proprietarilor de terenuri sa poata beneficia de renta viagera vor disparea, in conditiile in care legislatia prevede conditii mai simple pentru obtinerea banilor. “Este suficient ca aceste persoane sa ne prezinte documente din care sa rezulte ca sunt mostenitorii proprietarilor”, ne-a declarat sefa Biroului de Renta Viagera Galati, Gabriela Barladeanu.

Ar fi pacat ca ceea ce a inceput bine, ca o actiune de comasare a terenurilor agricole dupa aproape 20 de ani de procese intre autoritatile locale si mostenitorii fostilor proprietari, sa se incheie cu o pacaleala pentru primii, care sa se trezeasca acum si fara terenuri si fara posibilitati financiare de a se intretine.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Rentierii agricoli vor încasa aproape 600.000 de euro în 2012

Conform legii 247/2005, persoanele care şi-au arendat suprafeţele agricole deţinute vor primi 50 de euro pe hectar, iar cele care şi-au vândut terenurile încasează 100 de euro pe hectar.

În momentul de faţă, în judeţul Galaţi sunt 2.860 de rentieri agricoli, ce şi-au vizat carnetele până pe 17 august. Suma pe care o au de primit nu este deloc de neglijat, fiind vorba de 573.942 de euro pentru 6.085 de hectare arendate şi 2.755 de hectare vândute.

Ca în fiecare an, persoanele care beneficiază de prevederile legii 247/2005 nu obişnuiesc să îşi vizeze la timp carnetele de rentieri, motiv pentru care riscă să piardă banii. Termenul limită pentru vizarea carnetelor este 31 august, dată după care cei care nu au realizat această operaţiune nu vor mai primi renta, conform informaţiilor primite de la APIA Galaţi.

De amintit este că legea 247/2005 a fost între timp abrogată, dar prevederile ei se vor aplica până la decesul actualilor beneficiari ai actului normativ.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.