corbu Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Intr-un top realizat de revista Capital, Galatiul ocupa locul 14! dintre orasele Romaniei cu peste 100 de mii de locuitori, dupa Braila, Ploiesti, Arad. Concluzia: suntem la marginea civilizatiei urbane! Adevarul 11.02.2010 Capital.ro
silviudeep Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Primarul doarme, orasul moare...Primarul are si el partea lui de vina insa lucrurile care nu merg se datoreaza din vina multora chiar si a noastra. Cat despre top, sa fim seriosi, sunt si alte orase cu probleme la fel sau mai mari ca ale noastre asa ca sa ne lase desteptii astia cu topurile lor si sa isi gaseasca ocupatie. Si in oras se fac, sunt si s-au facut si lucruri bune insa cel mai usor le vedem pe alea lipsa sau prost facute, de asa-i la noi...
corbu Posted February 12, 2010 Author Posted February 12, 2010 Si in oras se fac, sunt si s-au facut si lucruri bune insa cel mai usor le vedem pe alea lipsa sau prost facute, de asa-i la noi... @silviudeep: Daca ai putin timp, enumera te rog cateva atu-uri ale Galatiului, care l-ar propulsa pe locul 1! Si eu vreau sa ma laud cu orasul meu, cand vorbesc cu prietenii din Brasov, dar cand sa o fac, nu gasesc nimic care sa ii convinga... Ajuta-ma sa conving un brasovean sa se mute la Galati!
catilina22003 Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 corbule, ti-ai si gasit cu ce sa compari Galatiul... vorba lui silviudeep, nu primaru' e de vina, ci oamenii. noi suntem tampiti, nu el. noi il votam on and on and on si on. Si apoi, ne mai si plangem ca o ducem rau si ca nu face treaba, implicit nici orasul nu salta de cur ( a se citi in rang) in sus in ale minunatiilor, prosperitatilor, frumusetilor si atractiilor. deci punct, ca mi-s nervoasa rau la ora asta:) P.S. Nu deschidem un topic ceva de genul "cetateanul intreaba, avocatul/consilierul juridic ii raspunde?" ma gandesc ca tot trebuie sa gasim niscavai avocati pe aici, care si-ar oferi cunostintele in mod voluntar si gratuit. io recunosc, stiu unul virtual vorbind, il cheama legumics.nu-l vad in stare de asemenea inalte sacrificii, dar deh, incerc si eu marea, pardon, barbatul, cu dejtul:P P.S. Rog moderatorii sa taie, mute, stearga ce cred de cuviinta ca nu sade bine aci.
corbu Posted February 13, 2010 Author Posted February 13, 2010 corbule, ti-ai si gasit cu ce sa compari Galatiul... vorba lui silviudeep, nu primaru' e de vina, ci oamenii. noi suntem tampiti, nu el. noi il votam on and on and on si on. Si apoi, ne mai si plangem ca o ducem rau si ca nu face treaba, implicit nici orasul nu salta de cur ( a se citi in rang) in sus in ale minunatiilor, prosperitatilor, frumusetilor si atractiilor. deci punct, ca mi-s nervoasa rau la ora asta:) Ajuta-ma tu, propune-mi alta comparatie si sustine-o!
silviudeep Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 Nu stau sa fac campanie, insa daca vei deschide un pic ochii vei vedea si lucrurile bune si nu le vei mai lua ca "granted". Comparatia cu Brasov nu e justa, fiecare oras are farmecul lui iar daca tie nu-ti place Galatiul, ce mai cauti aici??? Dute in orasele de pe "primele locuri" si vei gasi si acolo zone cu probleme, nemultumiri samd. Iti garantez acest lucru, si chiar daca ma repet: intotdeauna vedem intai lucrurile nereusite si sunt mediatizate numai problemele unui oras, lucrurile bune trec fie nemediatizate fie prea putini deschidem ochii si si mai putini le apreciem. Departe de mine gandul ca in oras s-au facut numai lucrui bune, sunt au fost si vor fi intotdeauna lucruri care se fac greu sau prost, pe scurt romaneste insa asta este mentalitatea noastra actuala, asta sunt oamenii, asta este Romania... deocamdata
Arkan Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 Eu iti propun o comparatie cu Iasiul. Da, nu glumesc deloc! Arata-mi si mie unde in Galati stai sa astept si 40 de minute un tramvai sau unde te (scuzati) caca ciorile in cap pe vreo artera pricipala. Nu, nu vorbesc de 1-2-3-10-100 ciori ci de mii de ciori (cine a fost recent pe Copou, stie). Unde in Galati (cel putin in centru) ti-e frica sa-ti duci copiii in parc, din cauza haitelor de cate 6-8-10 caini vagabonzi. Unde in Galati aluneci si-ti rupi oasele pe covorul de frunze uscate.Sunt locuri si locuri, cred ca putem identifica macar 2 zone din Galati care difera enorm din toate punctele de vedere (oameni, infrastructura, etc), nu poti spune ca un oras e net mai bun/frumos/curat decat altul. Ca o constatare generala, insa, orasele din Moldova sunt cu mult mai putin intretinute decat cele din vestul tarii.
Legumix Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 P.S. Nu deschidem un topic ceva de genul "cetateanul intreaba, avocatul/consilierul juridic ii raspunde?" ma gandesc ca tot trebuie sa gasim niscavai avocati pe aici, care si-ar oferi cunostintele in mod voluntar si gratuit. io recunosc, stiu unul virtual vorbind, il cheama legumics.nu-l vad in stare de asemenea inalte sacrificii, dar deh, incerc si eu marea, pardon, barbatul, cu dejtul:P sa-mi faci shi mie cunoshtintza cu el...
AndreiM Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 Galatiul nu se va compara niciodata cu Brasovul si nici cu Iasi-ul. Am mai spus pe aici pe undeva de minunata decizie a primarului din Brasov de a crea sensuri unice cu 3-4 benzi de mergeam ca pe Autostrada. Iasi-ul e ceva mai saracut in calitatea drumurilor, are si el poluare destul de ridicata, numar mare de masini. In schimb in Iasi nu sunt multi care scuipa pe jos, nu sunt multi care injura pe strada, care arunca gunoaie, in parc nu dau peste tine toti plozii pe role sau bicicleta. Si ca sa vedeti de poluarea din Iasi,uitati 2 fotografii facute acum:
corbu Posted February 13, 2010 Author Posted February 13, 2010 Nu stau sa fac campanie, insa daca vei deschide un pic ochii vei vedea si lucrurile bune si nu le vei mai lua ca "granted". Comparatia cu Brasov nu e justa, fiecare oras are farmecul lui iar daca tie nu-ti place Galatiul, ce mai cauti aici??? Dute in orasele de pe "primele locuri" si vei gasi si acolo zone cu probleme, nemultumiri samd... O.K. Ti se pare ca am ochii inchisi; ajuta-ma! Cu ce oras as putea compara Galatiul? Cu Barladul? Nu am spus ca nu imi place Galatiul, pentru mine are cateva atu-uri pentru care imi place sa locuiesc aici: 1.clima, 2.distanta egala fata de munte si mare,3. $ neamurile! Poti sa evidentiezi si tu niste 'plusuri' pentru Galati? Daca ai avea de ales, unde ti-ar place sa locuiesti in Romania? Intrebare pentru toata lumea: Care este orasul perfect din Romania pentru voi? Si de ce?
AndreiM Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 Dupa numarul de locuitori, suprafata si densitate putem compara Galatiul cu Brasovul. Voi face o comparatie pentru lucrurile care le-am vazut eu.Brasovul are mai putini locuitori dar masinile sunt mai multe. Anul trecut la Europa fm am auzit ca ar fi al doilea oras din Romania dupa numarul de masini. Desi are mai multe masini, drumurile si strazile sunt mai bune, nu exista maxi-taxi ci doar autobuze foarte confortabile care ajung in timp util in statii. Fiecare locatar are loc de parcare separat. Traficul e foarte fluid si nu sunt masini parcate prin locuri nepermise ca in Galati. Galatiul nu are acelasi potential turistic ca Brasovul, dar macar acolo e promovat foarte bine . Numarul cainilor vagabonzi este mult mai redus in Brasov.Sa nu se inteleaga gresit ca sunt fan Brasov sau Iasi sau a oricarui alt oras. Nu! Imi place si Galatiul vazut de la iesirea spre Targu Bujor mai exact in spate la Metro. Am renuntat la apartament ( doar eu nu si familia ) pentru ca pana dimineata ba auzeam muzica de la blocul vecin desi nu era sarbatoare, ba auzeam tipete de la vecinul, tot de la vecinul il auzeam pe Diaconescu pana dimineata si din cauza cainilor care latrau efectiv ca prostii nu ma puteam odihni. Evident asta se intampla aproape in fiecare oras.. dar din 7 nopti 4-5 te poti odihni. In Galati nu te poti bucura de aer curat si nici de natura. La Garboavele e imposibil sa nu vezi fum de la gratare imediat cum intri pe drum, e imposibil sa nu auzi manele si e IMPOSIBIL sa nu vezi macar o hartiuta pe jos.
silviudeep Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 (edited) O.K. Ti se pare ca am ochii inchisi; ajuta-ma! Cu ce oras as putea compara Galatiul? Cu Barladul? Nu am spus ca nu imi place Galatiul, pentru mine are cateva atu-uri pentru care imi place sa locuiesc aici: 1.clima, 2.distanta egala fata de munte si mare,3. $ neamurile! Poti sa evidentiezi si tu niste 'plusuri' pentru Galati? Daca ai avea de ales, unde ti-ar place sa locuiesti in Romania? Intrebare pentru toata lumea: Care este orasul perfect din Romania pentru voi? Si de ce? Sa iti raspund la intrebare: Nu exista oras perfect, toate au +-urile si -urile lor. Cateva lucruri bune remarcate: Iluminatul stradal precum si cel de prin cartiere (care in mare parte inca rezista, desi a fost ralizat acum 4-5 ani in urma), reabilitarea falezei, numarul mai mare de parcuri aparute si ma refer aici de cele dintre blocuri, care sunt ingradite si beneficiaza de paza, si proiectele Ispa, care desi multi injura acum, atunci cand vor fi gata , teoretic ar trebuie sa fie rezolvate cateva probleme spinoase: canalizare, modernziare strazi, precum si a infrastructurii de tramvai, modernizarea parcului de transport in comun dar si a halelor ma refer aici la piete cum ar fi 30 Dec sau Tiglina 1. Cat despre educatia oamenilor, problema cainilor etc, aceste lucruri le gasim peste tot, depinde pe unde mergi, ca daca te avanti prin cartiere vei gasi si acolo aceasi "civilizatie" sau apropiata de cea a noastra mult hulita de dvs. Orice oras, indiferent de numele lui are problemele lui si de asemenea si reactii de genu avute de dvs: precum ca in alta parte e mai bine. Ar trebui sa ne indepartam de zicala conform careia exista locuri unde "cainii stau cu covrigi in coada"... LE: Nu iti pot spune cu ce oras sa compari Galatiul, asta este o apreciere pur subiectiva, insa dpmdv prefer Galatiul in dauna Bucurestiului, evident nu vorbim aici dpdv profesional... Edited February 13, 2010 by silviudeep
Gabbiano Posted February 13, 2010 Posted February 13, 2010 pana acum ceva timp spuneam: nu-mi place galatiul dar pe langa buzau sau ploiesti....ma simt norocos.am fost acum ceva timp si in buzau si in ploiesti...acum mi-a mai ramas sa spun:nu-mi place si nu mi-a placut niciodata galatiul dar ma simt norocos ca nu locuiesc in husi sau barlad.ma intreb daca am sa trec prin respectivele orasele am sa raman la aceiasi parere sau am sa caut alte exemple ptr a putea spune:nu-mi place galatiul dar prin comparatie cu....galatiul probabil ca in perioada interbelica avea un oarecare farmec de oras port.cred ca atunci avea un parfum de hamsie prajita si tarfa ieftina.limba moldoveneasca stricata de pronuntia unui ovrei sau grecotei avea o muzica aparte.din pacate acum este o adunatura de oameni de la tara stransi aici de marea industrializare cu un comportament suburban cu oarece asemanari cu obiceiurile rurale.cred ca este nevoie cel putin de 3-4 generatii ca sa putem vorbi de galateni autentici.oricum in decursul vietii noastre nu au sa se schimbe lucrurile in bine.asa ca...ori bilete "one way" ori....asteptam inca 150-200 ani...mereu ma intreb ce naiba a fost in capul meu sa investesc aici.inca nu am gasit raspunsul.
corbu Posted February 20, 2010 Author Posted February 20, 2010 pana acum ceva timp spuneam: nu-mi place galatiul dar pe langa buzau sau ploiesti....ma simt norocos.am fost acum ceva timp si in buzau si in ploiesti......mereu ma intreb ce naiba a fost in capul meu sa investesc aici.inca nu am gasit raspunsul.Pana acum am inteles ca Galatiul e un oras in care locuiti din necesitate, in lipsa unei oportunitati sau posibilitati de a-l parasi; unii considera ca seamana cu toate celelalte si ca atare nu merita efortul de a te muta in alta parte, altii nu-l agreaza dar locuiesc in Galati obligati de diverse conjucturi. Concluzii partiale: "ubi bene, ibi patria" se aplica la galateni si galatenii se multumesc cu ce au, nu vor sau nu pot mai mult...sau nu stiu ca se poate.
toto Posted February 20, 2010 Posted February 20, 2010 Mie mi-ar place in Timisoara sau in Sibiu. Ar mai fi Clujul Dar, vedeti voi, una e sa vrei si alta e sa realizezi ce ti-ai propus. S-a pus problema care ar fi niste atuuri in plus fata de Galati? pai sa va dau cateva... 1. Oamenii. Acolo oamenii sunt mai civilizati, "importu" de populatie din Moldova sau Oltenia etc ... s-a realizat prin asimilarea acestora din urma si afilierea la valorile civilizatiei existente. De exemplu am o cunostinta care moldovean fiind (Iasi) s-a stabilit in plina secuime la Miercurea Ciuc si care nici prin gand nu i-ar trece sa revina pe meleagurile natale. Un om normal alege sa traiasca acolo unde are parte de CIVILIZATIE si de RESPECT. Explicatia pentru Galati: La Galati cresterea demografica s-a bazat aproape exclusiv, in procent covarsitor, pe importul de forta de munca. Cauza: industria siderurgica. Intr-un loc fara traditii in acest domeniu unde era nevoie urgenta de forta de munca specializata dar in special forta de munca bruta... "asimilarea" noilor veniti nu s-a putut realiza! Mai mult, in fond "bastinasii" au fost colonizati in mare masura cu oameni de la tara. Oameni cu obiceiuri "agrare" ce au fost pusi sa traiasca in comun in blocurile cartierelor muncitoresti. Venind asa de multi si compacti intr-o perioada mica nu s-au putut "aclimatiza" ci au ramas cu obiceiurile vechi... Va dati seama ca "farmecul interbelic" de oras cosmopolit, remarcat de Gabbiano, s-a pierdut poate pentru totdeauna. 2. Locurile de munca. Galatiul e in cadere libera, a avut potential dar panta actuala este NUMAI DESCENDENTA. Tragem ponoasele unui ORAS MARE aproape MONO-INDUSTRIAL. Lantul "trofic" - fiindu-i afectata o veriga se poate rupe. Avem printre cel mai mare somaj din tara si ma astept ca si rata criminalitatii sa fie foarte ridicata. 3. Petrecera timpului liber. 4. Avem un oras murdar, strazile nu sunt curatate in cartiere ci sunt maturate doar bulevardele principale. De exemplu veniti in M 19 (in cel mai aglomerat cartier) pe oricare straduta si veti constata singuri starea. Toate acestea sunt observatii vis-a-vis de oarsele de mai sus. Normal ca fata de Vaslui sau Barlad - poate ca stam ceva mai bine... deocamdata insa. In viitor nu stiu cum vor evolua lucrurile. Ingrijorator este faptul ca la noi lucrurile se degradeaza pe zi ce trece iar autoritatile locale sunt neputncioase. Si se pot face asa de multe cu bani putini!... Ca si in cazul "Regula 80/20" sau "Regula lui Pareto" . Probleme stringente de confort urban se pot rezolva cu 20% din resurse care sa multumeasca 80% din populatie. Defapt, lucrurile marunte ne macina cel mai mult si te intrebi: " Ce mare lucru ar fi fost daca asfalta portiunea asta MICA ... sa nu mai fie NOROIUL de pe lume?!?!!!" sau "Ce era asa de greu daca ar fi dat cu matura si pe straduta asta ?!???" sau "Groapa asta este de 3 ani!!! Anul trecut cand au venit cu asfaltarea prin cartier de ce nu a turnat bitum si aici !??" etc, etc, etc.... Exista decizii ieftine care sa afecteze benefic foarte multa lume. Totul este sa se vrea.
corbu Posted February 20, 2010 Author Posted February 20, 2010 (edited) Exista decizii ieftine care sa afecteze benefic foarte multa lume. Totul este sa se vrea. Toata lumea declara ca vrea; atunci de ce nu se si face ceva benefic? E atat de mare distanta dintre vorbe si fapte, dintre declaratii si decizii concrete? Unde e ruptura? Edited February 20, 2010 by corbu
AndreiM Posted February 21, 2010 Posted February 21, 2010 Unde e ruptura? Obtinem o audienta la ruptura.. acolo in Centru.. stii tu. Raman la ideea mea ca romanul inca nu s-a desteptat si desi am prins revolutia in scutec pot sa afirm ca de la Revolutie incoace, romanul are aceeasi frica si teama. Vorbim intre noi, injuram pe cei care ne conduc dar nu trecem la fapte. Daca am votat..a fost degeaba. Ei singuri au recunoscut ca au fost fraudate.. dar ce sa-i faci.
toto Posted February 21, 2010 Posted February 21, 2010 Toata lumea declara ca vrea; atunci de ce nu se si face ceva benefic? E atat de mare distanta dintre vorbe si fapte, dintre declaratii si decizii concrete? Unde e ruptura? Pai... in primul rand nimeni nu se complica pe lucrari mici chiar daca impactul pozitiv ar fi mare. Totul se traduce in actiuni politice - iar actiunile practice , cu finalitate - trebuie sa prezinte o larga "vizibilitate". Intotdeauna banii publici cheltuiti intr-o investitie majora vor aduce un capital politic, de imagine - important oricarui politician. La lucrari mari "se taie panglici" pe cand o roaba de asfalt aruncata pe o strada dintr-un cartier oarecare nu reprezinta nimic din punct de vedere politic... poate doar niste bani cheltuiti degeaba (in viziunea politica a autoritatilor). In plus mai e si birocratia greoaie. Nu ma prea pricep dar fiind bani publici banuiesc ca intotdeauna trebuie sa se efectueze o "licitatie"... etc... Si pentru chestii minore in opinia lor (ca si cost) se considera ca nu merita efortul. In concluzie ruptura se traduce in distanta mare intre prioritatile politice ce tin mai mult de imagine si nevoile reale ale populatiei. Daca m-ai intreba pe mine cum vad eu lucrurile ti-as raspunde ca printr-o descentralizare cel putin la nivelul constatarii problemelor, a feedback-ului venit dinspre oameni. Poate n-ar fi rau ca pentru fiecare cartier sa fie desemnata/aleasa o persoana care sa preia si/sau identifice aceste reale probleme si sa le sustina in cadrul Primariei, etc... Astfel propunerile capata "consistenta", sunt concentrate. E doar o parere... dar sunt sigur ca ar mai putea sa existe si altele care pott prinde contur si devin viabile.
ElenaB Posted February 21, 2010 Posted February 21, 2010 Asa. Si daca alte orase au probleme, de ce trebuie sa accept sa aiba si orasul meu probleme??? Apropo. Poate imi dai si exemple de "lucruri bune" sau poate vrei sa-mi definesti ce inseamna "lucru bun" in viziunea ta.
katman Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Ca sa poti face ceva benefic, in absenta interesului celor platiti pentru asa ceva, ar trebui ca macar o mare parte dintre locuitori sa vrea lucrul asta. Atunci si-ar da interesul.Uitindu-ma in jurul meu pe strada, nu cred ca acest lucru este valabil. Sau altfel spus, cred ca majoritatea sint multumiti cu mizeria in care inoata. Ba din contra, daca printr-o minune Galatiul s-ar transforma intr-un oras curat si frumos ca Sibiu sau Oradea, ar face totul sa il readuca in starea dinainte, cea in care se simt in mediul lor.
corbu Posted February 22, 2010 Author Posted February 22, 2010 @Katman: Esti de acord deci cu concluzia mea partiala ca galatenii se multumesc cu ce au, nu vor sau nu pot mai mult...sau nu stiu ca se poate. Am inteles ca romanii plecati in strainatate respecta ordinea si valorile zonei in care se propasesc, dar asta nu devine o obisnuinta, cand revin in tara uita tot - care este cauza? Numai constrangerea educa?Oradea si Sibiul sunt pe primele locuri pentru tine. Criteriul e numai curatenia?
1964 Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 Stiti ce este Galatiul? Branza buna in burduf de caine. Avem atatea avantaje fata de alte zone pe care nu le exploatam. Am fi putut accesa atatea fonduri europene daca aveam un primar. Am fi avut si noi poate o alta mentalitate daca aveam niste hotarari de consiliu dure care sanctionau aspru cetatenii care arunca gunoaie sau care aduc orice urma de cocalarism urban (si aici ma refer la cum am mai spus; aruncatul gunoaielor pe strada si mai ales a deseurilor in spatii neamenajate, interzicerea si demolarea chioscurile din tabla si sarma, a garajelor maghernite fara autorizatii ... si ar mai fi multe dar mai putin importante decat astea)
AndreiM Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 Fonduri au fost numai că s-au delectat ei cu ele, nu orașul !
oana6200 Posted April 8, 2010 Posted April 8, 2010 Pana si Bucurestiul sta mai bine ca noi la capitolul "spatii verzi". Am fost in perioada de Pasti prin Bucuresti, dar nu prin cartierul Primaverii, ci prin zona Grivitei-1 Mai-Expozitiei, si strazile de acolo mi s-au parut mai "verzi" decat zonele verzi din Galati; nu ma mira dorinta galatenilor de a "evada".Stiti ce este Galatiul? Branza buna in burduf de caine. Avem atatea avantaje fata de alte zone pe care nu le exploatam....decat astea)In orice caz, scopul nostru nu este sa fim "cei mai tari", ci sa profitam de avantajele noastre native, ca sa tragem in sus toate localitatile limitrofe si nu numai.
Recommended Posts