Jump to content

AFDJ, în litigiu cu firma cumnatului lui Ponta, pentru 7 milioane de lei


dcp100168

Recommended Posts

Contract de peste 7 milioane de lei cu firma administrată de Herţanu, în litigiu

Grossman Engineering, firma administrată de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, are un contract de peste 7 milioane de lei încheiat în 2009 cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, din care ar fi încasat 60% pentru lucrări nefinalizate, contract aflat în litigiu la Curtea de Arbitraj.

Firma Grossman Engineering are un contract de aproape 7,2 milioane lei încheiat în 2009 cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi şi din care ar fi încasat 60% pentru executarea parţială a unor lucrări în zona portuară de la Giurgiu, contract despre care conducerea autorităţii de căi navigabile spune că se află în momentul de faţă în litigiu la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, care trebuie să se pronunţe în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grossman Engineering a reuşit să încheie cu AFDJ Galaţi, în 2009, în urma unei licitaţii deschise, un contract pe o durată de 36 luni, căruia i s-a adus un act adiţional în 2012, pentru realizarea unor lucrări la Giurgiu, astfel încât, în total, această firmă urma să încaseze 7.179.504,51 lei (exclusiv TVA), conform unui document postat pe site-ul AFDJ Galaţi.

Potrivit conducerii AFDJ Galaţi, firma nu ar fi încasat până acum decât aproximativ 60% din cauza unor probleme apărute pe parcurs şi care au făcut ca lucrările de la Giurgiu să nu mai poată fi terminate. Aceste lucrări au presupus iniţial, conform contractului, realizarea unui complex administrativ al căilor navigabile la Giurgiu prin construirea unei clădiri administrative şi a unui atelier, precum şi diverse amenajări hidrotehnice.

Ulterior însă, autoritatea de căi navigabile a trebuit să aducă din motive tehnice modificări la planul iniţial în ceea ce priveşte frontul de acostare al navelor, fiind necesare lucrări suplimentare.

Astfel, spun reprezentanţii AFDJ Galaţi, s-a decis rezilierea contractului cu firma Grossman Engineering ca să se poată încheia un altul nou, tot prin licitaţie, ca să se deruleze noile lucrări suplimentare, dar societatea s-a adresat Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

"În baza unei licitaţii din 2009 Grossman Engineering Group a avut oferta cea mai bună şi a câştigat pentru lucrări de construcţii un corp administrativ, atelier, platforme şi lucrări hidrotehnice. Proiectul a suferit şi el modificări, s-au schimbat soluţii la lucrări hidrotehnice, au fost mai mulţi factori acolo... s-a tot întins şi cu execuţia, iar la sfârşitul lunii aprilie 2013 am închis şantierul şi i-am invitat pentru recepţia la stadiul la care sunt lucrările şi restul de executat. Nu au venit, într-adevăr, nu au dat curs şi la ora actuală noi suntem în litigiu, la arbitraj, cu ei. Din punctul nostru de vedere, am reziliat contractul. Ei nu-l consideră reziliat", a declarat telefonic directorul adjunct al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

De altfel, la capitolul observaţii, din documentul AFDJ Galaţi, scrie că "începând cu de 30 aprilie 2013 Beneficiarul a închis activitatea pe şantier, Antreprenorul refuzând să participe la închiderea şantierului şi începând cu data de 15 mai.2013, s-a demarat inventarierea şi recepţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor executate până la data de 30 aprilie 2013". "Deşi a fost notificat în repetate rânduri să-şi trimită reprezentant pe şantier pentru efectuarea inventarierii comune a lucrărilor, Antreprenorul nu a dat curs invitaţiei şi, ca urmare, AFDJ Galaţi a transmis o notificare de reziliere a contractului. În 2014, AFDJ va organiza o procedură competitivă de atribuire conform recomandării ANRMAP pentru lucrările hidrotehnice, precum şi restul lucrărilor de executat la Clădirea administrativa, Atelierul de întreţinere şi reparaţii şi Platforme", se precizează în document.

Astfel, în momentul de faţă, în documentul AFDJ Galaţi apare că, la complexul de la Giurgiu, la clădirea administrativă lucrările s-au realizat în proporţie de 75%, la atelierul de întreţinere şi reparaţii mijloace de semnalizare de 80%, la capitolul lucrări hidrotehnice de apărare maluri 0%, în timp ce în privinţa cheiurilor de acostare şi la cheul lateral nu există menţiuni.

Potrivit lui Dorian Dumitru, lucrările suplimentare necesare nu pot fi făcute decât pe baza unei noi licitaţii, iar pentru asta s-a decis rezilierea contractului cu firma Grossman Engineering, care s-a adresat la rândul ei Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

În afara contractului cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, firma Grossmann Engineering Group, administrată de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a mai avut contracte încheiate cu administraţii din mai multe judeţe, între care Suceava, Ialomiţa şi Prahova.

Herţanu a controlat firma Grossmann Engineering Group până în luna mai a anului trecut, când a cedat aproape 60% din părţile sociale.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au făcut, marţi, 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum şi documente aferente proiectelor de canalizare în oraşul Comarnic, în comuna Gorgota din judeţul Prahova, dar şi în alte localităţi, toate atribuite SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

În urma percheziţiilor, au fost duşi cu mandat la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploieşti s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei, fiind reţinut de către procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puşi sub control judiciar.

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat că a obţinut fraudulos contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic, iar Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma sunt acuzaţi că ar fi făcut presiuni la SC Hidro Prahova pentru a-i atribui acest contract firmei lui Herţanu.

Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Herţanu, administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, Vladimir Ciorbă şi Mihai Marian Coman au constituit un grup infracţional pentru a-şi adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzaţi că şi-au însuşit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute prin proiectul cu finanţare europeană şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Cumnatul premierului vrea şapte milioane de lei de la AFDJ Galaţi

* Suma ar reprezenta contravaloarea unor lucrări în zona portuară Giurgiu, contractate de firma lui Iulian Herţanu, Grossman Engineering * Duelul pe bani publici se desfăşoară în faţa Curţii de Arbitraj a Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti

Unul dintre cele mai importante contracte din bani publici pe care firma Grossman Engineering, administrată de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, le-a câştigat de-a lungul timpului este cel cu AFDJ Galaţi, în valoare de aproape 7,2 milioane de lei, pentru realizarea unor lucrări de modernizare în zona portuară Giurgiu. Iţele contractului sunt, însă, încurcate şi revenim astăzi cu noi detalii. Lucrările sunt blocate de mai bine de doi ani, iar între AFDJ Galaţi şi firma lui Iulian Herţanu s-a ajuns la un litigiu la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Cum s-au atribuit contractele

Firma Grossman Engineering şi-a adjudecat un contract de executare a unor lucrări la Complexul Administrativ Căi Navigabile Giurgiu în iulie 2009. Atribuirea s-a făcut prin licitaţie deschisă şi, deşi lucrările erau estimate de AFDJ Galaţi la 8,61 milioane de lei (fără TVA), în cele din urmă firma lui Iulian Herţanu şi-a adjudecat contractul cu 6 milioane de lei (fără TVA), deci cu mai bine de 2,6 milioane de lei mai puţin decât se considera iniţial. Aici ar putea apărea întrebarea dacă nu cumva firma cumnatului lui Victor Ponta a sublicitat contractul pentru a-l câştiga, cu gândul că ar putea ulterior să suplimenteze prin acte adiţionale valoarea contractului.

Oficial, însă, lucrurile par a fi fost în regulă. "Într-adevăr, valoarea licitată a fost mai mică, dar Comisia de licitaţie a cerut şi o justificare a modului în care s-a ajuns la valoarea respectivă. De asemenea, procedura de atribuire s-a făcut sub supravegherea UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice) Galaţi. Nu au fost nici contestaţii la procedura de atribuire a contractului. În afară de Grossman Engineering, la licitaţie au mai participat Vega, Tancrad şi încă o firmă…", ne-a declarat Dorian Dumitru, directorul adjunct al AFDJ Galaţi.

Pe de altă parte, în 2012, contractul iniţial a fost suplimentat printr-un act adiţional cu încă 1,85 milioane de lei, pentru executarea unor lucrări suplimentare la obiectivele din Giurgiu.

Cum s-au desfăşurat lucrările

Lucrările presupuneau modernizarea clădirii administrative, realizarea unui atelier de întreţinere şi reparaţii, precum şi realizarea unor lucrări hidrotehnice. Lucrurile nu au mers însă chiar atât de uşor precum se anticipa.

"În momentul execuţiei s-a constatat că sunt necesare nişte modificări la proiectare, au mai intervenit o serie de schimbări şi la soluţiile tehnice. De exemplu, Primăria Giurgiu a tras canalizare şi în loc de fosă septică a fost nevoie de un sistem de legătură la canalizare. Între timp s-au mai schimbat şi nomele PSI şi a trebuit să revizuim partea de realizare a unui post de transformare. Nu în ultimul rând, s-a decis realizarea unui cheu vertical, care să mărească suprafaţa platformei cu încă 600 mp. Pentru o serie de lucrări s-a putut merge cu constructorul iniţial şi s-a făcut acel act adiţional, dar pentru restul lucrărilor, fiind vorba de o valoare mai mare, ne-am consultat cu ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) şi ni s-a spus că nu se poate face o atribuire directă, pentru că se depăşeşte pragul valoric impus de lege, şi că trebuie organizată o nouă licitaţie", ne-a explicat directorul adjunct al AFDJ Galaţi.

Problema a fost că tot acest amestec de lucrări prevăzute iniţial, dar care nu s-au mai făcut, necesitatea unor lucrări noi culminând cu revizuirea întregului studiu de fezabilitate, a dus în cele din urmă la litigiu. "Noua valoare a lucrărilor ar fi undeva la 13 milioane lei, cu tot cu TVA. Din contractul iniţial, Grossman Engineering a încasat cam 4,9 milioane de lei pentru lucrările executate. Deşi, dată fiind situaţia, le-am explicat că trebuie să reziliem contractul iniţial şi să organizăm o nouă licitaţie, dumnealor nu au fost de acord şi au cerut ca întregul proiect să fie finalizat cu ei", ne-a explicat Dorian Dumitru.

Litigiu cu final deschis

Lucrările la Complexul Administrativ de la Giurgiu bat pasul pe loc de doi ani, niciunul dintre obiective nefiind finalizat, rezultă din "Situaţia privind stadiul de executare a contractelor încheiate în urma aplicării procedurilor de achiziţie publică" pe 2015, realizată de AFDJ Galaţi. Clădirea administrativă este realizată în proporţie de 75 la sută, atelierul de întreţinere şi reparaţii e realizat 80 la sută, dar nu s-a făcut nimic la lucrările hidrotehnice (cheu de acostare, cheu lateral şi apărare de maluri).

La capitolul "Observaţii" se precizează: "Beneficiarul (AFDJ Galaţi - n.r.) a închis activitatea pe şantier, Antreprenorul (Grossman Engineering - n.r.) refuzând să participe la închiderea şantierului şi, începând din data de 15.05.2013, s-a demarat inventarierea şi recepţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor executate până pe data de 30.04.2013. Deşi a fost notificat în repetate rânduri să-şi trimită reprezentanţii pe şantier pentru efectuarea inventarierii comune a lucrărilor, Antreprenorul nu a dat curs invitaţiei şi ca urmare AFDJ Galaţi a transmis o notificare de reziliere a contractului. AFDJ va organiza o procedură competitivă de atribuire conform recomandării ANRMAP pentru lucrări hidrotehnice, precum şi restul lucrărilor de executat la clădirea administrativă, Atelierul de întreţinere şi reparaţii şi Platformă."

Până una alta, însă, lucrările în cauză fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerţ Bucureşti. În funcţie de rezultatul comunicat de Curtea de Arbitraj, AFDJ Galaţi va decide împreună cu ANRMAP modalitatea de atribuire a contractului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.